Jump to content

Препоручена порука

Dobila sam poziv da za Katoličko Badnje veče idem u neku katedralu, jer, eto - zašto da ne, Bog je jedan i svuda? Impulsivno sam poziv odbila, uz zahvalnost, sa rečima da ne želim na njima tako značajno i sveto veče dođem kao turista, a drugačije ne mogu. Na tome se završilo.

Kasnije se setim, dok mi je jednom prilikom pokazivala znamenitosti grada, draga divna osoba, Pravoslavka, između ostalog me odvela i u  jednu poznatu Katoličku Crkvu. Na moje zaprepašćenje, ona se sasvim normalno prekrstila, zapalila sveće kao da smo u nekom našem hramu. Baš me dirnulo njeno ponašanje, tim više što sam se sama doslovno osećala kao turista (doduše pristojan). Ali ipak, često sam se kasnije, kao i sada toga setila. S' jedne strane mi je to ponašanje dirljivo prirodno, dok sa druge ne mogu da ne pomislim - kako li bi se provela tako u džamiji?

Elem, život me doveo u takvu sredinu gde zaista moram doneti neki svoj sud o svemu tome i izgraditi jasan stav. Hvala Bogu, imam u blizini i našu Crkvu u koju idem, ali šta da radim u ovakvim situacijama kojih će sigurno biti još? 

Volela bih da čujem šta vi mislite, možda je neko već prošao kroz slična iskušenja? Posebno bih bila zahvalna našim dragim teolozima ako se uključe, nema veze, može i strogo :)

Blagodarim.

Подели на овим сајтовима

Kad sam jednom prilikom iso' u Novi Sad kod drugara obiso' sam sve crkve i pravoslavne i rimokatolicke i druge, poklonio se ikonama ili svetinjama, ipak smo svi hriscani koji veruju u Isusa Hrista i njegovo Vaskrsenje i Vaznesenje i u buduce carstvo nebesko.

Ali, ako bi trebao da idem na sluzbu u drugu crkvu (po nekom pozivu) onda bih odbio, jer kada je u pitanju bogosluzenje onda ipak ima odredjena granica koja nas razdvaja i ne treba da imamo udela u bogosluzbenim stvarima, imamo nase bogosluzenje za koje smatramo da je blagodatno i spasavajuce i to je to, zasto bi trazili jos nesto dodatno kada vec to imamo kod nas samih.

Ima i kanoni koji to regilisu sta i kako bi trebalo i zbog cega.

Подели на овим сајтовима

@Milica Bajic Da turim nesto pametno da se vidji, ce kazu ljudi ovaj cuo samo za Sinana, radi u knjizaru. Budalica :D :D

,,Ne kudi nista sto je ljudsko. Sve je dobro, samo ne svuda, ne uvek i ne za svakoga." :D:D

Подели на овим сајтовима

Hahaha, ma cuti ne znaju kakav kalibar umetnik. Jos bolje. :D :D Ovo sam laprdam po forumu, neam pojma sto. 

,,Ne kudi nista sto je ljudsko. Sve je dobro, samo ne svuda, ne uvek i ne za svakoga." :D:D

Подели на овим сајтовима

Orthodox priest Igor Yefremushkin prays in front of the tomb of St Wenceslas in the St Wenceslas' Chapel of St Vitus' Cathedral in Prague Castle. Prince Wenceslas, the grandson of St Ludmila and the patron saint of the Czech Republic, was also canonized by the Russian Orthodox Church as St Vyacheslav of the Czech Lands. 

https://pouke.org/forum/index.php?/topic/12577-све-то-красно-похвално-позитивно-о-православљу-католичанству-и-протестантизму/&do=findComment&comment=1688736

p12_vaclav_11a.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 9 часа, Milica Bajic рече

Volela bih da čujem šta vi mislite, možda je neko već prošao kroz slična iskušenja? Posebno bih bila zahvalna našim dragim teolozima ako se uključe, nema veze, može i strogo :)

Blagodarim.

Ja sam išao na mise, i katoličke i anglikanske. Što da ne? Mislim da je zabranjeno samo pričestiti se kod inoslavnih...

Svake godine imaš anglikansku proslavu Božića u našoj Patrijaršiji. Služe zajedno anglikanski pop i pravoslavni đakon. Bude i dosta pravoslavaca, samo se ne pričešćuju.

porukom-dobrote-nahrani-gladnog.thumb.jpg.e6722ef9e536dc201ac006f5bb88acb0.jpg

Подели на овим сајтовима

Išao sam u Milanu u katedralu 

Prvi put kad sam tamo bio, podsmevao sam se njima (tada nisam bio ni kršten,samo mnogo mlad i glup) i izgubio sam novčanik sa svim parama isti dan....naravno ne smatram da me je Bog kaznio ;) možda samo mala lekcija

Sledeći put kad sam bio u Milanu sam uredno zapalio sveće u katedrali,  pomolio se (tad sam već bio krsten)

U Londonu sam išao u obe katedrale. Sv Pavla sam obišao  u toku dana kad sam bio prvi put, a Vestminstersku (Sv Petra) pre dve godine smo isli ciljano u toku vecernje službe (da ne bismo plaćali ulaz). Jedine dve ikone koje se tamo vide su pravoslavne.  Službu smo odslusali  i jedini "štrec" mi je bio kad je teta sveštenik izašla da čita Jevanđelje.

Medjutim propoved sveštenika na kraju mi je bila vrlo topla, iskrena i prijala mi je. Ono što mi se svidelo je da dobiješ odstampano na dva lista celu službu i pratiš ceo tekst i piše kad svi pevaju kad se ustaje itd...

Ne mogu da kažem da sam osetio neku blagodat ali poštovanje da i pre svega jedan istorijski doživljaj raznih događaja. 

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

"Верујем Господе, помози мом неверју"

"О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш"

Подели на овим сајтовима

пре 9 часа, Milica Bajic рече

Dobila sam poziv da za Katoličko Badnje veče idem u neku katedralu, jer, eto - zašto da ne, Bog je jedan i svuda? Impulsivno sam poziv odbila, uz zahvalnost, sa rečima da ne želim na njima tako značajno i sveto veče dođem kao turista, a drugačije ne mogu. Na tome se završilo.

Kasnije se setim, dok mi je jednom prilikom pokazivala znamenitosti grada, draga divna osoba, Pravoslavka, između ostalog me odvela i u  jednu poznatu Katoličku Crkvu. Na moje zaprepašćenje, ona se sasvim normalno prekrstila, zapalila sveće kao da smo u nekom našem hramu. Baš me dirnulo njeno ponašanje, tim više što sam se sama doslovno osećala kao turista (doduše pristojan). Ali ipak, često sam se kasnije, kao i sada toga setila. S' jedne strane mi je to ponašanje dirljivo prirodno, dok sa druge ne mogu da ne pomislim - kako li bi se provela tako u džamiji?

Elem, život me doveo u takvu sredinu gde zaista moram doneti neki svoj sud o svemu tome i izgraditi jasan stav. Hvala Bogu, imam u blizini i našu Crkvu u koju idem, ali šta da radim u ovakvim situacijama kojih će sigurno biti još? 

Blagodarim.

Mislim da ćeš na kraju sama "morati" da doneses stav 

Tačnije odnos prema ovom pitanju 

I to srcem i bez straha

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

"Верујем Господе, помози мом неверју"

"О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш"

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, Драшко рече

Ono što mi se svidelo je da dobiješ odstampano na dva lista celu službu i pratiš ceo tekst i piše kad svi pevaju kad se ustaje itd...

Evo, ima i na srBskom. :)))

SvetaEuharistija.2018.pdf

porukom-dobrote-nahrani-gladnog.thumb.jpg.e6722ef9e536dc201ac006f5bb88acb0.jpg

Подели на овим сајтовима

Ja uđem često u katoličku crkvu, samo kad nije molitva. Zato što je nama vaseljenskim saborom nekim 3 ili 4. zabranjeno da se skupno molimo sa katolicima, i nama laicima, a nekmoli sveštenicima.

Za moje razgldanje džamije sam dobila epitimiju od 40 dana- pa ti vidi. (verovatno je bilo još zbog čega- ali me je zbog toga najviše grdio)

"Drži svoj um u adu i ne očajavaj"

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...