Jump to content

Sve sto se hteli da znate o Rimokatolicizmu, papstvu itd. (slobodna tema za raspravljanje do mile volje za Zayrona, Isusovo magare i ostale)

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 6 минута, Milan Nikolic рече

Мора да постоји. Иначе делимо Биће Бога Оца.

Не можеш имати рађање и исхођење одвојено једно од другог. Зато се каже да Свети Дух исходи из Оца кроз Сина, у смислу да рађајући Сина Отац исходи Светога Духа.

Многи православни погрешно мисле да је рођен Син па постављен са стране, па онда ихођен Свети Дух без икаквог додира са Сином. Па онда да би то испеглали теолози, бацају се на суштину Божију да би спајали Сина и Светога Духа, као да ће то решити проблем. Али неће, и не може тако, иако је суштина Божија свакако увек једна и централна за Три Ипостаси.

Дакле, латини погрешно стављају Оца и Сина као једнаке узроке Светога Духа, док неки православни шутирају Сина да нема ништа са исхођењем Светога Духа. Али правилно је онако како објашњава свети Григорије Ниски, да Свети Дух исходи од Оца кроз Сина, тако да је једини узрок Отац, а да Свети Дух исходи из Оца кроз Очево рађање Сина.

То је такав начин да имамо рађање Сина од Оца у исхођењу Светога Духа од Оца. Ни Син ни Свети Дух нису један први а други други, него заједно произилазе из Оца. То је тема којом се бавим деценијама и само сам њоме окупиран и ноћима нисам спавао, тако да можемо о томе доживотно.

Da ponovim: nece nikad moci da postoji "Filiokve na pravoslavan nacin". "Od Oca ishodi i na Sinu pociva", drukcije od toga ne moze a da ne okrnji bozanstvo Duha. I ne moze Grigorije Niski da bude iznad Crkve kao celine, kao sto ne moze nijedan drugi pojedinac, a upravo zato jer Crkvu vodi sam Duh Istine.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

• Одговори 557
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 21 минута, obi-wan рече

Da ponovim: nece nikad moci da postoji "Filiokve na pravoslavan nacin". "Od Oca ishodi i na Sinu pociva", drukcije od toga ne moze a da ne okrnji bozanstvo Duha. I ne moze Grigorije Niski da bude iznad Crkve kao celine, kao sto ne moze nijedan drugi pojedinac, a upravo zato jer Crkvu vodi sam Duh Istine.

Рекох ти да је проблем у деоби Бића Бога Оца ако тако апсолутизујеш своју дефиницију. Треба сачувати пуноћу Божанства Светога Духа, али треба и сачувати неподељеност Бића Бога Оца. Не можеш имати Бога Оца који у Себи има одвојене Сина и Светога Духа. Зато морамо рећи да Свети Дух исходи од Оца кроз Сина, с тим да је Отац једини узрочник, како Сина тако и Светога Духа.

Ево погледај како овај паметњаковић младић, покушава да објасни разлику између римокатолика и православних. Сасвим погрешно описује разлике исхођења Светога Духа, јер показује погрешну латинску шему, и погрешну православну шему, као што сам ти рекао, шутира Сина Божијег по страни да би Отац исходио Светога Духа.

2018-09-27_222033.jpg.24b882688c52ec2c5a16c2e71962af9a.jpg

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 21 минута, Milan Nikolic рече

Многи православни погрешно мисле да је рођен Син па постављен са стране, па онда исхођен Свети Дух без икаквог додира са Сином. 

Заиста,одлично запажање.

• Свиђа ми се 1

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Milan Nikolic рече

Рекох ти да је проблем у деоби Биће Бога Оца ако тако апсолутизујеш своју дефиницију.

A ja tebi rekoh da je to ispovedanje punoce Crkve, nikakva moja definicija. Nikako da ukapiras da teologija samo tako moze da postoji - kroz punocu Crkve. Nema znamenitih pojedinaca koji su izdvojeni u tome (niti ce ikad da ih bude), jer jedan i isti Duh Istine vodi i nadahnjuje citavu Crkvu. Zlatoust nije sam po sebi takav, nego kao clanak u Telu Hristovom, kroz Koje mu je Duh i dao da govori tako zlatousto.

Teologija nije nikakva za sebe izdvojena disciplina ili nauka, nego bogonadahnuto svedocenje Crkve kao punotne celine.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Жика рече

У праву је Милан. Свети Дух исходи од Оца кроз Сина. Тако је говорио и Свети Марко Ефески.

Ali, Ziko, da li je ....kroz Sina,.....kao ( Sin ) uzrocnik sv.Duha ili samo kao onaj ( Sin ) koji daje' i salje sv.Duha, ....kako kaze, ...kada odem Ocu poslacu vam sv.Duha, koji ce' da svedoci za Mene,....( parafraza )....

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Жика рече

У праву је Милан. Свети Дух исходи од Оца кроз Сина. Тако је говорио и Свети Марко Ефески.

Takodje Oci kazu i "Od Oca ishodi i na Sinu pociva". Tek kad se svo otacko iskustvo i svedocenje spoji u jednu celinu, dobija se svedocenje Crkve kao celine Tela Hristovog.

Ovako kako Milan iznosi teologija ispade jedna od mnogih obicnih naucnih disciplina, prosto parce necega, a ona to nikad ne moze da bude.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Bokisd рече

Ali, Ziko, da li je ....kroz Sina,.....kao ( Sin ) uzrocnik sv.Duha ili samo kao onaj ( Sin ) koji daje' i salje sv.Duha, ....kako kaze, ...kada odem Ocu poslacu vam sv.Duha, koji ce' da svedoci za Mene,....( parafraza )....

Није Син узрочник.

Подели на овим сајтовима

пре 37 минута, Milan Nikolic рече

Свети Дух исходи из Оца, кроз Очево рађање Сина

То значи да Свети Дух исходи из љубави Оца и Сина тј. као Љубав Оца и Сина (као Заједница, Дух заједнице, како се и назива у Светом Писму)? У том смислу јесте - и од Сина (Filioque) посредно,  јер је и Син онда узрок, али посредан... И то има кдо Светих Отаца.

• Волим 1

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Bokisd рече

У овој причи не треба да буде ни речи о икономији, неко тек касније улази икономија и историјско деловање. Неко тако може да се бави теологијом, а неко не може јер није му дато, нема или храбрости или није спреман, или једноставно не да му Бог.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Благовесник рече

То значи да Свети Дух исходи из љубави Оца и Сина тј. као Љубав Оца и Сина?

То је римокатоличка фраза, као Отац и Син се волели па исходили Светога Духа. Али стварност је да се воле сва Три Лица међусобно, тако да љубав није проблем.

Филиокве који може бити прихваћен, а који римокатолици никада нису ни размотрили ни прихватили, говори о једнакости Сина и Светога Духа у произилажењу из Оца. Зато се Свети Дух пројављује из Оца кроз Сина, а Син из Оца у Светоме Духу. Али тачније речено, да не буде забуне, Свети Дух исходи из Оца кроз рађање Сина, док Сина рађа Отац у исхођењу Светога Духа.

Постоји дебата о томе како Сину дати посредништво у исхођењу Светога Духа. Тако лепо, што ћемо и Светоме Духу дати улогу у рађању Сина. Пазите, овде говоримо о ванвременој Тројици, пре него свет постаде.

Проблем је ту како спречити то да Син има улогу узрочника Светога Духа, па тако што можемо и додати потребу да спречимо да Свети Дух има улогу узрочника Сина. Кључно је да сва Лица Тројице буду ипостасно укључена у произилажење Сина и Духа из Оца, а не спроводити некакву науку о суштини: ,,почивања на суштини'', како неки рекоше за Сина.

Ако је ту суштина огољена, зашто онда спомињати Сина? Дакле, ипак морамо узети појам ипостаси у синовљевом посредништву исхођења Светога Духа. То постаје безопасно само ако узмемо улогу Светога Духа у рађању Сина. Јер онда нема узрочности између ова Два Лица, него им је једини узрочник Отац.

Дакле, ипостасно својство Оца је узрочност друге Двојице, тако да не морамо укинути ипостасне улоге: посредништва, какво има Син у исхођењу Светога Духа, и учествовања, какво има Свети Дух у рађању Сина. Ова тема јако деликатна, само зато што историјски није дошла до потребног нивоа, што не значи да неће бити прилике за то, а заправо је реч о нечем сасвим простом.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

U svakoj molitvi je više istine o Duhu Svetom nego u najdebljim

knjižurinama i disputacijama filozofsko-teološkim i teozofskim. :) 

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, kopitar рече

To još nije do kraja definirano zbog razlika u trijadilogiji zap. I Ist. otaca.

Šta smeta vihodnjarima na zapadnoj trijadologiji? Kristalno jasna i razumljiva, kao i Isus što je savjetovao: vaše da bude da za da, ne za ne! Šta je više od toga je od zloga! Ko daleko pliva taj se utopi u dubinama, ko visoko leti taj se umori pa spadne.

Подели на овим сајтовима

Администрација која се и даље понаша у духу инквизиторско-конспиративном, о чему смо расправљали на закључаној теми Питајте Администрацију и Доксологија форумашима, је опет бановала учеснике ове дискусије.

Наравно, ви то не знате управо зато што се Администрација понаша инквизиторско-конспиративно. Не полажу никоме рачуне и крију се иза анонимности и људима одсецају главе, у мраку.

Вероватно ћу и ја за ово што кажем да добијем нож под врат и да ми порка буде избрисана. И то нико неће знати. Неће ми бити први пут. То су ми већ једном урадили за исту ствар. А њима ће бити ко зна по који пут јер они то људима стално раде.

Ако се не јављам то је разлог. 

А не би требало да нас се не тиче како се овде води сајт. Јер ако неко мога брата или сестру склони, као што је сада био случај, без да укаже на грешку и јавно стане иза своје одлуке, тај није мој пријатељ ни доброжелатељ, па макар био и вајна тајна Адмнистрација. То бих исто мислио невезано о коме је реч. Чак и Зајрона да су на тај начин бановали, за којег рекох да се понаша злобно. 

То сам желео да вам кажем. И вајној тајној Администрацији и свима вама. 

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Ведран* рече

Администрација која се и даље понаша у духу инквизиторско-конспиративном, о чему смо расправљали на закључаној теми Питајте Администрацију и Доксологија форумашима, је опет бановала учеснике ове дискусије.

Ко је банован, ако смем да питам?

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...