Jump to content

Разговор о рају и паклу у православљу

Оцени ову тему

Препоручена порука

чисто да додам да је Црква уствари невеста Христова, само не знам како ћеш то скапирати ...

Je l moze drugacije nego perverzno?  confused

greengrin тога сам се и плашио  :)

кад бих ти рекао бестелесно, шта би ти пало на памет?

или боље овако: шта остане од љубави ако изузмеш секс?

Подели на овим сајтовима

@ Obi, Nikoli ovde niko nije ni do kolena. Ako vam to smeta, vaš problem. Izgleda da je ovde nekome proradila sujeta... 0110_hahaha.gif' class='bbc_emoticon' alt='prstgore' />

Minimum kulture dijloga podrazumeva da lepo odgovoris na postavljeno pitanje...

A ja sam kao sto i sama vidis, postavio to pitsnje zato sto si tu lepo zaobisla Bobliju nasiroko, a ovamo se pozivas na nju bezuslovno...

Naravno, to samo govori o tvojoj licnoj nesigurnosti i neznanju, ali to nije razlog da nas zasipas jedom ovde, jer ti niko ne misli nista zlo, niti te smatra nizim od sebe...

Dakle, ako nisi za minimalno kulturan razgovor bez provokacija i bez prozivanja - kazi da se ne smaramo... :drugarstvo:

Ne, druže. Ja nigde nisam zaobišla Bibliju. Nađi mi jedno mesto u Svetom pismu koje govori da je Hristos bio u adu, i ja ću da ti se poklonim do zemlje. Navedi mi gde to u Bibliji piše???

Ne znam stvarno jel se ti pravis da ne kapiras, ili stvarno ne kapiras? dada

Nadam se da je ovo drugo, mada...

Dakle, ni ono sto brat Nikola iznosi ne pise sve u Bibliji, pa ti ipak to odobravas, a ovamo na drugoj strani izricito zahtevas da nesto pise u Bibliji...

"Jel se tera, jel se vodi"? - to je bilo moje pitanje...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

e znate sta mene zivo interesuje 4chsmu1...vidim ja da se ovdje prave neke zesce selekcije,tumaci svako onako kako hoce...pa,bi' bas bila zahvalna da mi teolozi odgovore na pitanje da li postoje mitarstva...ne mora nista da se dokazuje,nisu potrebni nikakvi citati,samo eto,prosto,postoje li mitarstva...

''govorim tiho i nosim psa sa sobom'' :)

Подели на овим сајтовима

Ја нисам теолог али ово могу да ти кажу са сигурношћу само они који су их евентуално опитно искусили а они се не враћају да би причали о својим искуствима, све остало је питање вере.

Подели на овим сајтовима

@ Nikola

1) Ne vidim zasto bi vazio dvostruki arsin - za jedne odmah lete opomene i za najmanju provokaciju, a za druge nista? Posto vidim da ovde primenjujes dvostruki arsin...

2) Niti te ja svude citam i pratim, niti te uvek osporavam, a ponajmanje je to opsesija, jedino ako ti smeta da neko ima drukcije misljenje...

3) E a ovde -  sta sve nigde ne pise u Pismu (ne verujem da si ovo ti rek`o?!), jel da krenemo od omousious?

Dakle, ladno si nasrnuo na bogosluzbeno iskustvo Crkve, koje je bukvalno sabirano pcelinjim strpljenjem i trudom, i posle se pitas sto neko kritikuje tvoje stavove?

Covece, ako veli u kondaku da je "u grobu Telom, u adu dusom kao Bog" onda je sasvim izvesno tako, jer su Oci sastavljajuci himne izuzetno vodili racuna o prefinjenim teoloskim nijansama, znajuci da i najmanja nejasnoca moze da proruzrokuje debela skretanja i jeresi...

I ti bez imalo stida i savesti ovako olako osporavas ono sto je prevelikom mukom nastajalo, sporo, kao kristalisanje ukrasa u pecini? Bez reci si me ovde ostavio, u onom krajnje negativnom smislu...

4) Naravno da Hristos nije doziveo klinicku smrt i mitarstva, sta to pricas?

Ako je ovo fora nije ti bas neka...

A ja sam slucaj koji znam pomenuo jer on plasticno objasnjava ocigledno postojanje odvojene duse od tela, i to sam sasvim jasno izneo...

...

Ti si na potezu... 4chsmu1

- ти видиш само оно што хоћеш да видиш а своје промашаје заобилазиш (за годину и по дана виртуелног познанства са тобом, нигде ниси показао елементарну упитаност:"А шта ако грешим?")

- не смета ми другачије мишљење, већ дрскост, манипулација и замена теза.

- не буди патетичан алудирајући како ја рушим богослужбено устројство Цркве (после свега о чему сам писао овде, то је лицемерна оптужба). Још занимљивије је како неко ко није теолог, овде Микорист, даје боље тумачење од тебе - види поређење Флоровског и икону коју је поставио.

- За Христа сам те питао јер је управо то оно што је супротно предању Цркве а ти се позиваш на Оце, и тралала приче. И одвајање душе од тела дефинитивно није став Цркве, што би ти као један теолог требао да знаш, јер прве корене оваквог тумачења налазимо још у египатској религији где се душа пореди са птицом која напушта мртво тело а што ће касније платонисти и други да развијају на други начин и да врше инфекцију унутар хришћанства. Како онда заговараш клиничку смрт као аргумент који би био у духу Отаца? Апсурд и нонсенс.

Подели на овим сајтовима

Ја нисам теолог али ово могу да ти кажу са сигурношћу само они који су их евентуално опитно искусили а они се не враћају да би причали о својим искуствима, све остало је питање вере.

...ne vracaju se ni oni sto umru,pa ipak vjerujem u vjecni zivot...kako jedan teolog moze da osporava mitarstva,zar se to ne kosi sa ucenjem Crkve,i svetih otaca...

Подели на овим сајтовима

...ne vracaju se ni oni sto umru,pa ipak vjerujem u vjecni zivot...kako jedan teolog moze da osporava mitarstva,zar se to ne kosi sa ucenjem Crkve,i svetih otaca...

a da ukucas mitarstva i lupis search pa da malo istrazujes?

stoput smo to prezvakali...

Подели на овим сајтовима

e znate sta mene zivo interesuje ne_shvata...vidim ja da se ovdje prave neke zesce selekcije,tumaci svako onako kako hoce...pa,bi' bas bila zahvalna da mi teolozi odgovore na pitanje da li postoje mitarstva...ne mora nista da se dokazuje,nisu potrebni nikakvi citati,samo eto,prosto,postoje li mitarstva...

јао, супер  dada

ти ћеш сестро здраво да се исфрустрираш овде  :cheesy: 0102_laugh 0102_laugh

Подели на овим сајтовима

Управо тако, ти верујеш, а неко други ето не верује, и можете да се препирете до судњега дана без икаквог резултата. Тако ти је и са митарствима.

Могу јер сматрају да су достојни и да су њихова тумачења исправна, оправдано или не показаће време.Ја лично не волим претерано да се упуштам у теолошке расправе с обзиром да сам сиромашан и теоријским знањем и врлинама, то остављам бољима од себе.

Подели на овим сајтовима

па још и да положимо веру у један од најсумњивијих списа у Православљу  :cheesy:
Подели на овим сајтовима

e znate sta mene zivo interesuje dada...vidim ja da se ovdje prave neke zesce selekcije,tumaci svako onako kako hoce...pa,bi' bas bila zahvalna da mi teolozi odgovore na pitanje da li postoje mitarstva...ne mora nista da se dokazuje,nisu potrebni nikakvi citati,samo eto,prosto,postoje li mitarstva...

јао, супер  dada

ти ћеш сестро здраво да се исфрустрираш овде  :cheesy: 0102_laugh 0102_laugh

...ne sekiraj,da znas samo kako sam ja jedna smirena dusa ne_shvata

Подели на овим сајтовима

a da ukucas mitarstva i lupis search pa da malo istrazujes?

stoput smo to prezvakali...

...ja na guglu istrazujem neke druge stvari,Istina je u pravim  knjigama,sa lijepim koricama,mirisljavim...

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...