Jump to content

Sloboda

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 5 минута, Grizzly Adams рече

Нема ништа ружно, само сам директан. Очигледно нисам једини који је стекао тај утисак. Који је можда погрешан, али онда не би требало да буде тешко да га промениш.

Само питање си поставио - "нико неће да ми одговори него ме нападају". Па има ко би можда хтео, а чисто сумњам да те неко "напада" само зато што си питао... Али питај лепо, не одма негативно.

Hvala ti na direktnosti. Trebalo je to ranije. Ako je ovo opšte mišljenje onda je vreme da prekinem pisanje ovde.

Avokado izvini što uzurpiram temu.

пре 31 минута, HOA+ рече

(dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има.

Подели на овим сајтовима

пре 17 минута, Grizzly Adams рече

Можда. Кад кажемо "Бог је изван наше могућности поимања" ту се мисли на "у потпуности". Делимично, можемо да разумемо неке ствари. Чак и без Библије и верских извора, ако филозофираш "напамет" о потенцијалном "Творцу Универзума" то је јасно - логично је Он изван своје творевине, постоји у некој другој реалности од ове наше. Због тога можемо да знамо само оно што нам је на неки начин саопштено, тј. "откривено".

Ево и почео сам нешто да објашњавам, без обзира...

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, VaSa110 рече

Hvala ti na direktnosti. Trebalo je to ranije. Ako je ovo opšte mišljenje onda je vreme da prekinem pisanje ovde.

Avokado izvini što uzurpiram temu.

Ето сад се фемкаш нешто, "театрално напушташ просторију" итд.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Ja još uvek ne razumem pitanje.

Питање је било како то ми можемо да знамо било шта о Богу, ако кажемо да "не можемо да појмимо Бога".

А Васа је то питао 100 пута и нико није тео да му одговори него су га "нападали"... неки ванземаљци...

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Grizzly Adams рече

Питање је било како то ми можемо да знамо било шта о Богу, ако кажемо да "не можемо да појмимо Бога".

А Васа је то питао 100 пута и нико није тео да му одговори него су га "нападали"... неки ванземаљци...

Ti si mu odgovorio.

Bog je za nas potpuna nepoznanica kao što je i naduman.

U Hrišćanstvu se vera zasniva na Živom Hristu, koji je svojim dolaskom u  svet nama otkrio Sebe onoliko koliko smo bili tada u stanju da primimo.

Bog je postao čovek, da bi čovek postao bog. Sve što o Bogu znamo to je delo Božjeg otkrovenja, pre Hrista je Sveti Duh otkrivao sebe, onoliko koliko su i sami proroci mogli da prime.

Hristos je takođe to isto uradio i rekao nam je: Imam vam još svašta govoriti ali vi to još ne možete primiti. Takođe je Hristos ustanovio crkvu gde se čuvaju Tajne Hristove a sam Hristos je rekao, da će Sveti Duh otkrivati te Nebeske Tajne ali opet na način koji mi možemo primiti.

Suština Boga je neispitiva i to se ne može opitno upoznavati a sve ostalo što imamo od Pisma i Predanja primili smo od samoga Hrista u Duhu Svetome, koji upravlja Crkvom.

Dakle sve osim suštine (usije) Trojice, je moguće da nam bude otkriveno a već sada nam je dato mnogo.

Hrišćani strogo vode računa, kad se priča o Bogu, da nijednog trenutka ne odlaze u fantamozgarije, nego razgovaraju na način koji nijednim delom ne odstupa od Božjeg otkrovenja samoga sebe, dato nam na dar.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 56 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Ti si mu odgovorio.

Bog je za nas potpuna nepoznanica kao što je i naduman.

:D

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 12 часа, Avocado рече

A to pitanjce samo ukazuje na to da je "svemoćnost" prilično sporan i loše definisan pojam... u smislu u kojem se obično koristi ili zamišlja... mada može i da se redefiniše... ali se onda potencijalno upada u druge apsurde...

P.S. mada je samo pitanjce retorički trik i nije validan argument...

Мени то питање никад није ни звучало као неки парадокс. Ако је Бог свемоћан, онда може по вољи и да ограничи сопствену свемоћ, и тако да створи камен који не може да подигне.

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Avocado рече

:D

Avokado što se smejuljiš, pa Bog je nama nepoznat i naduman je. Čovek nikada ništa o Bogu ne bi saznao, da mu se On sam nije otkrio i u takvoj meri, da bi uspeli da Ga pojmimo.

Sve što o Bogu znamo je ustvari, što je Bog nama rekao o sebi.

Ne znam što te muči takvo razumevanje?

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

• Гости
пре 1 сат, Volim_Sina_Bozjeg рече

Avokado što se smejuljiš, pa Bog je nama nepoznat i naduman je. Čovek nikada ništa o Bogu ne bi saznao, da mu se On sam nije otkrio i u takvoj meri, da bi uspeli da Ga pojmimo.

Није нама Бог непознат, ствар је вере. 

Логиком се не може објаснити ни Аристотелов: "Непокренути Покретач".

Подели на овим сајтовима

пре 9 часа, VaSa110 рече

Ovo je krajnje neozbiljno.

То што ти прилазиш проблему острашћено само теби може да смета. 

пре 9 часа, VaSa110 рече

Pa ako ovo nije razjašnjeno kako očekujete da se poveruje kada pričate bilo šta o bogu.

Не знам који "ми"; не очекујем ништа. Поготову не "da se poveruje" на основу "pričanja". :D 

пре 9 часа, VaSa110 рече

Ako je tako kompleksno (uopšte ne shvatam zbog čega)

Па зато што је човек комплексан. Неки веле да ћемо причекати можда и још неколико миленијума за дефиницију човека. (онај хинт о епистемологији ти изгледа не значи пуно, а и изигнорисао си оно да нема инструмената за детекцију свих елемената човека, видим) 

пре 9 часа, VaSa110 рече

zašto neko od teologa jednom ne sedne i lepo napiše sve što treba

Не знам. И не знам чему, тј. шта би ико тиме постигао. Ниједан систематичан "приказ" не би могао да обухвати сва (могућа) искуства људи. Ни верујућима не би био неки солидан "guide", а камоли широј публици. А и иначе се грозим "дефинитивних објашњења", тако да оно... 

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, Volim_Sina_Bozjeg рече

Ista primedba kao i za onu prethodnu frazu... loše se izražavaš i sam nepotrebno stvaraš kontradikciju... ako o Bogu znate nešto (kako god da ste to saznali) onda nije za vas potpuna nepoznanica.

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Avocado рече

Ista primedba kao i za onu prethodnu frazu... loše se izražavaš i sam nepotrebno stvaraš kontradikciju... ako o Bogu znate nešto (kako god da ste to saznali) onda nije za vas potpuna nepoznanica.

Pavao to izražava ovako: “U njemu živimo, mičemo se i jesmo, njegov smo rod” (Dj 17,28).

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, GeniusAtWork рече

Мени то питање никад није ни звучало као неки парадокс. Ако је Бог свемоћан, онда може по вољи и да ограничи сопствену свемоћ, и тако да створи камен који не може да подигне.

Ne može, jer onda imaš neko t nakon kojeg bi postojao kamen kojeg ne može da podigne... takođe, nema veze sa voljom, jer se ne radi o kamenu kojeg neće da podigne, nego ne može.

Fora je u tome što je "kamen kojeg ne može da podigne svemoćno biće" sam po sebi kontradikcija. Ne postoji i ne može da postoji neko X koje predstavlja toliku težinu kamena.... samim tim ne može ni da napravi kamen koji je težak X... ne zato što nema dovoljno moći da napravi takav predmet, već zato je predmet neodrediv.

Dakle, ne ukazuje pitanje na neki potencijalni paradoks koji bi nastao u realnosti, već je samo pitanje paradoksalno... kao i npr. pitanje da li može da napravi krug sa ćoškovima... samo je kod ovog to manje očigledno jer za bića koja nisu svemoćna postoji X... ja mogu da isklešem kamen težak 300kg, ali ne mogu da ga podignem.

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Avocado рече

Ne može, jer onda imaš neko t nakon kojeg bi postojao kamen kojeg ne može da podigne...

ОК, написао сам "да створи", можда није адекватан пример. Не мора да створи посебан камен који он не може да подигне, већ може да свесно одлучи да ограничи своју (све)моћ тако да не може да подигне неки камен/предмет који већ постоји. И онда наравно може ако хоће опет да поврати своју свемоћ, па да онда може да га подигне. Оно, ако је свемоћан, то не би требало да му буде проблем?

пре 14 минута, Avocado рече

takođe, nema veze sa voljom, jer se ne radi o kamenu kojeg neće da podigne, nego ne može.

Мислио сам на вољу да ограничи своју моћ, не да не жели да подигне камен.

пре 16 минута, Avocado рече

Fora je u tome što je "kamen kojeg ne može da podigne svemoćno biće" sam po sebi kontradikcija.

Ма знам, него ми занимљивa цела прича, па се мало убацујем  :)))

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...