Стаљиново унуче Написано Децембар 17, 2019 Пријави Подели Написано Децембар 17, 2019 Нисам знао где ово да поставим па ставих овде. На фејс групи Русофили поведе се расправа око тога дал жене морају да носе мараме у цркви, Ја не знам а видим да је велико интересовање па бих молио да се неко од Вас укључи у дискусију и да појасни то. https://www.facebook.com/groups/rusofili/permalink/2330295577075159/ Milica Bajic је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Децембар 17, 2019 Пријави Подели Написано Децембар 17, 2019 Pa, bratko Unuce, posto simpatises Rusiju,.... onda, bez maramce.... ni na tavance.... Bez sale, ovaj, marame po svemu sudeci imaju jaku podlogu u tim recima ap.Pavla (koje se navode u tekstu). Стаљиново унуче је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
emilija Написано Децембар 17, 2019 Пријави Подели Написано Децембар 17, 2019 Ja sam u sestrinstvu Ruske pravoslavne crkve i to, do nedavno zagranicne ( znaci jos cvrsca tradicija se pretpostavlja)....marama nikako nije obaveza. Jednostavno, ko oseca da treba da je nosi, ko ne -ne nosi je i nikakav problem. Oni koji je ne stavljaju apsolutno to ne cine iz bahatosti. Moj razlog sto ne stavljam - mislim da je treba zasluziti..onim osecajem velikog smirenja kojeg nemam. Neke parohijanke zele da budu iste u crkvi i van nje ( a ocrkovljene su iznutra za primer). Sama protinica, matuska je nikad nije stavila (nekako to nismo ni primetili a nije ni bitno rekoh, niko te nece popreko pogledati zbog toga). Crkva je puna, prepuna svake sluzbe, oseca se velika duhovnost kolektivna i nekako je to pitanje-sasvim periferno ako uopste i jeste pitanje. arhangeli, Milica Bajic, Стаљиново унуче and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
emilija Написано Децембар 17, 2019 Пријави Подели Написано Децембар 17, 2019 e sad , sto se tice lepih zena i dugih kosa, to mu dodje kao trening-podvig za muske da gledaju u plocice od poda a ne u kose...... Стаљиново унуче, ZeljkoVuk, Milica Bajic and 1 члан је реаговао/ла на ово 1 1 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Стаљиново унуче Написано Децембар 18, 2019 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 18, 2019 On 17. 12. 2019. at 21:50, emilija рече Ja sam u sestrinstvu Ruske pravoslavne crkve i to, do nedavno zagranicne ( znaci jos cvrsca tradicija se pretpostavlja)....marama nikako nije obaveza. Jednostavno, ko oseca da treba da je nosi, ko ne -ne nosi je i nikakav problem. Oni koji je ne stavljaju apsolutno to ne cine iz bahatosti. Moj razlog sto ne stavljam - mislim da je treba zasluziti..onim osecajem velikog smirenja kojeg nemam. Neke parohijanke zele da budu iste u crkvi i van nje ( a ocrkovljene su iznutra za primer). Sama protinica, matuska je nikad nije stavila (nekako to nismo ni primetili a nije ni bitno rekoh, niko te nece popreko pogledati zbog toga). Crkva je puna, prepuna svake sluzbe, oseca se velika duhovnost kolektivna i nekako je to pitanje-sasvim periferno ako uopste i jeste pitanje. Expand Hvala puno na odgovoru Milica Bajic and emilija је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Стаљиново унуче Написано Децембар 18, 2019 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 18, 2019 On 17. 12. 2019. at 18:35, Bokisd рече Pa, bratko Unuce, posto simpatises Rusiju,.... onda, bez maramce.... ni na tavance.... Bez sale, ovaj, marame po svemu sudeci imaju jaku podlogu u tim recima ap.Pavla (koje se navode u tekstu). Expand Ne znam Bokside, zato i pitam, Milica Bajic је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
emilija Написано Децембар 19, 2019 Пријави Подели Написано Децембар 19, 2019 On 18. 12. 2019. at 1:28, Стаљиново унуче рече Hvala puno na odgovoru Expand Ali pitacu ljude iz crkve , teologe sta misle, jer jednom sam cula da nosenje marame nije utemeljeno ni na kakvom crvenom propisu, kanonu a ovo iz Poslanice Korincanima mi promaklo.... Стаљиново унуче је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
emilija Написано Децембар 19, 2019 Пријави Подели Написано Децембар 19, 2019 Ono sto ja vidim za ovih 15 godina suzivota s Rusima je totalno lezeran odnos prema spoljnim znacima ocrkovljenosti... npr bilo mi cudno sto se svi svake nedelje pricescuju.....bez neki posebnih priprema ono 3 dana na vodi i slicno (kod njih nema "na vodi" nego suhojedenje) kako sam ucila od njih i s njima shvatim da oni zive ocrkovljeno uvek...da im je nacin zivota postovanje bliznjega, evidentna vera kroz svakodnevna dela, svi postovi ali lagano i redovno i da isto zive i u crkvi i van nje , to su ljudi skromnog ponasanja puni postovanja za duge, puni zahvalnosti....nikad nisam cula da se npr.govori o nekom trecem, sem ako treba neka pomoc.. i onda je logicna posledica svega da se dugi ne analiziraju, sta nosi, pantalone, suknje, pa imamo devojke na horu koje se oblace super moderno a ne propustaju ni jednu sluzbu, probu hora, vecernje sluzbe...pa hajde sad jos kome bi palo na pamet da kaze "Auuuu vidi mini suknje??," tako nekako, valjda objasnih:))))))) Предраг М, Стаљиново унуче, feeble and 2 осталих је реаговао/ла на ово 3 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Стаљиново унуче Написано Децембар 19, 2019 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 19, 2019 On 19. 12. 2019. at 15:43, emilija рече Ono sto ja vidim za ovih 15 godina suzivota s Rusima je totalno lezeran odnos prema spoljnim znacima ocrkovljenosti... npr bilo mi cudno sto se svi svake nedelje pricescuju.....bez neki posebnih priprema ono 3 dana na vodi i slicno (kod njih nema "na vodi" nego suhojedenje) kako sam ucila od njih i s njima shvatim da oni zive ocrkovljeno uvek...da im je nacin zivota postovanje bliznjega, evidentna vera kroz svakodnevna dela, svi postovi ali lagano i redovno i da isto zive i u crkvi i van nje , to su ljudi skromnog ponasanja puni postovanja za duge, puni zahvalnosti....nikad nisam cula da se npr.govori o nekom trecem, sem ako treba neka pomoc.. i onda je logicna posledica svega da se dugi ne analiziraju, sta nosi, pantalone, suknje, pa imamo devojke na horu koje se oblace super moderno a ne propustaju ni jednu sluzbu, probu hora, vecernje sluzbe...pa hajde sad jos kome bi palo na pamet da kaze "Auuuu vidi mini suknje??," tako nekako, valjda objasnih:))))))) Expand тако сам и јато схватио као анахронизам неких старих времена а Црква је жива и она мора да прати време Предраг М and emilija је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
emilija Написано Децембар 19, 2019 Пријави Подели Написано Децембар 19, 2019 On 19. 12. 2019. at 15:47, Стаљиново унуче рече тако сам и јато схватио као анахронизам неких старих времена а Црква је жива и она мора да прати време Expand pa i ja:)) ako je otkrivena glava zene bila sramota u apostolsko vreme, danas...... naravno tanka je ta linija snishodjenja, ali npr, ovde na severu je zimi stvarno frka doci do crkve kad odvali severni vetar i ne verujem da ijedna zena nosi pantalone da bi se utegla , nego..;zima brate:))) ali to nekako se zamotamo, natrontamo i jesmo i nismo , i u pantalonama smo i nismo....i s maramama i nismo....ne znam...dok staresina crkve ne predlozi nesto konkretno, "muljacemo" ovako... Стаљиново унуче је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Света_Матрона Написано Децембар 20, 2019 Пријави Подели Написано Децембар 20, 2019 Требало би носити мараме, ако желимо да по врлинама и чистоћи достигнемо Богородицу. Такође се боримо и против нашег егоизма да морамо да имамо лепе фризуре. Није то због срамоте било у апсотолско време, а данашње или апостолско време је за Цркву исто, нема ту разлике јер Црква је ван времена, долази из вечности. Стаљиново унуче је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аристарх Написано Децембар 20, 2019 Пријави Подели Написано Децембар 20, 2019 On 20. 12. 2019. at 0:06, Света_Матрона рече Такође се боримо и против нашег егоизма да морамо да имамо лепе фризуре. Expand То је већ психологија која не мора да има везе са духовним животом. Знаш да бријача зову берберин зато што тај занат потиче од Бербера или Барбара из египта и африке. Нпр. са северо-запада и истока Африке, жене одреда носе перике данас јер немају косу, тј. морају да брију главу да не би имале болове јер им је коса много другачија од наше... Кад сваки дан брију косу, онда морају и да носе мараме да се не инфицирају у те крајеве. Тек мешањем са блискоисточним народима и европљанима долази до тога да африканке почињу да имају колко толко нормалну косу, а та коса је као да их је струја ударила. Мени некако делује да је свеједно дал жена брине о фризури или не брине. Није лепо ако не води рачуна а опет има ових млађих које су мени смеште, направе фризуру да изгледа као шлем античког Илирског или Грчког војника. нпр. по мени је плетенице увек лепо видет на неку жену Стаљиново унуче је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
emilija Написано Децембар 20, 2019 Пријави Подели Написано Децембар 20, 2019 On 20. 12. 2019. at 0:06, Света_Матрона рече Требало би носити мараме, ако желимо да по врлинама и чистоћи достигнемо Богородицу. Такође се боримо и против нашег егоизма да морамо да имамо лепе фризуре. Није то због срамоте било у апсотолско време, а данашње или апостолско време је за Цркву исто, нема ту разлике јер Црква је ван времена, долази из вечности. Expand Ja se s ovim apsolutno slazem, trebalo je da je stavim cim sam krocila u crkvu....ali moj pocetak je bio takav da, recimo nisam predstavu imala sta se tamo radi. Nisam imala tu srecu da poticem iz ocrkovljene porodice. Jednostavno me "nesto vuklo". I sad, petnaestak godina posle, kako je taj narod navikao na mene, odjednom da stavim maramu , sebi bih licila na nekog ko stavlja do znanja da se , preko noci uprepodobio:))))) Neka ostane to tako kao vidljiv znak da sam prilicno okasnila. iskreno, to ja tako nekako gledam na to, sto se mene tice. Ne verujem da cu sedom glavom ikog da fasciniram:)))))) Milica Bajic, arhangeli and Стаљиново унуче је реаговао/ла на ово 1 1 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
emilija Написано Децембар 20, 2019 Пријави Подели Написано Децембар 20, 2019 I jos da dodam, smatram da je zivo cudo sto se onaj oltar ne srusi na tu moju glavu svaki put kad mu pridjem ne zbog marame nego....'nako:)))))) Milica Bajic and Стаљиново унуче је реаговао/ла на ово 1 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
emilija Написано Децембар 20, 2019 Пријави Подели Написано Децембар 20, 2019 to cisto da znate kako se oseca poneko "bez marame" da mu ne skacete zavrat....sto kaze moja kuma "celom povrsinom mozga" sam pokusala da docaram osecanja nas gologlavih, ponekih ne znam za druge................; Milica Bajic, Стаљиново унуче and arhangeli је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука