Jump to content

Da li biste bili spremni ubiti Hitlera da ste znali da bi to sprecilo stradanje?

Da li biste promenili tok istorije i ubili "bebu Hitlera"?  

8 члановâ је гласало

1. 1. Da li biste promenili tok istorije i ubili "bebu Hitlera"?

• Da
      2
    • Ne
      6
    • Ne znam
      0

Препоручена порука

slike mu nisu ništa posebno...ne bih ga ubio... ovo pitanje obradjuje dostojevski u braći karamazovima... vredi li opšta harmonija ako se zbog nje krkne samo jedna ličnost...

замисли да је свој таленат употребио и развио, шта би могло бити ...

уместо тога своје таленат за сензитивност и тоналитете је злоупотребио да манипулише људе, уместо да их оплемењује ...

и добили смо шта смо добили.

иначе, убити једног човека да би свима осталима било боље?

зар тако нешто нису урадили и са Господом? bliss jeeee

Подели на овим сајтовима

slike mu nisu ništa posebno...ne bih ga ubio... ovo pitanje obradjuje dostojevski u braći karamazovima... vredi li opšta harmonija ako se zbog nje krkne samo jedna ličnost...

замисли да је свој таленат употребио и развио, шта би могло бити ...

уместо тога своје таленат за сензитивност и тоналитете је злоупотребио да манипулише људе, уместо да их оплемењује ...

и добили смо шта смо добили.

иначе, убити једног човека да би свима осталима било боље?

зар тако нешто нису урадили и са Господом? ;)

da pa zar nije rekao da ce se tako desiti isus sam i da to radi za sve sad  nerazumijem sdruge strane  ope oni koji su ga raspeli  hm
Подели на овим сајтовима

On jeste to rekao jer je znao da će tako biti ali nije uticao na njihovu slobodnu volju...nisu ga razapeli zato što ih je on primorao da tako bude da bi ih uklopio u svoj scenario ... razapeli su ga zato što -kad bi Njega gledali shvatali su da su oni loši- a to im je smetalo 

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

On jeste to rekao jer je znao da će tako biti ali nije uticao na njihovu slobodnu volju...nisu ga razapeli zato što ih je on primorao da tako bude da bi ih uklopio u svoj scenario ... razapeli su ga zato što -kad bi Njega gledali shvatali su da su oni loši- a to im je smetalo   

bas to nerazumno ako  rekao da ce biti tako onda  nije bila slobodna volja negdje od tih sto su ga raspeli jel  uradili kako isus rekao da ce biti
Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

Апсолутно НЕ. У роману Браћа Карамозови Достојевски је кроз уста Ивана Карамазова поставио то питање Аљоши само у мало другачијем облику (питање је отприлике било да ли би пристао да постави темељ новом човечанству са циљем да усрећи све људе, али да претходно мора до смрти да намучи једно мало дете), а шта је Аљоша категорички одбио. У наставку следи легенда о Великом Инквизитору и то није случајност.

Укратко, не може се једна таква грађевина зидати на темељу који је злочин.

На страну што је реч о апстрактној љубави према човечанству, а притом се конкретан човек убија.

Подели на овим сајтовима

Питање је лоше формулисано. Нису људи у том периоду страдали само од нациста. Комунисти су дошли пре на власт у Русији него нацисти у Немачкој. Фашисти у Италији дошли на власт пре него нацисти у Немачкој. Треба  да је једини кривац за страдања у том периоду био Хитлер да би овако формулисано питање имало смисла.

ЉУДИ ТРАЖЕ СЛОБОДУ, А СЛОБОДА ТРАЖИ ЉУДЕ !

Подели на овим сајтовима

:cheesy: Не

Zašto ga Bog nije ubio.
od jednog admirala očekivao sam da barem zna osnove koncepta slobodne volje...ovako rezonuje moj deda,železničar u penziji kome je životni uspeh to što je napravio kuću u gradu...  lqj2e2sokakote

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

• 3 years later...

Без оклевања бих.

Да преформулишем питање то јест одговор, који се не односи само на Хитлера који је био поремећени уметник, фрустрирани, неостварени сликар.

Мислим да би било велико наше зло ако не бисмо реаговали кад бисмо, на пример, на улици видели разјареног нападача како држи уперен пиштољ у неко дете, а ми пролазимо поред правећи се да не примећујемо, склањајући се јер нас се не тиче. Требали бисмо да реагујемо и да спречимо убиство, Дала сам пример једног детета, а у питању се радило о масовном страдању. Свакако да бих.

Подели на овим сајтовима

ja bi ga ubio sigurno,čak i pod cijenu da umrem i na ovom i na onom svijetu,da me nema zauvijek,100%

ali nije hitler sam kriv,kriv je cijeli kolektiv pa i veliki dio evrope,ne treba hitleru pripisivati natprirodne moći

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...