Jump to content

Da li ste doziveli ili preziveli preljubu?

Trifke

Препоручена порука

пре 2 часа, Juanito рече

Сигурно знате за онај мрсни виц о сличности између жене и живе ограде?

Ne znamo. :)))

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Rastko A. рече

pa kao varas osobu, jer nesto nedostaje, al ipak ostajes sa tom osobom. To mi nikad nece biti jasno

Ni meni.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Рапсоди рече

Јел ја и ти причамо различитим језицима, па ме не разумеш ? Овде није питање( дискусија )знамо ли или не за  случајеве , наравно да сви ми имамо у окружењу"  живе случајеве " , односно примере које ти наводиш. А ја знам много више случајева дијаметрално супротних....где су  двоје остали заједно упркос разно разним искушењима ( хладноћа једног, ригорозни ставови, неразумевање...итд ) видиш да има много више светих и небоносних него што ти мислиш...

Spinujes. Jasno sam pitao pitanje i rekao na koje ljude mislim. I tih na koje ja mislim, na zalost, ima podosta.

• Свиђа ми се 1

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Rastko A. рече

pa kao varas osobu, jer nesto nedostaje, al ipak ostajes sa tom osobom. To mi nikad nece biti jasno

У принципу се слажем, али то је лако само док је у питању "забављање" без обавеза.

Кад се ожениш па дођу деца, разне обавезе итд. онда ствари нису тако једноставне.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Phoebe рече

Treba. Ako postane takav kakvog si opisala, sigurno nešto mulja i krije od nje

Ili u najmanju ruku ima neki dubok duhovni problem.

Dakle, u braku se menjaju oboje, ne samo jedno, ako jedno zataji, drugo bez ostatka ima svako pravo da trazi razloge.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Рапсоди рече

Нико нема оправдање, а поготово не прељубници. Тај камењар ако се не покаје,  камењем ће у паКлу бити засут :smeh1:, а то друго које свим срцем има потребу да буде љубљено ако издржи до краја  имаће венце у вечности, односно биће љубљено у вечности. А опет и ако не издржи, па одлети у неко топлокрвно наручје...Боже мој...икономија....   

Ne rece mi `el u Diznilendu pada kisa?

Подели на овим сајтовима

пре 6 часа, obi-wan рече

A sta velite (svi) - koliko na slabost jednog utice ohladnelost i rigorizam drugog? Drugim recima - da li sracunatost i mnogobrizje, kao i rigoristicko drzanje npr. crkvenih pravila, moze da odgurne onog ljubeceg i zeljnog ljubavi u neko sasvim drugo naricje, njemu/njoj mnogo slicnije?

Да, познајем пример једног мог доброг пријатеља где га је оставила жена делом због држања црквених правила. Делом због нечег трећег не везано за ову тему.

• Свиђа ми се 1

Човек планира Бог одлучује

Подели на овим сајтовима

@Рапсоди

Mislim, ovo sto ti pises nema cak ni u katihizisu, da ne idemo dalje. U pravom zivotu, sve je predaleko slozenije od ovakve simplifikovanosti koju ti uzimas kao standard.

Ljudi stupaju u brak da bi ostvarili bliskost i zajednicu sa tim drugim, ne da bi ga prosto trpeli i tako trunuli dusom ceo zivot.

I ne, ne mislim uopste samo na telesne odnose, to je jos ponajmanji problem, lepo sam pitao - sta kad je kod onog drugog ljubav, kao esencija postojanja, ohladnela do neprepoznatljivosti? Sta kad to takvo stanje traje 10+ ili 20+ godina?

Znam bas za (bivsi) bracni par, koji je tako krenuo da se bavi "blagocescem" kad im je odnos zaskripao. Razveli su se, posle 14 godina braka i 4-ro dece.

Tako da, ta "metodika" koju ti predlazes niti je utemeljena u jevandjelskom etosu, niti je prakticno primenjiva, jer najcesce dovodi do konacnog rascepa.

Подели на овим сајтовима

пре 16 минута, Mali Marko рече

Да, познајем пример једног мог доброг пријатеља где га је оставила жена делом због држања црквених правила.

Prvo, pravo je pitanje kojih pravila. Drugo, ima ih jos takvih, na zalost veliku. Bio je tako jedan brat, koji je isto krenuo da se bavi "blagocescem" u braku, i da sam na svoju ruku odredjuje kad i koliko puta ce da ima odnose sa zenom. Ona jadna `tela da svisne posle nekoliko meseci, i ode i pozali se svesteniku. Kad je "blagocestivi" brat sledecu put dos`o, prota ga uzeo na stranu i reko mu: "sinko, ne budes li danas odma` prekinuo sa glupostima, ja cu licno da te propustim kroz sake".

Sv. Jovan Zlatoust veli da i u toku posta supruznici treba da stupaju u odnose ako ne mogu po dogovoru da se uzdrze, tj. ako je jedno slabije i ne moze da izdrzi duzine tih perioda, zakljucujuci da je mnogo i neuporedivo vaznije odrzati i ocuvati zdravu medjusobnu zajednicu od pukog pridrzavanja pravila po principu "svako za sebe".

Naravno da je odlicno ako supruznici mogu da se uzdrze od odnosa dok traje post, to je zaista pohvalno i sjajno, ali samo ako je uzajamno prihvatljivo i po dogovoru.

Jer i veliki Pavle kaze: " nije muz gospodar od svog tela, nego zena mu, niti je zena gospodar njenog tela, nego muz joj". Pametnome dosta.

I sve drugo u braku je uvek po tom dvojednom principu - nikad ne moze da bude idnividualna stvar samo jednog supruznika, nego blagorazuman dogovor njih dvoje.

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Рапсоди рече

Не, не,  него ви скрећете са пута подвига, љубави и трпљења у прељубу и тако Тоооо. :coolio:

Да не бацам сад овде посланицу,  светог апостола Павла Коринћанима, да неки не добију алеРгију. 

Baci slobodno, pa da i ja tebi prebacim ponesto. Evo povise sam vec postavio jedan deo, imas mogucnost da odogovoris.

I mnogo ti dobro to kad uzmes kao subotar, jedno mesto iz Biblije, i krenes da ga guras na nos svima ostalima.

Ja sam bratski pitao jedno fino i prakticno zivotno pitanje, vrlo rasireno danas. Ako nisi za ozbiljnu pricu, nemo` da trolas.

Подели на овим сајтовима

пре 20 минута, obi-wan рече

пре 10 минута, obi-wan рече

Prvo, pravo je pitanje kojih pravila. Drugo, ima ih jos takvih, na zalost veliku. Bio je tako jedan brat, koji je isto krenuo da se bavi "blagocescem" u braku, i da sam na svoju ruku odredjuje kad i koliko puta ce da ima odnose sa zenom. Ona jadna `tela da svisne posle nekoliko meseci, i ode i pozali se svesteniku. Kad je "blagocestivi" brat sledecu put dos`o, prota ga uzeo na stranu i reko mu: "sinko, ne budes li danas odma` prekinuo sa glupostima, ja cu licno da te propustim kroz sake".

Sv. Jovan Zlatoust veli da i u toku posta supruznici treba da stupaju u odnose ako ne mogu po dogovoru da se uzdrze, tj. ako je jedno slabije i ne moze da izdrzi duzine tih perioda, zakljucujuci da je mnogo i neuporedivo vaznije odrzati i ocuvati zdravu medjusobnu zajednicu od pukog pridrzavanja pravila po principu "svako za sebe".

Naravno da je odlicno ako supruznici mogu da se uzdrze od odnosa dok traje post, to je zaista pohvalno i sjajno, ali samo ako je uzajamno prihvatljivo i po dogovoru.

Jer i veliki Pavle kaze: " nije muz gospodar od svog tela, nego zena mu, niti je zena gospodar njenog tela, nego muz joj". Pametnome dosta.

I sve drugo u braku je uvek po tom dvojednom principu - nikad ne moze da bude idnividualna stvar samo jednog supruznika, nego blagorazuman dogovor njih dvoje.

Хвала ти на овоме нисам ни знао, он је посебна личност и специфична по многим критеријумима ( но нећу о њему) . Живео прота сто година 

• Свиђа ми се 1

Човек планира Бог одлучује

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Рапсоди рече

Док га год не брига за другу, онда ме брига за њега, а и њега ће да пробрига за мене :smeh2:

Sto bi rekle babe u mom kraju - "krsti se Boze, kakva izjava"... tipicno subotarski...

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Рапсоди рече

Док га год не брига за другу, онда ме брига за њега, а и њега ће да пробрига за мене :smeh2:

Evo, opet gledam ovu recenicu, i ne verujem sta vidim... ti bi mogla ovako da zivis ceo zivot?

Za mene bi ovo bio cist pakao, bez ostatka, pobegao bih glavom bez obzira.

• Свиђа ми се 1

Подели на овим сајтовима

пре 9 часа, goranger рече

kade ti žemska neće dadne

A sta na primer ako on/ona daje i vise nego sto treba a on /ona i pored toga hoce 'leba preko pogace?

Eto bzv pitam da i to razmotrimo:skidamkapu:  

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Mилена КШ рече

A sta na primer ako on/ona daje (khm) a on /ona i pored toga hoce 'leba preko pogace?

Eto bzv pitam :skidamkapu: 

E pa ta/j sto `oce `leba preko pogace ondak ima neki zaglup, da ne kazem kvar u sistemu...

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...