Милан Меденица :) Написано Август 1, 2010 Пријави Подели Написано Август 1, 2010 е то сам чеко да видим оће ли неко приметити klapklap klapklap klapklap jahojao234 greengrin :cheesy2: дакле, ''оче'' је сасвим необавезна титула и требало би да се употребљава баш онако како је адмирал сугерисао. dada dada dada дакле све остале титуле би биле круте у обраћању а све у фазону ''ђаконе Огњене'' и ''свештениче Иване'', ''Ваше Преосвештенство Јоване'' уместо само ''оче'' кратко из присности, поштовања, учености, духовног припадања и сличног :bla: клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vesna V. Lalovic Написано Август 1, 2010 Пријави Подели Написано Август 1, 2010 oko sokolovo sve primeti.... jahojao234 ''Имај времена за РАД - то је цена УСПЕХА ... Имај времена за РАЗМИШЉАЊЕ - то је извор МОЋИ ... Имај времена за ИГРУ - то је тајна МЛАДОСТИ ... Имај времена за ЧИТАЊЕ - то је основа МУДРОСТИ ... Имај времена за ПРИЈАТЕЉСТВА - то је пут СРЕЋЕ ... Имај времена за САЊАРЕЊЕ - то је пут ка ЗВЕЗДАМА ... Имај времена да ВОЛИШ и да те ВОЛЕ - то је привилегија богова ... Имај времена да гледаш ОКО СЕБЕ - сувише је кратак дан за себичност ... Имај времена за СМЕХ - то је МУЗИКА ДУШЕ ...''. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Огњен Написано Август 1, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Август 1, 2010 е то сам чеко да видим оће ли неко приметити klapklap klapklap klapklap :cheesy2: klapklap дакле, ''оче'' је сасвим необавезна титула и требало би да се употребљава баш онако како је адмирал сугерисао. dada dada dada дакле све остале титуле би биле круте у обраћању а све у фазону ''ђаконе Огњене'' и ''свештениче Иване'', ''Ваше Преосвештенство Јоване'' уместо само ''оче'' кратко из присности, поштовања, учености, духовног припадања и сличног :bla: Колико ја знам ако би некога ословљавали по обрасцу наведене табеле то би било: "часни оче ђаконе" или "пречасни оче Иване". Али то се чини само при јавним или писменим обраћањима. Све у свему чини ми се да је тема отишла на погрешну страну. Цитат је наведен као апологија ословљавања свештених лица са "оче" а не као наредба да се мора тако чинити. И то апологија на примедбу да у Светом Писму пише да не зовемо никог оцем "и како онда ви попове зовете оче?". Роџер? :bla: Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vesna V. Lalovic Написано Август 1, 2010 Пријави Подели Написано Август 1, 2010 ''Све у свему чини ми се да је тема отишла на погрешну страну''. ''Имај времена за РАД - то је цена УСПЕХА ... Имај времена за РАЗМИШЉАЊЕ - то је извор МОЋИ ... Имај времена за ИГРУ - то је тајна МЛАДОСТИ ... Имај времена за ЧИТАЊЕ - то је основа МУДРОСТИ ... Имај времена за ПРИЈАТЕЉСТВА - то је пут СРЕЋЕ ... Имај времена за САЊАРЕЊЕ - то је пут ка ЗВЕЗДАМА ... Имај времена да ВОЛИШ и да те ВОЛЕ - то је привилегија богова ... Имај времена да гледаш ОКО СЕБЕ - сувише је кратак дан за себичност ... Имај времена за СМЕХ - то је МУЗИКА ДУШЕ ...''. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Август 1, 2010 Пријави Подели Написано Август 1, 2010 федерер клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Сефора Написано Август 3, 2010 Пријави Подели Написано Август 3, 2010 У онај ћете ви дан дознати да сам ја у Оцу свом, и ви у мени, и ја у вама. Свето Јеванђеље по Јовану, глава, 14, 17. dada Створитељ, који је Вечни Живот, у коме живимо, ради спасења рода људског, оваплотио се и постао видљив за анђеле и људе. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vesna V. Lalovic Написано Август 3, 2010 Пријави Подели Написано Август 3, 2010 mense0198626478946378946 vise prevod komisije Sv. Arh. Sinoda: ''Djecice moja, koju opet s mukom radjam, dokle se Hristos ne uoblici u vama!'' (Gal. 4, 19).... dada ''Имај времена за РАД - то је цена УСПЕХА ... Имај времена за РАЗМИШЉАЊЕ - то је извор МОЋИ ... Имај времена за ИГРУ - то је тајна МЛАДОСТИ ... Имај времена за ЧИТАЊЕ - то је основа МУДРОСТИ ... Имај времена за ПРИЈАТЕЉСТВА - то је пут СРЕЋЕ ... Имај времена за САЊАРЕЊЕ - то је пут ка ЗВЕЗДАМА ... Имај времена да ВОЛИШ и да те ВОЛЕ - то је привилегија богова ... Имај времена да гледаш ОКО СЕБЕ - сувише је кратак дан за себичност ... Имај времена за СМЕХ - то је МУЗИКА ДУШЕ ...''. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vesna V. Lalovic Написано Август 3, 2010 Пријави Подели Написано Август 3, 2010 Jovan 14,17: ''Duha Istine, koga svijet ne moze primiti, jer ga ne vidi, niti ga poznaje; a vi ga poznajete, jer sa vama prebiva, i u vama ce biti''. ''Имај времена за РАД - то је цена УСПЕХА ... Имај времена за РАЗМИШЉАЊЕ - то је извор МОЋИ ... Имај времена за ИГРУ - то је тајна МЛАДОСТИ ... Имај времена за ЧИТАЊЕ - то је основа МУДРОСТИ ... Имај времена за ПРИЈАТЕЉСТВА - то је пут СРЕЋЕ ... Имај времена за САЊАРЕЊЕ - то је пут ка ЗВЕЗДАМА ... Имај времена да ВОЛИШ и да те ВОЛЕ - то је привилегија богова ... Имај времена да гледаш ОКО СЕБЕ - сувише је кратак дан за себичност ... Имај времена за СМЕХ - то је МУЗИКА ДУШЕ ...''. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
човек Написано Август 29, 2012 Пријави Подели Написано Август 29, 2012 Поштовани, побожно читајући и изучавајући Јеванђеље, наишао сам на речи Јеванђеље И оцем не зовите никога на земљи; јер је у Вас један Отац који је на небесима. Свето Јеванђеље по Матеју, глава 23, 9. Зашто се људи обраћају свештеницима ОЧЕ ? Покушао сам да пронађем одговор у тумачењу Јеванђеља Тумачење Када каже "Оцем својим не зовите никога", Он не забрањује поштовање које смо дужни указати својим родитељима, јер Господ жели да поштујемо своје родитеље и посебно своје духовне очеве, већ нас упућује да познамо истинског Оца, Бога, јер је наш Отац пре свега Бог. http://www.svetosavl...poMateju/23.htm Овде је написано неколико речи о поштовању родитеља и свештених лица, о познању Бога као Оца, али и у тумачењу се крши ова кратка и врло јасна заповест коју је изрекао Христос. Јеванђеље Јер ако имате и триста учитеља у Христу, али немате много отаца. Јер вас у Христу Исусу ја родих еванђељем (благовештењем). Кориђанима посланица прва, глава 4, 15. Тумачење Објашњавајући на који им је начин он отац, каже: уз садејство Христово ја вас родих еванђељем (благовештењем), односно, не приписујем себи то дело, као многи међу вама, него Христу. Није рекао: "ја сам вас научио", него: ја вас родих. http://www.svetosavl...incanima/04.htm И тако ... Није ми јасно ! Молим Вас, помозите ми ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Август 29, 2012 Пријави Подели Написано Август 29, 2012 То није заповест о начину ословљавања међу вернима, него реторичка фигура да би се нагласило нешто. Када Христос каже "не зовите никога оцем", он жели да народ упути на Бога. На истом месту каже "не зовите се учитељи", па ми немамо никакав проблем у школи да учитеље зовемо тако. "Бог Отац" и "духовни отац" (као и "биолошки отац") су сасвим различити појмови за које само користимо исту реч. Милан Меденица :), Дејан, човек and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Олимп Написано Август 29, 2012 Пријави Подели Написано Август 29, 2012 Ево овде нешто: ОСЛОВЉАВАЊЕ СВЕШТЕНИКА СА "ОЧЕ" Протестант: Православни се обраћају својим свештеницима са "оче"! Исус Христос то забрањује (Мт. 23,9). Православац: Христос је увек учио смирењу, па и овом приликом када нас је подсетио да је наш једини прави Отац на небу. Али данас чак и екстремни евангелистички фундаменталисти (крајњи протестанти) не устежу се да се својим земаљским оцима обраћају са "оче". Исус Христос очигледно није говорио о садашњој римокатоличкој и православној пракси, јер реч "отац" у његово време није била црквена титула. Апостол Павле, кога је Исус Христос лично изабрао да објави Његово Јеванђеље, није се стидео да себи припише титулу "отац". Он каже: "Јер ако имате и хиљаду учитеља у Христу, немате много отаца; јер вас у Христу Исусу ја родих јеванђељем" (I Kor. 4,15). Православна Црква је задржала овај обичај у погледу оних који су наши "духовни оци", као што је Апостол Павле био за Коринћане. Апостол Павле се такође није устезао да мушке родитеље у Ефесу ословљава речју "оцеви" (Еф. 6,4). Тако и Свето Писмо и хришћанско Предање сведоче да речи Исусове у поменутом случају немају буквално значење. А ако би имале, онда такође и титуле "пречасни", "пастор", "доктор", које користе протестанти једнако би биле неприхватљиве за хришћане на основу исте Христове изјаве. Међутим, ако Христове речи размотримо у њиховом контексту, видећемо да је Христос овде учио људе да избегавају разметљивост и да теже смрењу (ср. Мт. 23, 5-7 и 11-12). http://www.svetosavlje.org/biblioteka/Apologetika/Odgovori-Protestantima.htm "Покаткад ми Бог даје тренутке савршеног мира. У тим тренуцима ја љубим и верујем да и мене љубе. У тим тренуцима ја сам формулисао своје Вјерују сасвим просто. Ево њега: "ја верујем да нема ништа љупкије,дубље,симпатичније и савршеније од Христа. Са суревњивом љубављу говорим себи: не само нема Њему слична,него и не може бити." Ја шта више изјављујем:када би ми неко могао доказати да је Христос ван истине,и када би збиља истина искључивала Христа, ја бих претпоставио да останем са Христом,а не са истином". Достојевски Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
човек Написано Август 29, 2012 Пријави Подели Написано Август 29, 2012 Одлучио сам 301 Мог тату ћу звати ... Зоране Свештеним лицима ћу се обраћати речима... Господине Свештениче И тако ... Решио сам проблем Мирна савест laie_14 Hristos vaskrse Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Август 29, 2012 Гости Пријави Подели Написано Август 29, 2012 @@човек, можеш да тату зовеш и татко а свештеника чика попо Када те питају за име оца а ти кажи Господ Бог Mironosica је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
човек Написано Август 29, 2012 Пријави Подели Написано Август 29, 2012 можеш свог тату да зовеш татко а свештеника чика попо Када те питају за име оца а ти кажи Господ Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Август 29, 2012 Пријави Подели Написано Август 29, 2012 Ah...sav taj bukvalizam... Biblija je knjiga koja se tumači a Kuran je knjiga koja se čita... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука