Jump to content

Trojicni Bog - biblijska nauka ili ne

Agnostik__

Препоручена порука

пре 3 часа, Desiderius Erasmus рече

Nemoj tako, po čaršiji se već priča kako je gordi pravoslavac Vladan poražen u diskusiji pomoću par jednostavnih pitanja iz Biblije (koju ti zapravo ni ne čitaš). U Dvorani Kraljevstva će i sa propovedaonice biti obznanjeno da je to još jedan dokaz kako se istini Jehovinih svedoka niko ne može odupreti.

Vjerujem da ti je lakse kad ironijom i sarkazmom prirkrivas svoje nenzanje. Garantujem da neces znati odgovoriti na ovo pitanje: Zasto je Bog trazio krv zivotinja za oprost grijehova, a kasnije i krv sina?

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Agnostik__ рече

Vjerujem da ti je lakse kad ironijom i sarkazmom prirkrivas svoje nenzanje. Garantujem da neces znati odgovoriti na ovo pitanje: Zasto je Bog trazio krv zivotinja za oprost grijehova, a kasnije i krv sina?

Starozavetne žrtve su ukazivale na Hristovu žrtvu. Postoje različita gledišta na otkupljenje koje je Isus izvršio (možeš, na primer, u Justinovoj Dogmatici da čitaš o tome). Možemo i o tome da pričamo, ali ne vidim zašto sada skačeš na drugu temu.

porukom-dobrote-nahrani-gladnog.thumb.jpg.e6722ef9e536dc201ac006f5bb88acb0.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 14 часа, Agnostik__ рече

Samo sam iskren. Da ne znam za doktrinu trojstva, citajuci pismo nikad ne bih dosao do zakljucka da je Bog takav - ovim ne govorim da je ta doktrina pogresna, samo, za mene je to neshvatljivo. Pretpostavljam da to Bog mora otkriti covjeku.

Pa što se onda zamajavaš sa smrtnicima na forumu kad ti oni to ne mogu otkriti? 

"Ne srami se nagog, otkrivenog srca. Sramotno je samo srce bez ljubavi." 🕊

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Agnostik__ рече

U tom slucaju bih ti rekao da ne brzas sa zakljuccima. Hajde lijepo citiraj stih pa da ga prodjemo, samo, jedan po jedan, molim te.

Kad vec pominjes Pavla, Pavla ti ispovjeda vjeru u jednoga Boga Oca i mesiju, nikako drugacije, kroz sve poslanice.

Sto se tice toga za jereticke knjige, to ti  govori skoro svaka denominacija, jer niko nece da njihovo ucenje budu preispitivano. Najbolje je od pocetka gledati na nesto iz jednog ugla, ni slucajno nekog drugog.

Uh, brate, pa postavljao sam, ali ti samo, onako sektaški, to izignorišeš i nastaviš da furaš svoju kulostražarsku priču. I posle se pitate zašto ljudi neće da diskutuju sa vama, pa proglašavate nekakve nepostojeće pobede nad glupim i gordim pravoslavcima.

Hajde opet:

- Ap. Pavle  u Ef. 5:14 citira Isaiju 60:1,2 i na Hrista primenjuje ono što Isaija kaže za Jahvea; dakle, Isus je Jahve.

- U Otkrivenju 1 se na Isusa primenjuju titule koje su u prethodnom stihu primenjene na Gospoda Svedržitelja (Alfa i Omega, Prvi i Poslednji); dakle, Isus je Gospod Svedržitelj.

Подели на овим сајтовима

пре 40 минута, Desiderius Erasmus рече

Starozavetne žrtve su ukazivale na Hristovu žrtvu. Postoje različita gledišta na otkupljenje koje je Isus izvršio (možeš, na primer, u Justinovoj Dogmatici da čitaš o tome). Možemo i o tome da pričamo, ali ne vidim zašto sada skačeš na drugu temu.

Skacem zato sto me ta tema vise zanima i zato sto (ispravi me ako grijesim) biblijski je spasenje covjecanstva opisano na drugaciji nacin nego sto ga opisuju pravoslavni.

Nisam pitao to.. naravno da su ukazivale, ali zasto je Bog trazio krv tih zivotinja pa kasnije i krv sina zarad oprostenja gijehova? To je, dakle, moje pitanje.

Подели на овим сајтовима

Provjeravam da li su dosli sami do tog zakljucka (i kako) ili samo vjeruju ocima i ne znaju kao ni ja sto ne znam. Smatrao sam da za velike stvari moraju postojati veliki dokazi, pa bi u pismu apostoli makar iznjeli jasno ucenje o tome, medjutim toga tamo nema.

@Smaragdni kamičak

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Agnostik__ рече

Skacem zato sto me ta tema vise zanima i zato sto (ispravi me ako grijesim) biblijski je spasenje covjecanstva opisano na drugaciji nacin nego sto ga opisuju pravoslavni.

Nisam pitao to.. naravno da su ukazivale, ali zasto je Bog trazio krv tih zivotinja pa kasnije i krv sina zarad oprostenja gijehova? To je, dakle, moje pitanje.

Pre mislim da skačeš zato što kada ti se daju argumenti na koje nemaš odgovor, ti prosto pređeš na drugu temu. 

Kažem ti: Justinovu Dogmatiku u šake, pa guli.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Agnostik__ рече

Provjeravam da li su dosli sami do tog zakljucka (i kako) ili samo vjeruju ocima i ne znaju kao ni ja sto ne znam. Smatrao sam da za velike stvari moraju postojati veliki dokazi, pa bi u pismu apostoli makar iznjeli jasno ucenje o tome, medjutim toga tamo nema.

@Smaragdni kamičak

Ima. Vladan i ostali dali su ti more citata i objašnjenja, a što tebi nisu dovoljna...

Подели на овим сајтовима

пре 14 минута, Agnostik__ рече

@Smaragdni kamičak

Niko nije sam došao do ovih zaključaka. Ni Ajnštajnovu teoriju nećeš sam razumeti, nego čitajući ono što pišu naučnici. Ali, ono što pišu Oci se savršeno uklapa u ono što piše u Pismu.

Подели на овим сајтовима

пре 19 минута, Desiderius Erasmus рече

Uh, brate, pa postavljao sam, ali ti samo, onako sektaški, to izignorišeš i nastaviš da furaš svoju kulostražarsku priču. I posle se pitate zašto ljudi neće da diskutuju sa vama, pa proglašavate nekakve nepostojeće pobede nad glupim i gordim pravoslavcima.

Etiketirao kao sektasa i lazno me optuzujes po koji put da imam veze sa JS i da postavljam ovde njihve tekstove kao da sam glup pa ne mogu sam da razmisljam. Ja do svojih zakljucaka dolazim samostalno kroz istrazivanje, i ne treba mi neko ko ce misliti za mene. Nemam namjeru da nastavim da se konstanto branim od tvojih laznih optuzbi, pa prema tome, da se ne bi posvadjali, dalje necu odgovarati na tvoje komentare. Ziv bio.

Подели на овим сајтовима

Etiketirao kao sektasa i lazno me optuzujes po koji put da imam veze sa JS i da postavljam ovde njihve tekstove kao da sam glup pa ne mogu sam da razmisljam. Ja do svojih zakljucaka dolazim samostalno kroz istrazivanje, i ne treba mi neko ko ce misliti za mene. Nemam namjeru da nastavim da se konstanto branim od tvojih laznih optuzbi, pa prema tome, da se ne bi posvadjali, dalje necu odgovarati na tvoje komentare. Ziv bio.

Pa ja ti potpuno verujem da nisi član Jehovinih svedoka. Ali su ti pristup Bibliji, "argumenti" koje iznosiš, način diskutovanja... 100% jehovistički. Na to pokušavam da ti ukažem: mentalni sklop ti je kulostražarski. Previše si čitao to smeće. Možda bi bilo najbolje da malo odmoriš mozak od tih tema i lepo dolaziš u Crkvu, na Liturgiju, pa onda se posle nekog vremena vrati na to, ako budeš imao želju. Eto, to ti je moj savet. ;) 

Подели на овим сајтовима

пре 26 минута, Desiderius Erasmus рече

Pre mislim da skačeš zato što kada ti se daju argumenti na koje nemaš odgovor, ti prosto pređeš na drugu temu. 

Kažem ti: Justinovu Dogmatiku u šake, pa guli.

Onda pogresno mislis. Vi na Pavlove poslanice gledate kroz filter otaca, na grcki filozoski nacin, a one nisu pisana u tom duhu. Zato sam sa namjerom pitao: 'Zasto Bog trazi krv zivotinja i krv sina za oprost grijeha', jer pravolsavni imaju drugaciju teologiju spasenja od biblijske. Kada sam Dragisu onako lukavo pitao sta misli o 'teologiji otkupa', on je rekao da to ima neke veze sa rimokatolicima o zaodovljenju pravednog Boga i da ga stomak boli od toga, a zapravo - teologija otkupa je teologija kako citavog SZ, tako i NZ, a to najbolje Pavle tumaci u poslanici jevjrejima, konkretno mozes pogledati 9 poglavlje, mada je najbolje procitatu citavu. Kao i Dragisa, tako je jedan od otaca prokomentarisao 'da je to bolesna rimokatolicka izmisljotina' - ali ona se projavljuje kroz citavu bibliju, i ja ne mogu zatvoriti oci na to sve i poslusati njega, kad tako nije.

Da se neko upustio u argumentaciju oko te teme, ja bih naveo sve navedeno, i time pokazao da ne mozete gledati na sve kroz grcki filozofski filter, jer je to pogresno, a kad bih pokazao da je to pogresno, onda bi postojala sansa da procitate bibliju bez nekih predubjedjenja pa da sami objektivno zakljucite je li to tako ili nije.

Ako hoces, ja ti rado mogu objasniti sve oko teologije otkupa na osnovu citave biblije pa da vidimo da li je to tacno ili nije, odnosno, da li je pravoslavna verzija spasenja tacna. Svakako sam to mislio da bude prva tema na forumu, ali pokrenuh ovu nazalost.

Подели на овим сајтовима

Ako hoces, ja ti rado mogu objasniti sve oko teologije otkupa na osnovu citave biblije pa da vidimo da li je to tacno ili nije, odnosno, da li je pravoslavna verzija spasenja tacna. Svakako sam to mislio da bude prva tema na forumu, ali pokrenuh ovu nazalost.

Da, kao što si objasnio/porekao i dogmat o Sv. Trojici... a za šta si naprasno izgubio interesovanje kada su ti izneti argumenti.

Opet pokrećeš jako ozbiljnu i opširnu temu. Prosto mi je glupo da se sad i oko toga gađam ovde sa tobom citatima. Čoveče, ako hoćeš to da razumeš moraš ozbiljno da zagreješ stolicu i da čitaš spise onih koji su ta učenja i definisali, kao što bi morao i da čitaš spise naučnika ako hoćeš da razumeš neku naučnu teoriju.

Подели на овим сајтовима

пре 31 минута, Smaragdni kamičak рече

Ima. Vladan i ostali dali su ti more citata i objašnjenja, a što tebi nisu dovoljna...

Pa, ako cu biti iskren, nisu mi dovoljna. Time necu potencirati da sam ja upravu, ali nemoj ni ti da su oni - samo zato jer su mi dali objasnjenja. Pa kroz par godina diskusija, svi su mi davali svoja objasnjenje, i mormoni, i adventisti, i JS, i rimokatolici (sa njima sam zapravo imao najprijatnije diskusije) ali to ne znaci da su svi u pravu, a niti da sam i ja uvijek.

Jednostavno, ne prihvatam njegova objasnjenja, recimo, kad navodi (ako je to uopste on naveo, jer svima odgovaram a imam malo vremena pa..) da je Bog postavio Isusa iznad svega moguceg, i sada i u buducem vijeku. To ne znaci da je Isus Bog kao i Otac, sto i nema smisla kad se to procita bez predubjedjenja, nego da je Isus jednostavno zbog ongoa sto je uradio zasluzeno dobio najveci moguci polozaj, kao sto sam i objasnjavao da titula 'bog' oznacava nekog ko je mocan ili ima uzvisen polozaj, sto je potpuno utemeljeno na pismu. Ali zato i jasno tamo pise, da kad sve pokori sinu, da ce se sam sin pokoriti Bogu Ocu.

Ja kada sam branio Isusuvo bozanstvo, nikad nisam iznosio ovakve argumente, to je potpuno pogresno. Mislio sam da cu ovde cuti nesto sto ne znam, ali.. Jednom mi je naveo 'Da vam Bog Isusa Hrista..' i onda je isfilozofirao kako se tu misli na njegovu covjecansku prirodu, ali da se tu vidi trojicnost Boga. ja stvarno ne mogu da vjerujem. I onda neko kaze bjezim.. pa, mogu se sloziti s time, bjezim jer na takve gluposti nemam odgovor.

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Agnostik__ рече

Vi na Pavlove poslanice gledate

пре 6 минута, Agnostik__ рече

jer pravolsavni imaju drugaciju teologiju spasenja od biblijske.

пре 6 минута, Agnostik__ рече

Kada sam Dragisu onako lukavo pitao

Eee... 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...