Снежана Написано Децембар 1, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 1, 2017 пре 10 минута, Ivan Marković рече Teško da je to u pitanju. Upotrebljen je glagol intuor, intueri a ne iudico, iudicare ili censeo, censere. Dakle, gledanje, ne suđenje. хм, бестрасно гледају на суд? како ти разумеш ово Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем! А.М. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ivan Marković Написано Децембар 1, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 1, 2017 пре 12 минута, Снежана рече хм, бестрасно гледају на суд? како ти разумеш ово Ja sam preveo što sam bukvalnije mogao, da bi svi mogli da procene koliko je Muramasin citat verodostojan. Perfecte izvorno znači "savršeno" u smislu dovršeno, zaokruženo, bez nedostatka greške i slično. Mislim da ga je Toma ovde upotrebio u tom smislu. Da je reč o bestrašću, verovatno bi (možda bi) upotrebio neki prilog u vezi sa impassio( ne znam da li ta reč postoji u Tominom jeziku). Prosto, on je po mom mišljenju ovde rekao da blaženi odlično vide šta se prokletima događa. Samo to. A bestrašće isključuje i glagol "gaudere" u art III, 2, doduše "per accidens". Dakle, raduju se patnjama grešnika, ali ne patnji per se, već "per accidens". Doduše, gaudere možda može da podrazumeva neku vrstu bestrašća, ali opet teško. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ivan Marković Написано Децембар 1, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 1, 2017 Inače, još da napomenem ovo. Toma ne koristi srednjevekovni latinski sa svim njegovim vulgarizmima, varvarizmima i slično. Vrlo je pismen i koristi se Ciceronovim i drugih klasičara vokabularom (mada mu je sintaksa siromašnija). Barem ono malo što sam od njega pročitao ukazuje na ovo što sam sad rekao. E sad, ima on upotrebu nekih reči koje su u hrišćanskom latinskom dobile malo iznijansiranije značenje. Na primer, nije isto stoičko i hrišćansko blaženstvo, ali je teško reći (bar meni) kako to doživljava Toma, jer je on pod velikim uticajem antičke filozofije, mnogo više nego kontemplativne kulture istočnih otaca kako pre tako i posle raskola. Iulianus and kopitar је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Iulianus Написано Децембар 1, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 1, 2017 пре 14 часа, Muramasa рече Za mene je vrhunac junaštva ne biti zarobljen, ne predati se, nego zauzeti položaj koji će dovesti do toga da junačka pogibija odnese još koji neprijateljski život. Znao sam par ovako "znamenitih junaka" kao što si i ti sam pred početak sukoba u ex-YU. Prvo što su uradili, kada je zapucalo i kada su im neprijateljski meci zafijukali iznad ludih glava, bilo je da obilato napune gaće. Zatim, sledeće što su uradili je bilo to da pobegnu glavom bez obzira što dalje (nekoliko desetina kilometara) od mesta sukoba, uhvate prvi voz, avion ili neko drugo prevozno sredstvo za beg u inostranstvo. Oni koji nisu imali nikoga napolju skrivali su se po mišjim rupama sve strepeći da ih vojna policija ne otkrije. Naletim ponekad na njih, na ove što su iz rupa napokon izmileli. Prođu pored mene pognute glave jer znaju da ako bi me pogledali i pozdravili da bi im s prezirom uzvratio pogled i pljunuo im u facu. Sa velikim zadovoljstvom. Za tebe bi, dakle, "vrhunac junaštva" mogao biti, recimo, za početak, da ne bulazniš. Ko rat nije video, dabogda mu rat na prag došao. Amin. Isusovo magare је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ayla Написано Децембар 1, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 1, 2017 пре 3 минута, Iulianus рече Ko rat nije video, dabogda mu rat na prag došao. Amin. Ne dao Bog nikome, @Iulianus. Ne dao Bog nikome. (ponavljala bih to dok me ima) JESSY, Paradoksologija, Iulianus and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 ...hanay na sahy Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Iulianus Написано Децембар 1, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 1, 2017 пре 6 минута, Ayla рече Ne dao Bog nikome, @Iulianus. Ne dao Bog nikome. (ponavljala bih to dok me ima) U pravu si. Trebao sam da dodam nakon "ko rat nije video" tri reči "a priželjkuje ga". Natasa., Ayla and Икар Губелкијан је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Iulianus Написано Децембар 1, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 1, 2017 пре 3 минута, Iulianus рече U pravu si. Trebao sam da dodam nakon "ko rat nije video" tri reči "a priželjkuje ga". Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ivan Marković Написано Децембар 1, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 1, 2017 1 hour ago, Volim_Sina_Bozjeg рече Tu je jednostavno dato do znanja da je granica između pakla i raja nepremostiva i da su to sada različita osečanja koja ti ljudi poseduju a tu svakako ne spada osećanje radosti što je čovek završio u paklu. "Et hoc modo sancti (sc. per accidens-primedba moja) de poenis impiorum gaudebunt, considerando in eis ordinem divinae iustitiae..."- "I na ovaj način (to jest po akcidenciji), će se radovati kaznama bezbožnika, sagledavajući u njima poredak božanske pravde..." articulus III, 3. 1 hour ago, Volim_Sina_Bozjeg рече Takođe bi bilo u suprotnosti sa Božanskom pravdom Po Tomi, ne bi. Ali se ja oko toga ne sekiram mnogo. Kad biste samo znali šta naklapa o Božjoj Suštini, ni Evnomije se ne bi postideo. Prosto, sasvim je potonuo u filozofiju i juridizam, kao uostalom i cela rimokatolička srednjevekovna teologija. Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ivan Marković Написано Децембар 1, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 1, 2017 пре 4 часа, Ivan Marković рече Da je reč o bestrašću, verovatno bi (možda bi) upotrebio neki prilog u vezi sa impassio( ne znam da li ta reč postoji u Tominom jeziku). Upotrebio bi verovatno "impatienter". A ne "perfecte", da je mislio na "bestrasno" a ne "nema nedostataka, savršeno". Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Децембар 1, 2017 Гости Пријави Подели Написано Децембар 1, 2017 пре 4 часа, Iulianus рече Prvo što su uradili, kada je zapucalo i kada su im neprijateljski meci zafijukali iznad ludih glava, bilo je da obilato napune gaće. Ako mi se ukaže prilika da se borim negde, za nekoga, bila ti bliskoistočna kozojebina ili balkanska vukojebina, čim postignem prvi score od idealnih 900, prvo ću da javim Rakiću, pa onda tebi. Ako bude bilo snimka, utoliko bolje. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Isusovo magare Написано Децембар 1, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 1, 2017 пре 9 часа, Ivan Marković рече Pa kažu nada. Mada je ovome debilu umrla pamet. Pa bio bi slobodan ili odma ili za par godina...jeste čin ljudski kao što kažeš, ali samo u meri u kojoj je ljudski biti imbecil na kvadrat. Ja iskreno mislim da ljudi prolupaju u tom zatvoru. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ivan Marković Написано Децембар 1, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 1, 2017 пре 19 минута, Isusovo magare рече Ja iskreno mislim da ljudi prolupaju u tom zatvoru. Vrlo moguće Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Isusovo magare Написано Децембар 1, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 1, 2017 пре 10 часа, Снежана рече @Дидим тај драмосер чијем се чину толико дивиш боље да је воденични точак окачио око врата себи први пут када му је на памет пало да окрвави руке. Мало преиспитај своје узоре и критеријуме. A za šta je Praljak optužen,znaš li?? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Isusovo magare Написано Децембар 1, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 1, 2017 пре 6 часа, Iulianus рече Znao sam par ovako "znamenitih junaka" kao što si i ti sam pred početak sukoba u ex-YU. Prvo što su uradili, kada je zapucalo i kada su im neprijateljski meci zafijukali iznad ludih glava, bilo je da obilato napune gaće. Zatim, sledeće što su uradili je bilo to da pobegnu glavom bez obzira što dalje (nekoliko desetina kilometara) od mesta sukoba, uhvate prvi voz, avion ili neko drugo prevozno sredstvo za beg u inostranstvo. Oni koji nisu imali nikoga napolju skrivali su se po mišjim rupama sve strepeći da ih vojna policija ne otkrije. Naletim ponekad na njih, na ove što su iz rupa napokon izmileli. Prođu pored mene pognute glave jer znaju da ako bi me pogledali i pozdravili da bi im s prezirom uzvratio pogled i pljunuo im u facu. Sa velikim zadovoljstvom. Za tebe bi, dakle, "vrhunac junaštva" mogao biti, recimo, za početak, da ne bulazniš. Ko rat nije video, dabogda mu rat na prag došao. Amin. Ma on je još malen vidiš da igra igrice.. Iulianus је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Децембар 1, 2017 Гости Пријави Подели Написано Децембар 1, 2017 (измењено) @Isusovo magare Ne ... o onome što ne znaš, leba ti. Od kada sam pre skoro 10 godina prešao na Linux, sa igricama sam završio. Измењено Децембар 1, 2017 од Guest Речник. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука