Volim_Sina_Bozjeg Написано Децембар 24, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 24, 2015 Realno, da li mudro cekate blagodat vere, koji svaki covek dobije od Boga na dar ili ste svesni, osluskujete vidite i ne zelite da poslusate svoj atom vere koji se sada nalazi u vama na slobodno prihvatanje ili neprihvatanje u slucaju da je blagodat vec dosla? Nadam se da sto se tice vere nemate majmunski pogled na vernike, pa vam neko od njih priblizava ili udaljuje veru, u zavisnosti od njegovih postupaka? Nadam se da ne gledate na vernike, kao na nafurane ljude koji su nasli istinski Put, pa bi voleli ateiste i pagane i prisilno da "ubede" i uvedu u ispravnost. Mene uzasno nerviraju podele na ateiste i vernike, kao da su to dva razlicita coveka po svom svojstvu i svojoj sustini, nadam se da i vi to tako gledate i razumevate. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Децембар 24, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 24, 2015 Definicija ateizma je vrlo jasna.To je negacija Boga,božanstava.A besmislica je negirati i misliti da možda ipak postoji to što negiraš.Sad što tebe iritira potpuno te razumem. Definicija ateizma je odsustvo verovanja u Boga, kao što ti je objašnjeno 100 puta i od strane ateista i od strane drugih vernika... mani se ćorava posla... А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Creationism Написано Децембар 24, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 24, 2015 Nisi ništa "odgovorio"... samo si ponovio svoje tvrdnje ignorišući moje argumente... tako se ne diskutuje... zato na tom forumu (podforum Stvaranje) i nema nikakve diskusije nego nekoliko kreacionista razmenjuje izlizane kreacionističke tekstove... https://www.youtube.com/watch?v=nXmfkyYSM7w A ja mislio da se s tobom može voditi filozofska rasprava. Na sve je odgovoreno. Ko želi neka dodje Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Децембар 24, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 24, 2015 Definicija ateizma je odsustvo verovanja u Boga, kao što ti je objašnjeno 100 puta i od strane ateista i od strane drugih vernika... mani se ćorava posla... I to nije negacija Božijeg postojanja? Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Децембар 24, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 24, 2015 Realno, da li mudro cekate blagodat vere, koji svaki covek dobije od Boga na dar ili ste svesni, osluskujete vidite i ne zelite da poslusate svoj atom vere koji se sada nalazi u vama na slobodno prihvatanje ili neprihvatanje u slucaju da je blagodat vec dosla? Ništa od navedenog... ne verujem, pa samim tim ne mogu da mudro čekam da se desi nešto u šta ne verujem... Nadam se da sto se tice vere nemate majmunski pogled na vernike, pa vam neko od njih priblizava ili udaljuje veru, u zavisnosti od njegovih postupaka? Iskreno, ne razumem najbolje šta vam znači to kad reč "vera" koristite kao da je van čoveka. Ne vidim kako neko može da mi približava ili udaljuje veru? Postupci pripadnika neke religije mogu da utiču na moj stav o toj religiji... i svakako utiču. Nadam se da ne gledate na vernike, kao na nafurane ljude koji su nasli istinski Put, pa bi voleli ateiste i pagane i prisilno da "ubede" i uvedu u ispravnost. Ima takvih vernika, ima takvih ateista... većina nije takva... Mene uzasno nerviraju podele na ateiste i vernike, kao da su to dva razlicita coveka po svom svojstvu i svojoj sustini, nadam se da i vi to tako gledate i razumevate. Upravo tako. А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Децембар 24, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 24, 2015 I to nije negacija Božijeg postojanja? Nije. Postoji razlika između: 1. uverenja u nepostojanje X 2. nedostatka uverenja u postojanje X Objašnjeno ovde... (link) pročitaj i Akvijev odgovor malo iznad u toj temi. А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јелена011 Написано Децембар 24, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 24, 2015 I to nije negacija Božijeg postojanja? Da li je Kratose tvoja vera afirmacija Bozijeg postojanja? To da li Bog postoji il ne postoji nema veze u logickoj raspravi. Dakle logika je sledeca - ja ne verujem u Boga, tacka. Da li on postoji il ne postoji, ja se ne mlatim time. Ako ti oces veruj, al mani me se toga jer to nije moja prica. Tako ide logika onih ateista koje znam. Da li nasa vera "podstice" Bozije postojanje...mi verujemo, ali to je nas iskorak ka Bogu, nema veze sa samim Bogom. Ako verujemo da postoje vanzemaljci to nista ne govori o vanzemaljcima nego o nama samima. Ne znam kako plasticnije to objasniti stvarno. Ateisti uglavnom ne razmisljaju o Bozijem postojanju, barem ne na isti nacin kao neko ko veruje da Bog postoji. A i to sto verujemo i to je pitanje kako verujemo i zasto...tako da to opet ima veze s nama nego sa samim Bozijim postojanjem kao takvim. Zar bi ti voleo da neko poveruje samo zato sto ti verujes? Eto na silu, da se nazove vernikom? Sta je to u ateistima sto privlaci toliku paznju vernika da ih "preobrate"? Jel ce se tvoja vera promeniti ako svi na planeti odjednom budu verni? Ili ako svi odjednom budu neverni? Zasto tvoja vera zavisi od toga? Paradoksica negde lepo rece, tesko onom hriscaninu koji je dobar samo zato sto veruje u Boga. On kad naidje kriza vere ponasa se gore od najgrdjeg bogoborca. Nikad nisam razumela vernike koji bi da pokrstavaju sve redom. Imam najbolje prijatelje ateiste, i jesam osetila na momente tugu, kada vidim da im je tesko a recimo mislim da bi im bilo makar mrvicu lakse, ili kad vidim da neke moje postupke ne razumeju, a mozda bi kada bi mogli da razumeju moju veru...ali to su ljudske stvari i ljudske osobine i trudim se da se izborim sa tim. Niti im namecem niti uopste pricam o tome, bas ako me salecu Paradoksologija and Avocado је реаговао/ла на ово 2 Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Децембар 24, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 24, 2015 Ništa od navedenog... ne verujem, pa samim tim ne mogu da mudro čekam da se desi nešto u šta ne verujem... Recimo nedavno sam video jednog mudrog, koji je rekao, da sve Bog daje pa i veru u Njega. Tada on nije bio vernik ali nije dozvolio ni ovakvim stavom da odbija mogucnost, pogotovo sto je to stav verujucih. Samo nedozvoljavanje sebi da odbije mogucnost da jedino Bog moze promeniti njegov stav, da Boga nema, ga po meni cini istinskim ateistom i nekako bi mi bio blizi. Malo filosofiram. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Децембар 24, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 24, 2015 Da li je Kratose tvoja vera afirmacija Bozijeg postojanja? Ako bi božije postojanje zavislo od toga da li mi verujemo ili ne onda je Bog ljudska kreacija.Nije ovde o tome reč.I ne pokušavam nikoga da preobratim niti da uveravam u bilo šta. Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Децембар 24, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 24, 2015 Nije. Postoji razlika između: 1. uverenja u nepostojanje X 2. nedostatka uverenja u postojanje X Suštinske razlike nema. Tipa da li veruješ da x ne postoji?Da verujem,imam uverenje da ne postoji. Da li veruješ da x ne postoji?Nemam uverenja da x postoji. I jedno i drugo su negacija postojanja tog nekog x. Po seljački isto s drugo p. Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Децембар 24, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 24, 2015 Ako postoji to bice, kreator svega, mislim da bi bilo smesno pretpostavljati da mi svojim kulturnim i civilizacijskim znanjem i mogucnostima to bice mozemo da opisemo na adekvatan i istinit nacin... Ништа не можемо да знамо о суштини, само о нествореним енергијама које се трудимо да усвојимо. Не можемо Га описати нити ништа слично, ни близу... Pa jos i da znamo kakvo nase ponasanje treba da bude u kontekstu postojanja tog entiteta. "Воли ближњег свог као самога себе" и "воли Господа Бога свога свим срцем својим, свим телом својим, свом душом, умом..." Vi mozete reci, On nam je vec ostavio svoje reci po kojima se moramo upravljati ali ta prica gubi kredibilitet samim postojanjem ne samo razlicitih religija vec denominacija unutar bilo koje pojedinacne religije... Што то има везе? Људи су грешни, људи маше ствар, људи имају слабости, људи су у заблудама... Али пази, није да нисмо упозорени - речено је да ће "доћи време кад и ће они који вас убијају мислити да врше службу Богу". Читај, размишљај и сам процењуј, нема друге, ако те заиста интересује шта је истина и где је. (хинт: прочитај сигначр ) Religioznost je za mene nastala kao potreba coveka za uredjenjem svog haoticnog drustva. Е, али пази, ај да игноришемо истинитост саме тезе: Зашто би човек имао ту потребу уопште (а ја не кажем да је нема, кажем само да вера није пука измишљотина у ту сврху)? Да није то зато што сматрамо да нешто дебело није како треба у овом свету (што је једна огромна истина иначе)? Ако је свет "крива линија" и нама то смета и кажемо да не треба да буде тако, одакле нама идеја или осећај о правини линије или да тако уопште треба да буде? Одакле нам осећај за добро и зло, исправно и неисправно? То је од Божијег лика по ком је човек створен (није нешто безвезе, типа "тако се испоставило еволутивно погодним" или слично), а тај хаос, 'искривљеност' и изопаченост света у коме живимо је од човековог пада, греха и зла (што рече свети апостол Јован: "читав свет у злу лежи". Он је то рекао пре 2000 година, а и даље важи, важиће и до краја...). Jer generalno ako bi smo svi krenuli da se ponasamo onako kako pise u svetim knjigama, zemlja bi bila raj... Тачно! Чак би и овај свет био рај, и то не неки совјетски бед дрим... Sad smo opet pred istim civilizacijskim izborom s tim sto je religija pala na suprotnu stranu a ja sam trenutno apsolutni vernik da cemo kao cuvilizacija ponovo naciniti ispravan izbor... Nikakve sumnje nemam u to. Пази, ни ја немам никакву сумњу око тога који ће избор већински учинити цивилизација, ствар је у томе што не мислим да је то добар или исправан избор. Нажалост, људски избор је такав био одувек, и биће докле год буде било људи највероватније. Свет ће се одлучити за антихриста сада или било када. Ми и даље треба да одлучимо шта ћемо са собом додуше, добра вест је да имамо ту слободу. Зосима је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Децембар 24, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 24, 2015 Suštinske razlike nema. Tipa da li veruješ da x ne postoji?Da verujem,imam uverenje da ne postoji. Da li veruješ da x ne postoji?Nemam uverenja da x postoji. I jedno i drugo su negacija postojanja tog nekog x. Kao što sam već i naveo u poruci na koju sam te uputio: praktične razlike nema, suštinske ima i jasno sam objasnio koja je razlika. Razumni ljudi su shvatili. Ako ti nešto od tog objašnjenja nije jasno - pitaj. Ako se sa nekim delom objašnjenja ne slažeš - objasni zašto se ne slažeš. Na trolovsko ponavljanje iste bezvezne priče neću nadalje odgovarati. Ali nevezano za prethodnu priču, nadam se da ti je bar jasno zašto u svakom slučaju nije pristojno da neku grupu ljudi, ti sa strane definišeš suprotno stavovima te grupe. To je podjednako nepristojno kao i kada pojedini ateisti hrišćane definišu kao "ljudi koji veruju u fantastične priče iz bronzanog doba"... ali siguran sam da ćeš ti nastaviti po starom... jer pristojnost nije baš svakome važna... А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Децембар 24, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 24, 2015 Вера је иначе оријентација душе, а не мишљење са непотпуном сигурношћу како неки сугеришу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Децембар 24, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 24, 2015 Definicija ateizma je vrlo jasna.To je negacija Boga,božanstava.A besmislica je negirati i misliti da možda ipak postoji to što negiraš.Sad što tebe iritira potpuno te razumem. Ne verujem ali ostavljam mogucnost da ce nekad eventuano neko mozda da mi pruzi kredibilan dokaz. Ako se to desi postacu vernik, dok se to ne desi ateista sam... Isto ko sto ne verujem da su nas posetili vanzemaljci i zidali piramide ali ostavljam mogucnost da se to desilo i strpljivo cekam da mi neko kad tad prezentuje adekvatan dokaz mimo spekulacije... u medjuvremenu u to apsolutno ne verujem. To nije sizofrenija nego zdrav razum i otvorenost uma... TO je na potpuno suprotonoj strani od onoga sto se kod tebe vidi "ja sam apsolutno u pravu i nema te sile niti dokaza koja ce mi promeniti misljenje" пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Фидер Написано Децембар 24, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 24, 2015 @@Господин Бореалис, Јеси ти једно време на форуму имао етикету Атеиста, или сам те помешао са неким? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука