Bokisd Написано Јануар 16, 2020 Пријави Подели Написано Јануар 16, 2020 пре 14 минута, Православни Србин рече Извини, Боксид, али морам да питам: које су то ,,нормалне границе" и шта би било то ,,дивљање" о коме говориш? И ко то одређује? Ако мене питаш- једино што не бих прихватио јесте неки однос у коме долази до насиља (психичког или физичког) једног над другим, дакле где једна страна трпи физичко или психичко насиље. Једино то не би било ок. А све остало, ако је у сагласности оба супружника, на слободној вољи - је ок. И нема сметњи тим истим људима да буду побожни и верни хришћани чланови Цркве. Тако да ја мислим да границе одређују управо сами супружници, тако им је Свети апостол Павле и рекао, на крају крајева, кад им је оставио да све раде по договору. И не би требало нико да им завирује у брачни кревет. Slazem se, granice odredjuje svako ponaosob, .... mozda su moje granice malo 'rigoroznije' od tvojih, neko treci opet ima svoje granice, ... pa ce valjda svako traziti zenu koja ce imati slicne nazore. Православни Србин је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Јануар 16, 2020 Пријави Подели Написано Јануар 16, 2020 пре 7 минута, Justin Waters рече Ne treba borba, treba da se trudiš da budeš u normali što i to nije nimalo lako. Ali ajde mi opiši ukratko, kako izgleda život jednog para koji je zalutao u sladostrašće i divljaju u seksualnom porivu? Imam osjećaj samo da prepičavaš oce, nemaš uopšte predstavu o čemu su pričali. Pa, to i pricam, .... ako se trudis da budes u normali, onda je i to neka borba, zar ne? Mislim, da svi znamo sta je divljanje.....(manje ili vise...) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Јануар 16, 2020 Пријави Подели Написано Јануар 16, 2020 пре 6 минута, Bokisd рече Slazem se, granice odredjuje svako ponaosob, .... mozda su moje granice malo 'rigoroznije' od tvojih, neko treci opet ima svoje granice, ... pa ce valjda svako traziti zenu koja ce imati slicne nazore. Мало да искомпликујем ствар, ако је секс пре брака big no-no (а факат јесте), тешко је проценити и проверити нечије назоре, жеље и навике у погледу секса, зар не Није упућено само теби, чисто констатујем додатну проблематику... Bokisd, Vladan :::. and Sanja Т. је реаговао/ла на ово 2 1 Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Јануар 16, 2020 Пријави Подели Написано Јануар 16, 2020 пре 4 минута, Срђан Шијакињић рече Знате шта мислим да Боки жели да каже (исправиће ме ако грешим), да човек треба да пази на себе, да разликује када пожели однос са женом јер баш у том тренутку осећа наглашену љубав и блискост (деси се рецимо спонтано после неких заједничких активности, гледања филм и сл.), а кад је главни мотив то што је осетио потребу и жели је да задовољи и смири тензију коју осећа. Ја мислим да има разлике, није сваки секс вођење љубави. или мислите да то није важно, ако је темељ и позадина односа љубав и поштовање итд? ...treba da detaljisemo.... Vrlo zanimljiv scenario.... ali, ne bih isao u dubinu, moje (duhovne) granice su pomalo formirane dugim boravcima na Svetoj Gori,.... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Јануар 16, 2020 Пријави Подели Написано Јануар 16, 2020 пре 12 минута, Срђан Шијакињић рече Мало да искомпликујем ствар, ако је секс пре брака big no-no (а факат јесте), тешко је проценити и проверити нечије назоре, жеље и навике у погледу секса, зар не Није упућено само теби, чисто констатујем додатну проблематику... jooj ... o tome nisam ni poceo da razmisljam,... Ali, samo bih ovo naveo od ap.Pavla,.... И жена ако има мужа некрштеног и он се приволи живети с њом, да га не оставља.....Јер се посвети муж некрштен женом крштеном, и посвети се жена некрштена од мужа крштеног; јер иначе деца ваша била би нечиста, а сад су света..... (ima o ovome od Pavla i u jednom kanonu, pa cu potraziti tumacenje...) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Јануар 16, 2020 Пријави Подели Написано Јануар 16, 2020 пре 18 минута, Срђан Шијакињић рече Знате шта мислим да Боки жели да каже (исправиће ме ако грешим), да човек треба да пази на себе, да разликује када пожели однос са женом јер баш у том тренутку осећа наглашену љубав и блискост (деси се рецимо спонтано после неких заједничких активности, гледања филм и сл.), а кад је главни мотив то што је осетио потребу и жели је да задовољи и смири тензију коју осећа. Ја мислим да има разлике, није сваки секс вођење љубави. или мислите да то није важно, ако је темељ и позадина односа љубав и поштовање итд? Boki ne može da se otrgne monaške literature. Mada on neće to da prizna, ali standardno monaško mišljenje, drugi koji ne misle su izuzeci, jeste da je seks nužno zlo. Mehanizam pale prirode koji tu nije trebao biti da Adam nije zgriješio...kao takvog ga treba maksimalno izbjegavati osim kad se žele stvarati djeca to je onda moranje jer drugog načina nema. Zato se i daju savjeti o paženju na sladostrašće, da to ne eskalira i šta ti ja znam, jer kad smatraš da je seks opako zlo onda si lakog mišljenja da njegovo češće upražnjavanje vodi do razuzdanosti. Nema razlike između ta dva poriva. Kad imamo želju za seksom, onda nam se luče hormoni i imamo želju da ga radimo. Štelung tih aktivnosti obavljaju se u okviru stremljenja ka normalnim porodičnim odnosima. Dvoje treba da se dogovore znajući jedno drugoga...ako jedno traži da li će odmah, ili zamoliti da to bude sutra jer sad je kasno, ili nije se istuširao ili je umoran, ima glavobolju, onda i ovaj drugi treba malo da bude na kočnici da ne se ne ljuti nego da to sve prihava sa ljubavlju i sačeka sutrašnji dan ili neki drugi dan kada se dogovore ali da ne bude sa ne mogu dogovoriti i jedno odugovlači itd.... To su te kočnice, koje treba primjenjivati a ne besmisleni savjeti o padanju u sladostrašće i razuzdanost. Sanja Т., Православни Србин, Vladan :::. and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Јануар 16, 2020 Пријави Подели Написано Јануар 16, 2020 пре 22 минута, Bokisd рече Pa, to i pricam, .... ako se trudis da budes u normali, onda je i to neka borba, zar ne? Mislim, da svi znamo sta je divljanje.....(manje ili vise...) Ne pričaš o normali, nego se konsultuješ sa asketikom, a asketika je van normalnih stvari. Sanja Т. је реаговао/ла на ово 1 Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Јануар 16, 2020 Пријави Подели Написано Јануар 16, 2020 пре 12 минута, Justin Waters рече Boki ne može da se otrgne monaške literature. Mada on neće to da prizna, ali standardno monaško mišljenje, drugi koji ne misle su izuzeci, jeste da je seks nužno zlo. Mehanizam pale prirode koji tu nije trebao biti da Adam nije zgriješio...kao takvog ga treba maksimalno izbjegavati osim kad se žele stvarati djeca to je onda moranje jer drugog načina nema. Zato se i daju savjeti o paženju na sladostrašće, da to ne eskalira i šta ti ja znam, jer kad smatraš da je seks opako zlo onda si lakog mišljenja da njegovo češće upražnjavanje vodi do razuzdanosti. Nema razlike između ta dva poriva. Kad imamo želju za seksom, onda nam se luče hormoni i imamo želju da ga radimo. Štelung tih aktivnosti obavljaju se u okviru stremljenja ka normalnim porodičnim odnosima. Dvoje treba da se dogovore znajući jedno drugoga...ako jedno traži da li će odmah, ili zamoliti da to bude sutra jer sad je kasno, ili nije se istuširao ili je umoran, ima glavobolju, onda i ovaj drugi treba malo da bude na kočnici da ne se ne ljuti nego da to sve prihava sa ljubavlju i sačeka sutrašnji dan ili neki drugi dan kada se dogovore ali da ne bude sa ne mogu dogovoriti i jedno odugovlači itd.... To su te kočnice, koje treba primjenjivati a ne besmisleni savjeti o padanju u sladostrašće i razuzdanost. Све ми то има смисла. С друге стране, ако верујемо у дословност или барем историчност приче о Паду, поштено говорећи, има аргумената и за мишљење да је секс, ако не нужно зло, онда само пролазна нужност у служби неких виших идеала. Јер ако га нема пре Пада, а неће га бити ни у Есхатону, тешко је тврдити да је добро по себи (исто као храна, пиће или фудбал). Sanja Т. је реаговао/ла на ово 1 Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Јануар 16, 2020 Пријави Подели Написано Јануар 16, 2020 пре 14 минута, Срђан Шијакињић рече Све ми то има смисла. С друге стране, ако верујемо у дословност или барем историчност приче о Паду, поштено говорећи, има аргумената и за мишљење да је секс, ако не нужно зло, онда само пролазна нужност у служби неких виших идеала. Јер ако га нема пре Пада, а неће га бити ни у Есхатону, тешко је тврдити да је добро по себи (исто као храна, пиће или фудбал). To je vrlo klizav teren. Tu su mnogi proklizali u manihejstvo, gnosticizam itd...Ne bi onda bio samo seks nužno zlo nego sve živo što nas okružuje...u prvom redu kad smo na temi, ni porodičnog života, niti rađanja niti djece...te stoga na isti način kako monasi savjetuju da se izbjegava seks treba se izbjegavati "preveliko" unošenje u porodični život, bliskost sa voljenom osobom, djecom itd... Sve to jeste dobro jer je dato na korištenje, a svako treba da odmjeti koliko mu je mjera da bi bilo dosta. Opasne su samo generalizacije podvođenja svega i svih pod jedno pravilo i jedno rasuđivanje. Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Јануар 16, 2020 Пријави Подели Написано Јануар 16, 2020 пре 4 часа, Tumaralo. рече Koji procenat predstavlja PUKU mogućnost koja čini takvu mogućnost nepostojećom u smislu moralnog problema? Misliš da smanjenjem procenta suštinski preokrećeš stvar? Ne. Rekao sam ti već da problem nije kvantitativan. Цитат Rekli smo hipotetički da je u konc logoru 100% a van njega 1% (ovde sam smestio i boleštine, saobraćajke, Malčanskog berberina, Sarajevo 92-96 itd). Svestan si svega toga i pristaješ na mogućnost da drugi čovek iskusi sve to jer je to u skladu sa tvojim ličnim životnim planom. Svestan si da kad porazgovaraš sa komšijom pristaješ na mogućnost da zbog toga što si ga zadržao bude na pešačkom u trenutku kada neko prolazi na crveno i da čovek pogine jer si rešio da ga pitaš kako je? Цитат Odmerio si i našao si da ti odgovara ta verovatnoća. Naravno da ne želiš da se tako nešto desi ali smatraš da je (tebi) vredno rizikovati (tuđi život) sa obzirom da verovatnoća (po tvom mišljenju) nije velika. Ne. Probaj ponovo. Probaj da čitaš šta ti sagovornik kaže umesto da pričaš sam sa sobom. Цитат -- Što se tiče drugog dela, ozbiljno si mi objašnjavao da rađanje dece nije krivično delo? Jok. Objasnio sam ti da je iz toga što roditelji ne odgovaraju za eventualni umišljaj kad se deci nešto loše desi sasvim očigledno da je pristajanje iz definicije umišljaja sasvim drugačije od pristajanja o kojem ti pričaš (da nije odgovarali bi)... objasnio sam ti i koja je razlika između pristajanja iz definicije umišljaja i pristajanja o kojem ti pričaš... Kako je moguće da ništa od toga nisi razumeo već si 'razumeo' da ti objašnjavam da rađanje nije krivično delo? Цитат Znam da nije... Pomenuo sam eventualni umišljaj kao primer kada pristajanje na mogućnost konstituiše krivicu (u normativnoj sferi prava). Analogno isto možemo reći i za normativnu sferu morala s tim što je ona daleko šira. Tu nije bitno da obuhvatiš konkretnu posledicu, Kako je onda analogno????? Ako je tamo ključno da je konkretna posledica obuhvaćena i svešću i voljom, a ti pričaš o tome da je samom radnjom roditelj pristao na svaku posledicu koja mu je poznata, onda između ta dva nema nikakve veze... nemaš analogiju nego trabunjanje... Цитат dovoljno je sledeće: Ti ne znaš da li će tvoje dete imati srećan ili nesrećan život ali znaš da će imati ili srećan ili nesrećan život i pristaješ na to. Možeš to i da nazoveš pristajanjem.... to me i dalje ne čini odgovornim za bilo šta loše što mu se desi... osim stvari koje ja direktno prouzrokukem. пре 4 часа, Tumaralo. рече Kako može biti uskraćeno kada ne postoji? Zato što je hipotetičko. Цитат Nema subjekta koji trpi uskraćenost. Onda nema ni poređenja. Nema ni dobro, ni loše, ni nije loše... Цитат Zlo je terati ljude da igraju ruski rulet. Jeste... i onda ćeš da se buniš ako pokušam da ti objasnim da su život i ruski rulet dve različite stvari... i da je to samo analogija... iako katastrofalno loša i neadekvatna... А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vladan :::. Написано Јануар 16, 2020 Пријави Подели Написано Јануар 16, 2020 пре 40 минута, Срђан Шијакињић рече ако верујемо у дословност или барем историчност приче о Паду, поштено говорећи, има аргумената и за мишљење да је секс, ако не нужно зло, онда само пролазна нужност у служби неких виших идеала. Јер ако га нема пре Пада, а неће га бити ни у Есхатону, тешко је тврдити да је добро по себи (исто као храна, пиће или фудбал). Види, заповест о сексу је прва издата заповест, после иде храна, после све остало, тако да... А, преко тога, та је заповест издата док је све било веома добро. Дакле, секс тешко да може да се протумачи као нужно зло у свему веома добром. "Пролазна нужност у служби неких виших идеала" може бити ако се секс схвати као нешто (веома) добро а касније се стиже до нечега још (много) бољег у Есхатону (што око не виде и у срце људско не дође). Услов за овакво расуђивање је да се пад схвата духовно тј. као пад у духовну смрт. @Tumaralo. А ако је ово горе тако онда се решава и твоја дилема: човек размножавањем (са)учествује у божанском Стварању, које још траје, до Есхатона, и тиме човек није одговоран за (све могуће и замисливе и незамисливе) последице рађања јер је то у крајњој линији на Богу који је и издао заповест о рађању. Они који су се аутентично одлучили на нерађање спадају у оне којима је то по промислу од Бога дато (Христос о ушкопљеницима: Мат. 19,10-15; Павле о својој девствености: 1Кор, 7,7). Justin Waters and Православни Србин је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Јануар 16, 2020 Пријави Подели Написано Јануар 16, 2020 пре 40 минута, Justin Waters рече Ne pričaš o normali, nego se konsultuješ sa asketikom, a asketika je van normalnih stvari. Samo u opstim stvarima i ne ulazim u specificne detalje..... tj. opste u smislu da treba da bude neka duhovna borba i za one koji zive u braku, kao sto je su post, molitva i uzdrzanje (dogovor).... i nikom ne namecem neke 'granice' sta i kako u braku i keks i kako treba da bude ta borba sa uzdrzanjem i dogovorom, kao i sa samom seksualnom strascu - to neka svako za sebe odredi. Nego, cak nisam ni pomenuo ono sto je crkva ustanovila u vezi svih godisnjih postova i molitve i uzdrzanja kao neku preporuku za duhovni zivot za sve, i one u braku i za one u monastvu. I, Justin, asketika nije van normalnih stvari, ako se postavi na pravo mesto,....onako kako sam naveo u vezi celomudrenosti (Lestvica) koje je posebno za monahe, posebno za one u braku. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Јануар 16, 2020 Пријави Подели Написано Јануар 16, 2020 пре 12 минута, Bokisd рече Samo u opstim stvarima i ne ulazim u specificne detalje..... tj. opste u smislu da treba da bude neka duhovna borba i za one koji zive u braku, kao sto je su post, molitva i uzdrzanje (dogovor).... i nikom ne namecem neke 'granice' sta i kako u braku i keks i kako treba da bude ta borba sa uzdrzanjem i dogovorom, kao i sa samom seksualnom strascu - to neka svako za sebe odredi. Nego, cak nisam ni pomenuo ono sto je crkva ustanovila u vezi svih godisnjih postova i molitve i uzdrzanja kao neku preporuku za duhovni zivot za sve, i one u braku i za one u monastvu. I, Justin, asketika nije van normalnih stvari, ako se postavi na pravo mesto,....onako kako sam naveo u vezi celomudrenosti (Lestvica) koje je posebno za monahe, posebno za one u braku. Treba da bude duhovna, ali ona je različita od monaške zato kažem da asketiku ne treba primjenjivati na laički, bračni život. Zajedinčko je jedino da se teži istom cilju, a monasi idu svojim putem, bračnici svojim. Jednom je neko upotrebio analogiju, gdje je monaški i bračni put opisao ka dva puta koja vode na vrh, a monaški je putem strmih litica, a bračni je u automobilo okolo...loša je analogija jer pretpostavlja da je monaški put teži put, a bračni je lagano vozikanje na vrh...ali dobra je da opišem različitosti asketike i bračnosti. Нифада је реаговао/ла на ово 1 Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Јануар 17, 2020 Пријави Подели Написано Јануар 17, 2020 пре 1 сат, Justin Waters рече Boki ne može da se otrgne monaške literature. Mada on neće to da prizna, ali standardno monaško mišljenje, drugi koji ne misle su izuzeci, jeste da je seks nužno zlo. Mehanizam pale prirode koji tu nije trebao biti da Adam nije zgriješio...kao takvog ga treba maksimalno izbjegavati osim kad se žele stvarati djeca to je onda moranje jer drugog načina nema. Zato se i daju savjeti o paženju na sladostrašće, da to ne eskalira i šta ti ja znam, jer kad smatraš da je seks opako zlo onda si lakog mišljenja da njegovo češće upražnjavanje vodi do razuzdanosti. Nemam sta da priznam, jer to sto mislis da postoji u monastvu da je seks nuzno zlo, to ne postoji, to ne moze da se nadje kod onih autoriteta i podviznika koji su od svih priznatih u crkvi. To moze da se nadje ili kod nekih sekti, ili nazalost cak i u crkvi kod nekih koji su to sve pisanije podviznika o borbi sa raznim strastima (medju njima i seks) potpuno pogresno shvatili i razumeli i mozda i primenili u svojim zivotima. Jer, pala priroda i Adam, to se tice i hriscanske antropologije, nije rezervisano samo za monahe. Jer, opet,..... pravi monaski i asketski saveti o pazenju na sladostrasce,....nije u tome my Justine, da je kao seks nesto zlo i da njegovo cesce upraznjavanje dovodi do razuzdanosti (kako kazes)..... nego je asketika, pazenje o sebi i svojim strastima da ne bi dosli u takvo stanje koje se moze definisati kao to sladostrasce i razuzdanost (bilo koja strast dovodi u to stanje) ili jednostavno receno, da se dodje u stanje zavisnosti od nekih stvari, kao recimo na primer, prvo se krene sa lakim drogama sa mislju kao nece covek da se navuce, ali ipak mnogi tesko mogu dalje da se izbore i na kraju i predju i na jace, jer kad je vec popustio sa slabijim drogama, onda tesko covek moze da se izbori da ne pocne i sa jacim drogama,....takav je proces slican i sa drugim zavisnostima, pusenje, kockanje, (forumi...),..... i, tako je slicno i sa borbom sa strastima i taj proces je detaljno u sitne detalje opisan u asketskoj literaturi (ali, to je vec bas posebna prica) Tako i podviznici savetuju za seks strast , da treba da se pazimo da ne dodjemo u to stanje sladostrasca, koje se manifestuje na kraju kroz blud i preljubu, time sto cemo da pazimo na ovu strast kako ne bi presla u razuzdanost (u braku) ili na kraju na sladostrasce koje moze da dovede i do preljube. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sanja84 Написано Јануар 17, 2020 Пријави Подели Написано Јануар 17, 2020 пре 5 часа, Tumaralo. рече Jeretičko bratstvo slobodnog duha – DAVID DAVID-UDRUGA.HR E novine Kaliban i veštica (2) Piše: Silvija Federiči Izvor: www.alternativeservice.ca Jedan od najvažnijih aspekata jeretičkih pokreta... Ti si baš pod uticajem ove priče... A zanimljivo kako visok cilj celibata u smislu postizanja duhovne čistilne u hinduizma dovede do izvitoporenja, abortus i haosa kod nas u Evropi. "Drži svoj um u adu i ne očajavaj" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука