Jump to content

Казна Божија као поштовање слободе човечије...

Оцени ову тему

Препоручена порука

Одговор Давинчију

Апсолутно не треба тражити правду на овоме свету јер је нећемо наћи а и није нам потребна. Ако верујемо у Васкрсење онда страдања која иначе тумачимо као нешто лоше можемо тумачити као нешто најбоље што нам се могло десити. Да којим случајем разбојник разборити није осуђен на распеће са Христом, он не би био први спашени и не само то већ вероватно се не би никад покајао и завршио би у паклу уместо у Рају. Тако и било које друго страдање није ради правде или неправде или казне, већ ради наше користи у Царству Небеском. Да свети мученици нису убијани на најсвирепије начине, не би се толико прославили у Богу. Сад покушавати нашим умом да спознамо тачно на који начин је наше или нечије страдање корисно, није могуће. Човек не може својим умом спознати тајне Промисла Божијег, ако верујемо Богу, вероваћемо и да Он зна шта је најбоље за нас и покушаћемо да наш крст што боље изнесемо.

Подели на овим сајтовима

Evo jedna divna prica koja daje odgovor o promislu bozijem i zasto Bog dopusta stradanja:

О БОЖАНСКОМ ПРОМИСЛУ

Старац Пајсије нам је исприповедао следећу причу, желећи да нам примером покаже како се Бог стара о својој деци, иако га ми често не схватамо, па се чак и гневимо на њега.

Један подвижник се молио Богу преклињући га да му открије због чега су праведници често сиромашни и неправедно пате док су грешни и неправедни богати и задовољни. Док се молио Богу да му открије ову мистерију, зачуо је глас који му је рекао:

- Немој тражити да разумеш оно што твој ум и знање не могу обухватити, и немој испитивати тајне Божије, јер су његове одлуке сличне бескрајном океану. Али, ако желиш да то сазнаш, иди у свет и посматрај људе. Онда ћеш бити у стању да схватиш нешто од Божијих одлука. Тада ћеш спознати да је премудри промисао Божији неистражив и недокучив.

Када је подвижник све то чуо, отишао је у свет. Пошто је извесно време пешачио, стигао је до једне ливаде. Ту се налазила једна фонтана, а поред ње старо издубљено дрво. Сакрио се у то удубљење и почео да посматра ужурбану гомилу која је пролазила поред ливаде. Након извесног времена, прошао је један богаташ јашући на коњу. Застао је крај фонтане да би се напио воде и одморио. Док је седео, из џепа је извадио новчаник са златницима и почео да их броји. Када је завршио бројање, грешком је новчаник ставио на траву уместо да га врати у џеп. Затим је јео, одморио се и одспавао. Убрзо је кренуо, не приметивши да му је новчаник остао у трави.

После извесног времена, појавио се још један пролазник. Зауставио се покрај фонтане, а када је спазио новчаник са златницима, зграбио га је и потрчао у поље. Након неколико минута, појавио се и трећи човек. Како је био уморан, попио је мало воде и сео да поједе комад хлеба. Док је сиромах јео, вратио се онај богаташ да потражи свој новчаник. Лице му је показивало страшан гнев и он се запутио право према сиромаху, вичући од беса и захтевајући да му врати новчаник. Сиромах, пак, који ништа није знао нити о новчанику нити о златницима, поче да га уверава да ништа од тога није ни видео. Тада је богаташ почео да га туче. Ударао га је тако снажно да је сиромах на крају издахнуо. Богаташ је онда почео да претреса његову одећу али, наравно, ништа није нашао. Отишао је осећајући се веома потиштено.

Испосник, који је седео у дупљи и посматрао шта се дешава, беше запрепашћен. Много се растужио и почео да плаче, осећајући велику жалост због неправедне сиромахове смрти, па је на крају завапио к Богу:

- Господе, шта значи оваква Твоја воља? Желео бих да знам како Твоја доброта може да поднесе оволику неправду! Један човек је изгубио новац, други га је нашао, а трећи је због тога неправедно убијен!

Док се молио и јецао, пред њим се појавио ангео Господњи:

- Немој да жалиш за сиромахом, нити да мислиш да се ово није десило по вољи Божијој. Имај на уму да се неке ствари дешавају или зато што Бог тако допушта, или да би тиме поучио људе или, пак, ради наше користи. А сада слушај: човек који је изгубио новац је најближи сусед оног што је новац нашао. Овај други је некада поседовао имање вредно стотину златника а богаташ, иначе врло похлепан, присилио га је да то имање прода за само педесет златника. Осећајући се беспомоћно, сиромах се молио Богу да казни његовог суседа. Бог га је двоструко наградио. Други човек, онај уморни сиромах који је неправедно убијен, некада је и сам починио убиство. Он се, међутим, искрено покајао и остатак живота провео је поштујући Божију вољу. Стално се молио Богу да му опрости и говорио: "Боже, допусти да умрем истом онаквом смрћу какву сам и изазвао". Разуме се да му је Бог опростио истог тренутка када се покајао због преступа. Бог је, осим тога, био дирнут осећајношћу и праведношћу овога човека, који се није трудио само да живи сагласно Божијој вољи него и да, исто тако, плати за свој грех. Бог је испунио његову жељу и допустио да буде уморен насилном смрћу - као што је и сам тражио - а затим га вазнео на небо, дарујући му венац славе због његовог дубоког и искреног покајања.

Трећи човек, онај похлепни богаташ што је изгубио златнике и починио убиство, пао је у два греха, у похлепу и тврдичлук. Бог је допустио да почини убиство како би могао да доживи бол који ће га на крају довести до покајања. почињено убиство је за њега постало разлог да напусти свет и да се замонаши.

Гле, дакле, и у каквим околностима видите да је Бог био неправедан, немилосрдан и суров? Ви не можете испитивати Божије одлуке јер их он увек доноси исправно и сагласно путевима које познаје, док ви о њима погрешно просуђујете и сматрате их неправедним. Треба да знате да се многе ствари дешавају по Божијој вољи и из разлога који су нам непознати. Ми, дакле, треба да кажемо: Праведан си, Господе, и прави су судови твоји (Пс. 119; 137).

Из књиге Сузе за свет - Старац Тихон, Старац Порфирије, Старац Пајсије,

Библиотека Образ Светачки

у издању Православне мисионарске школе при храму Светог Александра Невског.

Бог је љубав што небо спушта к земљи и човек је љубав што земљу диже к небу!!!

Подели на овим сајтовима

Evo jedna divna prica koja daje odgovor o promislu bozijem i zasto Bog dopusta stradanja:

? ????????? ????????

?????? ??????? ??? ?? ???????????? ??????? ?????, ?????? ?? ??? ???????? ?????? ???? ?? ??? ????? ? ?????? ????, ???? ?? ?? ????? ?? ????????, ?? ?? ??? ? ??????? ?? ????.

...........................

?? ????? ???? ?? ???? - ?????? ?????, ?????? ?????????, ?????? ???????,

?????????? ????? ????????

? ?????? ??????????? ??????????? ????? ??? ????? ?????? ?????????? ???????.

0110_hahaha 0110_hahaha https://www.pouke.org/forum/public/style_emoticons/default/dada.gif

????? ?? ????? ????? ???? ??? ????????....

??????  ? ?????? ?? ?????? ???? ???? ?? ?????

1312_womens 0110_hahaha 0110_hahaha

"Прости верник"

Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе.

http://www.pravoslav...ta Filareta.htm

Подели на овим сајтовима

..................

sigurno su mnogi vec ovo pitali ...

ali ... kad neko dete od 3, 4, 5... godina oboli od neke teske bolesti i pocnu da ga mrcvare po bolnicama

... mozda na kraju i umre ...  kako to objasniti? ... "šta ?ovek poseje, to ?e i požnjeti." ???

da li neko zeli da mi objasni ...

"?? ?????", ????? ??? ? ??????,

??????? ?? ?????? ???? ?? ???????? ????? ???? ??????????, ?? ??? ???? ????????? ? ?????????, ??????, ???? ????? ???? ?? ?????? ? ????, ? ????? ??? ? ? ?????????.

????????? ????? ????? ???? ? ????, ??? ?? ???? ?????????, ???? ?? ???????. ??? ??? ?? ???????? ??? ??????? ???????? ??? ??, ????? ?? ?????? ??????, ????? ???? ???? ??????? ??? ???????? ?????????.

? ???? ??????, ???????????? ??? ???????? ???? ?????????? ??? ???? ?? ???????.

?????? ?????? ???????? ???? ?????? ??? ???? ??????, ????? ??? ??, ??????? ???? ? ?? ???? ??????? ????????, ???????????. ????? ???? ???????? ???? ?? ????, ???????? ?? ???? ?????????? ? ???? ?????? ????????? ? ?????. ?????????? ? ?????? ?? ?????? ???????? ????? ??? ??????, ??? ??? ???? ?????????? ?? ???????? ?? ??? ???????? ? ????? ? ???? ????? ?? ???????...? ?????? ??????!

???? ???? ????? ?? ????????? ??????? ???? ????? ???? ?????? ?? ?????????? ? ?????? ??????, ??????? ????? ??? ??????? ?? ?????? ???? ?? ????????-???? ?? ?? ?????? ?????????? ?????? ??????...

?? ??? ??????????? ??????, ???? ?? ????? ???? ?????????, ??????????, ????????:

?? ???? ????? ????, ? ??????? ??? ?? ?? ?????? ?? ??? ???? ?? ??? ???? ???? ????....

??? ?? ?? ???, ? ????? ?? ????, ???? ??? ?? ?? ???? ????....

???? ?? ?? ???? ??? ?????? ?? ???? ???? ?? ????, ???? ???, ?? ????? ??? ? ??? ??? ?? ??? ?????? ????????....

mislio sam na muke detetove, a ne roditelja .

.

www.ulicni-muzicar.blogspot.com [ izvol'te... ]

.

Подели на овим сајтовима

......................

???? ????? ????:

???? ??? ??? ????? ?? ?? ?????......

??????????? ?? ????????, ??? ?? ?? ???? ?? ?? ?? ????....

??? ????????, ????? ?? ?? ???????? ????????? - ?????????, ????? 1963 .?. ???????? ?? 07.11.2008.?. ????? ?????? ??????? ?? ??? ?????????? ???????,???????? ?? ???? 24 ???? ??????...? ???? 46 ??????...???? ??? ???? ???? ????????? ??????????? ??????, ???????? ??? ??????, ?? ???? ? ??? ?? ????? ????????? ??????, ?? ??????? ? ???????? ???? ?? ???? ???? ??????? ???????????? ???? ????, ?? ???? ?? ?? ????? ? ????....

????? ?????, ?????????? ????????? ?? ????? ???? ??? ????????, ???? ??? ????? ?????????? ?? ??????? ?????:

?????? ?? ??? ?????? ????? ??????? ????? ???? ?? ???? ???????????, ?????????, ? ??????? ?? ??????? ???? ? ???? ?????? ???????, ?? ?? ????? ??????? ??????? ??????? ????? ?????, ?? ?? ???????????, ???? ????? ?? ?? ?? ??? ????? ? ????? ??????...46 ??????, ? ???????? ??? ????????, ??? ??? ?? ??? ????? ?????, ?? ?? ????????? ? ?? ??? ????? ??????, ??? ??? ?? ??????, ???? ?????? ?????, ???? ?????? ?????? ? ????????? ????? ????, ???? ?????? ???? ? ?????? ???? ???????, ???? ?? ???? ??? ???? ?????, ??? ??? ?? ??? ????, ?? ???? ????? ??? ? ?????? ? ???? ????????....

????? ??? ?? ????? ??? ? ??????, ???????? ? ??????? ?? 4 ??????, ? ????? ?? ????? ??? ????, ??? ?????? ???? ? ???????? ??? ? ????? ??? ??? ????? ????????? ?????????? ? ?????....

?? ????? ?????? ?? ? ?? ???? ????? ??? ??? ??? ?? ???? ?????? ??????????? ?????? ?????? ????????, ???? ??? ??? ???? ????,???????? ???? ?? ????????, ??? ????? ?? ??? ?? ????? ????...??? ?? ?????, ???????? ???? ?? ?????? ???, ? ??? ??? ???? ???? ????????? ? ??? ??? ?????? ???????, ?? ??? ???? ??????? ????????, ???? ??? ????? ???? ?? ???? ?????? ???????....

1312_womens 0110_hahaha 0110_hahaha

"Прости верник"

Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе.

http://www.pravoslav...ta Filareta.htm

Подели на овим сајтовима

......................

???? ????? ????:

???? ??? ??? ????? ?? ?? ?????......

??????????? ?? ????????, ??? ?? ?? ???? ?? ?? ?? ????....

??? ????????, ????? ?? ?? ???????? ????????? - ?????????, ????? 1963 .?. ???????? ?? 07.11.2008.?. ????? ?????? ??????? ?? ??? ?????????? ???????,???????? ?? ???? 24 ???? ??????...? ???? 46 ??????...???? ??? ???? ???? ????????? ??????????? ??????, ???????? ??? ??????, ?? ???? ? ??? ?? ????? ????????? ??????, ?? ??????? ? ???????? ???? ?? ???? ???? ??????? ???????????? ???? ????, ?? ???? ?? ?? ????? ? ????....

????? ?????, ?????????? ????????? ?? ????? ???? ??? ????????, ???? ??? ????? ?????????? ?? ??????? ?????:

?????? ?? ??? ?????? ????? ??????? ????? ???? ?? ???? ???????????, ?????????, ? ??????? ?? ??????? ???? ? ???? ?????? ???????, ?? ?? ????? ??????? ??????? ??????? ????? ?????, ?? ?? ???????????, ???? ????? ?? ?? ?? ??? ????? ? ????? ??????...46 ??????, ? ???????? ??? ????????, ??? ??? ?? ??? ????? ?????, ?? ?? ????????? ? ?? ??? ????? ??????, ??? ??? ?? ??????, ???? ?????? ?????, ???? ?????? ?????? ? ????????? ????? ????, ???? ?????? ???? ? ?????? ???? ???????, ???? ?? ???? ??? ???? ?????, ??? ??? ?? ??? ????, ?? ???? ????? ??? ? ?????? ? ???? ????????....

????? ??? ?? ????? ??? ? ??????, ???????? ? ??????? ?? 4 ??????, ? ????? ?? ????? ??? ????, ??? ?????? ???? ? ???????? ??? ? ????? ??? ??? ????? ????????? ?????????? ? ?????....

?? ????? ?????? ?? ? ?? ???? ????? ??? ??? ??? ?? ???? ?????? ??????????? ?????? ?????? ????????, ???? ??? ??? ???? ????,???????? ???? ?? ????????, ??? ????? ?? ??? ?? ????? ????...??? ?? ?????, ???????? ???? ?? ?????? ???, ? ??? ??? ???? ???? ????????? ? ??? ??? ?????? ???????, ?? ??? ???? ??????? ????????, ???? ??? ????? ???? ?? ???? ?????? ???????....

crvenilo crvenilo crvenilo

ok je sve sto si napisao ...

samo , ja sam pitao za MUKE DETETOVE , a ne njegovih bliznjih!

ili, u slucaju tvog bratanca, njegove muke ... (a ne njegovih bliznjih)

[neko je rekao , otprilike , sta posejes- to ces i poznjeti... - pa sam postavio svoje pitanje!]

.

.

Подели на овим сајтовима

Бог допусти да се мучимо мало на овом свету да би се на оном радовали. Ми хришћани то називамо личним крстом и верујемо да Бог никад неће допустити већа страдања него што можемо поднети. Кад не би било никаквог страдања никад се нико не би покајао. То је као кад родитељ даје детету горак лек али да би дете оздравило. Много је дирљива прича брата Ивице. Ја дубоко верујем да је његов братанац сад у наручју Христовом. Да ли је вредело претрпети мало зарад вечног радовања, ја кажем да јесте. Ја верујем да нас Бог узима у најповољнијем тренутку у нашем животу. Ако неко дате умре младо то онда значи да је тада било духовно најспремније за смрт . Бог има за циљ да будемо са њим у Царству Небеском а не да се веселимо сад и овде. Кад би за наше спасење било корисно да овај живот проведемо само у радости Бог би то дао, али то углавном није тако, већ страдања нас приближавају Богу. Сва та дечица која су мученички умрла су у Рају а да ли ћу ја бити у Рају не знам. Зато можемо рећи да нас Бог воли иако нас наизглед кажњава, али уствари он нас не кажњава него спашава. И речи шта посејеш то ћеш пожњети се односе на вечни живот. Надам се да си ме разумео. 

Подели на овим сајтовима

Свети Серафим Саровски је рекао нешто као .. када бисмо ми знали каква нас радост очекује на оном свету, стојички бисмо подносили све земаљске муке.

Ајд да му верујем  crvenilo

Подели на овим сајтовима

??? ??????? ?? ?? ?????? ???? ?? ???? ????? ?? ?? ?? ?? ???? ????????. ?? ???????? ?? ???????? ?????? ?????? ? ???????? ?? ??? ????? ???? ????????? ???? ???????? ???? ??? ?????? ???????. ??? ?? ?? ???? ???????? ???????? ????? ?? ???? ?? ?? ???????. ?? ?? ??? ??? ??????? ???? ?????? ????? ??? ??? ?? ?? ???? ?????????. ????? ?? ??????? ????? ????? ?????. ?? ?????? ??????? ?? ?? ????? ???????? ??? ? ??????? ?????????. ?? ?? ?? ??????? ????????? ???? ????? ?????? ????????, ?? ????? ?? ?????. ?? ??????? ?? ??? ??? ????? ? ????????????? ???????? ? ????? ??????. ??? ???? ???? ???? ????? ?? ???? ????? ?? ?? ???? ???? ??????? ???????????? ?? ???? . ??? ??? ?? ??? ?? ?????? ?? ??? ? ??????? ???????? ? ?? ?? ?? ???????? ??? ? ????. ??? ?? ?? ???? ??????? ???? ??????? ?? ???? ????? ????????? ???? ? ??????? ??? ?? ?? ???, ??? ?? ???????? ???? ????, ??? ???????? ??? ???????????? ????. ??? ?? ?????? ???? ?? ????????? ????? ?? ? ???? ? ?? ?? ?? ?? ???? ? ???? ?? ????. ???? ?????? ???? ?? ??? ??? ???? ???? ??? ???????? ???????, ??? ??????? ?? ??? ?? ??????? ???? ???????. ? ???? ??? ??????? ?? ??? ??????? ?? ?????? ?? ????? ?????. ????? ?? ?? ?? ?? ???????. 

tebe jesam ...

ne razumem zasto postoji ti slucajevi da se deca od nekoliko godina muce, da bi na kraju i umrla

a, ne nauce (nekada) ni da govore ...

zasto bas ona ?

zasto ne SVA deca da tako (bezgresna) odu u raj ?

'ocu reci , ako je to za njih dobro , zasto se favorizuju ?

ili ako se muce, zasto bas ta deca ?

.

.

Подели на овим сајтовима

На то питање само Бог може одговорити. Већ поменусмо да су тајне Божијег Промисла нама недокучиве. Бог мора да уреди животе милијардама људи тако да сви имају оптималне услове за спасење, а свако је резличит и тако су животне приче друкчије. Ја дубоко верујем да Бог свима нама да оно што нам је најбоље и не само нама лично већ кроз нас да и другом, јер су нам животи свима испреплетани. Ако треба да умрем млад тако је најбоље ако нетреба опет је тако најбоље и не само за мене већ за све људе са којима сам повезан. Где се јавља проблем. Проблем је у томе што нам Бог ипак оставља слободу избора, да ли ћемо искористити те наше оптималне услове зависи од нас, и зато се не спашавају сви.

Подели на овим сајтовима

?? ?? ?????? ???? ??? ???? ??????????.

a, ja kad , u vezi astrologije , kazem da ne znamo (za sada) kako je moguce da nebeska tela uticu (ne- najsrecniji izraz) na coveka (i ,uopste , na zemlju) ...

onda se to racuna kao nekakav dokaz protiv mojih tvrdnji !

da sam vernik, i ja bih potegao  isti argument ... "?? ?? ?????? ???? ??? ???? ??????????."

(s' obzirom da astrologija nije VS vera ...)

.

.

Подели на овим сајтовима

Ово није аргумент нити покушај извлачења него је једноставно тако. Мислим да је логички јасно како не можемо познати дубине Промисла Божијег. Чак су нам свети оци рекли да то не чинимо. Милијарде људи тренутно живи на земљи. Сви су на неки начин повезани и сви на све утичемо у некој мери. Бог ми даје да се родим у одређеном месту у одређено време и притом имајући у плану и водећи рачуна како ћу ја утицати током свог живота на своју средину и како ће средина утицати на мене, и све то уређује да сви ми имамо оптималне тј. најбоље услове за наше спасење. И тако са сваким понаособ. Па како онда појмити зашто баш ту и зашто баш тад и тако. Можда ја треба у својој 21 години спасем нечији живот да би тај неко касније поверовао у Бога па да би привео своју породицу Богу, да би из те породице се родио неко ко ће родити будућег светитеља и да би... Разумеш ли све Бог уређује сем једне ствари. Једино у шта се не меша је наша слобода избора како ћемо искористити услове и живот који нам је дат. Тачније да ли ћу изабрати грех или Вољу Божију. Да ли ћу ја рецимо успети да украдем нешто, и то зависи од Допуштења Божијег али не зависи да ли ћу се ја определити за тај грех или не. Сад ти мене питаш зашто је једно дете умрло а друго доживело стоту. Ја ти поново одговарам нико то не зна тачно осим Бога. Једино што знам да је тако најбоље за тог појединца и његову околину.

Подели на овим сајтовима

tebe jesam ...

ne razumem zasto postoji ti slucajevi da se deca od nekoliko godina muce, da bi na kraju i umrla

a, ne nauce (nekada) ni da govore ...

zasto bas ona ?

zasto ne SVA deca da tako (bezgresna) odu u raj ?

'ocu reci , ako je to za njih dobro , zasto se favorizuju ?

ili ako se muce, zasto bas ta deca ?

???? ???? ?? ???? ??????? ???????, ?????? ?? ???? ????, ?????? ? ???????.

????? ? ????, ???? ?? ????? ?????, ???? ??????? ?? ???? ???? ?? ?? ???? ?? ??? ???????????? ??? ?? ????????.

???? ????????? ???????? ? ??? ??? ????? ??? ?? ??? ?????, ?? ?? ???? ?????????? ???????? ? ??????????? ???? ?????.

?? ?? ???????? ???? ????? ????????? ? ???? ?????? - ??? ???????, 14000 ?????????? ???? ????? ?? ??? ?????? ??????? ? ??? ?????? ?? ??????? ???????, ???? ???? ???????? ?? ????? ?????, ??? ??? ?? ???? ? ???? ???? ???????. ???? ???? ??? ?? ??????? ?? ????????????, ??????? ???? ???? ????? ?? ?? ??????? ????, ????????? ??????? ?? ?????? ? ???? ????.

?? ??? ??? ???? ?????? ???????? ????????? ?? ??????? ????? ???? ?? ???? ??????? ??? ?????????? ??? ????, ??? ???? ???? ??? ????? ?? ?????? ?? ?? ??? ??? ? ????? ???? ????? ???? ? ?? ????? ?????????.

???? ????? ?? 10 ?????? ???? ??????, ?? 5 ??? 6 ???????? ???? ??? ????, ? ?? ??? ???????.

???? ???? ????? ??? ? ???? ? ????????, ??? ?? ?? ?? ??? ???????.

??? ???? ????????? ??? ???????? ???????, ???? ? ????? ?????????.

??? ??? ?? ?????, ?? ??? ???? ?????? ?? ?? ?? ?????? ????? ?? ?????????? ????????, ?????? ??, ???? ????? ??? ?????? ??????? ? ??????? ?? ????? ?????? ???? ????? ???? ??????? ? ????, ???? ???? ???? ? ??????? ?? ??????? ??????? ?? ?????? ???????? ????? ? ??????? ???????, ?? ??? ?? ????? ???????? ?? ?????? ????, ?? ??? ??? ???????? ?????, ?? ????? ??? ????? ? ????? ????? ???? ??????? ? ?? ???? ???????, ???? ??? ?????? ?????? ? ?????????.

??? ????? ???? ??? ? ??????, ????? ????? ? ????? ?? ?? ???????? ? ??? ??????, ????? ??? ?? ???? ???????? ????? ???????.

Подели на овим сајтовима

Дакле, из свега досад реченог можемо извући следеће закључке. Господ допушта људима болести и невоље:

Прво - за грехове, ради њиховог искупљења, ради промене порочног начина живота, увиђања те порочности и схватања да је земаљски живот кратки тренутак иза којег стоји вечност. А каква ће она бити за тебе, зависи од твог живота;

Друго - често за грехе родитеља болују деца (да би јад због деце разорио њихов безумни живот, приморао их да се замисле и промене). У тим случајевима, ма колико се то сурово чинило савременом секуларизованом човеку (то јест, човеку равнодушном према религији), васпитаном у духу хуманизма (духу који обоготворава тело и ставља његове потребе и жеље изнад свега другог), истинито звуче речи: болест је таквим људима неопходна ради спасења! Јер Господ се, пре свега, брине о спасењу грешне човекове душе и ради тога човек мора да постане ново биће, онакво каквим га је Бог замислио, ради чега треба да се промени, да се очисти од страсти и порока. Бог и Христове заповести морају да буду темељ живота, а не привремено и пролазно здравље, благостање, изобиље хране и одеће. Све је то оно исто златно теле за које су тако често мењали древни Јудејци свог предвечног Бога Којега савремени хришћани продају за исто оно златно теле;

Треће - често ради нашег смирења и да би нас спречио да чинимо зла и погубна дела. Постоји једна оваква прича о Господу: једном је Господ Исус Христос ишао путем и ученици угледаше човека који је био без ногу од рођења како проси милостињу крај пута и упиташе Га: "Због чега он нема ноге?" Христос одговори: "Када би их имао огњем и мачем би прегазио читаву земљу";

Четврто - често ради тога да би нас мањом непријатношћу избавио од веће ()ер, ако бисмо ми у датој ситуацији остали здрави и деловали као и обично, нама би се могла десити нека велика несрећа, а овако, избацујући нас болешћу из свакодневног колосека живота, Господ нас чува од њега.)

Дакле, хришћански однос према болестима се састоји: 1) у смиреном прихватању воље Божије; 2) у увиђању своје грешности и грехова због којих је болест допуштена; 3) у покајању и промени начина живота. Молитва, пост, милостиња и друге врлине умилостивљују Господа и Он нам шаље исцељења од болести. Ако пак и идемо лекарима, молимо благослов Божији за лечење и поверавамо им да нам лече тело, а не душу. Душу, осим Бога, не поверавамо никоме.

http://www.svetosavlje.org/biblioteka/Apologetika/LjudiIDemoniRodionPetrogradski/LjudiIDemoniRodionPetrogradski28.htm

Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...