Jump to content

Sve sto se hteli da znate o Rimokatolicizmu, papstvu itd. (slobodna tema za raspravljanje do mile volje za Zayrona, Isusovo magare i ostale)

Оцени ову тему

Препоручена порука

Снежана је лепо поентирала шта да радимо са маштом у и ван молитвеног живота. Стваралачка машта ван молитвеног живота је сасвим пожељна и корисна ствар за ствараоце, а то су (у извесном смислу) сва људска бића.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 557
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

1 hour ago, Dragi рече

Ja maštam i fantaziram odkada sam se rodio, a danas vala dosta i patim :(

Ali zar moramo u sebi sve da usmrtimo i da budemo živi mrtvaci da bi nas Bog voleo? I osim što bi ga slavili, zašto da se molimo Bogu ako ništa ne smemo da izmolimo od njega? Znam da ima takvih strogih, monaških pravaca i kod Rimokatolika, ali oni nisu sad jedno sveopšte crkveno pravilo.

Najzanimljivije je da se ovdje vode priče oko ničega, rječičkuje sve u 16 (naročito Vedran i Marković, nije šija nego vrat, samo da to ne bi ispalo, nedaj Bože ni slučajno slično a kamo li isto). Niti se napiše o čemu je to riječ, o kakvoj vrsti pobožnosti ili duhovnih praktika se radi, za koga i na kojem nivou, o toj za laike, mirjane ili monahe, za široki publikum ili samo za one filozofski i teološki pripremljene i sa velikim predznanjem humanističkih nauka, psihologije, sociologije, religionistike itd. Kakva mašta, koja i čija, u kojim situacijama - no, glavno da je katolička a ta je loša i svugdje fuj, pravoslavci je zato nemaju nigdje pa su na tom bolje nego i svi budisti, zen budiosti i sam tibetski Dalaj Lama. :) Sve same apsurdite, tako ne izgledaju dijalozi normalnih prosječno i nešto malo nadprosječno načitanih i obeznamenih ljudi. Na primjer s tobom je uživanje, milina - ne diskutovati, to nemamo ustvari ni zapotrebi već razmjenjivati mišljenja, nazore, stajališta i stavove, učiti se jedan od drugoga itd. To kod Vedrana i Markovića ne postoji, od jeretika se ionako nema šta naučiti a oni dva su živi hodajući Kompendij svog znanja teološkog i filozofskog, Summa Teologiae UND Philosophiae. :) Hvala Bogu da postoje ljudi kao ti inače ne bih znao šta da mislim o pravoslavcima i o Srbima kad bi vas samo takvi reprezentovali. Bilo bi to onda vrlo zle. :D 

Подели на овим сајтовима

пре 36 минута, Снежана рече

Кад и где је то од нас Бог тражио и очекивао? Одбацити маштарење и фантазирање у молитви само нас доводи до живог и личног односа са Богом, а то је оно што је он имао на уму, да га прихватимо и волимо као свог, истинског и постојећег. Нарано да не значи да машту, креативност и страст треба да занемаримо у нашем личном животу, штавише врло су пожењне у било ком нашем делању, али у односу са Богом су непотребне и штетне.

Koliko ja tebe shvatih naš osobni(lični)život je odvojen od odnosa sa Bogom?!!

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Zayron рече

Najzanimljivije je da se ovdje vode priče oko ničega, rječičkuje sve u 16 (naročito Vedran i Marković, nije šija nego vrat, samo da to ne bi ispalo, nedaj Bože ni slučajno slično a kamo li isto). Niti se napiše o čemu je to riječ, o kakvoj vrsti pobožnosti ili duhovnih praktika se radi, o toj za laike, mirjane ili monahe, za široki publikum ili samo filozofski i teološki pripremljene i sa velikim predznanjem humanističkih nauka, psihologije, sociologije, religionistike itd. Kakva mašta, koja i čija, u kojim situacijama - no, glavno da je katolička a ta je loša i svugdje fuj, pravoslavci je zato nemaju nigdje pa su na tom bolje nego i svi budisti, zen budiosti i sam Dalaj Lama. Sve same apsurdite, tako ne izgledaju dijalozi normalnih prosječno i nešto malo nadprosječno načitanih i obeznamenih ljufdi, na primjer s tobom je uživanje, milina - ne diskutovati, to nemamo ustvari ni zapotrebi već razmjenjivati miškljenja, nazore, stajališta i stavove, učiti se bjedan od drugoga itd. To kod Vedrana i Markovića ne postoji, od jeretika se ionako nnema šta naučiti a oni su živi hodajući Kompendij svog znanja teološkog i filozofskog, Summa Teologiae UND Philosophiae. Hvala Bogu da postoje ljudi kao ti inače ne bih znao šta da mislim o pravoslavcima i o Srbima kad bi vas samo takvi reprezentovali. :D 

Ima, Zayrone, duhovna litelatura o tome, da mozemo da otvorimo ceo jedan novi forum o tim stvarima. 0703_read

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Bokisd рече

Ima, Zayrone, duhovna litelatura o tome, da mozemo da otvorimo ceo jedan novi forum o tim stvarima. 0703_read

Naravno da ima, duhovna literatura, nije ona problem, već način na koji neki pristupaju tim "dijalozima", oni što napadaju ni ne znaju ustvari ni šta tačno napadaju i sl. Treba prvo steći pregled o tome, šta postoji u pravoslavlju šta kod nas u katoličanstvu ili ako hoćete šta na Istoku a šta na Zapadu, I kod nas i kod vas postoji toliko smjerova i pravaca i teoloških i duhovnih a onda dodje neko i počne pa počne sa rafalnom paljbom iz nekog pravoslavnog ili novinskog članka gdje je pročitao same nekakve zkratke, zlonamjerne simplifikacije, i namjerne parodije, hoaxe i dezinformacije o katoličkoj duhovnosti, duhovnom životu ili duhovnim praktikama.  Ima toga i kod nas u odnosu na pravoslavlje, osudjuju stvari koje ne poznaju, ustvari obostrano je to štetno i nepotrebno.

Подели на овим сајтовима

пре 35 минута, Ivan Marković рече

Снежана је лепо поентирала шта да радимо са маштом у и ван молитвеног живота. Стваралачка машта ван молитвеног живота је сасвим пожељна и корисна ствар за ствараоце, а то су (у извесном смислу) сва људска бића.

Pa i nije..jer to bi značilo odvajanje osobnog života od odnosa sa Bogom što je po meni čisti promašaj..jer sve što činimo i jesmo radimo u odnosu sa Bogom..

Подели на овим сајтовима

пре 17 минута, Isusovo magare рече

Koliko ja tebe shvatih naš osobni(lični)život je odvojen od odnosa sa Bogom?!!

nisi dobro shvatila

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Zayron рече

Naravno da ima, duhovna literatura, nije ona problem, već način na koji neki pristupaju tim "dijalozima", oni što napadaju ni ne znaju ustvari ni šta tačno napadaju i sl. Treba prvo steći pregled o tome, šta postoji u pravoslavlju šta kod nas u katoličanstvu ili ako hoćete šta na Istoku a šta na Zapadu, I kod nas i kod vas postoji toliko smjerova i pravaca i teoloških i duhovnih a onda dodje neko i počne pa počne sa rafalnom paljbom iz nekog pravoslavnog članka gdje je pročitao same nekakve zkratke, zlonamjerne simplifikacije, i namjerne parodije, hoaxe i dezinformacije o katoličkoj duhovnosti, duhovnom životu ili duhovnim praktikama. 

Verujem da ima raznih pravaca na Zapadu, kao sto postoji i kod nas, ali, mislim, da kazemo,.... ne valja ta' prica oko 'maste' nigde da se praktikuje ( vise nego sto treba ), ni kod nas' i ni kod vas'.....

( al' sam postao diplomata, mamma mia,...   :smeh1:  )

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Снежана рече

nisi dobro shvatila

Pa kako onda..

Ne ja stvarno ne kužim tu odredbu da se ne smije zamisljati Isusa koji nas tješi kad nam je npr.teško ili mu se želimo požaliti na nešto strašno što smo doživjeli u životu npr.gubitak voljene osobe..pa tko bi bio toliko čvrst da ne potrči Isusu u zagrljaj..tko to može zabraniti i koji kanon to određuje??

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Bokisd рече

Verujem da ima raznih pravaca na Zapadu, kao sto postoji i kod nas, ali, mislim, da kazemo,.... ne valja ta' prica oko 'maste' nigde da se praktikuje ( vise nego sto treba ), ni kod nas' i ni kod vas'.....

( al' sam postao diplomata, .... :smeh1: )

Prvo treba raspraviti da li pričamo uopšte o istim stvarima, šta mislimo tim kad kažemo mašta? Tek kad se shodnemo na istoj definiciji onda možemo nastaviti dalje. Inače bez mašte je nemoguće funkcionisati normalno, radi se o tome kako ona ima biti njegovana i exploatirana, na šta usmjerena, sa kojim ciljom i motivacijom, za sticanje grješnih ili dobrih rezultata. Svaki pisholog će ti potvrditi da bez mašte nije moguć normalan mentalni život, kao kad bi neko proglasio da će živjeti bez vazduha i disanja. Mašta jedina ustvari pomaže da i apstrahiraš i shvatiš uopšte takve pojmove kao Bog, andjeo, duhovni život, život poslije smrti, uskrsnuće itd. Ti si već bio umro pa se vratio i znaš tačno kako je to tamo? Kao kad otvoriš frižider i ugledaš šta je tamo, za to ti ne treba mašta, vidiš to šta uvidiš.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Zayron рече

Prvo treba raspraviti da li pričamo uopšte o istim stvarima, šta mislimo tim kad kažemo mašta? Tewk kad se shodnemo na istoj definiciji onda možemo nastaviti dalje. Inače bez mašte je nemoguće funkcionisati normalno, radi se o tome kako ona ima biti njegovana i exploatirana, na šta usmjerena, sa kojim ciljom i motivacijom, za sticanje grješnih ili dobrih rezultata. Svaki pisholog će ti potvrditi da bez mašte nije moguć život, kao kad bi neko proglasio da će živjeti bez vazduha i disanja. Mašta ustvari pomaže da i apstrahiraš i shvatiš uopšte takve pojmove kao Bog, andjeo, duhovni život, život poslije smrti, uskrsnuće itd. TZi si već bio umro pa se vratio i znaš tačno kako je to tamo? Kao kad otvoriš frožidert i ugledaš šta je tamo, za to ti ne treba mašta?

Pa, masta,..... ili, razumsko rasudjivanje i smisao i cilj molitve i duhovnosti, meni deluje kao dve razlicite stvari.

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Bokisd рече

Pa, masta,..... ili, razumsko rasudjivanje i smisao i cilj molitve i duhovnosti, meni deluje kao dve razlicite stvari.

Tebi mašta nije "razumska". Pa mašta je najčišća esencija razuma, najplemenitiji destilat mozga , mašta je sva izgradjena od misli, od Božanskog duha, od Logosa, od ničeg drugog, nije valjda od cigli? Razum je samo jedan od njenih brojnih proizvoda i destilata.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Zayron рече

Tebi mašta nije "razumska". Pa mašta je najčišća esencija razuma, najplemenitiji destilat mozga , mašta je sva izgradjena od misli, od ničeg drugog, nije valjda od cigli? Razum je samo jedan od njenih destilata.

Kako masta moze da bude isto kao logicko i smisleno razmisljanje ?

( da ne ulazimo u pricu da duhovno, nasi neprijatelji najvise deluju na mastu i vizualizaciju i osecajnost... )

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Bokisd рече

Kako masta moze da bude isto kao logicko i smisleno razmisljanje ?

( da ne ulazimo u pricu da duhovno, nasi neprijatelji najvise deluju na mastu i vizualizaciju i osecajnost... )

Tako što u prirodi ne postoji pojam JEDAN, DVA ni NULA ni NIJEDAN, samo u tvojoj mašti! Bez mašte se pozdravi i s matematikom i svom logikom i svim jezicima na svijetu. Sve je to založeno isključivo na mašti!

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Zayron рече

Tako što u prirodi ne postoji pojam JEDAN, DVA ni NULA ni NIJEDAN, samo u tvojoj mašti! Bez mašte se pozdravi i s matematikom i svom logikom i svim jezicima na svijetu.

Zar nije u umu,.... kroz um i razum ?

Gde je onda logika i logicko razmisljanje u toj prici ? Sta je onda tacno masta ?

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...