Jump to content

Теоријске анализе музичких дела

Оцени ову тему

GeniusAtWork

Препоручена порука

Кога занима музичка теорија у пракси, ево пар јутјуб канала који се баве тиме:

FilmScoreAnalysys, релативно нов канал, анализира популарну филмску музику.

12Tone, музичка теорија и све остало - од класике, преко попа, рока и филмске музике. Клипови су кратки уз анимације и нарацију.

Што се тиче музичке теорије генерално, један од мени најбољих канала: Rick Beato. Лик је музички продуцент и невероватно је поткопан теоријски. Објашњава све, али буквално све живо, од опскурних дела класике, преко филмске музике, блуза, џеза, до саме музичке теорије.

To be continued, како наилазим на који, убацујем овде...

:) 

Подели на овим сајтовима

Пар ствари са овог првог.

Imperial March, из "Рата звезда: Империја узвраћа ударац" (Џон Вилијамс)

Уводна шпица из "Звезданих стаза" (Џери Голдсмит)

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, GeniusAtWork рече

Објашњава све, али буквално све живо, од опскурних дела класике, преко филмске музике, блуза, џеза, до саме музичке теорије.

У пиво да није покрио Тозовца...

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, GeniusAtWork рече

Хармонијска анализа Stairways to Heaven (Led Zeppelin)

Хм... Овај почетак му је баш "поједностављен".

Мислим да је правилно интро разумети као Am, Am maj7, Am7. То је доста честа комбинација којом се "билдује" 7-ца и прелазак у наредни акорд (овде D). Нпр. This Masquerade, George Benson (Fm, Fm maj7, Fm7, Bb) итд.

Функција је класични II - V прелаз, Am7 - D7 у G дуру.

Пишем напамет из кафића па да ми се узме као олакшавајућа околност ако грешим... :)

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 21 минута, Grizzly Adams рече

Хм... Овај почетак му је баш "поједностављен".

Мислим да је правилно интро разумети као Am, Am maj7, Am7. То је доста честа комбинација којом се "билдује" 7-ца и прелазак у наредни акорд (овде D). Нпр. This Masquerade, George Benson (Fm, Fm maj7, Fm7, B) итд.

Функција је класични II - V прелаз, Am7 - D7 у G дуру.

Пишем напамет из кафића па да ми се узме као олакшавајућа околност ако грешим... :)

Давно сам гледао, ал колико се сећам мислим да је по њему овај други акорд, што сам болдовао, најпроблематичнији. Он га, чини ми се, наводи као E, зато што је тако најпростије, а иначе каже да у ствари није Е него нешто много компликованије.

Подели на овим сајтовима

Још пар одличних канала:

JJayBerthume  Дечко је иначе композитор и обожава да анализира углавном филмску оркестарску музику.

OrchestrationOnline  Детаљне анализе оркестарских дела класичне музике (Моцарт, Бетовен, Малер, Равел...).

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

1 hour ago, GeniusAtWork рече

Давно сам гледао, ал колико се сећам мислим да је по њему овај други акорд, што сам болдовао, најпроблематичнији. Он га, чини ми се, наводи као E, зато што је тако најпростије, а иначе каже да у ствари није Е него нешто много компликованије.

Мени је најјасније кад се раставим "на просте чиниоце". Основа целог тог увода (који служи и као подлога за строфу после) је хроматски "walking bass line" - A, G#, G, F#, F, E. Ако само свираш то и држиш Аm испод, углавном је исти ефекат. Вероватно је тако и настао тај део.

У ствари је настао тако што је Џими Пејџ "прекопирао" из једне друге песме, али мислим тај што је оригинално компоновао... :smeh1:

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, bambika рече

Randy California :)

Дефинитивно има ту нешто

:) 

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

Ал га је одсвирао трапаво, дође ми да га ошишам... :smeh1:

Мала напомена уз његов коментар. Таурус "држи" Am - али! F# са CEA на петој позицији је акорд D7/9 без основне ноте, тотално. Тако се и свира стандардно, посебно у џез музици. Такође F са истим CEA је чисти Fmaj. Тако да је по хармонији потпуно идентично са Stairway to Heaven. Осим завршетка фразе који је Пејџ много боље извео.

guitar-D79-d-n-l-v-x-5-4-5-5-5.png  guitar-Fmaj7-f-n-l-v-x-x-3-5-5-5.png

• Свиђа ми се 1

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...