Jump to content

Верници питају атеисте

Оцени ову тему

Guest свештеник Иван

Препоручена порука

Фер инаф. Парадокс метафизичког натурализма и атеизма уопште је то што се на концу своди на сазнајно, а то сазнајно је (и даље, а вероватно и заувек) недовршено. Пример тога је Абиогенеза која, клико сам пронашао, спада у основне постулате метафизичког натурализма.

И у чему је проблем? Ако хоћеш да мењаш стварну несигурност за лажну сигурност, слободно. Али то што си дао јефтине одговоре на скупа питања и прогласио те одговоре некаквом ''Истином'' која се не може и не сме доводити у питање те са објективне тачке гледита не чини ништа сигурнијим.

Абиогенеза спада у основне постулате БИЛО ког система који верује да живот (бар овај на Земљи) није одувек на Земљи. Хришћанска теорија абиогенезе је био Бог, дошао и чаробним штапићем створио живот. По свему судећи, свакако са становишта модерне науке, те према томе и метафизичког натурализма, живот на Земљи није одувек постојао а ни сама Земља. Којим тачно механизмом је створен живот још се не зна тачно, али има брдо плаузибилних опција које не укључују никаквог бога, док са друге стране на питање ко је створио бога верници само одмахују главом и праве се луди као да то није никакав проблем.

Али далеко интересантнији проблеми од ове научне неоснованости су философске и социјалне природе. А они су уткани у саму срж секуларног хуманизма. Ово је, вероватно најдубље од свих, развио Достојевски.

Понекад помислим да православни верници више обожавају Достојевског него самог Исуса, могли бисте бар да га прогласите за некаквог модерног апостола или свеца кад сте толико наложени на њега. Још од њега, са обзиром на то да је атеизам отприлике у његово време први пут стао на радар јавности, креће дугачка историја изврдања, погрешног и селективног представљања и некад и отвореног клевећења атеиста и онога шта атеизам јесте. Јефтине флоскуле типа: ''Ако нема бога онда је све дозвољено'', ''атеисти немају разлога да постоје'', ''атеистима је живот пун очаја и чемера'', ''атеисти желе да буду богови'', ''атеисти су сами свој бог''... Али шта год, ви ћете имати представу о атеистима коју желите да имате и ко сам ја да стајем на пут ваше среће.

Проблем морала и етике у секуларном хуманизму је вапијући и проистиче из недостатка онтолошког смисла постојања.

Ова реченица је СРЖ по мени онога у религији што је проблем. Јел ти ЗАИСТА мислиш да ти је потребан икакав ''онтолошки'' разлог да те буде брига за друге људе, да имаш емпатију и саосећање према људима. Зар није довољно да је неко ЧОВЕК? Јер је потребно да буде и ''икона божија'' или шта већ да би имао обзира према њему? Зар треба измишљати онтолошке, метафизичке и религијске разлоге зашто су други људи битни? Јер кад учинимо добро морамо пред светом да се бранимо и оправдавамо шта смо то учинили? Зар нису зликовци ти који морају да измишљају, оправдавају, релативизују и изврћу своје поступке? Шта ти то говори о људској природи? Јер људи желе да буду зли?

Шта ти желиш? Замисли да нема бога и да ти одлучујеш потпуно слободно шта желиш од себе и свог коначног живота? Јел желиш да убијаш, да крадеш, да силујеш, да пребијаш децу, да чиниш зло? Јел је вера у бога ЈЕДИНО што те спречава у томе? Твоја моралност НИЈЕ дошла ни из какве ''онтологије'', није дошла чак ни из религије (иначе како бисмо знали да је ''љуби ближњег свога'' аутентична порука, док све оне геноциде у старом завету треба схватити као алегорију), она је урођена. То је оно што јеси, што смо сви ми. Е сад, наравно некад зашкрипи због разних околности, али у глобалу секуларни хуманизам гледа на чашу као 90% пуну, док хришћанство гледа на чашу као 90% празну. У томе је разлика... хришћанство на људске жеље гледа као на проблем и НЕМА ПОВЕРЕЊА према човеку, да човек сам од себе може да буде добар. Човекова воља није ни битна, постоји само божија воља и на човеку је да се усклади са њом. Сам човек је јадно и грешно биће које само за себе без икаквог присуства бога није склоно ничему добром.

Ето у томе је разлика између хуманизма и хришћанства. Да ја окренем твоју изјаву: Проблем морала у православном хришћанству је вапијући и проистиче из недостатка истинског поверења и емпатије према човеку.

Лично, много више ми се свиђа анархистички приступ, чак и садовско отворено окретање страстима као једином интересантном стимулусу човека-животиње или, још горе, абиогенетског човека-камена или човека-минерала. Ово бар делује колико-толико искрено према себи самом за разлику од куле од карата која је секуларни хуманизам.

Па наравно да ти се више свиђа ова карикатура од атеизма кад подгрева твоје предрасуде и ставове о атеистима.

А сад најважније: верник не може да се помири са непостојањем, то је најосновнија ствар вере, централна ствар, срж. А карактерисати то као некакву "незрелост" је у најмању руку површно будући да можеш да бациш поглед уназад и да видиш какви су све умови (пре свега научни) били верници. Управо је помирење са ништавилом нешто што је "незрело" (мада мрзим ту грозну реч), што је линија мањег отпора у суочењу са егзистенцијом.

Добро можда сам прегрубу реч употребио, нисам имао намеру да увредим, мада то ЈЕСТЕ моје искрено мишљење. Као што је већ речено поредити се са великим умовима који ко зна да ли би и даље веровали да знају од науке све што се сада зна је беспредметно. Уосталом, бити врло паметан не значи да си зрео. Многи научници се и нису посебно зрело понели у свом приватном животу.

''Прихватити ништавило'' је далеко од линије мањег отпора. Суочити се са смртношћу је УЖАСНО. Језа прође човека у тренутку кад ЗАИСТА осети како ће бити мртав и неће постојати и неће знати за себе. А исто и онај тренутак кад помисли нешто типа ''Хеј, зашто сам ја баш ЈА а не неко други?''. Сигурно да добар део људи зна о чему причам. Онда је човек СУОЧЕН са целим својим коначним животом. Нема изговора, нема других прилика, ОВО ЈЕ СВЕ ШТО ИМАМ! Е кад човек сагледа мало ствари на тај начин питање смисла постане беспредметно. СВАКИ тренутак је испуњен смислом, чак и најизглед безначајан... смисао просто кипти из њега. Карпе дием што би се рекло.

Dead Poets' Society - Carpe Diem!

Бог је скоро па свемогућ. Он може све да уради... осим да изневери очекивања свог верника.

XIO

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest ЖРУ Администрација

Ратниче, добијаш прву опомену због нехришћанског понашања, овако се не води разговор. Могао би мало више да порадиш на својој духовности.

Неколико твојих постова је обрисано.

Мoлимо да не учествујеш више у дијалогу са атеистим. За неизвршење молбе добићеш и следећу опомену а онда и бан.

Опомену је требала модерација и раније да упути.

Хвала на разумевању.

Подели на овим сајтовима

nemojte banovati seforu ili ratnika!

oni su retki koji pokazuju pravo lice hriscanstva. mislim, razumem ja da zelite da ih gurnete pod tepih, ali onda krivite sliku svoje religije, a ljudi zasluzuju da znaju i mracne strane sledjenja hrista...

Право лице хришћанстав?

Мрачне стране слеђења Христа?

Подели на овим сајтовима

oni su retki koji pokazuju pravo lice hriscanstva. mislim, razumem ja da zelite da ih gurnete pod tepih, ali onda krivite sliku svoje religije, a ljudi zasluzuju da znaju i mracne strane sledjenja hrista...

Право лице хришћанстав?

Мрачне стране слеђења Христа?

То ти је оно кад Сит Лорд свом апрентису покаже "true nature of the force"

Подели на овим сајтовима

Пази вако !

Нама није проблем да све са форума банујемо на једно 2-3 дана, па онда вратимо само оне који нам одговарају.

Дајте се контролирати , не...

Мрачњак прими светлост Христову у свој разум и немој више бити мрачан.

Сефора тебе је изгледа та светлост мало заслепила, па би да убиваш , стави наочаре за сунце.

Ајд сад озбиљно, лепо се понашајте и нормално дискутујте, без претњи и нискости!

Подели на овим сајтовима

znaš... navijao sam za tebe sve do ovog komentara... baš si me razočarao... ako sefora pokazuje pravo lice hrišćanstva onda ću da predjem u obožavaoce nivea-beba u autu- nalepnica za automobile. takodje ću dotične nalepnice voršipovati 17 puta dnevno uz specifičan pokret kukovima i šakama

al ko mi je kriv kad su mi ateisti simpatični... i ateistkinje

sefora i ratnik su retki koji se uklapaju u tvoju sliku hrišćanstva koju si iznedrio iz potrebe da sebe ubediš u primitivizam hrišćanstva i u njegovu nemoć ... moguće je da je  sve začinjeno časovima istorije iz srednje škole kao i emisijama sa diskaverija uz veću dozu preliva od da vinčijevog koda

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

znaš... navijao sam za tebe sve do ovog komentara...

еј, и ја !  Баш му није требао овај коментар...

али ок ако нас тако види. zru

Ја сам заговорник управо тога да се генерализације треба чувати. dada

Поуке.орг разбија концепцију атеиста Србије, артемита и осталих секташа.

"МАМЛАЗИ И КРИПТОМАРКСИСТИ" у псеудоморфози анархо-левичара и ауто-деструктивних либерала (-често гејева, мазохиста, шмркача итд).

Подели на овим сајтовима

znaš... navijao sam za tebe sve do ovog komentara... baš si me razočarao... ako sefora pokazuje pravo lice hrišćanstva onda ću da predjem u obožavaoce nivea-beba u autu- nalepnica za automobile. takodje ću dotične nalepnice voršipovati 17 puta dnevno uz specifičan pokret kukovima i šakama

al ko mi je kriv kad su mi ateisti simpatični... i ateistkinje

sefora i ratnik su retki koji se uklapaju u tvoju sliku hrišćanstva koju si iznedrio iz potrebe da sebe ubediš u primitivizam hrišćanstva i u njegovu nemoć ... moguće je da je  sve začinjeno časovima istorije iz srednje škole kao i emisijama sa diskaverija uz veću dozu preliva od da vinčijevog koda

zru
Подели на овим сајтовима

naravno,ostavljam mogućnost da je sve što sam napisao netačno i da je čovek slobodni mislilac...

sve osim onoga za nalepnice...  zru

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

Друго, многи су постали верници тек када су се дубоким загњурењем у предмет свог рпучавања сусрели са невероватном комплексношћу.

Koju, u tom naucnom trenutku i vremenu nisu umeli da objasne jer nisu posedovali saznanja koja poseduju danasnji naucnici... i naravno, otkrili boga... iz cistog neznanja... 8084.gif

Ovoga bi se stideo i...  znate i sami ko. Znamo li Aquilio? kafa i novine

Mada i to teško. Pokušavao bi da te izmanipuliše da se osećaš kao kreten pre nego se postideo nečega.

Nije religija o tome - o opisivanju sveta i davanju odgovora na naučne fenomene ili na to kako je svet nastao već odgovara na pitanja o biću - ontološka pitanja, koliko to treba puta ponoviti?

Evo da se sažvaće maksimalno i kaže. Btw, drage kolege ateisti, niko ali apsolutno niko nije retardiran.

Nije bio ni Platon, nije bio ni Niče, nije bio ni Dostojevski niti drugi ljudi čiji životni izbor je to.

Jedino što stvarno jeste smešno je rad Ričarda Dokinsa.

Jednako smešni su ziloti i protestanti sa svojim uverenjima o svetu i njegovom nastanku kojih se kretenski drže iako ona nisu tačna jednostavno.

To sve ima jednu duboku filozofsku dimenziju, dosta alegorija i nimalo onoga što je predmet diskusije ateista i teista.  Mislim da ima dosta ljudi na ovom forumu koji se slažu sa mnom po pitanju ovoga.

A sad, naravno da niko neće pomenuti nikakve alegorije ali treba ridingovati bitvin d lajnz.

Što reče prethodni papa, "nije cilj religije da opiše nebesa, kako izgledaju, gde se nalaze i kako su nastala već kako da čovek dođe do njih". Imaš li ti fundamentalni problem sa ovim?

I onda ti koncepti oboženja, bla bla bla... Crkvena učenja,poJetske visine et caetera.

Ко би се постидео? Пази, енглеска пословица каже "лепота пребива у очима посматрача" (а не у предмету посматрања). Мене рецимо задивљује комплексност у свакој својој пројави у природи па сам зато употребио ту реч, а тачније би било употребити апстрактан термин као што је "лепота". Можда су ти умови видели лепоту у нечему другом као на пример у мешању склада и несклада (види Манделбротове фрактале), итд. Правац (и повод) из ког се људи окрећу Господу је бескрајно различит, често и неочекиван, па шта? То уопште не значи да је вокација религије да "описује свет", наравно да то она није.

Zna Aquilio ko bi se postideo.

Volite da se igrate terminima, gospodine Uroše?

Kažem da nijedan tekst od takozvane DUHOVNE literature nije metodološki tekst o stvaranju ljudskog oka ili Sunca ili zvezda. Ko misli suprotno neka i ne komunicira sa mnom uopšte, neću biti oštećen.   

Sve ovo pričam bez ikakve ostrašćenosti, da se razumemo. Nisam ja član Obraza sa idejom o militantnom Pravoslavlju koje sam upio dok sam čitao +Nikolaja Velimirovića.

Stalno iste priče, stalno diskusije oko istih stvari.

Подели на овим сајтовима

Ja sam sekularni humanista

Секундарни хумориста?  0212_rolleyes bleh

Bolje to nego da sam bradat kao ti. bleh

Šalim se.

Брада? То је бато мој "чиста рунска вуна" и лепо ми стоји...као и сваком овну! bleh

Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni!

Подели на овим сајтовима

То ти је оно кад Сит Лорд свом апрентису покаже "true nature of the force"

0212_rolleyes

The mark of the immature man is that he wants to die nobly for a cause, while the mark of the mature man is that he wants to live humbly for one

In the absence of science, opinion prevails

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...