Jump to content

Da li biste bili spremni ubiti Hitlera da ste znali da bi to sprecilo stradanje?

Da li biste promenili tok istorije i ubili "bebu Hitlera"?  

8 члановâ је гласало

1. 1. Da li biste promenili tok istorije i ubili "bebu Hitlera"?

• Da
      2
    • Ne
      6
    • Ne znam
      0

Препоручена порука

Ali ovde nemam taj osećaj jer kažem ti postavljeno je pitanje gde čovek bira izmedju dva zla jedno te čini ubicom a drugi saučesnikom u neverovatnim zločinima.  Šta je sad tu Božja pravda i da li je iskreno u tvom slučaju veća?

Imam li ja izbor da se ne priklonim zlu u ovom slučaju?

da li to znači da bi mene koknuo : )

Tu privilegiju može da ima samo moja tazbina : )

"Kakvi su da su, moji su" Džizs

Apokrifno jev. po Oglu

-taj njihov svijet će te ubiti

Подели на овим сајтовима

Imam li ja izbor da se ne priklonim zlu u ovom slučaju?

Tu privilegiju može da ima samo moja tazbina : )

Umeo bi da gledaš milionske žrtve zato što si odlučio da ne sprečiš Hitlera ?

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

No dobro ja bi da zaključim svoje na ovu temu: Nek niko ne čini ništa što bi mogao on sam misliti da čini protiv Boga.

I ne prepisujte jedni od drugih svi mi Njega imamo a On nas sve različite. :)

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

No dobro ja bi da zaključim svoje na ovu temu: Nek niko ne čini ništa što bi mogao on sam misliti da čini protiv Boga.

je l može odgovor na moje pitanje sa prethodne strane? :bendoff:

ako već pričamo o božijoj pravdi tvojom logikom- zbog čega  Bog nije nekome omogućio da upuca Hitlera ko zeca? Bilo je i za vreme rata pokušaja atentata pa su morali Rusi da upadnu da bi se rešili Hitlera i to tek 45. nakon 6 godina orgijanja po Evropi i svetu... gde je tu Božija pravda? Ajmo tom logikom, ovo što sam napisao su činjenice, nije fiktivna tema na forumu

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

Pitanje sa početka teme nema baš mnogo smisla...kako neko može da zna da bi ubistvo Hitlera sprečilo stradanje? Hitler i nacisti nisu pali sa Marsa, oni su posledica, a uzroka je bilo mnogo: ekonomska kriza, poraz u 1. svetkom ratu, antisemitizam, slovenofobija, ekstremni nacionalizam i militarizam, uticaj pseudonauka kao što su eugenizam i soc-darvinizam...itd. Da ga je neko maknuo, nema garancija da ne bi došao neko drugi. Kandidata je bilo za tu poziciju.

Inače, bilo je preko 30 pokušaja atentata na Hitlera od njegovog dolaska na vlast '33, pa do onog zadnjeg jula '44.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

А опет, ми нисмо амиши. Самоодбрана је дозвољена. Војске су ишле у одбрамбени рат са благословом и надом у милост и помоћ Господњу.

Крст се појавио цару Константину на небу, а није се спремао да победи у партији шаха.

Питање је лично, па ја немам стомак за убијање. Поред живе кокошке би остала гладна.

Господ од нас и очекује да се боримо против зла, не да му повлађујемо.

На који начин остаје да се види до задњег. Посезање за злом увек треба да буде последња опција.

Можда се Хитлер и покајао. Али предобро је служио сотони.

Подели на овим сајтовима

Ko može da garantuje da Hitlera ne bi zamenio neki drugi zločinac, još gori ali samo inteligentniji i veštiji u ratovanju? Time bi se rat produžio, stradanja bi bila veća, a možda bi čak Nemačka izašla iz rata kao pobednik?

Подели на овим сајтовима

Па имали би још једну тему у том случају. Увек може горе, то не значи дс не треба д се боримо за боље.

Подели на овим сајтовима

poenta teme uopšte nije u njenom nazivu (znam da zvuči ludo al tako je) već da li je neko spreman da ubije jednog čoveka ako bi to sprečilo patnje drugih tj. u cilju sprečavanja stradanja. Da li je dozvoljeno ubiti zarad dobrog cilja?... naravno, slažem se da je krajnje neizvesno to da li bi ubistvo Hitlera sprečilo ono što bi, u tom slučaju, neko drugi izazvao...

ovim se bavio dostojevski u braći karamazovima ali i u zločinu i kazni i u oba slučaja, čini se da je odgovor ne, ne treba ubiti radi dobrog cilja

• Волим 1

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

Прво питање је како би ти знао да ће неко нешто лоше да направи.

Друго питање, чак и у тој хипотетичкој ситуацији да си без сваке сумње сигуран у то, јесте: како можеш да знаш да тиме нећеш изазвати нешто много горе? Рецимо, Немачка је дуго пре доласка Хитлера на власт почела припреме за нов рат, у ком би повратила све оно што је у Првом изгубила. Хитлер је то само наставио, није направио било какву револуцију. Чак су и блицкриг стратегије биле развијане, и то не само у Немачкој. Да на власти није био често ирационални и инфлантилни Хитлер, него неки озбиљан и искусан стратег, ко зна каква би судбина света данас била.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...