Jump to content

Hrišćanin i razbibriga

Оцени ову тему

Sozont

Препоручена порука

On 2/19/2018 at 11:05, Sozont рече

Hrišćanin i razbibriga.

Da li hrišćanin i razbibriga mogu zajedno ili ne?

Naravno, hriscani ne poricu prirodu, sve drugo je mazohizam i sektastvo.

On 2/27/2018 at 18:25, Sozont рече

Pa da ima puno onih koji odmah skoce na krajnost.Rekao bih treba malo sire sagledati.Ajd onda da vidimo st ja to za vas razbibriga mada mi to deluje kao ono uhvacen sam ali hajde da se izvucem pa cu reci da razbibriga je ipak nesto...

Sta je za vas razbibriga?

Mislim da je ovde relevantnije pitanje sta je za tebe hriscanin?

Подели на овим сајтовима

Мислим  да је разбибрига кључна ствар у животу свакога човека, јер разбија бригу , и молићу лепо шта има лоше у томе ако разбијамо бригу, хришћани  не би требало много да  брину и зато гласам за разбијање бриге....:D 

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Muramasa рече

Jesam. "Uputstvo za besmrtne" od Sisojeva, "Umeće umiranja" od Karelina, "Suzna moljenja" od prepodobnog Jefrema, a najprepodobnije što sam pročitao je Lestvičnikova "Tamnica". Ni posle 4 godine nisam uspeo da je svarim. 

Pročitao sam i dosta pisanija od Nikolaja i Justina.

Naravno, ništa od toga nisam tražio po pruncipu "sad ću da pročitam to i to delo", nego sam googlao site:prepodobnisajt.rs (svetosavlje, pouke, manastirlepavina...) prepodobniupit1 AND/OR prepodobniupit2... (pakao, strašni sud, demoni, mitarstva, promisao...).

Мора да је било ужасно занимљиво читати све ово, тако "на суво".

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Broken рече

Ovde na forumu izgleda na dva čoveka ide jedan trol. Svaki treći je trol. :)

Ima se, moze se...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Muramasa рече

Takoe!

Hrišćanin ima da bude prepodoban i da se posipa pepelom, što zbog svojih, što zbog tuđih greha, ali nikako da ih ne osuđuje, nego da krivi sebe zbog njih (svi smo krivi za sve). On je najgori od svih grešnika, demone posramio. Avaj njemu.

Nikako ne sme da bude lepo raspoložen, a kamoli da se smeje. Kad bi znao bezdan grehova svojih, nikada se ne bi smejao, daleko bilo. Smeh raslabljuje dušu i uvodi je u bestidnost.

Bezgrešan Hristos se nikada nije smejao, nego plakao zbog grehova ljudskih.

Jos malo pa da prijavis ispit, dobro ti ide...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 27 минута, obi-wan рече

Jos malo pa da prijavis ispit, dobro ti ide...

Ја сам затечена његовим знањем. Одушевљена сам. Чак ме је и постидео донекле :smeh1:

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Muramasa рече

Jesam. "Uputstvo za besmrtne" od Sisojeva, "Umeće umiranja" od Karelina, "Suzna moljenja" od prepodobnog Jefrema, a najprepodobnije što sam pročitao je Lestvičnikova "Tamnica". Ni posle 4 godine nisam uspeo da je svarim. 

Pročitao sam i dosta pisanija od Nikolaja i Justina.

Naravno, ništa od toga nisam tražio po pruncipu "sad ću da pročitam to i to delo", nego sam googlao site:prepodobnisajt.rs (svetosavlje, pouke, manastirlepavina...) prepodobniupit1 AND/OR prepodobniupit2... (pakao, strašni sud, demoni, mitarstva, promisao...).

Zasto ?

Потпис:

Надање је моје- Отац;

Прибежиште моје- Син;

Покров мој- Дух Свети;

Тројице Свесвета, слава теби.

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, Muramasa рече

Jel mi veruješ da ništa od ovog gore nisam ja izmislio? Samo sam sažeo u par rećenica ono što sam pokupio od Rafaila Karelina i Danila Sisojeva.

Само си то истргао из контекста. Ниси скапирао поенту. 

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...

Разбрибрига није сама по себи негативна. Ако је човек нормалан, нормална му је и разбрибрига.

Razmisljam ako se ugledamo na Hrista (nigde ne rece ugledajte se na mene jer sam razbibrizljiv,... ), svetitelje, starce, monahe neznam gde da nadjem kod njih razbibrigu pa eto zato pitam.
Подели на овим сајтовима

@Sozont Razbibriga je prvobitno molitva, pokajanje, post, ispovest, redovno  pohadjanje Liturgija i ucestvovanje u Svetoj Evharistiji. To oduzima svaku brigu od coveka. Odatle ja shvatam pojam razbibrige, jednostavno, ziveti u Gospodu, i Gospod u tebi, i neces imati nikakvih briga. Kao sto je pisano, Pomoc je moja od Gospoda, koji je stvorio nebo i zemlju, i zato ako u Njemu zivimo, sve ostalo dodje na svoje i nema brige ni dosade (ako pod tome mislis na razbibrigu). Ali pazi, od dosade i brige, mozes da sebi naneses duhovnu pometnju. Najbolji nacin da se zivi u danasnjem svetu (ako nisi monah) je naci posten, fizicki posao, da imas molitveno pravilo i naravno, kao kruna svega Evharistija. 

Sveti oci su osudjivali tadasnje nacine razbibrige , kao sto je odlazak u pozoriste... Kako kaze Kalist Ver, postoji belo, zeleno i crveno mucenistvo. Belo je odricanje svega gresnog u cemu covek uziva. Zeleno, je rad i molitva i Evharistija, a crveno je mucenstvo u krvi. 

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...
On 19.4.2018. at 3:58, Sozont рече

Razmisljam ako se ugledamo na Hrista (nigde ne rece ugledajte se na mene jer sam razbibrizljiv,... ), svetitelje, starce, monahe neznam gde da nadjem kod njih razbibrigu pa eto zato pitam.

Да ли ћемо ако неко помене нерад да кажемо да је то ово што наводиш? 

Јасно знамо шта се подразумева под разбибригом а шта под животом у Христу. 

Мислим да погрешне термине не треба користити. 

Управо зато рекох да нигде не нађох да Свети Оци користе термин разбибрига. 

Подели на овим сајтовима

On 10.3.2018. at 10:40, Lady Godiva рече

Онда ће да нас баци у огањ вечни где је кукњава и шкргут зуба.

Молим те само да се тако благочестив и пун душекорисних мисли, помолиш и за нас грешнике, којима прође живот у зезању.

Закључке си ти извела, погрешно. 

Ништа од тога ја нисам рекао што ти закључујеш. 

Да ли тако са сваким чије питање ти се не свиђа, до мишљења нисмо ни стигли. 

Ово је расправа па ако постављам питање јел то лоше? 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...