Jump to content

Nepromjenljivost Bozija

Оцени ову тему

Препоручена порука

Шта би могло да се промени кад је Син Божији узео на Себе људску природу?

Енергије Божије се вечно крећу у животу Свете Тројице и пре него што је било шта створено. Тако Бог као Биће остаје непроменљив и када је творевина у кретању, и када Бог у личности Сина Божијег узима ту творевину на Себе.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, Svetlana Pecin-Saraguda рече

Арије такође сматра да би свако рађање Сина од Бога било и раздељивање Божанства. Арије није познавао разликовање два богословска плана теологије и икономије. Он је Сина издвајао и уздизао колико је год могао изнад осталих створења. Признаје да је Син пре свих векова, јер је Бог Њиме створио векове. Он вели: „Бог Га је створио Својом вољом, непроменљивог и неизменљивог, савршено створење (κτίσμα) Божије, а не као једно од створења… Онај Који јесте родио је Онога Који није постојао“.

Nisam ja na to mislio, nego uzevsi u obzir da je Bog nepromjenljiv, zapitao sam se da li je Isus Hristos 'postao promjenljiv' kada je uzeo covjecansku prirodu, ali upravo sada sam nasao odgovor u dogmatici Justina. On kaze da je Isus Hristos uzeo covjecansku prirodu ali da nije pretrpio nikakvu izmjenu, jer je ostao u potpunosti Bog, sto svjedoci i Sveto Pismo; 'Jer u Njemu obitava sva punoca bozanstva tjelesno'.

A Arije je ucio pogresno i zato je i osudjen. Odkad postoji Otac od tad postoji i Sin. Ne moze Otac biti Otac ako nema Sina. Ako u jednom trenutku nije bilo Sina to znaci da nije bilo ni Oca. 

Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, Branislav81 рече

Da li si ovo negde pročitao/čuo, ili se radi o tvom ličnom razmišljanju?

Iako pitanje nije upuceno meni, imas kod crkvenih Otaca. 

• Свиђа ми се 1

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...