Jump to content

Price Solomonove 15 glava

Препоручена порука

Stavio sam ovu temu ovde jer neznam gde bih drugde. Citah Price Solomonove 15 glava i osetih potrebu da ovaj tekst podelim sa vama. Toplo vam preporucujem da ga citate lagano i sa razmisljanjem. Svaka recenica je ovde kristalno jasna i vrlo zivotna i primenjiva. Dok sam citao preispitivao sam sebe i uvideo mnoge promasaje u svom zivotu ali i izlaz iz njih. Najlepse u ovom tekstu je sto je razumljiv svima bez obzira na obrazovanje i uzrast. Neka vas Bog blagoslovi dok citate! :) 

Prov 15:1 Blag odgovor ublažava jarost, a riječ osorna uvećava srdžbu.
Prov 15:2 Jezik mudrih ljudi proslavlja znanje, a usta bezumnih prosipaju ludost.
Prov 15:3 Oči su Jahvine na svakome mjestu i budno motre i zle i dobre.
Prov 15:4 Blaga je besjeda drvo života, a pakosna je rana duhu.
Prov 15:5 Luđak prezire pouku oca svog, a tko ukor prima, pametno čini.
Prov 15:6 U pravednikovoj je kući mnogo blaga, a opaki zarađuje propast svoju.
Prov 15:7 Usne mudrih siju znanje, a srce je bezumnika nepostojano.
Prov 15:8 Žrtva opakog mrska je Jahvi, a mila mu je molitva pravednika.
Prov 15:9 Put opakih Jahvi je mrzak, a mio mu je onaj koji ide za pravicom.
Prov 15:10 Oštra kazna čeka onog tko ostavlja pravi put, a umrijet će tko mrzi ukor.
Prov 15:11 I Šeol i Abadon stoje pred Jahvom, a nekmoli srca sinova ljudskih.
Prov 15:12 Podsmjevač ne ljubi onog tko ga kori: on se ne druži s mudrima.
Prov 15:13 Veselo srce razvedrava lice, a bol u srcu tjeskoba je duhu.
Prov 15:14 Razumno srce traži znanje, a bezumnička se usta bave ludošću.
Prov 15:15 Svi su dani bijednikovi zli, a komu je srce sretno, na gozbi je bez prestanka.
Prov 15:16 Bolje je malo sa strahom Gospodnjim nego veliko blago i s njime nemir.
Prov 15:17 Bolji je obrok povrća gdje je ljubav nego od utovljena vola gdje je mržnja.
Prov 15:18 Gnjevljiv čovjek zameće svađu, a ustrpljiv utišava raspru.
Prov 15:19 Put je ljenivčev kao glogov trnjak, a utrta je staza pravednika.
Prov 15:20 Mudar sin veseli oca, a bezumnik prezire majku svoju.
Prov 15:21 Ludost je veselje nerazumnomu, a razuman čovjek pravo hodi.
Prov 15:22 Ne uspijevaju nakane kad nema vijećanja, a ostvaruju se gdje je mnogo savjetnika.
Prov 15:23 Čovjek se veseli odgovoru usta svojih, i riječ u pravo vrijeme - kako je ljupka!
Prov 15:24 Razumnu čovjeku put života ide gore, da izmakne carstvu smrti koje je dolje.
Prov 15:25 Jahve ruši kuću oholima, a postavlja među udovici.
Prov 15:26 Mrske su Jahvi zle misli, a dobrostive riječi mile su mu.
Prov 15:27 Tko se grabežu oda, razara svoj dom, a tko mrzi mito, živjet će.
Prov 15:28 Pravednikovo srce smišlja odgovor, a opakomu usta govore zlobom.
Prov 15:29 Daleko je Jahve od opakih, a uslišava molitvu pravednih.
Prov 15:30 Bistar pogled razveseli srce i radosna vijest oživi kosti.
Prov 15:31 Uho koje posluša spasonosan ukor prebiva među mudracima.
Prov 15:32 Tko odbaci pouku, prezire vlastitu dušu, a tko posluša ukor, stječe razboritost.
Prov 15:33 Strah je Gospodnji škola mudrosti, jer pred slavom ide poniznost.

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

@Phoebe

Sta imas da budes zbunjena? Ajde pricaj ciki! :) 

• Радостан 1

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 42 минута, Trifke рече

@Phoebe

Sta imas da budes zbunjena? Ajde pricaj ciki! :) 

Oprosti, opet tehnički problemi pa sam u međuvremenu zaboravila misao :blush: Ne šalim se, al kad pročitam ponovo, javim utiske.

Meni je kompletna knjiga Priče Solomonove savršena.

p.s. sad si mi skinuo ban jer jedina hoću da komentarišem :nene:

Šta je konkretno pitanje?

Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, Phoebe рече

Oprosti, opet tehnički problemi pa sam u međuvremenu zaboravila misao :blush: Ne šalim se, al kad pročitam ponovo, javim utiske.

Meni je kompletna knjiga Priče Solomonove savršena.

p.s. sad si mi skinuo ban jer jedina hoću da komentarišem :nene:

Šta je konkretno pitanje?

Nema pitanja samo dgovori! girl_smiley

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Phoebe рече

Da analiziram stih po stih, a ti daš plus ili minus? I packe po zasluzi

Moze! :) 

• Свиђа ми се 1

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Trifke рече

Prov 15:1 Blag odgovor ublažava jarost, a riječ osorna uvećava srdžbu.

Ovaj Solomonov stih istovetan je srpskoj narodnoj poslovici da Lepa reč i gvozdena vrata otvara.  Osim toga, kada tiho i mirno pričamo, sa puno ljubavi i dobrote, i kamen će se rastopiti. Eto, ti si do maločas bio gnevan, a sad te moja ljubaznost otopila. 

пре 4 часа, Trifke рече

a riječ osorna uvećava srdžbu.

Da sam ja ili neko drugi odgovorila srdito, što se moglo očekivati, ti bi planuo još više i izbio bi sukob većih razmera :catfight

• Оплаках :)) 1
Подели на овим сајтовима

пре 14 минута, Phoebe рече

Ovaj Solomonov stih istovetan je srpskoj narodnoj poslovici da Lepa reč i gvozdena vrata otvara.  Osim toga, kada tiho i mirno pričamo, sa puno ljubavi i dobrote, i kamen će se rastopiti. Eto, ti si do maločas bio gnevan, a sad te moja ljubaznost otopila. 

Da sam ja ili neko drugi odgovorila srdito, što se moglo očekivati, ti bi planuo još više i izbio bi sukob većih razmera :catfight

Odakle ti da sam bio gnevan? Bas sam nesto daleko od toga danas. Mada sam imao prilike nista me nije naljutilo! :smeh2:

• Радостан 1

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Trifke рече

Odakle ti da sam bio gnevan? Bas sam nesto daleko od toga danas. Mada sam imao prilike nista me nije naljutilo! :smeh2:

Čuvaj se gneva strpljivog čoveka (kao ja), a takvi uvek ljuti su bezopasni. I šta ćemo sad, profesore? Da analiziram dalje ili neka hvala? :)))

• Оплаках :)) 1
Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Phoebe рече

Čuvaj se gneva strpljivog čoveka (kao ja), a takvi uvek ljuti su bezopasni. I šta ćemo sad, profesore? Da analiziram dalje ili neka hvala? :)))

Eph 4:26 Gnevite se i ne grešite; sunce da ne zadje u gnevu vašem.
:sunce:

• Збуњен 1

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, Trifke рече

Prov 15:18 Gnjevljiv čovjek zameće svađu, a ustrpljiv utišava raspru.

Ja sam ova pod dva :sunce:

пре 6 часа, Trifke рече

Prov 15:23 Čovjek se veseli odgovoru usta svojih, i riječ u pravo vrijeme - kako je ljupka!

:sunce::)))

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...