Jump to content

Svakodnevne eticke dileme i drugi ogledi

Препоручена порука

пре 2 минута, obi-wan рече

pod nekom satrom

Немој баш шатор, има и финијих места. :)

Иначе, сад сам ишао на његов канал да видим како свира. Дечко, свака част за то! 

Не брините се, дакле, за сутра; јер сутра бринуће се за се. Доста је сваком дану зла свога.

(Мт.6, 34)

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, БанеЛ рече

Немој баш шатор, има и финијих места. :)

Иначе, сад сам ишао на његов канал да видим како свира. Дечко, свака част за то! 

Bio sam prosle godine na svadbi `de je muzika bila od `OK do "moz` da se trpi" - sa izuzetkom violiniste. Decko je skolovan muzicar, i razvaljuje sta radi, i to s pola snage. Medjutim, sta svira tu na svadbi? To ti je jasno. E, a bas to vecina tih koji su skolovani muzicari prosto ne zeli da radi. To jeste de facto doslovna izdaja umetnosti, kojoj su posvetili svoje ucenje i svoj rad. Umetnost (muzika, ali i uopste umetnost) nije prosto pos`o, nego jedno doslovno misionarenje i svedocenje Smisla i Lepote u ovom svetu.

I zato kazem - u tome ih 100% podrzavam. Moja cerka uci muzicku gimnaziju, i u tim sam vodama stalno, pa zato i kazem.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, GeniusAtWork рече

Број пратилаца не мора да буде показатељ колико неко зарађује. Јесте, што их више има веће су шансе да више зарађује, али главна ствар је колико његови клипови имају прегледа и ком су тржишту окренути. Што се тиче адсенса, ако су ти клипови на енглеском и баве се неком популарном - читај исплативом - тематиком, мислим да је зарада нешто типа 3000$ на милион прегледа (опет, и то може доста да варира, све зависи од тематике канала и клипова).

Imas li neku pribliznu predstavu kol`ko moze ovaj violinista da zaradi sa tih nekih 13k pratilaca?

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, GeniusAtWork рече

Број пратилаца не мора да буде показатељ колико неко зарађује. Јесте, што их више има веће су шансе да више зарађује, али главна ствар је колико његови клипови имају прегледа и ком су тржишту окренути. Што се тиче адсенса, ако су ти клипови на енглеском и баве се неком популарном - читај исплативом - тематиком, мислим да је зарада нешто типа 3000$ на милион прегледа (опет, и то може доста да варира, све зависи од тематике канала и клипова).

Ma nije tolika zarada. Ako Mudja kod nas zaradjuje 600 700e onda bi on na stranim sajtovima zaradjivao 1500 do 1600e. Sto se tice pratilaca, broj pratilaca ima veze sa sponzorima sto vise pratilaca to veci broj sponzora, ili vece su sanse za spozore.

Када се ствари ставе на папир, ми вредимо онолико колико наша дела говоре о нама а не наше речи.

Подели на овим сајтовима

@obi-wan Био сам код комшије на свадби прошле године. Неки бенд из Ниша. Не да свирају и певају, разваљују. Страна музика, домаћа, забавна, рок, поп, народна, небитно. Одушевили! Добро, издаја уметности, али да ли свако у свом послу ради само оно што жели и воли? И ја бих волео да имам разбијаче па да само бијемо додатну наставу за такмичења, али у реалности са већином се јурим око таблице множења. Са некима и око одузимања, ма и сабирања. Шта ћу, ни ја не волим, такав је посао. И још много административних ствари које ми се благо речено не свиђају. Али, морам. И математику доживљавам као уметност, али оно што радим, благо речено, није. 

Не брините се, дакле, за сутра; јер сутра бринуће се за се. Доста је сваком дану зла свога.

(Мт.6, 34)

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, БанеЛ рече

@obi-wan Био сам код комшије на свадби прошле године. Неки бенд из Ниша. Не да свирају и певају, разваљују. Страна музика, домаћа, забавна, рок, поп, народна, небитно. Одушевили! Добро, издаја уметности, али да ли свако у свом послу ради само оно што жели и воли? И ја бих волео да имам разбијаче па да само бијемо додатну наставу за такмичења, али у реалности са већином се јурим око таблице множења. Са некима и око одузимања, ма и сабирања. Шта ћу, ни ја не волим, такав је посао. И још много административних ствари које ми се благо речено не свиђају. Али, морам. И математику доживљавам као уметност, али оно што радим, благо речено, није. 

To nije bas adekvatno poredjenje. Ti imas djake koji nose ili ne nose prirodni dar, i zele ili ne zele da rade to-i-to.

Medjutim, ovde je pitanje muzika ili ne-muzika. Retki su koji uz savremeni turbo-mulj bastine i nesto drugo, kao ti koje si slusao, pa i tad, opet dajem za pravo ovima koji ne zele ni po koju cenu da se svedu na svadbarenje. Narod koji ima bogatu umetnicku istoriju, a koji zbog ovih-onih uticaja i sopstvenih brljotina zapostavi tu umetnost, osudjen je na degradaciju i propadanje.

I treba li, uostalom, da to uopste naglasavamo? Svesni smo da zivimo u sredini grand-pink nistavila i pseudoumetnickog blata.

A kao sto rekoh - prava umetnost je uvek bogocovecna, i apsolutno ne trpi kompromis sa materijalizmom i naglasenom brigom za zaradu.

Ako cemo da biramo, ja glasam uvek za pravu umetnost, pa i po cenu nemastine. To je jednako vazan izbor kao i izbor izmedju vere i nevere.

Подели на овим сајтовима

пре 6 часа, obi-wan рече

Pocecemo ovim prilogom sa fb-a, on me i podstakao da pokrenem ovu temu. Pogledajte, pa da pricamo, ako Bog da...

...

Оби, може ли да поставиш само линк, да није embedded. Па да отворим директно на фб.

Нешто неће да ми отвара на форуму сниме са фб. Можда тако буде могло. 

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, obi-wan рече

A kao sto rekoh - prava umetnost je uvek bogocovecna, i apsolutno ne trpi kompromis sa materijalizmom i naglasenom brigom za zaradu.

Ako cemo da biramo, ja glasam uvek za pravu umetnost, pa i po cenu nemastine. To je jednako vazan i strashan izbor kao i izbor izmedju vere i nevere.

Скидам им капу. Ту нема шта да се каже. :skidamkapu:

Послаћу ти нешто на пп, само да видиш. 

• Свиђа ми се 1

(Мт.6, 34)

Подели на овим сајтовима

пре 18 минута, obi-wan рече

Imas li neku pribliznu predstavu kol`ko moze ovaj violinista da zaradi sa tih nekih 13k pratilaca?

Има сајт који се баш тиме бави, убациш му име јутјуб канала и он процени колико има прегледа и нових пратилаца за протекли месец: линк

Укуцао сам га, није ми избацио укупну зараду, али има доле по сваком клипу. Тако да бих рекао одокативно, ако стварно има сваког месеца пола милиона прегледа, онда вероватно може да скупи једно 400-500 евра месечно.

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Lady Godiva рече

Оби, може ли да поставиш само линк, да није embedded. Па да отворим директно на фб.

Нешто неће да ми отвара на форуму сниме са фб. Можда тако буде могло. 

Tu te mozda muci neki ad-blocker, jer dosta njih ima ukljuceno blokiranje pracenja sa drustvenih mreza, a to onda srusi video. Evo cistog linka kao linka.

https://www.facebook.com/DjordjeMilanovic/videos/10216812989945428/

Подели на овим сајтовима

пре 20 минута, GeniusAtWork рече

Има сајт који се баш тиме бави, убациш му име јутјуб канала и он процени колико има прегледа и нових пратилаца за протекли месец: линк

Укуцао сам га, није ми избацио укупну зараду, али има доле по сваком клипу. Тако да бих рекао одокативно, ако стварно има сваког месеца пола милиона прегледа, онда вероватно може да скупи једно 400-500 евра месечно.

Ako pretpostavimo da ima ovakvu zaradu, onda je ovakav postupak jos manje jasan. Dakle, ima zaradu (petpostavljamo) koju ostvaruje brojem poseta. To znaci da je kanal vec dobro razradjen, i da mu ne fale klikovi, jer da nije - ne bi imao ni zaradu. Sta onda dobija jednim jedinim videom, ma koliko on bio senzacionalan? Cak ovako kompromituje sebe, jer je morao da zna da ce nekom da padne na pamet i ideja da je ovo prosto reklama.

Eto, razvili smo pricu jos dalje, samo nastavite. Odlicna ekipa, kao i uvek. :)

Подели на овим сајтовима

Где сам видео неку емисију о некој лобистичкој фирми? :scratch_head: 

Кажу, битна је прва вест, после се испостави да није тачна, али нема везе, она је одрадила посао. 

(Мт.6, 34)

Подели на овим сајтовима

Мислила сам да је неки лик прс'о јер више не зна шта ће од беде, па му дошло или да запали нешто или да се обеси.

Овај дечко дефинитивно није из те приче. Хтео мало да буде познат по интернету или тако нешто.. 

ПС. Не знам шта је етичка дилема овде. ne_shvata

Измењено од Lady Godiva
Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, Lady Godiva рече

Мислила сам да је неки лик прс'о јер више не зна шта ће од беде, па му дошло или да запали нешто или да се обеси.

Овај дечко дефинитивно није из те приче. Хтео мало да буде познат по интернету или тако нешто.. 

ПС. Не знам шта је етичка дилема овде. ne_shvata

Pa pod pretpostavkom da se ovde radi o odbacivanju ovog i ovakvog "sistema" u kome zivimo, da li je ovakav postupak dobar ili nije, zasto jeste, zasto nije?

Подели на овим сајтовима

Takodje, ako bi se ispostavilo da je u pitanju bas cisto samo-reklamerstvo - sta o tome mislite? Da li je takav nacin zarade po vama u redu, i opet - zasto jeste, a zasto nije?

U oba slucaja ima dosta zanimljivih pitanja, na koja bi bilo dobro da vidimo vase odgovore. :)

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...