Jump to content

Trojicni Bog - biblijska nauka ili ne

Agnostik__

Препоручена порука

пре 16 минута, Desiderius Erasmus рече

Pričaš besmislice. Ni po kakvoj logici ne može da se kaže da je Bog stekao Crkvu krvlju Svojom, a da Isus nije zaista Bog. Izbaci Kulu stražaru iz glave, 'leba ti.

Jevrejima 10:5 - Zato ulazeći u svet govori: »Žrtava i prinosa nisi zaželeo, ali si mi telo pripravio«.

Preskočio si (pitam se zašto :0212_rolleyes:) ovo: 

Izbaci je ti iz glave, ti je stalno pominjes, ne ja.. 

Rekao si da pricam besmislice i naveo svoj zakljucak kao argument te tvrdnje, to nema smisla.

Uopste nisi prokomentarisao stih koji ti je samo jedna od mnostva potvrda salijaha, gdje Isus govori da ko vjeruje u njega, ne vjeruje u njega nego u Boga Oca koji ga je poslao. To cak nisi ni citirao, a kamoli prokomentarisao. 

Izbaci grcki filozofski nacin gledanja na sve to, jer biblija nije pisana u tom duhu!

Sto se tice toga oko otkrivenja, Isus je prvi i poslednji u smislu (sto ti i pise u stihu koji si naveo) da mu je Bog dao zivot prvome, odnosno da ga ja vaskrsao i sad taj zivot Isus daje nama, 'jer kao sto Otac ima zivot u sebi, dao je sinu da ima zivot' i zato nam Isus daje vjecni zivot. 

Ne radi se o tome da je Isus Javhe o kojem govori Isaija, jer Isaija govori uvijek o Bogu Ocu Jahveu, koji je jedini pravi Bog.

Подели на овим сајтовима

пре 36 минута, Agnostik__ рече

Da li je drugo lice Svete Trojice uzelo tijelo? Ne,  

I Jovanova 4,1-21

1. Jn. 4,1-21: 1 Ljubljeni, ne vjerujte svakome duhu, nego ispitujte duhove jesu li od Boga; jer mnogi su lažni proroci izišli u svijet. 2 Po ovome raspoznavajte Duha Božijeg: Svaki duh koji priznaje da je Isus Hristos u tijelu došao, od Boga je; 3 A svaki duh koji ne priznaje da je Isus Hristos u tijelu došao, nije od Boga; i to je duh Antihrista, za kojega ste čuli da dolazi, i sada je već u svijetu. 

"Ne srami se nagog, otkrivenog srca. Sramotno je samo srce bez ljubavi." 🕊

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Smaragdni kamičak рече

Sad makar implicitno priznas da si js  ili protestant, lepo otvoreno kaži. 

Gle, pravoslavac sam i isto razmisljam kao i vi, i iscitao sam istoriju crkve i svete oce, a pismo slabo.. medjutim, kad su me neki isprovocirali na diskusiju, jer su bili sablaznili neke meni bliske ljude, ja sam pokusao da ih pobijem argumentima i za vrlo kratko vrijeme (mjesec - dva) sam uvidio da je uopste nisam citao SZ, a kamoli ga poznavao, a ni NZ doduse, nego sam isao na slijepo da branim dogme pa sam kao vi vadio ove stihove, posebno ove 'javljanje spasitelja i Boga'.. ali sam vremenom bio sposoban da dam mnogo jace argumente, tipa jev 1;10 u prilog Is bozanstvu i jos neke koje necu da otkrivam ovde, zbog kojih i imam rezervisan stav po tom pitanju i nisam potpuno promjenio misljenje i niti cu.

Tako da ja razumijem zasto ja vama izgledam kao protestant, i trebao sam izabrati temu otkupnine, a ne ovu, jer da smo prolazili tu temu, vidjeli bi koliko je biblijskoj teologiji otkupnine strano grcko filozosko shvatanje spasenja koje je bilo ucestalo cak i kod nekih otaca.

Jednostavno, pismo nije pisano u tom duhu i zato sad imamo nesporazum, pa izgledam kao budala kad kao papagaj ponavlja slijah, titula bog, ovo ono..

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Agnostik__ рече

Rekao si da pricam besmislice i naveo svoj zakljucak kao argument te tvrdnje, to nema smisla.

Au, brt... tebi stvarno ne vredi ništa govoriti. Bog kaže da je stekao Crkvu Svojom krvlju... I ti i dalje tvrdiš da Isus nije Bog? :) 

пре 5 минута, Agnostik__ рече

Uopste nisi prokomentarisao stih koji ti je samo jedna od mnostva potvrda salijaha, gdje Isus govori da ko vjeruje u njega, ne vjeruje u njega nego u Boga Oca koji ga je poslao. To cak nisi ni citirao, a kamoli prokomentarisao. 

Pa zar ne vidiš da i ovaj stih govori o Isusovom božanstvu?

пре 7 минута, Agnostik__ рече

Sto se tice toga oko otkrivenja, Isus je prvi i poslednji u smislu (sto ti i pise u stihu koji si naveo) da mu je Bog dao zivot prvome, odnosno da ga ja vaskrsao i sad taj zivot Isus daje nama, 'jer kao sto Otac ima zivot u sebi, dao je sinu da ima zivot' i zato nam Isus daje vjecni zivot. 

Ne radi se o tome da je Isus Javhe o kojem govori Isaija, jer Isaija govori uvijek o Bogu Ocu Jahveu, koji je jedini pravi Bog.

Aj priznaj da se namerno malkice praviš lud, čisto da bi kontrirao... :) 

Za Gospoda Svedržitelja se kaže da je Alfa i Omega... pa se u narednom stihu za Isusa kaže da je Alfa i Omega... i ti i dalje tvrdiš da Isus nije Gospod Svedržitelj?

Pavle, citirajući Isaiju, na Hrista primenjuje ono što Isaija kaže za Jahvea... i ti i dalje tvrdiš da Hristos nije Jahve?

Pa bravo. :ok:

porukom-dobrote-nahrani-gladnog.thumb.jpg.e6722ef9e536dc201ac006f5bb88acb0.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Desiderius Erasmus рече

Au, brt... tebi stvarno ne vredi ništa govoriti. Bog kaže da je stekao Crkvu Svojom krvlju... I ti i dalje tvrdiš da Isus nije Bog? :) 

Pa zar ne vidiš da i ovaj stih govori o Isusovom božanstvu?

Aj priznaj da se namerno malkice praviš lud, čisto da bi kontrirao... :) 

Za Gospoda Svedržitelja se kaže da je Alfa i Omega... pa se u narednom stihu za Isusa kaže da je Alfa i Omega... i ti i dalje tvrdiš da Isus nije Gospod Svedržitelj?

Pavle, citirajući Isaiju, na Hrista primenjuje ono što Isaija kaže za Jahvea... i ti i dalje tvrdiš da Hristos nije Jahve?

Pa bravo. :ok:

пре 4 минута, Desiderius Erasmus рече

Eh, da je bar protestant...

Eh, ti bar malo da vise citas pismo ne bi ovako trabunjao. 

Jednostavno odbacujes moje tvrdnje jer ti se ne svidjaju.

Isus kaze 'ko vjeruju u mene, ne vjeruje u mene nego u onoga koji me je poslao' pa ako ti ovo ne moze biti najbolji primjer salijaha, koji kad bi shvatio, shvatio bi i ostalo, onda ne znam sta moze. Mogu navesti paralelu izmedju Faraona i Josia, i Boga Oca i Isusa, ali i to ce biti odbaceno.

Jednostavno, ne znam da li su mi smjesniji tvoji argumenti ili tvoja ubjedjenost da si upravu iako nemas veze s pismom.

Negiras cinjenice i ismijavas mene, samo naprijed, hvali se svojim neznanjem, ne znam sta da ti kazem. I ti treba da branis neka ucenje s takvim.. Isuse Hriste.

Подели на овим сајтовима

пре 14 минута, Agnostik__ рече

pravoslavac sam

Onda ispovedi veru u Svetu Trojicu, Oca i Sina i Svetoga Duha, i da se drugo lice Svete Trojice ovaplotilo od Duha Svetoga i Marije Djeve, i da danas slaviš jedan od Njenih praznika.

"Ne srami se nagog, otkrivenog srca. Sramotno je samo srce bez ljubavi." 🕊

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Smaragdni kamičak рече

Onda ispovedi veru u Svetu Trojicu, Oca i Sina i Svetoga Duha, i da se drugo lice Svete Trojice ovaplotilo od Duha Svetoga i Marije Djeve, i da danas slaviš jedan od njenih praznika.

Vidi, vjerujem u Boga kao trojicnog, ali ocigledno je da imam sumnje, i kad to ne bih rekao javno, ne znaci da tako ne bi ostalo tajno. Bog zna sve to, te samim tim nema potrebe da krijem. Mislio sam da ovde bolje poznaju pismo, pa da cu cuti neke argumente teologa, ali dodjoh, posvadjah se i odoh. :D

Подели на овим сајтовима

пре 23 минута, Agnostik__ рече

Vidi, vjerujem u Boga kao trojicnog, ali ocigledno je da imam sumnje, i kad to ne bih rekao javno, ne znaci da tako ne bi ostalo tajno. Bog zna sve to, te samim tim nema potrebe da krijem. Mislio sam da ovde bolje poznaju pismo, pa da cu cuti neke argumente teologa, ali dodjoh, posvadjah se i odoh. :D

:D

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, ИгорМ рече

:D

Da.. ja mogu iznjeti svoje argumente za koje smatram da su najjaci a da mogu potvrdjivati Isusovo bozanstvo, i bas zbog njih sam ostao rezervisan po ovom pitanju i nisam zurio da napustim pravoslavlje i da se sablaznim kao sto su uradili neki, jer danas se vise i vise ljude odlazi iz crkve, posebno mladjih kojih istrazuju.

A kad kazem argumente, ne mislim na ove istrgane iz pisma (tipa javljanje Boga i spasa nasega Isusa Hrista, jer Pavlov stil nije takav, sto se vidi kroz sve njegove poslanice, smjesno je naci ovakav jedan i reci to je to. Takve sam i ja davao kad su me stisli pa sam uhvatio da prelistavam bibliju) kao sto su neki postavljali sto je katastrofa.

Подели на овим сајтовима

пре 48 минута, Agnostik__ рече

Isus kaze 'ko vjeruju u mene, ne vjeruje u mene nego u onoga koji me je poslao' 

Ali, nikako da objasniš kako ovaj stih negira dogmat o Trojici? :)

пре 48 минута, Agnostik__ рече

Jednostavno, ne znam da li su mi smjesniji tvoji argumenti ili tvoja ubjedjenost da si upravu iako nemas veze s pismom.

Negiras cinjenice i ismijavas mene, samo naprijed, hvali se svojim neznanjem, ne znam sta da ti kazem. I ti treba da branis neka ucenje s takvim.. Isuse Hriste.

Kažem ja da treba sad u nedelju da odeš u Dvoranu Kraljevstva i da kažeš kako si ponizio još jednog gordog pravoslavca... bacanjem prašine i oči, menjanjem tema i bežanjem od predočenih argumenata. Treba i ovima u Bruklinu javiti da to stave u sledeći broj Kule. :D

porukom-dobrote-nahrani-gladnog.thumb.jpg.e6722ef9e536dc201ac006f5bb88acb0.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Desiderius Erasmus рече

Ali, nikako da objasniš kako ovaj stih negira dogmat o Trojici? :)

Kažem ja da treba sad u nedelju da odeš u Dvoranu Kraljevstva i da kažeš kako si ponizio još jednog gordog pravoslavca... bacanjem prašine i oči, menjenjem tema i bežanjem od predočenih argumenata. Treba i ovima u Bruklinu javiti da to stave u sledeći broj Kule. :D

Ovaj stih potvrdjuje princip salilah, a ako nemas kapaciteta, ja cu ti objasniti. Isus kaze da ko vjeruje u njega, ne vjeruje u njega. Zasto? Pa zasto sto je on zastupnik Boga Oca, pa samim tim oni vjeruju u tog Boga Oca koji ga je poslao, jer ga ovaj zastupa.

Kako ovo negira domgat o Trojici? Ne negira, nego ti treba da dokazes taj dogmat stihom, a to je nemoguce. Ne mozes naci stih gdje recimo Pavle ispovjeda Boga kao Trojicnog, mozes naci samo da ispovjeda Boga Oca kao Boga, a Isusa kao Gospoda na preko 30-tak mjesta.

Prema tome, nema potrebe da govorim kako sam ponizio gordog pravoslavca, ti ponizavas sam sebe ne samo svojim neznanjem, nego time sto ne znas koliko ne znas.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Agnostik__ рече

Da.. ja mogu iznjeti svoje argumente za koje smatram da su najjaci a da mogu potvrdjivati Isusovo bozanstvo, i bas zbog njih sam ostao rezervisan po ovom pitanju i nisam zurio da napustim pravoslavlje i da se sablaznim kao sto su uradili neki, jer danas se vise i vise ljude odlazi iz crkve, posebno mladjih kojih istrazuju.

A kad kazem argumente, ne mislim na ove istrgane iz pisma (tipa javljanje Boga i spasa nasega Isusa Hrista, jer Pavlov stil nije takav, sto se vidi kroz sve njegove poslanice, smjesno je naci ovakav jedan i reci to je to. Takve sam i ja davao kad su me stisli pa sam uhvatio da prelistavam bibliju) kao sto su neki postavljali sto je katastrofa.

Ма све је то ок, истраживати, изражавати сумњу... то је за већину нас природан пут и саставни део духовног сазревања. Ништа моје искуство није било другачије. Него поставио сам ти лагано питањце које не тражи ни цитате, ни различита тумачења, баш онако лагано за размишљање. Чисто ме занима твој кратак одговор на ова два питања:

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...