sqny Написано Септембар 25, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 25, 2010 sqny, приметио сам како је благодаран секуларизам који долази из САД, а чија је непрекинута државна политика ратовања по свету из ових или оних побуда независна од верског убеђења становништва.Rat u Iraku je ne retko imao jako izrazenu versku retoriku. Bombardovanje Kosova sa druge strane opravdavano humanistickim idealima. Nema to veze - moc je moc, razlozi se nadju po potrebi. The mark of the immature man is that he wants to die nobly for a cause, while the mark of the mature man is that he wants to live humbly for one In the absence of science, opinion prevails Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Септембар 25, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 25, 2010 ако подразумеваш бели протестантизам којем је оличење милитантности био ККК, ту се потпуно слажемо :cheesy: да, управо тај потрошачки систем узрокује ратовања и зато и живе у симбиози ... Али потрошачки систем вредности је апотпунио супротан аутентичном хуманизму, баш као што је супротан и аутентичном хришћанству. И то што Хилари Клинтон за себе мисли да је хуманиста, а што Буш мисли да је хришћанин, то су већ ствари за чике у белом. Не знам зашто се не лече, ваљда им осигурање не покрива психијатра. :cheesy: Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Септембар 25, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 25, 2010 ако подразумеваш бели протестантизам којем је оличење милитантности био ККК, ту се потпуно слажемо да, управо тај потрошачки систем узрокује ратовања и зато и живе у симбиози ... Али потрошачки систем вредности је апотпунио супротан аутентичном хуманизму, баш као што је супротан и аутентичном хришћанству. И то што Хилари Клинтон за себе мисли да је хуманиста, а што Буш мисли да је хришћанин, то су већ ствари за чике у белом. Не знам зашто се не лече, ваљда им осигурање не покрива психијатра. :cheesy: зато ја и рекох да су оличење секуларности, пошто ваде мотиве по потреби а и раде све супротно хришћанству :cheesy: клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sqny Написано Септембар 25, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 25, 2010 ако подразумеваш бели протестантизам којем је оличење милитантности био ККК, ту се потпуно слажемо да, управо тај потрошачки систем узрокује ратовања и зато и живе у симбиози ... Али потрошачки систем вредности је апотпунио супротан аутентичном хуманизму, баш као што је супротан и аутентичном хришћанству. И то што Хилари Клинтон за себе мисли да је хуманиста, а што Буш мисли да је хришћанин, то су већ ствари за чике у белом. Не знам зашто се не лече, ваљда им осигурање не покрива психијатра. :cheesy: зато ја и рекох да су оличење секуларности, пошто ваде мотиве по потреби а и раде све супротно хришћанству :cheesy:Nisu to oni izmislili... stari su to fazoni, mnogo stariji od sekularnosti ili modernog ateizma The mark of the immature man is that he wants to die nobly for a cause, while the mark of the mature man is that he wants to live humbly for one In the absence of science, opinion prevails Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Септембар 25, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 25, 2010 ако подразумеваш бели протестантизам којем је оличење милитантности био ККК, ту се потпуно слажемо да, управо тај потрошачки систем узрокује ратовања и зато и живе у симбиози ... Али потрошачки систем вредности је апотпунио супротан аутентичном хуманизму, баш као што је супротан и аутентичном хришћанству. И то што Хилари Клинтон за себе мисли да је хуманиста, а што Буш мисли да је хришћанин, то су већ ствари за чике у белом. Не знам зашто се не лече, ваљда им осигурање не покрива психијатра. зато ја и рекох да су оличење секуларности, пошто ваде мотиве по потреби а и раде све супротно хришћанству :cheesy:Nisu to oni izmislili... stari su to fazoni, mnogo stariji od sekularnosti ili modernog ateizma па ко је рекао да је од САД потекао секуларизам?причам о другим стварима, а почели сте да ми објашњавате оно што сам рекао и сам, па сам још и потврдио двапут. сад ми није јасно шта ти и ивица желите од мене? :cheesy: клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sqny Написано Септембар 25, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 25, 2010 ако подразумеваш бели протестантизам којем је оличење милитантности био ККК, ту се потпуно слажемо да, управо тај потрошачки систем узрокује ратовања и зато и живе у симбиози ... Али потрошачки систем вредности је апотпунио супротан аутентичном хуманизму, баш као што је супротан и аутентичном хришћанству. И то што Хилари Клинтон за себе мисли да је хуманиста, а што Буш мисли да је хришћанин, то су већ ствари за чике у белом. Не знам зашто се не лече, ваљда им осигурање не покрива психијатра. зато ја и рекох да су оличење секуларности, пошто ваде мотиве по потреби а и раде све супротно хришћанству Nisu to oni izmislili... stari su to fazoni, mnogo stariji od sekularnosti ili modernog ateizma па ко је рекао да је од САД потекао секуларизам?причам о другим стварима, а почели сте да ми објашњавате оно што сам рекао и сам, па сам још и потврдио двапут. сад ми није јасно шта ти и ивица желите од мене? :cheesy: Zelimo da se pokajes :cheesy: The mark of the immature man is that he wants to die nobly for a cause, while the mark of the mature man is that he wants to live humbly for one In the absence of science, opinion prevails Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Септембар 25, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 25, 2010 ако подразумеваш бели протестантизам којем је оличење милитантности био ККК, ту се потпуно слажемо dada да, управо тај потрошачки систем узрокује ратовања и зато и живе у симбиози ... Али потрошачки систем вредности је апотпунио супротан аутентичном хуманизму, баш као што је супротан и аутентичном хришћанству. И то што Хилари Клинтон за себе мисли да је хуманиста, а што Буш мисли да је хришћанин, то су већ ствари за чике у белом. Не знам зашто се не лече, ваљда им осигурање не покрива психијатра. greengrin зато ја и рекох да су оличење секуларности, пошто ваде мотиве по потреби а и раде све супротно хришћанству dadaNisu to oni izmislili... stari su to fazoni, mnogo stariji od sekularnosti ili modernog ateizma па ко је рекао да је од САД потекао секуларизам?причам о другим стварима, а почели сте да ми објашњавате оно што сам рекао и сам, па сам још и потврдио двапут. сад ми није јасно шта ти и ивица желите од мене? dada Zelimo da se pokajes ево кајем се stadaradimа за шта? 0110_hahaha клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
XIO Написано Септембар 26, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 26, 2010 Reci ti meni Mracnjak i co. sta recimo sprecava 60-godisnjeg ili sl. ateistu kome su dijagnozirali rak u metastazi odnosno koji je pred smrtnom posteljom da ucini neko zlo( iz neke osvete, zabave, dosadne, privlacenja paznje i sl)? А зашто ти сопсвену моралност блатиш постављајући оваква питања? Ти си значи неко ко чини добра дела искључиво из страха од казне. То што ти јеси, не значи и да су други. Атеиста, барем овај атеиста, не чини зло јер на најдубљем могућем нивоу сопственог бића НЕ ЖЕЛИ да чини зло. Ја не желим да наносим зло другим људима, туђа несрећа је и моја несрећа, исто за срећу. Јел потребан иједан други разлог, не само за мене него за БИЛО КОГА? То наравно не значи да човек не може да истражује узроке постојања моралности. Могу се наћи и биолошки, и друштвени, и филозофски, па чак и религијски узроци... али на нивоу појединца и одлуке о томе како ће живети свој живот, тражење било каквог разлога за моралност осим најдубље жеље је ДЕГУТАНТНО. Рећи ''Ја сам моралан због Х.'' просто вапи за репликом ''А значи да ако Х не би важило ти не би био моралан.'' у свим случајевима осим кад је Х најдубља жеља, у ком случају би та реплика била таутологија. Моралност (или недостатак исте) је аксиома, а не теорема. Бог је скоро па свемогућ. Он може све да уради... осим да изневери очекивања свог верника. XIO Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Септембар 26, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 26, 2010 ETIKA, ne strah od kazne u vidu večnog prokletstva. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
uros Написано Септембар 26, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 26, 2010 ETIKA, ne strah od kazne u vidu večnog prokletstva. "Страх од казне у виду вечног проклетства" је римокатолички, средњевековни теолошки израз који се, нажалост, и код нас донекле увукао. При том, интерпретација "вечног проклетства" је често веома различита код отаца, итд. Али далеко од тога да је то једини, или чак и исправни израз. Православна "етика" илити моралност се заснива на једној веома простој чињеници: ми верујемо да ћемо сви са свима живети читаву вечност, у непрестаном односу лицем у лице. Заувек. Преосвећени еп. Атанасије каже "тамо нећемо моћи да пређемо на другу страну улице кад нам се неко не свиђа да би га заобишли". Једини, дакле, начин вечног постојања у непрекидном општењу биће могућ ако се са тиме кога би "да заобиђемо" помиримо и доведемо себе у стање у коме нам општење са њим неће бити пакао, него рај. Само замислите шта значи "читава вечност" па помислите на то да вас неко стави у собу са неким кога не подносите (види "колеризам" илити "cabin fever"). Зато се код нас узима као највећи пад када су људи посвађани, па се због тога и забрањује причешће св. тајнама (=учешће у Цркви, у светој заједници свих са свима). Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Септембар 26, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 26, 2010 Znaci cini dobro, da bi lakse podneo kretene na koje si osudjen citavu vecnost... uh, jos jedan razlog sto nisam pravoslavac, a da ga i nisam ni znao do sad пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
uros Написано Септембар 26, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 26, 2010 Znaci cini dobro, da bi lakse podneo kretene na koje si osudjen citavu vecnost... uh, jos jedan razlog sto nisam pravoslavac, a da ga i nisam ni znao do sad На услузи dada И да, када тако схваташ ту причу потпуно си у праву, то је онда управо "још један разлог". Сад знаш шта нам је "слабост" - то што "морамо" (односно позвани смо да то својевољно урадимо пошто ништа "не морамо") чак и тебе да узмемо у обзир као онога са којим ћемо потенцијално провести читаву вечност dada Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Септембар 26, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 26, 2010 A ja spadam u startu u posebnu kategoriju zato sto sam ateista... potpuno je nebitno da li sam dobar covek ili ne... To mi je odavno jasno... ta religijski uslovljena nejednakost medju ljudima je jedna od prvih stvari koje su me odagnale u "neveru"... ups. "nevera" je oznaka za pripadnika druge religije... bolje onda reci ... neznabostvo... пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
XIO Написано Септембар 26, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 26, 2010 Једини, дакле, начин вечног постојања у непрекидном општењу биће могућ ако се са тиме кога би "да заобиђемо" помиримо и доведемо себе у стање у коме нам општење са њим неће бити пакао, него рај. Само замислите шта значи "читава вечност" па помислите на то да вас неко стави у собу са неким кога не подносите (види "колеризам" илити "cabin fever"). Зато се код нас узима као највећи пад када су људи посвађани, па се због тога и забрањује причешће св. тајнама (=учешће у Цркви, у светој заједници свих са свима). А откуд то што си рекао значи да би само атеисти у таквој ситуацији морали да се прилагођавају. Можда бог тебе стави у друштву неколико гејева са којим ћеш морати да ''општиш'' док је света и века. Искрено речено, ја сам пропутовао пола света и друшио се са свима и свакаквим и свакако ми се чини да ми је праг толеранције на друге културе и мишљења много већи од типичног православца. Друго, зар није једна врло битна и ставка у љубави СЛОБОДА, дакле слобода и да не мариш нешто посебно за неку особу. Слобода да немаш однос са неким. То што ти описујеш није љубав него принуда, присила, прави правцати пакао за било коју особу. Бог се дакле понаша ко онај лик из цртаћа што говори ''Пазићу те, мазићу те, и зваћу те Ђоле.'' Бог је скоро па свемогућ. Он може све да уради... осим да изневери очекивања свог верника. XIO Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
uros Написано Септембар 26, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 26, 2010 A ja spadam u startu u posebnu kategoriju zato sto sam ateista... potpuno je nebitno da li sam dobar covek ili ne... Нетачно. Ти спадаш у посебну категорију не зато што си атеиста него зато што си неаргументовани атеиста. То је једна врло тешка сорта, није је лако трпети, а ето ми хришћани смо и на то смо позвани dada Два: категорија "добар човек" је исувише апстрактна када је ти изразиш да би могла да садржи некакво имплицитно значење. Рецимо, оно што ја сматрам да је "добар човек" може у многоме да се разликује од онога што ти сматраш. У сваком случају, у хришћанству, дела > речи (премда снага речи уме да надмаши и дела понекад, нарочито она зла), што значи да ми хришћани верујемо да ће многи атеисти да буду спашени, да препознају Господа за разлику од многих хришћана који неће. dada Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука