Гагић Написано Март 25, 2018 Пријави Подели Написано Март 25, 2018 Питања за атеисте: Како сте дошли до закључка да је ништавило, које по вама следује свима након овог живота, сигуран исход свега овоземаљског ? Да ли вам је стање човека у несвести довољан показатељ за то ништавило, које би по вама требало да уследи ? Ако је одговор на предходно питање ДА, одакле знате да је то стање несвести живога човека довољан репрезент ништавила, које би по вама требало да уследи након живота ? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Март 25, 2018 Пријави Подели Написано Март 25, 2018 пре 3 часа, Vladan3 рече Ако под фалсификаторима подразумеваш "текст за који је написано да је аутор неко ко га (сигурно или вероватно) није написао" и ако под лажним учитељима подразумеваш "јеретике тј. учитеље који не уче оно што ти учиш" онда међу њима не мора да стоји знак једнакости и примера има ваздан. Slažem se... А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Март 25, 2018 Пријави Подели Написано Март 25, 2018 пре 32 минута, Гагић рече Питања за атеисте: Како сте дошли до закључка да је ништавило, које по вама следује свима након овог живота, сигуран исход свега овоземаљског ? Ne bih baš to formulisao poput tebe, ali recimo da odgovorim ovako: nemam nikakve razloge da verujem da će moja svest nastaviti da postoji nakon što mozak prestane da postoji. А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nikola888 Написано Март 25, 2018 Пријави Подели Написано Март 25, 2018 ako vam je nistavilo smisao onda zivot nema smisla ,,,ako covek misli da je posle smrti nista onda nek proba da digne ruku na sebe mislim da to nece bas tako lako da ide ( osim u nekim u bas granicnim situacijama ,daleko bilo da ih ne navodim) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гагић Написано Март 25, 2018 Пријави Подели Написано Март 25, 2018 Авокадо, то онда значи да су свест по теби и мозак у овом случају у нераскидивом јединству (барем док живимо на овом свету). Што је у реду. Сада се да поставити питање: шта је по теби шири појам по значењу: појам душе или свести ? Ако је то појам свести онда је она смештена, да тако кажем искључиво у мозгу, а не у другим деловима људског организма (не у рукама ногама, и слично). А ако је то појам душе, она би требало да је "локализована" у целом човеку, (па и у мозгу) јер она долази до изражаја (постоји) у друштвеној интеракцији са другима... Душа је стога општији појам јер не искључује свест а свест је ужа по значењу јер само постојање свести не укључује и постојање душе, која излази на видело тек у друштвеној интеракцији. Мислим да се каже да је човек јединство душе и тела... Свест дакле, одумире нестанком мозга, а шта је са душом ? Заправо, интегрални део душе је свест, а обрнуто не важи... Дакле кад умре човек, његова свест нестаје, (по теби, јер нема више мозга) али шта је са оним општијим у њему - душом ? Шта се дешава са оном категоријом која је општија од просте свести ? А постоји у човеку ? Ако ћеш да ме питаш шта је то душа, рећи ћу, остварена свест појединца на добробит заједнице (по неким критеријумима) због упућености људи једних на друге. Та остварена свест надилази постојање појединца након његове смрти - овоземаљске. Људи су упућени једни на друге, као што постоји и јединство простор-времена. А што се тиче опажања, оно што не опажамо чулима, не значи да не постоји. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Март 25, 2018 Пријави Подели Написано Март 25, 2018 пре 30 минута, Гагић рече Авокадо, то онда значи да су свест по теби и мозак у овом случају у нераскидивом јединству (барем док живимо на овом свету). Што је у реду. Сада се да поставити питање: шта је по теби шири појам по значењу: појам душе или свести ? Ne verujem da postoji duša... пре 30 минута, Гагић рече Ако ћеш да ме питаш шта је то душа, рећи ћу, остварена свест појединца на добробит заједнице (по неким критеријумима) због упућености људи једних на друге. To što si opisao deluje samo kao deo svesti. пре 30 минута, Гагић рече Та остварена свест надилази постојање појединца након његове смрти - овоземаљске. Kako? пре 30 минута, Гагић рече Људи су упућени једни на друге, као што постоји и јединство простор-времена. Ljudi svakako jesu upućeni jedni na druge ali ne znam kakve to ima veze sa prostor-vremenom. пре 30 минута, Гагић рече А што се тиче опажања, оно што не опажамо чулима, не значи да не постоји. Slažem se... ali ne znači ni da postoji... А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Март 25, 2018 Пријави Подели Написано Март 25, 2018 пре 1 сат, nikola888 рече ako vam je nistavilo smisao Nije. А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Џуманџи Написано Март 27, 2018 Пријави Подели Написано Март 27, 2018 On 3/26/2018 at 0:15, Гагић рече Сада се да поставити питање: шта је по теби шири појам по значењу: појам душе или свести ? По овоме On 3/26/2018 at 0:15, Гагић рече Ако ћеш да ме питаш шта је то душа, рећи ћу, остварена свест појединца на добробит заједнице (по неким критеријумима) због упућености људи једних на друге. делује да је свест много, много шири појам по значењу. Avocado је реаговао/ла на ово 1 "You know something is messed up when you see it" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Март 27, 2018 Пријави Подели Написано Март 27, 2018 On 3/25/2018 at 22:33, Гагић рече Питања за атеисте: Како сте дошли до закључка да је ништавило, које по вама следује свима након овог живота, сигуран исход свега овоземаљског ? Да ли вам је стање човека у несвести довољан показатељ за то ништавило, које би по вама требало да уследи ? Ако је одговор на предходно питање ДА, одакле знате да је то стање несвести живога човека довољан репрезент ништавила, које би по вама требало да уследи након живота ? Ja nisam dosao do tog zakljucka, nego mi niko nije ponudio drugu opciju koja ima smisla. Ako te zanima kako ja vidim nistavilo onda to nije kao kad padnes u nesvest nego je to ono osecanje koje si imao pre nego sto si se rodio... пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Март 27, 2018 Пријави Подели Написано Март 27, 2018 On 3/25/2018 at 23:13, nikola888 рече ako vam je nistavilo smisao onda zivot nema smisla ,,,ako covek misli da je posle smrti nista onda nek proba da digne ruku na sebe mislim da to nece bas tako lako da ide ( osim u nekim u bas granicnim situacijama ,daleko bilo da ih ne navodim) Posle smrti jeste nista, al sto bre da dizem ruku na sebe zbog toga? пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гагић Написано Март 27, 2018 Пријави Подели Написано Март 27, 2018 Добро, како хоћете, ја ипак верујем да после смрти постоји некакав живот. Наравно, не могу га себи и другима предочити, а знам да то ни многи други не могу. То је због тога што се приликом предочавања тог живота, ми руководимо представама о овом садашњем животу, док у том другом, вероватно важе нека сасвим другачија правила од оних које познајемо... А да не треба дизати руку на себе, слажем се па и са атеистима. Желео сам да чујем и другачија мишљења - чуо сам их, и драго ми је због тога. Avocado је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Branislav81 Написано Март 28, 2018 Пријави Подели Написано Март 28, 2018 On 3/25/2018 at 23:13, nikola888 рече ako covek misli da je posle smrti nista onda nek proba da digne ruku na sebe mislim da to nece bas tako lako da ide ( osim u nekim u bas granicnim situacijama ,daleko bilo da ih ne navodim) Zašto bi neko ko misli da posle smrti nema ničega testirao svoje uverenje dizanjem ruke na sebe? Da li je ovaj život manje vredan ako posle njega nema ničega? Paradoksologija and Џуманџи је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nikola888 Написано Март 28, 2018 Пријави Подели Написано Март 28, 2018 пре 8 часа, Branislav81 рече Zašto bi neko ko misli da posle smrti nema ničega testirao svoje uverenje dizanjem ruke na sebe? Da li je ovaj život manje vredan ako posle njega nema ničega? ako posle smrti nema nista onda zivot ne vredi nista ,,,dzabe radost ,dzabe uzivanje ako sve to nema trajanje i ako ovoliko informacija koje covek sakupi za zivota ne vrede nista onda je zivot bezvezarija Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Џуманџи Написано Март 28, 2018 Пријави Подели Написано Март 28, 2018 (измењено) пре 33 минута, nikola888 рече ako posle smrti nema nista onda zivot ne vredi nista Па ни пре рођења конкретног појединца за њега "није имало ништа", тј. није било ничега, па не видим зашто из тога не би требали да закључимо да живот треба живети у труду да се приграби све што може, проба све што је на дохват руке и сл. Измењено Март 28, 2018 од Џуманџи * "You know something is messed up when you see it" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nikola888 Написано Март 28, 2018 Пријави Подели Написано Март 28, 2018 пре 2 минута, Џуманџи рече Па ни пре рођења конкретног појединца за њега "није имало ништа", тј. није било ничега, па не видим зашто из тога не би требали да закључимо да живот треба живети у труду да се приграби све што може, проба све што је на дохват руке и сл. Мислим, све зависи у односу на то да ли посматрамо време као стрелу која иде унапред, или уназад. ako je covek vec pozvan u ovaj zivot( slucajno il namerno ) i ako mu je dato da vidi sve ovo ovoliko savrseno i kompleksno onda na taj izazov treba i da odgovori ,,,ako covek misli da se posle svega vraca u nista onda ponavaljam ovaj zivot ne vredi ni zizljiva graska sto rece bajazit Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука