Vladan :::. Написано Јул 11, 2019 Пријави Подели Написано Јул 11, 2019 пре 15 минута, ana čarnojević рече https://www.figleaves.com/us/swimwear/ good choice Ју, види... и буцке стављају а не само мршавице... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Natasa. Написано Јул 11, 2019 Пријави Подели Написано Јул 11, 2019 Ajd da probamo...možda nas us*** pa padne neka ozbiljna lova . Flojd and Аристарх је реаговао/ла на ово 1 1 http://hstrial-kmodig.homestead.com/Bilder/Omikoner/Jesus_Pantokrator.jpg Po vjeri vašoj neka vam bude Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аристарх Написано Јул 11, 2019 Аутор Пријави Подели Написано Јул 11, 2019 пре 19 минута, Natasa. рече Ajd da probamo...možda nas us*** pa padne neka ozbiljna lova . Маштовита Ана да нас уведе у свет успешних људи!.. то се види већ у прве минуте снимка. Вероватно и она као М.петровић цепа људима дипломе, спасавајући их од заблуде промишљања у погрешном смеру Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аристарх Написано Јул 11, 2019 Аутор Пријави Подели Написано Јул 11, 2019 1 hour ago, Vladan :::. рече Ју, види... и буцке стављају а не само мршавице... зависи како визуелизујеш, уз мало алкохола дођу на исто. Али озбиљно сад, ти се разумеш у програмирање колко сам схватио. Па кад радиш неки сајт нпр. морао би да имаш неку навођену визуелизацију. на начин да представиш себи проблем визуелно и коригујеш га у свом уму са јасном визуелном представом како ће изгледати програм или сајт. Макар била само естетика... мени делује да не може то бити прелест никако само од себе, превише људи мора да размишља на тај начин и некако ми делује природно. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vladan :::. Написано Јул 11, 2019 Пријави Подели Написано Јул 11, 2019 пре 4 минута, Аристарх рече зависи како визуелизујеш, уз мало алкохола дођу на исто. Али озбиљно сад, ти се разумеш у програмирање колко сам схватио. Па кад радиш неки сајт нпр. морао би да имаш неку навођену визуелизацију. на начин да представиш себи проблем визуелно и коригујеш га у свом уму са јасном визуелном представом како ће изгледати програм или сајт. Макар била само естетика... мени делује да не може то бити прелест никако само од себе, превише људи мора да размишља на тај начин и некако ми делује природно. Не бавим се ја више програмирањем нити генерално ИТ пословима. А оно што је на естетском нивоу мора некако да се замисли да се има нека идеја макар угрубо и слично а остало су односи или релације између разних структура података, улаза, излаза итд. Може и то неко да замишља као структуре и шеме макар угрубо. Али у програмирању доста тога се дешава у ходу тако да осим грубих црта нема много смисла трошити се на неке детаљне визуелизације пре него што се крене са (разним припремним пословима и) писањем кода. Аристарх and sanja84 је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Natasa. Написано Јул 11, 2019 Пријави Подели Написано Јул 11, 2019 пре 57 минута, Аристарх рече Маштовита Ана да нас уведе у свет успешних људи!.. Ana počela kao samohrana majka podstanar...i viđe je sad...prizvala https://thumbs.dreamstime.com/t/смай-ик-с-о-арами-41405317.jpg Аристарх је реаговао/ла на ово 1 http://hstrial-kmodig.homestead.com/Bilder/Omikoner/Jesus_Pantokrator.jpg Po vjeri vašoj neka vam bude Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аристарх Написано Јул 11, 2019 Аутор Пријави Подели Написано Јул 11, 2019 мсм. да сам видео скоро тему на поуке, да та жена сад кривично одговара. хаха, то је навођена визуелизација у пропаст. Суштински мсм. да њу то није ни брига. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Flojd Написано Јул 13, 2019 Пријави Подели Написано Јул 13, 2019 Ja sam jednom vizuelizovao da sam na mori i stvarno otiso na more. Eto vidis @Natasa. generacijo ipak vizuelizacija radi. Када се ствари ставе на папир, ми вредимо онолико колико наша дела говоре о нама а не наше речи. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аристарх Написано Децембар 13, 2019 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 13, 2019 On 11.7.2019. at 20:23, Bokisd рече (ovo oko duhovnog nivoa svesti kada nije potrebno promisljanje i imamo direct pogled, pogledaj na temu Vaznesenje,.... joj, samo molim te bez nekih teskih pitanja, pleeeaase ....) Zbog toga mozda i vizualizacija u nekim aspektima naseg zivota moze da bude problem (opet masta moze svasta) слажем се, машта може да поведе у прелест,. између свега осталог тај принцип разликује Хришћанство од Будизма. Али ми није јасно како и где се разграничавају. У јеванђеље по матеју глава 7: 7-8 пише: "Иштите, и даће вам се; тражите, и наћи ћете; куцајте, и отвориће вам се. Јер сваки који иште, прима; и који тражи налази; и који куца, отвориће му се." Имамо навођену визуелизацију на начин да је Ноје добија од Бога (у виду дизајна брода), Мојсије (у виду дизајна заветног ковчега), па и Пророк Данијел од анђела добија тачан дизајн храма Божијег у лакат. То је ипак све инжењерске тематике, нигде нема ситуација да Бог каже људима, замишљајте злато и створит ће се... Иако тако нешто може да се закључи из јеванђеља по Матеју, оно као, замисли злато и затражи па ће Бог да ти створи. Али то није логички пример као код заветног ковчега, брода, храма... где је инжењеринг у питању. Слику сам морао поставит, да подвучем да ипак Сидарта и Христ имају различит поглед по мени, осим ако нема супротних индикација из неких тумачења.(извор). Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Децембар 13, 2019 Пријави Подели Написано Децембар 13, 2019 (malo sam i zaboravio sta je sve pisano na ovoj temi) Da, deluje da je glavno pitanje gde je tacno granica izmedju istinitog vidjenja kroz misli i 'mastanje' i vizualizaciju i prelesti, .... sto si Aristarh lepo naveo kroz ove primere Mojsija i Noje i drugih. Verovatno upravo zbog toga sto ja nama ipak obicnim laicima hriscanima tesko da vidimo tu granicu, ...... zbog toga nam je i od svetih koji su dostigli spoznaju te granice i zabranjeno da primamo bilo kakvu sliku ili imaginaciju kroz mastu ili neko veliko blagodatno osecanje.... tokom molitve ili sozercanja ili nekog duhovnog delanja (zabranjeno je cak i neiskusnim monasima). Koliko znam, jedini sigurni put da pronadjemo tu granicu izmedju istinskog vidjenja u mislima i 'masti', i izmedju prelesti,..... jeste da nas kroz taj duhovni put vodi iskusni duhovnik kojie je vec spoznao taj put i granicu i ima znanje i iskustvo da nam to pravilno prenese. Ovako sami vrlo tesko mozemo da pronadjemo tacnu granicu i zbog toga je najbolje da je i ne trazimo.....pa, polako, ako se nekad ukaze, ....super.... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аристарх Написано Децембар 13, 2019 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 13, 2019 пре 16 минута, Bokisd рече Verovatno upravo zbog toga sto ja nama ipak obicnim laicima hriscanima tesko da vidimo tu granicu, ...... zbog toga nam je i od svetih koji su dostigli spoznaju te granice i zabranjeno da primamo bilo kakvu sliku ili imaginaciju kroz mastu ili neko veliko blagodatno osecanje.... tokom molitve ili sozercanja ili nekog duhovnog delanja (zabranjeno je cak i neiskusnim monasima). Граница постоји, мора да је неко дефинисао некад у друге сврхе, не због источњачких духових школа. Где си нашао да је забрањено? или се то сећаш да ти је неко рекао... Ја рецимо никад нисам имао никакву визуелну слику у уму, сем кад морам да промишљам о нечему што "технички" морам да нацртам. Вероватно и иконописци имају неке визуелне идеје како нешто треба да изгледа пре него нацртају. Иако је мало иконописаца, рачунам више је дизајнера данас, они такође имају слично искуство. Кад сам разговарао са једним Руски духовником-монахом на ту тему, питао ме дал сам нормалан иначе? ја рекох да немам дијагнозу, пролазио сам неке психо тестове због посла... Онда ми је реко да он поседује духовну особину да оно што научи од св.отаца, упамти као слику коју је замислио, јер иначе не може да памти текстове... Па кад не зна одговор на теолошко питање, јави му се сликовно сећање или више њих, па онда тумачи. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аристарх Написано Децембар 13, 2019 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 13, 2019 Ово из манастира лепавине што се критикује у контексту навођене визуелизације, је фазон где се на њихов сајт, нека жена у тексту каје јер је преводила на Српски књиге неких универзалних хришћана који верују да су Исус Христ, Буда, Мухамед.... један те исти пут ка једном Богу и начину живота па онд аимају нешто о томе да визелизују кроз медитацију... Али не везано за то, конкретно се наводи визуелизација као погрешна духовна пракса то сам чуо више пута. Па бих волео да схватим шта је ту прелест? И у ком контексту кад је Православље у питању? @Bokisd зато би било супер ако нађеш изворе за Светоотачку забрану слика и имагинација током духовног делања... И шта значи у том контексту духовно делање, мсм. шта конкретно бране? не верујем да бране иконописцу да се моли док замишља изглед иконе коју тек треба да нацрта... Bokisd је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Децембар 13, 2019 Пријави Подели Написано Децембар 13, 2019 Пре сат времена, Аристарх рече Ово из манастира лепавине што се критикује у контексту навођене визуелизације, је фазон где се на њихов сајт, нека жена у тексту каје јер је преводила на Српски књиге неких универзалних хришћана који верују да су Исус Христ, Буда, Мухамед.... један те исти пут ка једном Богу и начину живота па онд аимају нешто о томе да визелизују кроз медитацију... Али не везано за то, конкретно се наводи визуелизација као погрешна духовна пракса то сам чуо више пута. Па бих волео да схватим шта је ту прелест? И у ком контексту кад је Православље у питању? @Bokisd зато би било супер ако нађеш изворе за Светоотачку забрану слика и имагинација током духовног делања... И шта значи у том контексту духовно делање, мсм. шта конкретно бране? не верујем да бране иконописцу да се моли док замишља изглед иконе коју тек треба да нацрта... Da, da,.....ne brani se takva stvar ako ikonopisac nesto zamislja,....iako i kod ikonopisanja trebaju da se postuju neka odredjena pravila slikanja i stila (dobro stil moze da ima i neku umetnicku slobodu),.... tako da i ako gledamo 'strogo' i ikonopisac ne sme bas sve i svasta da zamislja u glavi .... nego po nekom vec naucenom nacrtu , pa onda da po tom nacrtu gradi u svojoj glavi i mislima i imaginaciji odredjeni umetnicki stil. Da, ima izvora, citao sam o tome dosta ranije, da je zabranjena imaginacija tokom duhovnog delanja ....pomalo sam i zaboravio, ima uglavnom po raznim tekstovima i knjigama svetitelja....ufff, ....ajd pokusacu da pronadjem nesto.... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Децембар 14, 2019 Пријави Подели Написано Децембар 14, 2019 Ako nekoga bas interesuje ima puno izvora o tome sta je duhovna prelest : https://www.google.com/search?hl=hr&source=hp&ei=nxv0XfPWO_HHrgSsrryIDQ&q=sveti+oci+o+prelesti&oq=sveti+oci+o+pr&gs_l=psy-ab.1.0.0j0i22i30l9.1724.11119..14984...0.0..0.93.1144.14......0....1..gws-wiz.1_Fm4zCFD6A https://www.google.com/search?hl=hr&source=hp&ei=wbz0Xc-5CIfOrgTQoo_YDw&q=duhovna+prelest&oq=duhovna+prele&gs_l=psy-ab.1.0.0i22i30l2.2351.12898..14251...1.0..0.111.981.13j1......0....1..gws-wiz.......0.6I1RmGqTjzc Sto se tice same prelesti koja moze da nas zadesi u duhovnom zivotu, mozda (kako kome prija...) je dobar ovaj tekst od sv.Teofana Zatvornika : https://slavoslovije.wordpress.com/2008/11/11/ko-nije-u-podvigu-taj-je-u-prelesti/ "..... Onaj ko stupa na put duhovnog zivota moze se uporediti sa covekom koji krece na putovanje u uobicajenom, svakodnevnom smislu. Posto nam je taj put nepoznat, neophodno je da nas neko prati. Bilo bi suvise samouvereno zaustaviti se na misli da mozemo i sami. Ne, tu ne pomaze ni zvanje, ni ucenost. Nije manje samouveren ni postupak da neko bez krajnje nuzde, imajuci, dakle, mogucnost da pronadje duhovnog ucitelja, takvoga ne trazi, pomisljajuci da ce ga Bog neposredno voditi..." ...itd... Sto se tice duhovne prelesti koja moze da nas zadesi u molitvi, ima recimo nesto od sv.Ignjatija Brjancaninova : https://ignjatije.wordpress.com/category/o-prelesti/ "...Najopasniji nepravilni nacin molitve jeste u tome kada onaj koji se moli snagom svoje uobrazilje stvara mastarije ili slike, naizgled ih pozajmljujuci iz Svetog pisma, a u stvari iz svog sopstvenog stanja, iz svog pada, iz svoje grehovnosti, iz svoje samoobmane – tim slikama on laska svojoj tastini, svojoj sujeti, svom visokoumlju, svojoj gordosti, obmanjuje sebe. Ocigledno je da sve sto je stvoreno mastom nase pale prirode, koja je izopacena padom prirode, u stvari ne postoji – da je izmisljotina i laz, koje su jedino svojstvene, koje su jedino voljene od strane palog andjela...." ... itd... Samo neko malo licno zapazanje, ovo su u principi pouke i saveti upucene za monahe i manastirsko zivljenje,.... ali, kako se kaze, posto duhovna prelest ne bira ni mesto ni vreme ni coveka,.....onda, mozemo neke pouke da izvucemo za sebe i iz te monaske duhovne prakse, kako bi znali koje su osnovne zamke duhovne prelesti i da se pazimo da ne padnemo u prelest..... Аристарх је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аристарх Написано Децембар 15, 2019 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 15, 2019 Ја сам у пар наврата помислио да се осуђује уопштено навођена визуелизација као метод, научног рада, цртања, уметничког сликања, иконописа чак... Уз то, инжењерски карактер ми је интересантан у Свето Писмо, дал се сматра откровењем или последицом умног деловања? конкретно мсм. на радове Данила, Мојсија и Ноја у Свето Писмо. Невезано за то. Колко схватих осуђује се икључиво начин молитве! Свети Игњатије у 19 век сматра да је најопаснији неправилни начин молитве замишљање слика из Светог Писма, које обично током молитве постају нека лична интерпретација која везе нема са истином. И јако битно, он то учење гради на учењу Светог Симеона Богослова из 10-тог века. На линку Светог Игњатија Брјанчанива има и тај део видех: Sveti Simeon Novi Bogoslov ovako opisuje molitvu mastara i njene plodove: “On uzvodi na nebo ruke, oci i um, i u svom umu zamislja Bozansko savetovanje, nebeska blaga, cinove svetih andjela, naselja svetih, ukratko, u svojoj uobrazilji sabira sve sto je slusao u bozanskom Pismu, i razmatra to u vreme molitve, gleda na nebo, i svim tim pobudjuje svoju dusu na bozanske zelje i ljubav, ponekad proliva suze i place. Na taj nacin, njegovo srce se malo-pomalo razmece, ne shvatajuci to umom; on misli da je ono sto on cini plod bozanske blagodati zbog njegove utehe, i moli Boga, kako bi ga udostojio da uvek prebiva u tom delanju. To je znak prelesti. Takav covek, cak i ako bude bezmolvstvovao savrsenim bezmolvijem, ne moze a da se ne izlozi pomahnitalosti uma i silasku sa uma. Ako se pak njemu to ne dogodi, ipak je za njega nemoguce da ikada dostigne duhovni razum i vrlinu ili bestrasce. Na taj nacin su se prelestili oni koji su videli svetlost i sijanje ovim telesnim ocima, koji su osetili miomiris svojim culom mirisa, culi glasove svojim usima. Jedni od njih su pobesneli, i ostecenog uma prelazili s mesta na mesto; drugi su primili demona koji se pretvorio u svetlog andjela, prelestili se i ostali nepopravljivi do kraja, ne prihvatajuci savet nikoga od brace; neki od njih, poduceni od djavola, ubili su se; neki su se bacili u provalije; neki su se udavili. I ko moze nabrojati razne prevare djavola, kojima on vara, i koje je nemoguce iskazati? Uostalom, iz onoga sto smo rekli, svaki razuman covek moze nauciti kakva steta dolazi od takvog vida molitve. Ako neko od onih koji ga upotrebljavaju i ne bude podvrgnut nekoj od gore navedenih nesreca, zbog sazivota sa bratkjom, zato sto se takvim nesrecama najcesce izlazu otselnici, koji zive usamljeno – on ipak bezuspesno zivi svoj zivot.”[6] Hadzi Vladimir Petrovic and Bokisd је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука