Jump to content

Састанак Вулин-Шојгу: Осам нових хеликоптера за ВС (4 Ми-17 и 4 Ми-35)

Оцени ову тему

Препоручена порука

„На састанку са министром Шојгуом започели смо разговоре о набавци новог наоружања од Руске Федерације, четири „Ми–17“ транспортна хеликоптера и четири „Ми-35“ борбена хеликоптера“, изјавио је министар одбране Александар Вулин који се данас састао са својим руским колегом Сергејом Шојгуом, у оквиру званичне посете Руској Федерацији током које ће учествовати на седмој Московској конференцији о међународној безбедности. „Такође, настављамо војно-техничку сарадњу даљим опремањем и модернизацијом МИГ-ова 29, затим тенкова „Т-72“ и борбених возила пешадије, као и одређених типова противваздушног наоружања. Наоружана Србија је мирољубива Србија и гарант мира на Балкану“, истакао је министар Вулин.
Sojgu%20(6).jpg
Министар одбране је својим домаћинима пренео поруку председника Србије, Александра Вучића, да, док је он на челу државе, Србија никада неће учествовати у санкцијама и антируској хистерији. „Нико као Србија није свестан колико боле измишљене лажи и када политичари суде без и једног доказа. Наш одговор је да у томе нећемо учествовати. Све у свету може да се промени осим наших братских и пријатељских односа“, рекао је Вулин. Истакао је још једном да је Србија захвална због односа Русије према Косову и Метохији и очувању нашег територијалног суверенитета и интегритета и подршци свим битним спољно-политичким питањима. „Русија је увек уз нас, разуме и поштује наше интересе и у потпуности разуме и подржава нашу политику војне неутралности. Поруке министра Шојгуа су истоветне оним које је, у недавном разговору, председник Путин упутио председнику Вучићу – Руска Федерација тражи мир и договор, сматра да се Србија понаша одговорно као и да је насиље на КиМ апсолутно неприхватљиво.“

Руски министар одбране, Сергеј Шојгу је рекао да су сусрети са српским министром одбране постали већ традиционални и да су данашњи разговори још један корак ка даљој сарадњи. Шојгу се присетио и своје последње посете Србији, 20. октобра прошле године: „Радо се сећам свечане прославе 73. годишњице ослобођења Београда. То је био важан догађај за мене и још једна потврда братских односа између наших земаља“, рекао је министар Шојгу.
Sojgu%20(3).jpgСаветник председника Александра Вучића, Драгутин Матановић, пренео је министру Шојгуу срдачне поздраве председника Србије и у његово име уручио поклон – икону из 18. века из манастира Соловјецки, а министар Вулин реплику Карађорђеве војводске заставе на којој је извезена порука: „Русија је заштитник православних Срба“.

Министар Вулин се данас састао и са генералним секретаром Организације договора колективне безбедности (ОДКБ) генерал-пуковником Јуријом Хачатуровим. Разменили су мишљења и ставове о актуелним политичким дешавањима, као и о реализацији досадашњих активности и модалитетима за унапређење сарадње. Сагласили су се да је сарадња обострано корисна и усмерена ка интересима обе стране. Хачатуров је нагласио да ОДКБ подржава војну неутралност Србије.

sojgu_1_1522768339.jpg

Министар одбране Србије имаће излагање на Трећем пленарном заседању првог дана Конференције, 4. априла.

logo_mod.png

Подели на овим сајтовима

пре 53 минута, Milan Nikolic рече

Jedva sam čekao da obavestiš. Kakve su ocene za ovu nabavku?

Ако је истина и ако се све обећано реализује, мсм. да се назиру и обриси будуће организације РВ, где би ситуација била следећа: 

а. Батајница - 204. ваздухопловна бригада

- 101. ловачка ескадрила, 10 МиГ-29, 4-8 МиГ-21

- 138. транспортна ескадрила, 2 Ан-26, Па-34 Сенека

- 890. мешовита хеликоптерска ескадрила, 2 Ми-8, 4 Ми-17, 4 Ми-35, 2-4 ХН-42/45

- 252. школска ескадрила, 15 В-54 Ласта, 20 Супергалеб Г-4

а. Лађевци - 98. ваздухопловна бригада

- 241. ловачко бомбардерска ескадрила, 12-16 Ј-22 Орао

- 714. противоклопна хеликоптерска ескадрила 20 ХН-42/45

а. Ниш - 119. ваздушна бригада?

- 676. транспортна ескадрила 2 Ан-26, 1 Ан-2

- 712. мешовита хеликоптерска ескадрила 2 Ми-8, 4 Ми-17, 2-4 ХН-42/45, 6 Х-145

То би тако могло отприлике да изгледа.

Дакле на батајничком аеродрому би 101. ескадрила основно била наоружана са ових 10 МиГ-29 и 4 до 8 МиГ-21 који би служили уз ових 10 до 2025. године када би коначно морали да купимо једну до две ескадриле НОВИХ ловачких авиона. Такође, транспортна ескадрила која би са нишком могла чинити зједнички пук за транспорт и на оперативном нивоу, била би попуњена са два ремонтована и два купљена Ан-26. Хеликоптераши би "осмицу" и "седамнестицу" имали за тактички транспорт, Ми-35 би био борбена платформа у том случају, док би 2 до 4 Газеле служиле за подршку борбеном командовању и везу. У "Курјаке са Ушћа"-252. ескадриле би се "слили" сви Супергалебови Г-4 којима се планира модернизација, тако да би уз 15 уговорених авиона Ласта за основну и прелазну обуку, ти Галебови заокружили "потпоручничку" обуку пилота. Неколико Утви 75 свакако може да се изремонтује нека има за тренажно летење, остатак разделити аероклубовима.

У Краљеву-Лађевцима би се скупила коњица, тј. јуришна компонента нашег РВ, где би се све преостале Газеле објединиле у 714. ескадрили, као и Орлови, модификовани или не, у 241. ескадрили - "Тигрови".

Ниш би евентулано могао да васкрсне поново као бригада, где би био део транспортних капацитета на оперативном нивоу у саставау (васкрснуте) 676. ескадриле, док би 712. ескадрила "Стршљенови", постала мешовита и поред истог броја Ми-8/17 као и сродна јединица на а. Батајница, те истог броја хеликоптера Газела, у Нишу би базирали и нови немачки Х-145 и то свих 6 комада, од којих се прва два очекују до краја ове године.

Све у свему уз један пристојно "увезан" ПВО систем, потпуно интегрисан са ловачком авијацијом, којој не би било згорег још по неки комад, те евентуалним оспособљавањем аеродрома Сјеница са могућношћу подршке за прихват било ког типа авијације, то би било то и сасвим довољно. За почетак и довођење на "0". Од "нуле" је онда потребно редовно ажурирање...

Подели на овим сајтовима

Mi-35?? Ko li se samo toga setio... :smeh1:

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, obi-wan рече

Mi-35?? Ko li se samo toga setio... :smeh1:

И сам сам се чудио. Премда је ово само реализација (отприлике) програма са почетка 90-их. Тада је најмање 20 људи (пилота, техничара) прошло убрзани курс руског и требало доде у СССР на преобуку за Ми-24/28. Међутим, почо рат. Сад је екипа из Ниш на убрзаном курсу немачког. Треба у јуну диду тамо на преобуку за Х-145. Ваљда неће опет бити неког рата :)))

Подели на овим сајтовима

Pa zacudi se bas, to je svakako solidna masina, i za COIN i za uobicajene potrebe. Prosto da neverues da se iko uopste setio toga.

Ja sve mislim da se ovde samo nepismeni politicari nesto trte, d`izvines, a ono, stvarno moz` da bude da su konacno pitali nekog strucnog... :)

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...