Jump to content

Верници питају атеисте

Оцени ову тему

Guest свештеник Иван

Препоручена порука

Ja bih samo htjela reći ovim našim nevjernicima da ono što mi vjernici vidimo i znamo

gleda se i saznaje duhovnim očima i duhovnim sposobnostima,tako da oni ljudi koji ih nemaju ili imaju u manjoj mjeri

ne mogu da vide i znaju što i vjernici.

Recimo,kao što ljudsko oko ne može da vidi ono što vidi npr oko pčele,mačke itd

i onda bi čovjek  trebalo da  ubjeđuje mačku da se uzalud sprema na skok jer on ne vidi ništa u mraku!

Ne postoje naučne istine i dokazi koji mogu da pobiju ono što ja vidim,a tako i moja braća u  ;)

jer mi to vidimo a vi ne, i mi vidimo što i vi i još preko toga gdje vaš vid zastaje.

Znam da ovo što rekoh ništa neće promijeniti,ali kad plodovi na drvetu sazru oni padaju jeo ih neko ili ne.

Gospodu je sve moguće,te tako i da našu nevjernu braću izliječi od slepoće  takeoff

8086.gif

Подели на овим сајтовима

Невезано за полемику на форуму, али, зашто је атеизам тако агресиван? Зашто је сваки атеиста ког сам упознао у животу желео да ме убеди у то да Бог не постоји? Питам се: да ли онда уопште постоји атеизам или само голи антитеизам?

Подели на овим сајтовима

Невезано за полемику на форуму, али, зашто је атеизам тако агресиван? Зашто је сваки атеиста ког сам упознао у животу желео да ме убеди у то да Бог не постоји? Питам се: да ли онда уопште постоји атеизам или само голи антитеизам?

Ja ima odlicnih prijatelja ateista koji uopste nisu nista blizu ovoga. Zaviso od covek do coveka.

Подели на овим сајтовима

Ja ima odlicnih prijatelja ateista koji uopste nisu nista blizu ovoga. Zaviso od covek do coveka.

Наравно. Свака генерализација је a priori погрешна. Ја сам говорио о свом искуству са атеистима, које је нажалост такво какво је.

Ово што сам рекао за агресивност може се применити и за огроман број „верника“ када покушавају неког да убеде. Дијалог, некако као да све време виси у ваздуху.

Него, да се вратимо на моје главно питање, а то је: да ли уопште постоји атеизам или само голи антитеизам?

Подели на овим сајтовима

Pa ne vidim zasto je uopst bitno da li je "a" ili "anti" teizam. To sto neko nekog zeli da ubedi u svoje stavove ne moze se vezati za ateiste. Mnogo puta ste to mogli da vidite u slucaju dve razlicite politicke struje gde jedan sagovornik pokusava da ubedi drugog da je on u pravu.

Ja licno mogu da kazem za sebe da sam prilicno tolerantan i da ne mrzim vernike(to sam ovde vise puta ponovio) jer vernici su moji prijatelji, najblizi rodjaci, komsije...

a opet sa druge strane ne mogu da kazem da ne volim da ubedjujem nekog ko veruje u boga da nije u pravu. E sad ne znam sta znaci agresivno ubedjivanje????

A na kraju krajeva ljudi koji su prvi poceli da veruju u Isusa, da nisu bili toliko ubedljivi,ko zna u koga bi mi na ovim prostorima verovali i da li bi ikada culi za to ime!

Подели на овим сајтовима

Pa ne vidim zasto je uopst bitno da li je "a" ili "anti" teizam. To sto neko nekog zeli da ubedi u svoje stavove ne moze se vezati za ateiste. Mnogo puta ste to mogli da vidite u slucaju dve razlicite politicke struje gde jedan sagovornik pokusava da ubedi drugog da je on u pravu.

Ja licno mogu da kazem za sebe da sam prilicno tolerantan i da ne mrzim vernike(to sam ovde vise puta ponovio) jer vernici su moji prijatelji, najblizi rodjaci, komsije...

a opet sa druge strane ne mogu da kazem da ne volim da ubedjujem nekog ko veruje u boga da nije u pravu. E sad ne znam sta znaci agresivno ubedjivanje????

A na kraju krajeva ljudi koji su prvi poceli da veruju u Isusa, da nisu bili toliko ubedljivi,ko zna u koga bi mi na ovim prostorima verovali i da li bi ikada culi za to ime!

Агресиво убеђивање значи наметање свог мишљења другом. То је оно што сам истакао као битну разлику.

Зашто бих ја као верник требао било кога да убеђујем да Бог постоји? Не могу рецимо да замислим патријарха Павла како убеђује неког атеисту у Божје постојање, али ето могу да замислим споменутог Петровића како покушава да убеди другог у неку своју причу. Не знам да ли је у томе главна разлика између верника и атеиста, али знам да јесте између правих и номиналних верника.

Атеиста (или, опет, антитеиста) мора имати одређену свест о Богу. Он не може бити равнодушан према том питању. Тако да префикс а-теизам или анти-теизам је врло битан у целој причи. Знате за ону теорију по којој атеизам практично и не постоји јер сваки човек мора имати неку представу о Богу, али зато постоји антитеизам као став у ком човек не жели да прихвати Бога таквог какав јесте. Логично је да нико нормалан неће да се бори против нечег што не постоји, из чега произилази закључак да и атеисти верују у постојање Бога, али да не желе да га прихвате.

На то сам конкретно мислио.

Подели на овим сајтовима

Kanjose, kazes da je logicno da niko normalan nece da se bori protiv necega sto ne postoji. Ti si potpuno u pravu kada bi to bilo bas tako.

Ne postoji!?!

Crkve, dzamije, sinagoge i svi moguci verski objekti po celome svetu na svakom koraku, od Isusa pa na ovamo izginulo 10000000...... ljudi, zena, dece zbog verskih ratova, u ovoj zemlji ne mozes ni da umres kao covek ako nemas 100 evra, a sto je najcrnje da bi postao "covek" u bozijim ocima, da bi postao hriscanin pravoslavac moras da kupis veru za 3000 din. koliko kosta krstenje, decu treba neko da nam uci kako smo postali od zemaljskog praha a kako je nas dalji deda Noje prikupio negde oko 4.000.000 zivotinja(letecih, neletecih,jednoceliskih bakterija, utovario hranu za njih, uredno cistio hiljade tona izmeta svakoga dana, i presao je samo oko 80. 000 kilometara da bi sve te drage zivotinjice prikupio). Ovakvih primera necega sto ne postoji ima jos ko zna koliko.

Epa Kanjose ja ne znam da li sam normalan, mozda i nisam,a mozda sam i slepac kao sto rece tvoja koleginica, nema ni veze ali ja nisam protiv necega sto nepostoji. Itekako postoji i meni ga je stvarno dosta. I previse!

Подели на овим сајтовима

Da nije hrišćanska nego da su uzeli nordijske bogove, sad bi vi kreacionisti zastupali tezu da su svet stvorili Vili, Odin i Ve tako što su ubili demona po imenu Ymir i iskoristili njegovo telo da stvore ovaj svet.

A mi bismo opet bili nenormalni zato što nam je to nenormalno.

Mi nismo normalni, sa njima je sve okej.

Nemoj Gile agresivno da namećeš svoja ateistička paganska i jeretička i anatemisana uverenja vernicima!

To nije lepo.

Подели на овим сајтовима

Da nije hrišćanska nego da su uzeli nordijske bogove, sad bi vi kreacionisti zastupali tezu da su svet stvorili Vili, Odin i Ve tako što su ubili demona po imenu Ymir i iskoristili njegovo telo da stvore ovaj svet.

Nemoj Gile agresivno da namećeš svoja ateistička paganska i jeretička i anatemisana uverenja vernicima!

To nije lepo.

Ma da znas i da necu!

A kad smo vec kod toga, religije (naravno i hriscanska) to uopste nisu agresivno radile.

JOK!!!

Подели на овим сајтовима

To nije lepo.

Ma da znas i da necu!

A kad smo vec kod toga, religije (naravno i hriscanska) to uopste nisu agresivno radile.

JOK!!!

Ma ni muslimani to ne rade agresivno. U Iranu bi te kamenovali da misliš kao ja.

Hrišćanstvo i islam - šireni mačem i na konju.

Подели на овим сајтовима

Гиле, брате, мислим да је иронија непотребна. Хтео сам да кажем да атеиста никад није равнодушан према Богу и одговорно тврдим да је танка граница између атеиста и верника – тања него што било ко од нас може да претпостави (то важи и у супротном смеру). Сматрам да је потребно доста храбрости и интелигенције да би човек био атеиста, и ово не говорим да бих вам ласкао.

Кад су у питању крштења, венчања, опела, парастоси, водице и сл. ту ћемо више него да се сложимо. Само, веруј ми да ни свештеницима није лако, јер они други извор прихода немају. Овим, никако, не желим да оправдам несавесност појединаца (у сваком житу има кукоља, знате већ). Што се крштења конкретно тиче – мишљења сам да би оно бар требало да буде бесплатно, али мене нико не пита за мишљење.

Стварање света и прича о потопу се не тумаче буквално. Никад ни нису. Оба извештаја су јако слична ванбиблијским текстовима и није никаква тајна да садрже митолошку грађу која је у то време била актуелна на Блиском истоку.  Библијска ерминевтика, археологија и егзегеза се баве овом проблематиком.

Дарко, чему тај став? Извини ако сам те нечим увредио. Задња ствар коју желим је да се свађам, било с Вама или с неким другим овде на форуму.

Сврха и циљ овог нашег дијалога није да ми Вас или Ви нас убедимо/те да Бог (не) постоји, већ, чини ми се, да пробамо да нађемо заједнички језик. И да покажемо да можемо да не мрзимо једни друге, ма колико то можда глупо звучало. Поставља се питање колико смо ми спремни за дијалог и колико смо спремни на одрицање од монолога и од полемике, као крајности и препрека. Овде укључујем и себе.

Подели на овим сајтовима

Некада можда превише питамо. Знате, постављајући питања о томе "Ко је Бог" и "Како га можемо упознати" , сусрећемо се са ограниченим настојањима нашег разума, док покушавамо схватити бескрајност. Због ограничености нашег ума (мада нам је ипак довољно дато,вјерујте) човјечанство је развило бројна различита мишљења.

Често се сретнем са изјавом "Ма Бог не постоји, дааааааај" Добро. Али онај ко тврди да Бог не постоји крши основна философска начела, јер се представља као особа ограниченог разумјевања ( знања) а која даје апсолутну изјаву о природи бесконачности!!!! То би било слично хм.. питању: Колико цјелокупног знања посједује човјечанство.?? И?

Подели на овим сајтовима

Jedan drug iz izjave u izjavu nastavlja da me iznenađuje.

Taman pomisliš da ne može više, on se nadmaši.

Ovo je sa forum.verujem.rs :

Da se vratim na zaveru. Meni je sasvim jasno da su svetski mocnici cisto antihriscanski nastrojeni i da mrze Hrista to je ocito. Da ce izmisljati razna zlodela i muciti sve ljude u to ne sumnjam. Ali kad se na osnovu toga izvode neki totalno ludacki zakljuci koji ne sluze nicemu samo smucuju i veru i razum i sablaznjavaju ljude unaokolo.

B'avo!B'avo!  :drugarstvo:dobar decko 0409_feel

Voliš Nebojšu Krstića, Vlada Dimitrijevića ili tako nekog?

Kao da neko od njih priča, bukvalno. Okej, sve i da postoje i da je istina da imaju planove za čovečanstvo, zašto im je naročito važan Hrist pa ga mrze ili pravoslavni pa su napravili zaveru samo njih da istrebe?

Fascinantno.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...