Jump to content

Sve sto se hteli da znate o Rimokatolicizmu, papstvu itd. (slobodna tema za raspravljanje do mile volje za Zayrona, Isusovo magare i ostale)

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 1 минут, Zayron рече

Smisao i izvinjenja i praštanja je da se ono radi zbog bolje budućnosti svih

Pa šta čekate katolici?

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

• Одговори 557
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 23 часа, Milan Nikolic рече

Католицизам је категорија Цркве коју Римска црква данас нема ни у каквом облику. Сасвим је непримерено да се Римска црква данас назива католичком. То је увреда и омаловажавање саме Цркве.

Pogledaj, katoličanstvo je onda s lingvističke tačke gledišta homonim a homonimi su riječi koje izgledaju isto ali imaju sasvim drugačije značenje. Na primjer zrak je kod Čeha vid, kod Hrvata je to vazduh i snop svjetlosti, a kod Srba je zrak samo taj snop svjetlosti, vazduh je vazduh, nije zrak. Dakle bitan je sadržaj te riječi a taj mi imamo različit od vas, vi se smatrate katoličanskim i sada u ovoj situaciji i kad recimo na Krit ne dodjete svi pozvani, glavno je da ste katoličanski "u duhu" i da vjerujete da je to tako a pri tom ne smatrate potrebnim da bi ono bilo i nekako drugačije ovjerljivo, vidljivo, "opipljivo" i to vaše jedinstvo se demonstriralo nekim od shvatljivih, vidljivih i materijalnih načina. Mi imamo na to drugi nazor, na primjer na Drugom Vatikanskom Koncilu smo smatrali da smo zajedno kad su svi ti biskupi iz cijelog svijeta sjedili u istoj prostoriji i svi bili tamo prisutni a zasjedanjima predvodio papa. Ne važi kao kod vas da je dovoljno vjerovati da smo jedinstveni, to mora biti moguće vidjet, čuti i izbrojati sve stolice. Ne smije ih ostati praznih, inače onda Sabor nije usnašeni sposoban a ne mogu se potom donositi validne, važeće odluke.

another%20Vatican%20Council.jpg

Подели на овим сајтовима

Није сабор по себи знак католичанства, него је католичанство када свака од Цркви јесте Пуна Црква, а све Цркве заједно су Једна Црква.

То код римоцентрика нема, јер нема ништа од католичанства. Јер су сви дужни да код Римске цркве нађу свој удео, као парчади, тако да нико нема пуноћу Цркве осим када се уклопи у Римску цркву. Зато не постоји католичанство код римоцентрика.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Milan Nikolic рече

Није сабор по себи знак католичанства, него је католичанство када свака од Цркви јесте Пуна Црква, а све Цркве заједно су Једна Црква.

То код римоцентика нема, јер нема ништа од католичанства. Јер су сви дужни да код Римске цркве нађу свој удео, као парчади, тако да нико нема пуноћу Цркве осим када се уклопи у Римску цркву. Зато не постоји католичанство код римоцентрика.

U redu, sad treba objasniti šta je to "puna crkva" i da nisu to opet oni homonimi jer kod nas je "puna crkva" kad ima sve šta treba imati. To znači osim Krista kao glave Crkve treba imati i nekog čovjeka, ljudsko biće, osobu, kome je sam on povjerio pastirsku službu nad svojim stadom a to je rimski biskup, nasljednik sv. Petra. Ako to nije tako isto kod vas onda su to opet oni homonimi. Dakle ne govorimo o istim stvarima i zato se ne razumijemo.

Подели на овим сајтовима

То значи да је за вас једна Црква тако што је једна Римска црква. Ни трага ту нема од католичанства.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Zayron рече

S čim? Ja sam se izvinio? A ti?

Ma šta imaš ti,papa da se izvini,da klekne u i zatraži oprost u svakom od logora gde su zverski,klali,ubijali i mučili ljude pa i decu njegovi fratri...do tad nema šta da se razgovara.Ako se izvinio jevrejima za viševekovni antismitizam može i nama,neće mu ispadnu Petrovi ključevi od Raja iz ruku...

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Milan Nikolic рече

То значи да је за вас једна Црква тако што је једна Римска Црква. Ни трага ту нема од католичанства.

A u čemu je onda katoličanstvo, u tome što vi demonstrirate tamo na Ukrajini ili u Makedoniji ili Crnoj Gori? Ako je u ovome, lijepa hvala na tome, ostavi si onda to katoličanstvo sebi, meni iskreno rečeno, ne treba a ni nikom od nas. Iz nečeg ovakvog, ovakvih strahota bih pobjegao smjesta jaučući i vrišteći kad bih se i slučajno tamo našao. Ovo da je Krist ustanovio i htio? 

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Кратос рече

Ma šta imaš ti,papa da se izvini,da klekne u i zatraži oprost u svakom od logora gde su zverski,klali,ubijali i mučili ljude pa i decu njegovi fratri...do tad nema šta da se razgovara.Ako se izvinio jevrejima za viševekovni antismitizam može i nama,neće mu ispadnu Petrovi ključevi od Raja iz ruku...

Pa šta onda mene prozivaš, misliš li da sam ja papa? I meni su neko od Srba ubili strica u 2ww pa ne smatram patrijarha SPC odgovornog za to.

Подели на овим сајтовима

Мрзитељи православља не могу имати католичанство стварањем политичких структура, тамо где већ постоји Католичанска Црква. Расколом се не добија аутокефалија.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Milan Nikolic рече

Мрзитељи парвославља не могу имати католичанство тамо где сами стварају политичке структуре. Тамо већ постоји Католичанска Црква, а расколом се не може добити аутокефалија.

U redu, ako je to sve što si radite uzajamno medju svojim autokefalnim crkvama vama katoličanstvoi i mislite si da je upravo to tako Isus zamišljao. Dakle radi se o homonimima, nismo se shodli na tome a nikad ni ne budemo. No, slažemo se u mnogim drugim stvarima, da je Bog jedan, vjerujemo u Presvetu Trojicu, poštujemo svete ikone i mošti svetitelja, Bogorodicu itd. Toliko je drugih stvari u kojima se slažemo. Treba gledati takve zajedničke stvari.

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Zayron рече

U redu, ako je to sve što si radite uzajamno medju svojim autokefalnim crkvama vama katoličanstvoi i mislite si da je upravo to tako Isus zamišljao. Dakle radi se o homonimima, nismo se shodli na tome a nikad ni ne budemo. No, slažemo se u mnogim drugim stvarima, da je Bog jedan, vjerujemo u Presvetu Trojicu, poštujemo svete ikone i mošti svetitelja, Bogorodicu itd. Toliko je drugih stvari u kojima se slažemo. Treba gledati takve zajedničke stvari.

Суштински се не слажемо у вери у Свету Тројицу. Зар мислиш да би постојала толика подела и нејединство да није реч о теолошком проблему?

Оно што данас ради Цариградска патријаршија директно води њу саму у раскол заједно са римоцентрицима. Цела проблематика је заснована на тријадологији, на тумачењу постојања Бића Свете Тројице и поретка унутартројичног живота.

Римоцентрици погрешно испољавају првенство засновано на суштини Божијој, док Цариград данас покушава да заснује примат на узрочности Ипостаси Оца.

Ове ствари су директни узроци одвајања од Једне Католичанске Цркве, јер и Рим и Цариград тиме губе своју католичанску категорију, тако да сами себе изопштавају из Цркве која је Црква само ако је Католичанска.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, Milan Nikolic рече

Римоцентрици погрешно испољавају првенство засновано на суштини Божијој, док Цариград данас покушава да заснује примат на узрочности Ипостаси Оца.

Da, a ovo je šta? Prvenstvo i katoličanstvo zasnovano na suštini Božijoj s pravoslavnog gledišta? Vi im tu autokefalnost dakle nedate i nedate pa nek sve ako treba izgori? Svako normalan bi im je već dao ako ništa drugo barem zato da mu ne pale crkve. Nešto zaista nije baš sasvim u redu s vama svima, ni s njima a ni s vama.

Подели на овим сајтовима

@Zayron

Рекох ти да се не може правити првенство засновано на суштини Божијој.

Стварно не знам шта хоћеш да докажеш. Брутално си бесмислен.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...