Милан Ракић Написано Јул 19, 2018 Пријави Подели Написано Јул 19, 2018 Дакле, питање као из наслова. Глобализације, интеграције, миграције и остале "ЦИЈЕ"... Пред нашим очима, готово ухватљиво се дешавају промене. Код православних кршћана, један од интегративних фактора је и "национ". Да ли ће тако бити у сразу са променама и за два десетљећа (и даље) нпр. Не сумЉајући у речи апостола и самог ИСХС, шта за вас (и да ли) значи национално одређење Цркве? Како даље? Извол`те... Danijela је реаговао/ла на ово 1 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Јул 19, 2018 Пријави Подели Написано Јул 19, 2018 Mislim da zdravo hrišćanstvo postavlja nacionalizam na pravo mesto i neguje ga. Tako bi trebalo, ali u praksi je mnogo toga izopačenog i zloupotrebljenog od nacionalizma. Милан Ракић and "Tamo daleko" је реаговао/ла на ово 2 Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Јул 19, 2018 Пријави Подели Написано Јул 19, 2018 Nisam kompetentan ni stručan da govorim baš o pravoslavnom hrišćanstvu ali kao laik lično mislim da problem pravoslavnog hrišćanstva i nije nacionalizam sam po sebi već nešto drugo. Nazvao bih to crkvenim etatizmom tj. spregom države i Crkve koja nije baš uvijek bila prinosna ni na hrišćanskom Zapadu ni na Istoku i nije isto što i sprega naroda i Crkve, pogotovu ne isto što i "narodna crkva". Ali u posljednjih par vijekova, naročito od 1917. g i Oktobarske revolucije pravoslavlje više nije vezano takvim načinom za države a ta veza je vrlo oslabila što i nije tako loše pod uslovom da jača veza naroda i Crkve što je prinosnije i za narod i za Crkvu obostrano, pogotovu u ovo vrijeme sekularnih država koje se ponose time što su sekularne i što u svojim Ustavima nemaju čak više ni nikakvog pomena o hrišćanstvu. Sveti Ćirilo i Metodije su na Moravi ostavili živi ukazkovi primjer toga kako treba funkcionisati sprega naroda i Crkve a koji je na Moravi prisutan i vidljiv i dan danas. Ove godine smo na Moravi, Slezsku i u Česku a na Slovensku (Slovačkoj) slavili i katolici i pravoslavni i protestanti isti dan 5.7. 2018. 1155. godišnjicu prihoda sv. Ćirila i Metodija na Moravu koji je i državnim praznikom u Češkoj i u Slovačkoj, zemljama nasljednicama Rostislavove i Svatoplukove Velike Morave. Crkva je danas dakle mnogo slobodnija i samostalnija. Hodova sveta Misa (hodová Mše svatá) - Morava Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Јул 20, 2018 Пријави Подели Написано Јул 20, 2018 Za pomjesnu moravsku katoličku crkvu bi se moglo reći da je "narodnom crkvom" u onom smislu kako su to htjeli i zamislili sv. Ćirilo i Metodije. To je dokaz da narod sam ako to želi i niko mu to ne brani može uspostaviti odnos s hrišćanskom tradicijom kakav želi a to nezavisno od oficijalne crkvene hijerarhije ili neke aktualne doktrinarne linije. Ta je napravila dobar potez da se nikad mnogo nije mješala i petljala u moravske narodne običaje i tradicije i ostavila im slobodnu ruku i da teku u proizvoljnom smjeru spontano i bez suvišnih ograničenja i intervencija od strane crkvene hijerarhije. A učinila je to dobro. Ostala slična videa s folklornom crkvenom moravskom tematikom možete vidjeti ovdje: Hodova sveta Misa (hodová Mše svatá) - Morava Sveta Misa povodom otvaranja Medjunarodnog folklornog festivala MFF u Stražnici (Morava, Češka republika) gdje povremeno gostuju i poznati folklorni ansambli iz Srbije. Prigodnim folklornim pričastnim pjesmama svetu Misu je pratio moravski folklorni ansambl Cimbalová muzika "Praminky" a predvodio je nadbiskup olomoucki i moravski Jan Graubner. A ovo je stvar koja me je kao folkloristu vrlo rastužila i ražalostila. Više od 8 miliona ljudi širom sveta je videlo srpsko kolo, tradiciju i običaje zahvaljujući Kulturno umetničkom društvu "Branko Cvetković". Za 73 godine nikome nije palo na pamet da s adrese u Miloša Pocerca sklanja instituciju koja je kulturno blago ove zemlje prikazala na više od 7.000 koncerata. Juče je na tu ideju došao Savez slobodnih sindikata Srbije i uz pomoć izvršitelja i policije, bez ikakve najave obio vrata i upao u prostorije ovog KUD-a, potpuno neovlašćeno. Ubrzo su dobili odgovor folkloraša i to na ulici. Ovdje možete vidjeti kako to izgledalo na tom Medjunarodnom folklornom festivalu u Stražnici na Moravi prije mjesec dana 2018 Ruski folklorni ansambl Krasnodar, Rusija na gostovanju na MFF Stražnice, 22.6.2018. Moravski svadbeni parovi folklorni tanec/ples Danaj Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Јул 20, 2018 Пријави Подели Написано Јул 20, 2018 пре 16 часа, Zayron рече Nisam kompetentan ni stručan da govorim baš o pravoslavnom hrišćanstvu... ...ali zato cu da postavim jedno 10+ video klipova, u tome sam najbolji!... Милан Ракић је реаговао/ла на ово 1 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Јул 20, 2018 Пријави Подели Написано Јул 20, 2018 пре 57 минута, obi-wan рече ...ali zato cu da postavim jedno 10+ video klipova, u tome sam najbolji!... ok, šta mi drugo preostaje kad ovo ionako nič nerazumijete Pravoslaví a katolicismus v srbské a chorvatské politice během druhé světové války a v devadesátých letech 20.století PDF Postoj Srbské pravoslavné církve k režimu Slobodana Miloševiće: Ideál symfonie církve a státu versus realita Osidla etnofiletismu: Srbská pravoslavná církev v zajetí kosovského mýtu Srbská pravoslavná církev: mezi mýtem, tradicí a nacionalizmem Sáva Janjic - srbský mnich vystupující proti nacionalizmu Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука