Jump to content

Казна Божија као поштовање слободе човечије...

Оцени ову тему

Препоручена порука

Malo mi je sumnjivo da Bog kaznjava cak i pedagoski.

To sto se dogadjaju ratovi ili demonski nasrtaji, ne mora nuzno da znaci bogoedukaciju - sami biramo svoje puteve.

Voleo bih da se svi malo ukljuce u diskusiju jer imamo dosta primera u Bibliji koji nekako navijacki svojataju Boga na svoju stranu protiv drugih.

Подели на овим сајтовима

• 1 year later...

Зато што је то архетипски људски моменат - потреба за праведним судијом који ће надоместити људске неправде, али са хришћанством по први и једини пут Бог се не сматра праведним већ Љубављу.

Призван или не, Бог је увек ту

Подели на овим сајтовима

• 4 weeks later...

Из свог личног искуства могу 100% да потврдим његову причу са психолошке стране. Једино што нисам сигуран око последњег дела, колико сад држава треба то да решава ограничавањем избора (ако сам га добро сконтао), а колико сам човек (и даље слободан) треба себе да заштити од сувишка избора. И да ли је то уопште могуће, има ли човек (генерално) такву лавовску способност да се одупре?

Подели на овим сајтовима

Од седамнаестог минута отприлике прича о редистрибуцији добара на глобалном нивоу, тако да се некима избор смањи, а некима повећа у исто време, тиме би се, по овом његовом предавању, смањила могућност избора и нервоза и недостатак испуњености коју она изазива.

Ја сам то лично решио тако што прву ствар која ми се свиди купим, остале и не гледам, и онда ми супер :) Штедим и време и нервирање.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Врло занимљив видео.

Има она апостолска изрека, која иде у прилог овоме што говори Бери Шварц, све је на слободу, али није све на корист. Превише информација, превише ствари око нас стварно може бити превише како би смо одабрали право. Постоји сигурно нека умјерена средина, колико је човјеку довољно, али мислим да је кључно да он то сам одреди, а не неко други. Прогрес свакако не треба спутавати, али можда га мало каналисати и ретензирати није лоше. Само мислим да он гријеши кад помиње расподјелу добара. Питање расподјеле добара није тако једноставно, и у принципу идеја да се добра требају расподјелити, довела би до стања исцрпљивања тих добара, те стога у једноме не би ни било шта распоређивати.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Не, поента је у томе да у једном тренутку каже како тамо где има много расположивих добара, највећи део људи живи у сиромаштву и недостатку адекватног избора, јер други део света црпи та добра и пребацује их тамо где ће та добра бити увелико сувишна и омогућиће претерано велики избор. Тако да ће и у једном и у другом делу света владати несрећа, у једном због мањка избора, а у другом због вишка избора. Када би се та добра (значи, расположива, а не нека додатна добра) подједнако распоредила, да се смање где су сувишна, а да се дистрибуирају где недостају, сви би били срећнији.

Утопијска идеја, наравно, али скроз на месту.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Не, поента је у томе да у једном тренутку каже како тамо где има много расположивих добара, највећи део људи живи у сиромаштву и недостатку адекватног избора, јер други део света црпи та добра и пребацује их тамо где ће та добра бити увелико сувишна и омогућиће претерано велики избор. Тако да ће и у једном и у другом делу света владати несрећа, у једном због мањка избора, а у другом због вишка избора. Када би се та добра (значи, расположива, а не нека додатна добра) подједнако распоредила, да се смање где су сувишна, а да се дистрибуирају где недостају, сви би били срећнији.

Утопијска идеја, наравно, али скроз на месту.

Поента је да толиког сувишка никад не би било да је било расподјеле. Идеја је утопијска наравно, а према томе и чиста фикција.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

ja bi voleo da znam iz kog stripa je vadio one slajdove... Odlični su.

Sent from my GT-I9001 using Tapatalk 2

• Волим 1

The mark of the immature man is that he wants to die nobly for a cause, while the mark of the mature man is that he wants to live humbly for one

In the absence of science, opinion prevails

Подели на овим сајтовима

• 3 months later...

дакле, ако постоји пакао у коме ђаво кажњава људе зато што не верују у Бога или не живе по Божјем Закону, зашто би то радио - није ли то потпуни промашај и уместо да их награди рогоња уствари ради за Бога?

на крају крајева, какав је то Бог који кажњава уопште ако је Љубав?
зар не може једноставно да нам отвори ум и објасни шта, како и зашто, чему то кажњавање и цела та прича око греха, пакла и осталог?

ајде мало да размишљамо ван школице :)

Подели на овим сајтовима

Pa rogonja tako nagradjuje one koji rade za njega. Kako kada je jedan nesretnik pokusao da izadje iz ognja, a davo mu stavi trozubac

oko vrata sabije ga dole i kaze: Tu dole u ognju da me cekas da se mucimo zajedno, meni si sluzio to ti je moja plata.

Sveto pismo kaze da je taj oganj namenjn djavolu i njegovim andjelima. Sad druga je stvar sto se mi sami trpamo i hocemo da im pravimo drustvo.

Подели на овим сајтовима

Pa rogonja tako nagradjuje one koji rade za njega. Kako kada je jedan nesretnik pokusao da izadje iz ognja, a davo mu stavi trozubac

oko vrata sabije ga dole i kaze: Tu dole u ognju da me cekas da se mucimo zajedno, meni si sluzio to ti je moja plata.

Sveto pismo kaze da je taj oganj namenjn djavolu i njegovim andjelima. Sad druga je stvar sto se mi sami trpamo i hocemo da im pravimo drustvo.

ти стварно верујеш у те дечје приче о ватри и трозупцима? :D

јел неко ко живи већ ко зна колико еона, по људском рачунању, стварно толико глуп и приземан да не регрутује себи војску толику колико ни анђела нема, само корумпирајући људе?

а ако је већ лукав и зао, а јесте, што би се тртио, за почетак, да се уопште замера сили Божјој, с којом не може ни да се носи а камоли да не послуша, како имамо и сведочење у Светом Писму?

која је поента толиког бунта и није ли поента да што дуже не тресу шљиву да не би дочекали Апокалипсис и уживанција им се завршила?

које је тек онда поента мучења људи у паклу, кад су им то уствари присталице и другари?

одакле уопште појам саборности код демона, како то функционише кад муче људе ватром и трозупцима?

Подели на овим сајтовима

Па ваљда је свакоме ко и иначе зна у шта то тачно верује, јасно да нема ватре и трозубаца... :) Или није ипак...

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...