Jump to content

Филмови који се не пропуштају

Оцени ову тему

Guest Alefshin

Препоручена порука

Ajde molim te prosvetli me i objasni mi ovaj film. Gledao sam ga kao i ostala dela Tarkovskog. Tu nema radnje, nego je fokus na liku. Nostalgija, Žrtva, Stalker... Solaris ajde ima kako tako radnju, ali opet...

Dakle u čemu je veličina tog toliko hvaljenog Tarkovskog kada lik prodaje samo neke svoje maštarije umotane u kvazi umetnički milje.

Postoje mnogi "umetnički" reditelji (Bergman recimo) koji su pravili filmove za festivale i za odabranu publiku, ali opet i pored težine za "običnu raju" ja opet recimo Bergmana preporučujem od sveg srca svima da gledaju. Čak i da ne razumeju...

..ali što se tiče Tarkovskog, to treba braniti.... to je samo za gospodu po festivalima i za filmske škole, pa nek uče kako da ne snimaju filmove.

Nisam pogledao Rubljova i Ivanovo detinjstvo... možda je tu nešto drugojačije... ovo ostalo jesam...

Znači šta je to toliko zanimljivo u Stalkeru? Koja je fabula fabuline radnje?

Prosveti me molim te :) a ne samo da okačiš link

Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, 

καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος...

Подели на овим сајтовима

Ajde molim te prosvetli me i objasni mi ovaj film. Gledao sam ga kao i ostala dela Tarkovskog. Tu nema radnje, nego je fokus na liku. Nostalgija, Žrtva, Stalker... Solaris ajde ima kako tako radnju, ali opet...

Znači šta je to toliko zanimljivo u Stalkeru? Koja je fabula fabuline radnje?

Prosveti me molim te :) a ne samo da okačiš link

па и ниси далеко од суштине ;)

Нови Завет у малом, тражење човека који ће бити изнад себе и који ће моћи да поднесе крст одговорности за своје (добро) дело :)

са све оном променом са сепије у колор ...

чак су и црвени цензори то укапирали па су га малтретирали док га нису протерали из земље као неподобног.

Подели на овим сајтовима

[quote name=Милан Меденица :)' timestamp='1341150053' post='670630]

па и ниси далеко од суштине ;)

Нови Завет у малом, тражење човека који ће бити изнад себе и који ће моћи да поднесе крст одговорности за своје (добро) дело :)

са све оном променом са сепије у колор ...

чак су и црвени цензори то укапирали па су га малтретирали док га нису протерали из земље као неподобног.

Al to vidiš tek kada pročitaš o tome..

Treba ti menjual da bi gledao film :(

Zanimljivije mi da gledam film Endija Vorhola "Empajer Stejt Bilding" koji traje 7 sati. Sve jedan kadar, veliki umetnik je snimao 7 sati zgradu Empajer Stejt Bildinga sa prozora svog stana. Film ubija... legendarno.. Gledaš 4 sata i ništa ...onda počne polako sumrak da se spušta i da vidiš kako počnu redom da se pale sijalice po ofisima. Pa se gase kad neko izađe... i tako sledećih 3 sata. Vrh!!!

• Волим 1

Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, 

καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος...

Подели на овим сајтовима

Al to vidiš tek kada pročitaš o tome..

Treba ti menjual da bi gledao film :(

па не бих реко, пре ће бити да је потребно фино познавање Библије и разумевање стилских фигура да не морају бити очигледне да би биле разумљиве ... ја сам то провалио још за време филма, а то ми је први филм од тарковског који сам погледао и то у почетку полу заинтересован док није пукао колор. сем тога што сам читао књигу на коју се ослања филм, пикник покрај пута од браће стругацки.

има доста парафраза и инсинуација догађаја и цитата, а метафора путовања кроз нелинеаран простор зоне са обимним препрекама мени личи на живот у искушењима, поготово са сликом црног пса који их прати где се то понавља кроз више житија у виду црног детета/човека/старца или црне животиње па и у Новом Завету имаш алузију пса као појма блудности, са све појединачним борбама са самим собом у виду наративним монолога као одраз рвања са савешћу.

ипак ми је то мало било све нахерено док сам гледао, ал крај ми је открио конструкт, уклопио и разбистрио слику до оштрине а запечатио то мишљење кад је кренуо да тражи тог фамозног човека који је у стању да пожели добро а не себично, алудирајући на чувено "ево Човека" (ecce homo), и тиме и објашњава зашто Стари Завет није могао да се испуни без Богочовека ... па онда и оживљавање и указ окупљања у то име по повратку из зоне и повратак у сивило живота које лежи као терет на човечјим плећима до те мере да не види радост испред себе, не мало очигледно у виду кататоничне девојчице одузетих ногу која има скривени дар и односа родитеља међусобом и према њој.

истина, није баш једноставан за гледање - једино ако гледаш само оно што приказује.

морам да признам да се увек трудио да прави метафоре и алегорије терајући до апстракције и поигравајући се на ивици жилета са бесмислом, па вероватно одатле и толика неразумљивост под велом очигледног.

пс. изоставио сам очигледне делове јер не бих кварио гледање неком ко није још уживао :)

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Izvinjavam se što kačim muziku iz filma umesto trailera :D

nadam se da vas neće sablazniti- ali meni je film baš cool navijanje

http://www.youtube.com/watch?v=Yj5B_9Ew_b4[/CODE]

ја га толико волим да ми је чак и двојка кул :D

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...