Jump to content

Атеисти питају вернике

Оцени ову тему

Guest свештеник Иван

Препоручена порука

Okrenuti drugi obraz ne znaci fizicku okrenuti obraz i cekati drugi udarac nego ne osecati mrznju ili bilo kakvu negativnu emociju prema napadacu.

Hahahahahahah. Kognitivno-bihevioralna terapija i njene 'negativne' emocije.

Wui!  slava3

Na kraju će demoni izaći iz pakla?

Religija je neke tvrdnje učinila super pozitivnim stvarima.

Da je nije, verovatno bi išli u ludnicu ljudi koji to izgovaraju.

Подели на овим сајтовима

Okrenuti drugi obraz ne znaci fizicku okrenuti obraz i cekati drugi udarac nego ne osecati mrznju ili bilo kakvu negativnu emociju prema napadacu.

Wui!  slava3

Zar bes, mrznja, zavist, tuga nisu negativne emocije, to jest zar su one dobre za bilo kog coveka, za njegovu licnost?

Ovo za ludnicu je neka sala koji nisam ukapirao.

Подели на овим сајтовима

Wui!  slava3

Zar bes, mrznja, zavist, tuga nisu negativne emocije, to jest zar su one dobre za bilo kog coveka, za njegovu licnost?

Nisu prijatne možda. Izraz mi je bio smešan.

Tuga je dobra za neke stvari.

Bes je eskalacija ljutnje...

Pa da nema religije i da kažeš da će demoni (izmišljena bića) izaći iz pakla (izmišljeno mesto), mislili bi da si lud.

Ovako sam ja lud zato što ne mislim tako. Ti si sa svojom tvrdnjom u tom referentom okviru religije, super.

I btw, Aragorn je objasnio razliku između duha i duše na nekom drugom topicu.

Pogledaj malo, mislim da će ti koristiti. confused1

Подели на овим сајтовима

Wui!  slava3

Pa da nema religije i da kažeš da će demoni (izmišljena bića) izaći iz pakla (izmišljeno mesto), mislili bi da si lud.

Ovako sam ja lud zato što ne mislim tako. Ti si sa svojom tvrdnjom u tom referentom okviru religije, super.

Ovo za emocije moze da prodje u humanistickom pogledu na svet u transhumanistickom nikako.

Pakao nije nikakvo mesto nego ontolosko stanje licnosti. To je nemogucnost da se voli kako kaze Dostojevski.

Подели на овим сајтовима

Wui!  slava3

Ovo za emocije moze da prodje u humanistickom pogledu na svet u transhumanistickom nikako.

Pakao nije nikakvo mesto nego ontolosko stanje licnosti. To je nemogucnost da se voli kako kaze Dostojevski.

BRAVO (za mene)! I mislio sam da je to pakao. Stvarno da.

To za humanizam - nejasan si mi ali to je standardno za tebe.

To je stara fora, a kada bih ti rekao nešto o tome, ne bi mi verovao. confused

Dostojevski je okej.

Подели на овим сајтовима

''1) Да ли бисте убили рођено дете, кад би вам Бог наредио?

Naravno da ne bi.''

А шта мислиш онда о Аврамовом поступку?

''Цитат: XIO  данас у 13:24:21

2) Да ли учите своје дете да окрене други образ кад га неко нападне и да се никад не брани од оног ко чини зло?

Okrenuti drugi obraz ne znaci fizicku okrenuti obraz i cekati drugi udarac nego ne osecati mrznju ili bilo kakvu negativnu emociju prema napadacu.''

Matthew 5:39

'But I say to you: offer no resistance to the evildoer.'

Јеванђеље се недвосмислено залаже за РАДИКАЛНИ пацифизам, значи не пружати отпор чак ни у самоодбрани.

''Цитат: XIO  данас у 13:24:21

3) Да ли бисте били срећни у рају ако бисте знали да вам је дете отишло у пакао?

Na kraju ce i demoni izaci iz pakla a kamoli deca. ''

Дакле, ти си универзалиста...  није ли то мало осуђено као јерес у православљу?

Бог је скоро па свемогућ. Он може све да уради... осим да изневери очекивања свог верника.

XIO

Подели на овим сајтовима

Naravno da ne bi.''

Isto sto i Agamenonovom.

Lose si ti to razumeo. Odnosno evildoer u ovom primeru nije neko ko tebe fizicki ugrozava nego ko generalno cini zlo u drustvu. To jest ne pokusavaj silom da promenis pijanca, prostitutku, lopova. Uz napomenu da pod pojmom promena se podrazumeva hriscanska smisao promene licnosti a ne pravno formalno zaustavljanje zlocinaca sto svakako treba da postoji.

Biblija nije centar hriscanskog ucenja vec samo jedan njen deo. Mngo vise paznje treba obratiti na ucenje svetih otaca.

Јеванђеље се недвосмислено залаже за РАДИКАЛНИ пацифизам, значи не пружати отпор чак ни у самоодбрани.

Дакле, ти си универзалиста...  није ли то мало осуђено као јерес у православљу?

Ne znam sta ti podrazumevas pod univerzalizmom ali sveti oci jasno uce da u eshatonu kretanje prema Bogu ne prestaje samo tada ce biti mnogo teze nego sad. Ali i onaj najgori se krece prema Bogu i tek njegovim szarevanjem ce da dodje do spoznanja istine.

Подели на овим сајтовима

''Цитат: XIO  данас у 13:24:21

1) Да ли бисте убили рођено дете, кад би вам Бог наредио?

2) Да ли учите своје дете да окрене други образ кад га неко нападне и да се никад не брани од оног ко чини зло?

3) Да ли бисте били срећни у рају ако бисте знали да вам је дете отишло у пакао?

1) Погледај у Библији, догађај, кад је Аврааму, Бог рекао да жртвује сина.''

И одговор на моје питање је... да или не?

''2) Ту се не мисли буквално да окренеш други образ. Па сам Христос није то урадио кад су Њега ударили.''

Аха, лицемерно од њега.

''Али, тај део се може схватити и буквално.

Најважније је спасење, тако да бих, наравно, учио своје дете (ако га будем имао) по Јеванђељу.''

Али ШТА је ''по Јеванђељу''? Ни у православљу нема кохерентан одговор. Само јеванђеље предочава једну врло радикалну слику живота... одрекни се свега па и породице, дај свакоме ко ти било шта тражи, буди људска врећа за ударање, имај само колико ти треба да преживиш, и иди од града до града и пропагирај хришћанство и по цену живота... све ово да би ти било ко бубрег у лоју кад умреш. Наравно пошто готово нико од верника па ни сами монаси нису спремни за ОВАКО радикално самоуништење, онда крену релативизације, и разна тумачења...

''3) Сваки верник се моли за своје рођаке, и због те љубави, они ће бити спасени.''

Јел то нека доктрина православља да спасење иде породичним линијама? Нешто ми се не чини да јесте. Ја сам питао јасно питање са јасним претпоставкама... ако ти се не свиђају претпоставке не мораш ни да одговориш.

''Ви атеисти, погрешно схватате рај и пакао.

Рај није нека бела просторија, где је увек досадно, нити је пакао неки казан где се кувају грешници.

Рај и пакао су човекова стања душе.''

Аха... то што не верујем у бога значи да је моја душа таквим неподношљивим чемером... и једног дана кад будем пред богом који није мрднуо ни прстом док су усташе клале Србе, од МНОГОБРОЈНИХ ствари, ја ћу бити толико постиђен његовом безграничном љубављу према свима нама да ће ме такав стид и срам ухватити да ћу ја његовор присуство доживети као потпуну агонијуи то за читаву вечност... јел тако?

И ви у то заиста верујете?

Бог је скоро па свемогућ. Он може све да уради... осим да изневери очекивања свог верника.

XIO

Подели на овим сајтовима

Naravno da ne bi.''

Isto sto i Agamenonovom.

Lose si ti to razumeo. Odnosno evildoer u ovom primeru nije neko ko tebe fizicki ugrozava nego ko generalno cini zlo u drustvu. To jest ne pokusavaj silom da promenis pijanca, prostitutku, lopova. Uz napomenu da pod pojmom promena se podrazumeva hriscanska smisao promene licnosti a ne pravno formalno zaustavljanje zlocinaca sto svakako treba da postoji.

Biblija nije centar hriscanskog ucenja vec samo jedan njen deo. Mngo vise paznje treba obratiti na ucenje svetih otaca.

Дакле, ти си универзалиста...  није ли то мало осуђено као јерес у православљу?

Ne znam sta ti podrazumevas pod univerzalizmom ali sveti oci jasno uce da u eshatonu kretanje prema Bogu ne prestaje samo tada ce biti mnogo teze nego sad. Ali i onaj najgori se krece prema Bogu i tek njegovim szarevanjem ce da dodje do spoznanja istine.

Позиција овог болдованог дела ми чини нејасним неке ствари...јел си хтео нешто са овим буквалним понављањем његове реченице али ниси завршио до краја,пропуст који ниси приметио, или понављаш његов закључак желећи да ставиш до знања да мислиш исто као и он по том питању? Чисто да знам.

Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni!

Подели на овим сајтовима

За аквила: Универзлизам=вера у хришћанству да ће сви бити спасени. Мислим да је то осуђено као јерес. Свакако је дозвољено у православљу НАДАТИ СЕ да ће сви бити спасени, али сигурна вера да нико неће остати вечно у паклу се зове универзализам и као што рекох, чини ми се да је осуђено као јерес.

''Цитат: XIO  данас у 17:50:19

Lose si ti to razumeo. Odnosno evildoer u ovom primeru nije neko ko tebe fizicki ugrozava nego ko generalno cini zlo u drustvu. To jest ne pokusavaj silom da promenis pijanca, prostitutku, lopova. Uz napomenu da pod pojmom promena se podrazumeva hriscanska smisao promene licnosti a ne pravno formalno zaustavljanje zlocinaca sto svakako treba da postoji.''

Аха, врло проста и јасна реченица НЕ ЧИНИ ОТПОР ОНОМЕ КО ЧИНИ ЗЛО постаје... Добро, можеш да примениш силу над неким ако чини зло, и можеш и да га ухапсиш, само немој да га после мучиш и чиниш му зло у циљу мењања његове личности, а и ово се само односи на неког ко ГЕНЕРАЛНО чини зло... ако неко тебе лично нападне, слободно се брани којим год средствима желиш.

Зар не мислиш да би писац јеванђеља много детаљније образложио ову реченицу да је заиста имао ТВОЈЕ тумачење исте у виду?

''Biblija nije centar hriscanskog ucenja vec samo jedan njen deo. Mngo vise paznje treba obratiti na ucenje svetih otaca.''

Па наравно да није... кад год вам то не одговара. А ако нађемо на по коју глупост који је неки свети отац одвалио, а има их на тоне... е па онда ни свети оци нису ''центар хришћанског учења''... стварно лепа ствар у вези тог центра... помера се по потреби.

XIO

Подели на овим сајтовима

Аха... то што не верујем у бога значи да је моја душа таквим неподношљивим чемером... и једног дана кад будем пред богом који није мрднуо ни прстом док су усташе клале Србе, од МНОГОБРОЈНИХ ствари, ја ћу бити толико постиђен његовом безграничном љубављу према свима нама да ће ме такав стид и срам ухватити да ћу ја његовор присуство доживети као потпуну агонијуи то за читаву вечност... јел тако?

И ви у то заиста верујете?

Ovo si ti sam rekao niko od nas. I to proizilazi iz toga sto vi odbijate da shvatite da sustina religije nije verovanje a li Bog postoji ili ne postoji nego upravo usmeravanje svoje licnosti ka onom obliku postojanja u kome

ce moci voleti svakoga. To je srz egzistencijalizma. Sto kaze Dostojevski pako je nemogucnost da se Voli.

Koje su slabosti koje ti licno nosis u sebi to niko od nas ne zna ali sigurno ih imas kao i svaki covek koji se ikad rodio. Sto ih manje imas lakse ostavarujes zajednicu ljubavi sa svim ljudim i tako mozes da ih pomatras kao licnosti. Time shodno u manjoj meri sazivljavas pakao. Pakao je ontoloska kategorija a ne juridick-prostorno-vremenska.

Подели на овим сајтовима

''Samo Homo Sapiens Sapiens je "dobio" dusu pre oko 10 000 godina. Kad jeste cinjenica da je poceo nagli

razvoj ljudske civilizacije na za sada neobjasnjiv nacin. Bar ja ne vidim da evolutivne promene u neo korteksu mogu da naprave takav bum kakav se desio. ''

У неким деловима света људи су до недавно живели готово идентично као и пре 10000 година...испада да аквило верује да људи из ловачко-сакупљачких захедница немају душу!

XIO

Подели на овим сајтовима

За аквила: Универзлизам=вера у хришћанству да ће сви бити спасени. Мислим да је то осуђено као јерес. Свакако је дозвољено у православљу НАДАТИ СЕ да ће сви бити спасени, али сигурна вера да нико неће остати вечно у паклу се зове универзализам и као што рекох, чини ми се да је осуђено као јерес.

To sto ti zoves univerzalizmom je jedna humanisticka nju ejdz zezancija koaj veze nema sa crkvom i sa tog aspekta jeste jeres/krivo ucenje. Po njoj raj je neko mesto u koje odlaze duse svih onih koji su posteno ziveli i radili, dakle nesto sasvim daleko daleko od hriscankog ucenja po sustini.

Mnogi oci crkve uce da u ehstanou neprestano ima kretanja prema Bogu. To ne znaci da ce svi ljudi drugih vera i svi kriminalci i zlikovci da "udju u raj". Nego da ni njih Bog nece ostaviti u tom stanju pakla ali nece ih ni na silu menjati nego tek njihovim potpunim sazrevanjem oni ce sami doci do poznanja istine. Mnogo je to slozenije od ovih nju ejdz ideja o tome a svako "ide u raj" ma ko je i ma kako ziveo samo da je posten.

Аха, врло проста и јасна реченица НЕ ЧИНИ ОТПОР ОНОМЕ КО ЧИНИ ЗЛО постаје... Добро, можеш да примениш силу над неким ако чини зло, и можеш и да га ухапсиш, само немој да га после мучиш и чиниш му зло у циљу мењања његове личности, а и ово се само односи на неког ко ГЕНЕРАЛНО чини зло... ако неко тебе лично нападне, слободно се брани којим год средствима желиш.

Ti ocekujes da se u jednoj recenici odgovori na svaku mogucu situaciju. Previse si neozbiljan, ne pristoji ti.

Hriscani se protiv tog zla koje postoji u drustvu se bore molitvom i to molitvnom za promenu licnosti tih zlikovaca, njih ne napdaju fizicki sa ciljem da ih preobrate. To rade drzavni organi iz razloga odrzavanja stabilnosti drustva. Protiv licnog napada se hriscani i tek kako bore onim metodima samoodbrane koji su im raspolozivi a smisao okretanja drugog obraza je ne osecanje mrzenje ili neke druge negativne emocije prema napadacu.

Зар не мислиш да би писац јеванђеља много детаљније образложио ову реченицу да је заиста имао ТВОЈЕ тумачење исте у виду?

A da ti razmislis o ideji da etimologija evoluira krozi istoriju?! klapklap

Па наравно да није... кад год вам то не одговара. А ако нађемо на по коју глупост који је неки свети отац одвалио, а има их на тоне... е па онда ни свети оци нису ''центар хришћанског учења''... стварно лепа ствар у вези тог центра... помера се по потреби.

Zasto ateisti uzivaju u tome da pricaju napamet?

Centar hriscanstva je Liturgija a biblija, dela svetih otaca, tipici, kanoni su na periferiji.

O tome kako hriscani pristupaju hriscanskom zivotu i sta je za njih Hristos sveti oci imaju daleko vecu prednost biblije a narocito od starozavetnih dogadjaja koji su vam toliko interesantni.

Подели на овим сајтовима

У неким деловима света људи су до недавно живели готово идентично као и пре 10000 година...испада да аквило верује да људи из ловачко-сакупљачких захедница немају душу!

Sta je to "gotovo identicno" i o cemu mi zapravo pricamo kad to odredjujemo?

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...