Jump to content

Svakodnevne eticke dileme i drugi ogledi

Препоручена порука

Pricamo o malim, srednjim i velikim dilemama iz redovnog zivota - da li je neki nas postupak ili postupak nekog drugog pametan i opravdan, tj. da li je dobar il nije. Razume se - u prici izvolite da obrazlozite sopstveni stav, opravdajte ili odbacite postupak o kome je u tom momentu rec.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Pocecemo ovim prilogom sa fb-a, on me i podstakao da pokrenem ovu temu. Pogledajte, pa da pricamo, ako Bog da...

...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Da zamolim urednike da ovu temu zakace ("pinned"), jer mi se cini da ima potencijal da se dobro razvije, a kao zakacena uvek je na prvoj strani podforuma.

Od `fala nemate nista, al` imam ja - `fala unapred. :mahmah:

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, obi-wan рече

Pocecemo ovim prilogom sa fb-a, on me i podstakao da pokrenem ovu temu. Pogledajte, pa da pricamo, ako Bog da...

...

Zakonom je zabranjeno da automobili koji su radjeni za Americko ili bilo koje trziste ne mogu se registrovati u Srbiji zbog novih zakona koji su stupili na snagu. To znaci da i Jugo A radjen za Americko trziste ne moze da se registruje. Generalno je zakon lose napisan jer su ga pisali ljudi koji nemaju toliko dodira sa svetom automobila. Da je ovaj sistem malo bolje postavljen  komisija bi u saradjnji sa klubovima pisala zakone a ne  na svoju ruku i ne bi dolazilo do ovakvih incidenata.

Када се ствари ставе на папир, ми вредимо онолико колико наша дела говоре о нама а не наше речи.

Подели на овим сајтовима

@Liga Džentlmena 

A da li je trebao da prosto sagori auto, ili je imao neki drugi nacin da izrazi protest? Ne znam `el si odgledao ceo video, covek se zali na opstu situaciju u zemlji, na bunilo i ludilo "sistema" u kome ljudi sa visokom skolom ne mogu da sebi nadju neki normalan rad i stoga ne mogu da priuste popravku i registraciju ovog auta. A za bolji prosto nemaju para.

Dakle, dilema je u ovom slucaju - da li je ovaj covek ispravno izrazio svoje negodovanje? Gde smo sad u svemu tome - da li je dovoljno da se to negodovanje izrazi i na neki manje drastican nacin (npr. prosto pisanjem o tome i deljenjem tog pisanja sa drugim ljudima), ili je sve dotle doslo da je ovo pravi (cak mozda i blag) nacin?

Spaljivanje se uvek smatralo vrlo drasticnim cinom, pa otud i dodjosmo do ove teme, koja opet - kako rekoh - ima potencijal da se itekako razgrana...

Подели на овим сајтовима

Свако има да ради са својом имовином што му воља, ако не штети другима. Сјећам се једног лика прије 30 година који изашао из кафане сјео у Заставу 101 , упалио га, пустио музику и на мјесту држао гас до даске док мотор није стао.

Али ово је идиотски чин пошто се у близини налазе куће, жице од струје и њива пшенице, плус што је загадио ваздух.

Боље да је ауто продао у дијелове, јер је свеједно послије морао трактором да отјера олупину на отпад.

Осим ако није бацио негдје поред пута.

Подели на овим сајтовима

Obi. Vidi ovako. Medju mladim ljudima u srbiji vlada misljenne da samo takvim extremnim stvarima mozete poslati neku poruku sistemu ili skrenuti paznju na sebe. Pogledaj te sta se desilo sa protestima za gorivo. Sada nas zezaju za tehnicki koji ne mozemo da prodjemo zbog strajka. Sa jedne strane zakon je u pravu sto kaze da treba da se voze ispravna vozila a sa druge pritiska naroda da mora da vozi 2 do tri godine stara vozila sto je kod nas neizvodljivo

Samo na ovaj navin je mogao da izrazi bunt i da bude vidjen. Sto se tice pisanja, morao bi da pises, i pises i pises i nicemu se ne nadas. Ista situacija kao sa devokama koje ne znaju sta zele  daju ti povoda, pa te olade i tako ukrug. A to je jedno veliko zavlacenje takav je sistem prihvacen u Srbiji.

E sad kao sto znate zakoni se menjaju tek kada se nesto stravicno desi, eto za onu decu sto su silovana i napastvovana, tek kada je napisana peticija i stvari izasle u javnost nesto se preduzelo. Narod je prosto ubedjen da ce na neki takav ekstremni nacin privuci paznju i naterati sistem da se menja.

Када се ствари ставе на папир, ми вредимо онолико колико наша дела говоре о нама а не наше речи.

Подели на овим сајтовима

Постоје бар три разлога да урадиш овако нешто. 

Падне ти ролетна и избациш бес, на своју штету. 

Одреагујеш по принципу имитације нечега што је тренутна актуелна, понављана реакција. 

Припадаш групи људи која на неки начин договара или промовише одређено понашање. 

Разумем емоције ових људи али ако мисле да се неко од одговорних насекирао, у великој су заблуди, нема ништа од тога. Људи су секли прсте у знак протеста и ником ништа. Осим што су то оставили "публици" као модел понашања у протесту. 

Подели на овим сајтовима

Гнев... често присутна због незадовољства ситуацијом.

Што се тиче аута (поред тога што су "предузели све мере безбедности"), могао је паметније усмерити енергију. Онај део око Вуч.ћа разумем али овај ауто је могао у делове па на оглас, бити поклоњен или шта год конструктивно и креативно смислити, па макар и на кило продати...

Недостаје нам смирења, тада би се гневили само на грех.

Тема има практичан карактер ;)

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Liga Džentlmena рече

Obi. Vidi ovako. Medju mladim ljudima u srbiji vlada misljenne da samo takvim extremnim stvarima mozete poslati neku poruku sistemu ili skrenuti paznju na sebe. Pogledaj te sta se desilo sa protestima za gorivo. Sada nas zezaju za tehnicki koji ne mozemo da prodjemo zbog strajka. Sa jedne strane zakon je u pravu sto kaze da treba da se voze ispravna vozila a sa druge pritiska naroda da mora da vozi 2 do tri godine stara vozila sto je kod nas neizvodljivo.

Bravo, ovo si odlicno uocio!

Ne pravdam automatski sam postupak ovog coveka - ostali su dobro primetili da je mogao na vise drukcijih i pametnijih nacina da upotrebi taj auto - medjutim, jasno je da kljucni uzrok ovakvog postupka nije prosta nekultura ili nebriga za okolinu i ostale ljude, nego potpuni bezizlaz koji nam je nametnut svima ovde.

Istina je, moze se i bez auta (ja ga nemam vec 5+ godina), on ne retko i nije bas nasusna potreba, ali je sam koren negodovanja jasan: "Ja zelim da zivim posteno i ljudski, skromno i normalno, a to mi se sistemski onemogucava, i jednostavno vise ne zelim da budem deo toga, tj. ne zelim da prosto cutim i tako prakticno budem saglasan sa ludilom u kome se nalazim".

Ja licno ne bi nikako spalio auto, ali obizrom da se ocigledno radi o normalnom i civilizovanom coveku, trudim se da sagledam samu osnovu ovakvog postupka, tj. da dodam sirine na sopstveno gledanje. Zacudjujuce je upravo to da se radi o nekom ko na samom snimku ne psuje, ne vice, ne pokazuje nevaspitanje, i zato mi je sve to privuklo paznju.

Подели на овим сајтовима

Mačva Zdravog Razuma

DA LI SE SEĆATE #DANIJELA #ŠOKČANIĆA, MOMKA IZ CRNE BARE KOJI JE OŽENIO LEPU KOLUMBIJKU #JENNIFER. O TOME SU PISALI LOKALNI MEDIJI ALI I #RTS. SA SREĆOM SU DOBILI PRVO DETE, A ŠTA SE ONDA DOGODILO PROČITAJTE PORUKU U CELOSTI BEZ CENZURE KOJU NAM JE POSLAO DANIJEL:

Soksanic-Naslovna.jpg

Pozz drustvo. Zasto sam otisao iz zemlje. Eto muka mi vise od tih silnih politicara laganja varanja i mazanja. Bio sam u elitnoj jedinici 5 godina i nisam ustedeo 10e. Plata sa putnim troškovima 300e u dinarskoj protiv vrednosti. Ali casu je prevrsilo kada sam nakon odustajanja od vojske trazio posao kako bih ostao u svojoj rodnoj Macvi. Nazalost nije ga bilo pa sam nasao nesto trenutno kod priljatelja sezonski davao mi je dnevnicu eto da kosimo i odrzavamo groblje. Posla se ne bojim i ne sramotim ali za tu dnevnicu nisam mogao da pokrijem troskove moje porodice . Prvenstveno supruge i bebe. Naravno bio sam na grbaci svojih roditelja sto se tice racuna i stanovanja. Znaci ono osnovno pelene hrana i slicno.E sada dolazi na red deciji dodatak i neka novcana pomoc za prvo dete. Posto mi je supruga iz Kolumbije tu nastaju problemi iako mi je dete srpski drzavljanin. Treba ovaj papir treba onaj papir itd da bi na kraju kontaktirao ministarstvo za rad i socijalna pitanja i dobio odgovor da dostavim iz Kolumbije potvrdu da tamo nismo ostvarili pravo na novcanu pomoc a meni supruga non stop bila u to vreme u Srbiji. Naravno ja im to i kazem ali eto mozda sam to odradio postom.1f602.png? a za deciji dodatak eto nas 5 u kuci pa kada se podeli plata mog oca koja je tada kasnila po 3-4 meseca i majkina crkavica mi prelazimo tadasnjih 8200 dinara po clanu domacinstva i to sve zarad nekih 2000 dinara mesecno. Mene je postalo sramota drzave i svega, zahvalio sam se u opstini na njihovom iscrpnom radu uzeo papire i otisao kuci. Vec sutradan sam poceo da trazim posao preko. Posle 3 nedelje sam ga nasao. Sada je sve ok ,moja porodica ima sve sto joj je potrebno , pomazem i roditelje a gledajuci sa strane sta se desava prvenstveno u mom mestu pa nadalje ne zelim nikada ni da se vratim . Zivot je tezak i ja sam se borio ali mnogo je parazita i lopova. Cestitim i postenim svaka cast a ovi drugi sta da im se kaze oni za sramotu i ne znaju. Svako dobro i cestitam Vam na radu .

DANAS, NAŠ NEKADAŠNJI SUGRAĐANIN ČIJU SU KUĆU MEDIJI NON STOP POSEĆIVALI JER IM JE BIO INTERESANTAN ZBOG SUPRUGE KOLUMBIJKE, SA SVOJOM PORODICOM ŽIVI U NEMAČKOM GRADU HAMBURGU GDE I RADI I OD SVOJE PLATE ŽIVI VEOMA PRISTOJNO.

REDAKCIJA #MZR POZDRAVLJA PORODICU ŠOKČANIĆ I ŽELI IM USPEH NA SVIM POLJIMA. SREĆNO!

https://macvapress.rs/jennifer-i-danijel-savremena-ljubavna-bajka-u-crnu-baru-stigla-snajka-iz-kolumbije/

https://macvapress.rs/radost-u-porodici-sokcanic-stigla-beba-hana-je-nase-zlato/

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, obi-wan рече

Zacudjujuce je upravo to da se radi o nekom ko na samom snimku ne psuje, ne vice, ne pokazuje nevaspitanje

пре 57 минута, АлександраВ рече

Одреагујеш по принципу имитације нечега што је тренутна актуелна, понављана реакција. 

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, obi-wan рече

Bravo, ovo si odlicno uocio!

Ne pravdam sam postupak ovog coveka - ostali su dobro primetili da je mogao na vise drukcijih i pametnijih nacina da upotrebi taj auto - medjutim, jasno je da kljucni uzrok ovakvog postupka nije prosta nekultura ili nebriga za okolinu i ostale ljude, nego potpuni bezizlaz koji nam je nametnut svima ovde.

Istina je, moze se i bez auta (ja ga nemam vec 5+ godina), on ne retko i nije bas nasusna potreba, ali je sam koren negodovanja jasan: "Ja zelim da zivim posteno i ljudski, skromno i normalno, a to mi se sistemski onemogucava, i jednostavno vise ne zelim da budem deo toga, tj. ne zelim da prosto cutim i tako prakticno budem saglasan sa ludilom u kome se nalazim".

Ja licno ne bi nikako spalio auto, ali obizrom da se ocigledno radi o normalnom i civilizovanom coveku, trudim se da sagledam samu osnovu ovakvog postupka.

Poenta je da nam se pisu zakoni i da mi kao ne prosveceni Srbi samo kukamo preko drustvenih mreza i prilagodjavamo se situaciji koja je i ne radimo nista. Ovo je bio jedan svojevrsni bunt i dokaz da ne mogu da upravljaju njegovim zeljama i potrebama. Ovo je stvarno hrabro.

Da bi prodao takav auto u delove treba ti 3 do 5 godina. Jer ne trebaju svima delovi, plus taj auto nije zastupljen toliko i potreba za delovima nije tolika (slabo se vozi). Da ga da na otpadu moze za njega da dobije 100e, isto toliko je i na auto otpadu. Sta ce da radi sa 100 e?

• Свиђа ми се 1

Подели на овим сајтовима

@Милан Ракић 

Bas tako. Ljudima je sistemski nametnut bezizlaz, da bi ili otisli odavde, ili ostali da budu prosto roblje. Vecina prosto nema kako da se snadje da to promeni, jer ne mogu svi da se bave necim sto je u samoj stvari manje-vise nezavisno od ovakvog "sistema", odnosno - svima koji su posteno ucili i placali svoje dugogodisnje skolovanje ova vlast i nekoliko prethodnih su se lepo popisali na taj trud i trosak, i rekli jednostavno "ko vas j..., ne trebate nam".

...

@svi

A sad, sa druge strane, ukljucite u jednacinu bulaznjenje AV-a i njegovih podguznih sircetara o migrantima koji treba da zamene nase ljude koji odlaze (jer ih sistem tera!), i da nadomeste manjak prirastaja (koji sistem sam otezava i cak onemogucava nepostojanjem elementarnih uslova za normalni zivot - kao sto kaze i gornji tekst) - i? Kao rezultat neminovno dobijamo da je ovo sve svakako jedno plansko pustosenje zemlje i naroda. I to je jasno i ocigledno, vec su i veverice to ukapirale.

Sta to, medjutim, znaci dalje za sve nas? Pa evo, jedan od mogucih odgovora vidimo u ovom fb snimku kojim smo poceli temu: ne svi, to je jasno, ali ocigledno je da ce mnogi da posegnu i za drasticnijim nacinima da iskazu svoje negodovanje, jer se vise prosto nema kud. Nema vise ni malo mesta za okretanje, pritisak na ljude je vec presao sve moguce crte, i kao sto vidimo pocelo je da se kida po savovima.

Mi koji smo Crkva treba da smo so svetu, po recima Gospodnjim. Zato i pricamo na ovu temu - da jedni drugima razbistrimo vid, uz Bozju pomoc i ako Bog da.

Ja i dalje nisam uopste siguran da mogu da do kraja objasnim ovaj postupak iz videa, ali rek`o bi` da vec imam neko kompletnije glediste. Samo nastavite dalje... :)

Подели на овим сајтовима

@АлександраВ 

Ukapirao sam sta si rekla, ali spaljivanje auta nije uopste cest, jos manje ponavljan nacin negodovanja. Ili ja nisam u toku... :scratch_head:

Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Креирај ново...