Jump to content

Разговор о рају и паклу у православљу

Оцени ову тему

Препоручена порука

:cheesy:

Ја сам овде нови, па није добро да одмах паметујем, али не одолијевам да не кажем како гледам на све то.

Мислим да није добро покушавати много "детаљисати" душом о томе, икао се питања сама од себе (ако се ишта само од себе) намећу. Мада то "трвење" душевно може и на корист да буде, али ако није претенциозно да жели да зна несазнајно. Јер да је требало Госпд би нам открио детаље. Но добро..

На то гледам кроз онај разговор Св. Макарија са лобањом незнабожачког жреца. И кључна тачка ту је то што "не виде лица један другоме".

Нема љубавног односа јер су се сами опредијелили за нељубавни однос, из егоизма, гордости демонске.

Треба рећи, по мени, да је КЉУЧ за разумијевање Хришћанства, а тиме и релације добро-зло следеће, и изразићу га у три, кажимо, фактор:

1.Демонска "логика" и настројење (која се по Оцима цркве не може преусмјерити, већ се само усавршава у злу) је такво да говори "дај мени"! Из УЗИМАЊА црпи "животне сокове", и оно иде ка ОТИМАЊУ. Дакле имам глада за узимањем, сматрајући да ћемо нешто (било материју, било осјећања) НАКУПИТИ, сакупити;

2. Божје устројство које каже: "ево теби"! Дакле из ДАВАЊА (жртве) црпи "животне сокове" (условно је речено);

3.Ако је Бог љубав, а јесте, љубв жели да даје, и Бог је неисцрпна "риница", дакле ми који немамо НИШТА, ако желимо да дајемо морамо ПРИЋИ БОГУ, од Њега "узети", и онда (раз)дати. Али Бог има "колико оћеш" и жели да даје (љуби), а љубав тражи заједницу, дакле неицрпно "давање", тј. љубав личности. Ту смо да дајемо јер се љубимо.

Узимајући у обзир ова три (упрошћена) "фактора" закључити се да следеће:

У паклу је општа "отимачина"! Безљубавље. Дакле ако Бог "раздијели" оне које хоће да дају, да се жртвују, и оне који хоће супротни, да грабе и отимају, само по себи говори следеће: "Отимачима" је било добро док су имали ОД КОГА да отимају, грабе, од оних који су црпили из Божјих ризница, али сада је ПОДЈЕЛА (небитно како је до ње дошло), и отимачи су се нашли сами са собом, и немају ШТА даотимају осим зла.

Нараво можемо да задиремо сад у појмове слободе, љубави икојечега...али уопштено, упроштено, пакао је, по мени, скуп личности које су разорене.

Кључна ствар је оно "од иконе ка подобију". Дакле пако је напуњен онима коју су по својој СЛОБОДИ изабрали не да се уподобљавају Богу, да узрастају ка Богу, већ су кренули оним путем који је Адам "прокресао", и нису (касније) кренули за Спаситељем. Нису направили ЗАОКРЕТ ка "подобију", за Христом, већ су наставили у супротност СВЕМУ Божјем.

Како се,пак, све то манифестује у паклу, нека би дао велики Бог, да ни ја ни ви никада не сазнамо - ни у овоме ни у ономе свијету.

Бо

СРБИ ИЗУМИРУ БЛУДНИЧЕЋИ

"Узљубите љубав, младићи и девојке, за љубав прикладни; али право и незазорно, да младићство и девство не повредите, којим се природа наша Божанској присаједињује, да Божанство не узнегодује".

Подели на овим сајтовима

A sta ako je covek doziveo eshatoloski opit pakla a ne zagrobnih mitarstava?

Ocigledno nije ni umro cim je opet ziv da bi svedocio?

On ovde i ne pominje mitarstva nego govori da postoji most koji retko ko prolazi. O tome je govorio

i starac Antonije. No svejedno svakoga bi tebalo da zabrine ova ispovest zato sto niko od nas ne zna svoj

veciti udeo

Подели на овим сајтовима

[quote author=Милан Меденица ака Меда Брутал :) link=topic=7603.msg438911#msg438911 date=1305376605]

[quote author=Милан Меденица ака Меда Брутал :) link=topic=7603.msg438905#msg438905 date=1305376194]

[quote author=Милан Меденица ака Меда Брутал :) link=topic=7603.msg438887#msg438887 date=1305375443]

e znate sta mene zivo interesuje victory78...vidim ja da se ovdje prave neke zesce selekcije,tumaci svako onako kako hoce...pa,bi' bas bila zahvalna da mi teolozi odgovore na pitanje da li postoje mitarstva...ne mora nista da se dokazuje,nisu potrebni nikakvi citati,samo eto,prosto,postoje li mitarstva...

јао, супер   greengrin

ти ћеш сестро здраво да се исфрустрираш овде  greengrin greengrin 319.gif

...ne sekiraj,da znas samo kako sam ja jedna smirena dusa 0102_laugh

лепо ја реко, јуродива  greengrin greengrin greengrin

...da,Hrista radi!!!!!!!!!

аха, на интернету, са марамом на глави тренутно, са кровом над главом и топлим домом.

па ти си женска прави изузетак међу јуродивима, просто икона есхатона  4chsmu1 4chsmu1 leteti

...nikad ne nosim maramu,imam topli dom,hvala Bogu,a internet koristim kao i svako jer je i tako nesto Gospod dao,pitanje je kako ko koristi,meni je npr. prava duhovna oaza,i to mi nikako ne smeta da se trudim i upodobljavam Hristu,mislis da bi on volio da sam u dronjcima i da nemam topli dom...ja tacno znam sta On od mene hoce,i ne trazi nista sem da se trudim,onoliko koliko mogu...a ovo tek eto,pojasnjenje,opet za tvoje dobro jer konstantno brkas stvari...

''govorim tiho i nosim psa sa sobom'' :)

Подели на овим сајтовима

On ovde i ne pominje mitarstva nego govori da postoji most koji retko ko prolazi. O tome je govorio

i starac Antonije. No svejedno svakoga bi tebalo da zabrine ova ispovest zato sto niko od nas ne zna svoj

veciti udeo

Postoji istorija i eshaton, sve ostalo su spekulacije.

Ako vidjenje doticnog nije prelest, onda je imao opit eshatoloske agonije, i to opet po daru blagodati Bozije.

Подели на овим сајтовима

veciti udeo

Ako vidjenje doticnog nije prelest, onda je imao opit eshatoloske agonije, i to opet po daru blagodati Bozije.

Sad dal je imao agoniju i kakvu ne znam, ali po ovoj prici bice rostiljanja.
Подели на овим сајтовима

veciti udeo

...kako ruzno zvuci ovo-"doticnog"

Подели на овим сајтовима

veciti udeo

ruzno i lepo je u oku posmatraca.

grigorije pominje rostiljanje a tu cutis.

licemerje.

Подели на овим сајтовима

veciti udeo

licemerje.

veciti udeo

licemerje.

...zasto da pominjem nesto sto ce stvarno da bude,pitanje je sto neki ne mogu da se pomire s tim,a ja tu nikom ne mogu pomoci...

Подели на овим сајтовима

...ali ako je nesto ucenje Crkve i svetih otaca,kako neko smije da dovodi u pitanje tako neke stvari?!!!!!!!!!!!!

Неком даје смелост велика вера и љубав и опитно стечена сазнања, а неко смелост добија из велике гордости.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...