Jump to content

Da li bi ste se udali/ozenilli sa osobom druge vere?

Оцени ову тему

Da li bi ste se udali/ ozenili sa osobom druge vere?   

24 члановâ је гласало

1. 1. Da li bi ste se udali/ozenili sa osobom druge vere?

• Da, bez obzira koje je vere
      4
    • Da ali samo hriscanske
      1
    • Da ali samo ako nije pripadnik neke sekte.
      5
    • Da za hriscanina ali samo ako nije pripadnik neke sekte.
      3
    • Ne bez obzira na pogodnosti koje bi taj brak doneo
      0
    • Ne nikako!
      11

Препоручена порука

Interesantno, u zadnjih 8 stranica ni reci o temi. 

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Nastasja Ana рече

Jel u zivotu uopste postoje pravila? Ponekad mi se cini da ne postoje

Na koja pravila mislis?

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

Matrilokalni brak, gde je uobičajeno da zetovi dolaze iz drugog plemena, dosta dugo je bio norma, pokazuju genetska istraživanja. Patrijarhat je novotarija :smeh1:

Svaka osoba i porodica su drugačije, ali po nekom pravilu ženama u trudnoći, oko porođaja, sa bebama i malom decom, najviše znači podrška svoje porodice, posebno majke, sestara, tetaka, itd.

A fizička izdvojenost mladog para je meni lično svakako najbliskija varijanta.

• Волим 1

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Nastasja Ana рече

okolnosti koje cine zivot, srecne okolnosti... Pravila iz crkve, ispunjenje onoga sto zelimo, ako to mozes nekako da povezes... Da li okolnosti prevagnu ili jaka vera kad ti okolnosti ne idu na ruku? Da li onda ima veze sto ispostujes sve u vezi crkve sto treba...

Hristos je i dosao da bi nas oslobodio od sveza okolnosti da ne budes rob ni okolnostima ni grehu ni samoj sebi.

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

Što se tiče teme, lepo Džumandži reče da dva pravoslavca mogu uvideti da ne veruju u istog Boga. Žena insistira na seksu samo četvrtkom van postova ako nije crveno slovo, tera decu na silu u crkvu, a muž se ne slaže.

Normalni ljudi različitih vera koji vole Boga bez grča i vole jedno drugo mogu da se usklade. Svakako onaj ko je pravoslavac u vezi može poštovanje tuđih ograničenja i pravila da shvati kao svojevrstan post i podvig. Žena ti je Jevrejka i želi da živi košer? Pravila uzdržavanja su bar umerenija i intuitivnija od strogog držanja postova bez odnosa. Možeš i ti nešto da skuvaš u petak uveče, mada je svakako običaj da se sve unapred spremi za Šabat. Muž ti je ateista? Ako ne prezire veru i otvorenog je uma i ne smeta mu da živiš po veri i uvodiš decu u veru, pa makar on bio tu da sve vreme postavlja teška pitanja, mora li biti problema?

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Nastasja Ana рече

to nije bas lako, ako znas sta hoces

To jeste bas tako. Onoga koga Hristos oslobodi nemogu da pometu nikakve okolnosti osim ako on sam nece da robuje okolnostima. Dokaz za to su ti zivoti mnogih ljudi i koji su zivi i koji su davno umrli. Nemoze niko tebe da natera da cinis greh. Ti ga cinis samovoljno.

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Nastasja Ana рече

a sta ako se zaljubis u nekog, pa hoces samo tog

To sto si se ti zaljubila to ne znaci da je on za tebe. Ko kaze da je ono sto ti hoces dobro? 

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Nastasja Ana рече

dusebriznici :D

Ne znam... ja izgleda nemam u okruženju dušebrižnika, i zaista mi nije jasno da neko nekom nudi "ljude", kao da je Dormeo u pitanju.

Подели на овим сајтовима

пре 7 часа, Православни Србин рече

Nije, pošto ja pišem i na osnovu iskustva onih koji su to i prošli. Drugo, ovde smo vise pričali o opštim stvarima, nije potrebno da budeš u braku da bi to primetio kao što ne moraš da budeš doktor matematike da bi znao da su dva i dva četri.

S tim što naravno nije svačije iskustvo isto, nismo ni mi svi isti, itd. ;) 

Jao mali, popio si svu pamet ovog sveta pa prosipaš iskusnijima i starijima :0212_rolleyes:...ali ajde, nisam znala da si '95. tek do sinoć.

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, Trifke рече

U kojoj to bajci , majke ti? Ja tu bajku nisam cuo do sada. :))

Ja jesam, ali bajku o svekrvi i snaji-samo kad su razdvojene, pa se poštuju. 

• Хахаха 1
Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Paradoksologija рече

Matrilokalni brak, gde je uobičajeno da zetovi dolaze iz drugog plemena, dosta dugo je bio norma, pokazuju genetska istraživanja. Patrijarhat je novotarija :smeh1:

Svaka osoba i porodica su drugačije, ali po nekom pravilu ženama u trudnoći, oko porođaja, sa bebama i malom decom, najviše znači podrška svoje porodice, posebno majke, sestara, tetaka, itd.

A fizička izdvojenost mladog para je meni lično svakako najbliskija varijanta.

Patrijarhat je prokletinja za ženu. 

Ovo za porođaj i majku si super istakla. Znaš koliko joj svekrva fali u tim trenucima, samo da je nervira :smeh1:.

Što se tiče fizičke izdvojenosti-to je najzrelija varijanta, ko može da priušti. Ne mogu objasniti ljudima da žene trpe, ne vole i promenile bi situaciju da mogu u sekundi :0212_rolleyes:. Ali nooouuu, moje pleme, moja krv, stick together, žene to vole :0212_rolleyes:. Promašaji patrijarhata :0212_rolleyes:.

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Natasa. рече

Patrijarhat je prokletinja za ženu. 

Ovo za porođaj i majku si super istakla. Znaš koliko joj svekrva fali u tim trenucima, samo da je nervira :smeh1:.

Što se tiče fizičke izdvojenosti-to je najzrelija varijanta, ko može da priušti. Ne mogu objasniti ljudima da žene trpe, ne vole i promenile bi situaciju da mogu u sekundi :0212_rolleyes:. Ali nooouuu, moje pleme, moja krv, stick together, žene to vole :0212_rolleyes:. Promašaji patrijarhata :0212_rolleyes:.

Da ne grešim dušu, majka mi je rano umrla i lično sam imala pomoć i podršku svoje svekrve u prvim danima posle porođaja. Ima tu i proste ženske solidarnosti, a i žena je stvarno divna.

Ali u globalu se žene najprijatnije osećaju uz podršku svojih najbližih tada. 

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

пре 20 минута, Paradoksologija рече

majka mi je rano umrla i lično sam imala pomoć i podršku svoje svekrve u prvim danima posle porođaja.

Boldovano je ključno :(.

Muški ego je neverovatan. Kad žena dolazi kod muža, pogotovo u današnje vreme, to je-ili računica (ajde dok se ne snađemo/tu ima više prostora/bolji su uslovi) ili u selima tradicija-tako su naši stari radili, to se sad od mene očekuje, mada to izumire polako, zato valjda i uvoze Albanke. Ali da voli što ide u tuđu kuću sa svekrvom, jetrvama, zaovama i ostalima to mi je stvarno smešno. Neka je bilo ko izdvoji i pita je l bi volela da živi sama sa svojim mužem i decom, stvarno je naivno za očekivati da će da kaže-NE, ja se žrtvujem :smeh1:. I taj pojam žrtve je diskutabilan. Ajde kad je mlad i zaljubljen par pa ne vidi dalje od nosa; ali posle 20 godina kad krene naplata...:smeh1:.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...