Jump to content

Упознајмо се - представимо се

Оцени ову тему

Препоручена порука

Поздрав свима, тек сам сад видео тему за престављање, вероватно бих се пре представио  4chsmu1

Ја сам Урош, рођени Београђанин, од мајке и оца  Hristos vaskrse

А пар информација о мом имену:

-"Rec Uros nekada je imalo znacenje "gospodar". Necete verovati ali potice jos pre hriscanstva od jedne zivotinje koja je u to vreme bila jako zastupljena na prostoru Evrope, a to je Divlji Bizon. Sloveni a kasnije Srbi na Balkanu nazivaju ovu zivotinju GOSPODAR BORILISTA. U Latinskom jeziku ona je izgovarana i pise se kao UROK. Ona vremenom dobija samo znacenje GOSPODAR. Zbog toga se cesto srece kao usputno ime vladara iz dinastije Nemanjica. Ustvari ovo ime su imali svi nego su istoricari iz neznanja napravili gresku. Madjari preuzimaju rec UR za gospodin od Srba."

И још мало о томе:

-"U rodoslovima Nemanjića pominje se kao Nemanjin predak Bela Uroš. No Uroš nije ime nego mađarska titula od ur = čovjek, gospodin u smislu gospodar, što se dosljedno navodi u srpskim titulama. Na Humačkoj ploči iz X - XI vijeka gospodar župe je župi urun. Od osnove ur je i titula gospodarice Srema Ane, koja se pretvorila u ime Urica. Ova je titula u početku bila rezervisana za prijestolonasljednike, a kasnije za veliku gospodu, piše S. Ćirković. Dakle, Bela Uroš je gospodin Bela. Kad se tome dodaju imena Stefan Nemanja, veliki župan; Stefan Nemanja, njegov sin, Prvovenčani; Stefan Nemanja, Vukanov sin; Stefan Uroš, treći sin Prvovenčanoga; Stefan Dragutin, stariji sin Uroša; Stefan Uroš II Milutin; Stefan Uroš III Dečanski; Stefan Dušan; Stefan Uroš IV, koji je umro prirodnom smrću 4. XII 1371. i dalje: Stefan Lazarević, Stefan Branković, postaje jasnio da tri elementa vezuju Nemanjiće i Mađare: a)ime Stefan, jer je njihova država kruna sv. Stefana; Hristos vaskrse titula ur - os , a to je i pridjev = gospodski, pretvorena u ime i c) ime Bela koje je nosilo nekoliko ugarskih kraljeva! J. Kalić u komentaru uz Jovana Kinama veli:

“Kinam kaže da su Uroš i Desa braća... a Dukljanin zna da je Desa bio sin velikog župana Uroša I ... Pošto se iz ugarskih izvora zna da je ugarski kralj Bela II Slepi (1131 - 41) bio oženjen Jelenom, ćerkom srpskog župana Uroša (I), to znači da je ugarska sFun_bat Jelena bila rođena sestra srpskog velikog župana Uroša II. Pored toga, za vreme maloletnog Geze II (1141 - 62) u Ugarskoj je bio veoma uticajan ban i palatin Beloš, po rečima ugarskih izvora i Otona Frajzinškog, ujak kraljev (Geze II)), znači brat kraljice Jelene, i Uroša II... To znači da su Uroš II, Beloš, Desa i Jelena bili deca župana Uroša I...”

Dakle, i u Nemanjića je bilo imena Beloš, koje je samo refleks mađarskoga imena Bela. Ovo samo podupire tezu o tijesnoj vezi Nemanjića i Mađara. S druge strane Dukljaninov Pavlimir dobija nadimak Belo, od lat. bellum = rat, jer je "mnogo uživao u ratovanju". Što je na što, možda, uticalo, to mi sada ne možemo da znamo sa sigurnošću.“

Подели на овим сајтовима

Добродошли драги људи!  iron maiden

И данас, кад дође до последњег боја,

Неозарен старог ореола сјајем,

Ја ћу дати живот, отаџбино моја,

Знајући шта дајем и зашто га дајем.

Подели на овим сајтовима

Подели на овим сајтовима

доброооооооооооооооооо

дошлиииииииииииииииии

свимаааааааааааааааааа

новимааааааааааааааааа

:drugarstvo: 1307_womens https://www.pouke.org/forum/public/style_emoticons/default/smil443643319dc3d.gif

pivo pivo pivo smil41cb5615a0b72.gif smil41cb5615a0b72.gif smil41cb5615a0b72.gif

Никако да се сретнемо...надам се ускоро, такође се надам да ће и нови чланови доћи на окупљање форумаша!!!

И данас, кад дође до последњег боја,

Неозарен старог ореола сјајем,

Ја ћу дати живот, отаџбино моја,

Знајући шта дајем и зашто га дајем.

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

dobra vam noć draga braćo i sestre,

Drago mi je da sam sa vama u online zajednici,ja sam Biljana i iz Loznice sam.Majka sam dvoje odrasle dece.

Tek sam večeras videla ovu temu i zato sam htela da se predstavim i ja.

Znam samo da puno toga ne znam o našem pravoslavlju a volim da saznam i zato sam rado na ovom sajtu.

Želim da mnogima pomognete da duhovno uzrastu.

Svako dobro od Gospoda i mene! 0104_cheesy

Pogledaj, usliši me, Gospode Bože moj. Prosvetli oči moje da ne zaspim na smrt.  Psalam 12:4

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest свештеник Иван

dobra vam noć draga braćo i sestre,

Drago mi je da sam sa vama u online zajednici,ja sam Biljana i iz Loznice sam.Majka sam dvoje odrasle dece.

Tek sam večeras videla ovu temu i zato sam htela da se predstavim i ja.

Znam samo da puno toga ne znam o našem pravoslavlju a volim da saznam i zato sam rado na ovom sajtu.

Želim da mnogima pomognete da duhovno uzrastu.

Svako dobro od Gospoda i mene! 0104_cheesy

Добродошла Биљо, хвала на лепим поздравима. Желимо да нам помогнеш да ова online  заједница буде заиста на помоћ људима који су жедни и глади Бога живога.

Подели на овим сајтовима

Помаже Бог!

Поздравља вас Марија из Епархије бачке.

На  vaistinu сам се учланила давно-у септембру, али тек последњих неколико недеља детаљно проучавам форум slavabogu.Не могу да стигнем све да прочитам, баш сам много пропустила! Нема везе, надокнадићу :D.

Баш сам  :drugarstvo: што сам "пронашла" slavabogu!

hvala што постоје!

Хвала и мом виртуелном пријатељу на ФБ,овде-АlefShin-у, који ме је упутио на поруке.орг!

Подели на овим сајтовима

Марије, драго нас је што ти се свиџамо, а слободно баци и неки коментар понекад, сад кад си прешла из табора ћутолога у причалице  :D:drugarstvo:

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...