Кратос Написано Децембар 23, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 23, 2015 Za mene postoji mogucnost da prihvatim bozije postojanje ali ne postoji ikakva ni najmanja mogucnost da sebe ikada vidim u nekoj od svetskih religija. Ako postoji to bice, kreator svega, mislim da bi bilo smesno pretpostavljati da mi svojim kulturnim i civilizacijskim znanjem i mogucnostima to bice mozemo da opisemo na adekvatan i istinit nacin... Pa jos i da znamo kakvo nase ponasanje treba da bude u kontekstu postojanja tog entiteta. Vi mozete reci, On nam je vec ostavio svoje reci po kojima se moramo upravljati ali ta prica gubi kredibilitet samim postojanjem ne samo razlicitih religija vec denominacija unutar bilo koje pojedinacne religije... Religioznost je za mene nastala kao potreba coveka za uredjenjem svog haoticnog drustva. Jer generalno ako bi smo svi krenuli da se ponasamo onako kako pise u svetim knjigama, zemlja bi bila raj... Religija je predstavljala dobar temelj za ono sto ce kasnije da preuzmu zakoni jer mi smo bica vidjena instinktima a upravljana razumom. Te dve stvari se iskljucuju i mi smo kao drustvo odabrali razum, zato smo i postali religiizni... Vremenom se taj odnos promenio... Sad smo opet pred istim civilizacijskim izborom s tim sto je religija pala na suprotnu stranu a ja sam trenutno apsolutni vernik da cemo kao cuvilizacija ponovo naciniti ispravan izbor... Nikakve sumnje nemam u to. Ima težine,mudro zboriš Oblačni. Ronald је реаговао/ла на ово 1 Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ВИЛМА Написано Децембар 23, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 23, 2015 Јел може ''фора'' о богаташу и Лазару? A ti si bio tamo i znaš sigurno da je Lazar STVARNO umro i posle STVARNO oživeo ? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Децембар 23, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 23, 2015 Opet prosto. Jedno "dobar dan tvorevino moja ja sam vaš Bog stvoritelj" bi bilo više nego dovoljno, a nije ni previše teško. I molim bez one "fore" o ukidanju naše slobodne volje. Pa ako to želiš moli se Bogu da ti se otkrije pa ćeš sam videti ima li ga ili ne.Možda ti on svaki dan i govori dobar dan ali ti to ne vidiš to jer očekuješ da ti se javi na način na koji si ti to zamislio. A ti si bio tamo i znaš sigurno da je Lazar STVARNO umro i posle STVARNO oživeo ? Nije to taj Lazar,pomešala si Pufnice. Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Фидер Написано Децембар 23, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 23, 2015 A ti si bio tamo i znaš sigurno da je Lazar STVARNO umro i posle STVARNO oživeo ? Мислим да немаш благе везе о чему причам. Мало се информиши о нечему пре него што (по 500ти пут) глумиш дрвеног адвоката Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Децембар 23, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 23, 2015 Nijedna crkva mi se ne svidja, ne svidjaju mi se pravila, ne svidja mi se estetika. Ovo je za mene jak razlog. Ово је за мене био разлог да престанем да будем црквен. Много је гадно кад годинама лажеш себе да волиш ту естетику и да су та правила део тебе, а у ствари ти је све то страно до бола, а правила потпуно супротна твојој природи и менталном склопу. Онда мораш нон стоп да глумиш, да будеш мрзовољан, да судиш другима (а у ствари си љут што ти не можеш то исто јер су ти тако рекли) итд. Али сама вера у Бога је друга прича... Па чак и теолошко-философска страна хришћанства. С тим не само да немам проблем, већ ми је поприлично блиско и разумљиво. Не све, али једно 90% ствари. И онај део о љубави, жртви за ближњег, љубљењу непријатеља (што је тешко, али је велики идеал и можемо барем да не мрзимо и да се не светимо), остваривању кроз однос са другим... Све ми је то сјајно. Али црква, естетика и правила и уопште тај ”аскетско-преподобни” начин размишљања и мерења свега кроз тз призму... катастрофа! Било, не поновило се! sqny, Ronald and ВИЛМА је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ВИЛМА Написано Децембар 23, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 23, 2015 Мислим да немаш благе везе о чему причам. Мало се информиши о нечему пре него што (по 500ти пут) глумиш дрвеног адвоката ? Otkud ti znaš da ja glumim drvenog advokata ? Pratiš moj lik i delo ? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ВИЛМА Написано Децембар 23, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 23, 2015 Vratih se unazad, sad vidim da se spominju Lazar I BOGATAŠ neki tamo i stvarno nemam pojma o čemu se radi Brzopletost je moja jača strana Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
VaSa110 Написано Децембар 23, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 23, 2015 Јел може ''фора'' о богаташу и Лазару? Iskreno ne shvatam kakve veze ima sa onim što sam napiasao. пре 31 минута, HOA+ рече (dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
VaSa110 Написано Децембар 23, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 23, 2015 Pa ako to želiš moli se Bogu da ti se otkrije pa ćeš sam videti ima li ga ili ne.Možda ti on svaki dan i govori dobar dan ali ti to ne vidiš to jer očekuješ da ti se javi na način na koji si ti to zamislio. Eto rešenje. Samo se moliš Bogu i on ti se pokaže. Pa gde si bio ranije da rešim dilemu. Ja nisam zamislio nikakav način ali očekujem da se javi na način koji ja mogu to nedvosmisleno da shvatim. пре 31 минута, HOA+ рече (dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Децембар 23, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 23, 2015 I ja ne kontam gde je problem s dokazima? Nekad su uz boga razdvajana mora, pretvarana voda u vino, hodalo se po moru, zapaljeni zbunovi su govorili, ljudi ustajali iz mrtvih... Danas najvise sto moz da dobijes su neke fleke na presecenim panjevima (ili tostovima) koje kad zazmuris na oba oka i gledas kroz trepavice dok nosis naocare za sunce mogu da zalice na neki religiozni motiv... Bog ranije nije imao nikakav problem da pokaze svoje prisustvo... Danas toga nema. Da nije ljut nesto? пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Децембар 23, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 23, 2015 Eto rešenje. Samo se moliš Bogu i on ti se pokaže. Pa gde si bio ranije da rešim dilemu. Ja nisam zamislio nikakav način ali očekujem da se javi na način koji ja mogu to nedvosmisleno da shvatim. Pa probaj pa ako ti se ni na koji način ne obrati tj ti ne prepoznaš bilo kakvo njegovo obraćanje tebi rešio si dilemu.Nema ga.On je ljudska izmišljotina i kreacija za tebe. Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Фидер Написано Децембар 23, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 23, 2015 Iskreno ne shvatam kakve veze ima sa onim što sam napiasao. Ако ти је ''фора'' за слободну вољу недовољна да одговори на питање зашто се Бог не показује људима (иако је томе много тога речено), предложих ти причу из Јеванђеља о богаташу и Лазару, која има значење да ако неко не верује, том ни да неко из мртвих устане и покаже се неће бити довољно, тј чуда без вере нису довољна, што такође верујем, али то је друга тема и морало би опширно да се пише. Ето, те везе има. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
VaSa110 Написано Децембар 23, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 23, 2015 Ако ти је ''фора'' за слободну вољу недовољна да одговори на питање зашто се Бог не показује људима (иако је томе много тога речено), предложих ти причу из Јеванђеља о богаташу и Лазару, која има значење да ако неко не верује, том ни да неко из мртвих устане и покаже се неће бити довољно, тј чуда без вере нису довољна, што такође верујем, али то је друга тема и морало би опширно да се пише. Ето, те везе има. Silno grešiš. Pokaži mi nekog ko je iz mrtvih ustao i to neće biti stvar vere nego činjenica. Naravno ne interesuju me anegdotske priče ovog tipa o Lazaru (pročitaj u mom potpisu šta Miroslav misli o tome). пре 31 минута, HOA+ рече (dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
VaSa110 Написано Децембар 23, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 23, 2015 Pa probaj pa ako ti se ni na koji način ne obrati tj ti ne prepoznaš bilo kakvo njegovo obraćanje tebi rešio si dilemu.Nema ga.On je ljudska izmišljotina i kreacija za tebe. Javio mi se nije nio na koji način. Naravno to ne znači da i ne postoji. пре 31 минута, HOA+ рече (dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Фидер Написано Децембар 23, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 23, 2015 ? Otkud ti znaš da ja glumim drvenog advokata ? Pratiš moj lik i delo ? Рођењем сам добио велико проклетство, да ми се често у сећање урезују потпуно небитне ствари у животу, па сам тако упамтио и неколицину твојих порука где покушаваш да будеш адвокат од дрвета (осталих 4150+ порука нисам попамтио) A ti si bio tamo i znaš sigurno da je Lazar STVARNO umro i posle STVARNO oživeo ? Да сам хипотетички написао ''прича о четвородневном Лазару'', а ти ме питала то што си ме питала, одговор би био следећи: НИСАМ био тамо, по Јеванђељу догађај који је описан ОДИГРАО се 33 године, а ја сам рођен 1982. Простом рачуницом можемо закључити да су шансе за тако нешто НЕМОГУЋЕ. Али, том ДОГАЂАЈУ присуствовали су АПОСТОЛИ, и њихово сведочанство ПРЕНОШЕНО је у почетку Предањем, па после Писмом, и ја ВЕРУЈЕМ да је њихово сведочанство истинито и зато се то зове ВЕРА. Цела поента је у ВЕРИ, јер БОГ захтева ВЕРУ, а не егзактну науку. Могао бих да направим паралелу са рецимо слетањем на месец, ако верујеш да су то урадили јел то зато што си СТВАРНО била са њима и СТВАРНО присуствовала када су они били тамо? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука