Jump to content

"Оглашени" на литургији и позив да изађу напоље

Препоручена порука

Извињавам се што је ово већ трећа тема коју отварам, али одлучио сам се за регистрацију кад се накупило питања. Иначе нисам "клинац", али доста дуго нисам био активан у црквеном животу, а ишао сам као студент редовно на литургију и многе ствари су ми познате како се раде, али ми није био јасан разлог, а сада ме занима.

Ко су конкретно "оглашени" и да ли у њих спадају, на пример, и младенци који су заказали венчање, па се њихово венчање оглашава на три литургије? Да ли то значи да док се не венчају не треба да присуствују целој литургији?

"Оглашене" сам раније схватао као некрштене и иноверце, а знам и за праксу у Палестини да муслимански лидери иду на литургију за велике хришћанске празнике, али излазе након позива за оглашене да изађу (ту праксу је имао и Јасер Арафат коме је и супруга, ако се не варам, била православка). Али, која је поента свега и како је ово ушло у праксу и због чега би иноверци уопште и долазили, осим ако нису у питању политичке делегације или, на пример, чланови породице друге вере?

Да ли у оглашене спадају и католици и протестанти? Да ли у оглашене спадају и деца која још нису крштена (ово ме посебно занима!) и сме ли, на пример, дете од 3-4 године чије се крштење тек планира, да са родитељима присуствује литургији?

Унапред хвала!

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Тражитељ рече

Ко су конкретно "оглашени"

Оглашени су они који се примпремају за крштење (још увек су некрштени). Они су у пракси древне Цркве излазили након возгласа "оглашени изиђите", из разлога што се тада завршавао део Литургије којем су могли да присуствују и започињало се са уласком у саму Евхаристију и причешће, којем могу приуствовати "верни", то јест они који су крштени. Са оглашенима су излазили и они који су крштени, али су из разлога епитимије били одлучени (приверемено) од причашћа.

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Тражитељ рече

Да ли у оглашене спадају и католици и протестанти? Да ли у оглашене спадају и деца која још нису крштена (ово ме посебно занима!) и сме ли, на пример, дете од 3-4 године чије се крштење тек планира, да са родитељима присуствује литургији?

Протестанти и Римокатолици нису оглашени. Они су хришћани, али у расколу са ПЦ. Дете свакако може да присуствује Литургији са својим крштени родитељима, с тим што се до крштења не може причешћивати. Оглашени нису просто некрштени, већ некрштени који се припремају за кршзење и који су оглашени (најављени) да ће бити крштени.

Данашња пракса је да Литургију не напуштају ни некрштени, а оглашене готово да више и немамо у пракси. Статус оглашеног подразумева да је он катихумен, то јест да се ичи хришћанској вери и да се као такав припрема за крштење.

Подели на овим сајтовима

Хвала! Другим речима, ако сам добро разумео, позив оглашенима је једноставно традиционални део литургије или да се лаички изразим "литургијског сценарија" и више не представља стварни позив? (Наравно, изузев за оне који на пример због тежине исповеђеног греха имају привремену забрану причешћа и сл.?)

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...