Jump to content

Сусрети пилота са НЛО!?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Уважени доктор @александар живаљев постави питање ономад на теми о промоцији Суада Хамзића књиге, заправо рече како га први пут након што је Суад изнео своје искуство, заинтересова тема НЛО.

Суад је то поменуо у две приче које смо објавили на страницама нашег форума, за који Суад иначе има речи хвале, што ме необично учинило поносним у једном скорашњем сусрету са Суадом и неким друштвом.

Ограничићу се овде на наша искуства, тј. искуства припадника нашег РВ и ПВО. У старој Југославији се о томе шушкало, али просто, војска је била исувише тајновита, тако да су новинари могли, у јурењу за ексклузивом да се позивају само на неименоване изворе из ратне авијације...

Можда се први овом тематиком бави један опскурни часопис, "Треће око" који је опет у једном тексту, колико се сећам, "набацао" онако неке приче и искуства. Наравно нити шира, а понајмање стручна јавност није придавала значај том листу, односно тексту...

Е сад морам да направим мали брејк.

Наиме, ни међу самим летачима није било баш упутно говорити о тим искуствима. Мсм, ширити причу ван тог неког колегијалног круга. Нарочити не на прегледима. 

Јер, једном годишње, када се оде на контролу у Ваздухопловно медицински институт на батајничком аеродрому, те када на ред дође психијатријски преглед, прво што вас специјалиста пита је следеће:

"Да ли сте у претходних годину дана имали неку повреду главе, тј. да ли сте користили и користите опијате, односно алкохол ван социјално прихватљивих норми, те сходно томе, да ли сте имали нека необјашњива искуства, илузије и халицуницаије?"

Е сад је ту квака!

Илузије у смислу ваздухопловне медицине, представљају скуп појава неправилног и нетачног опажања, а изазваног психофизичким и физиолошким узроцима, односно феноменима који се дешавају у за човека неприродном просторно динамичком окружењеу, а последица су, за такве услове неприлагођеног на првом месту вестибуларног и визуелног апарата. Ал` сам сложио дефиницију :))) Дакле, у најкраћем, током инструменталног и ноћног летења или летења у облацима, долази до низа објективно и субјективно изазаваних илузија (уверени сте нпр. у облаку где немате визуелни контакт са земљом, да летите хоризонтално и идете у леви заокрет, а ви сте заправо "на леђима" и скрећете десно-тако показују инструменти) где пилот мора да се ослони на инструменте, како би превазишао тренутну кризу, која, не дај Боже, може и да се увећа, дође до мишићног спазма, панике и на крају до отежаног управљања летелицом и онога најгорег... Удеса! Зато постоји и редовна тренажа на уређајима за просторну дезоријентацију, али је најбоља тренажа, редовно летење. Кога илузије више интересују, постоји необично садржајан текст на српској Википедији. (https://sr.wikipedia.org/sr/Илузије_у_току_летења)

Е сад, у илузије у општем смислу, могу да спадају халуцинације, иако су оне, по дефиницији, изазване неком менталном болешћу, односно (зло)употребом дрога, укључујући и алкохол.

И то је био разлог зашто се ћутало. Рецимо признаш доктору да си видео НЛО, одмах "иде" забрана летења, која за собом повлачи и ускраћивање неких привилилегија (за време трајања забране летења, укида се летачки додатак, дакле мања плата, укида се бенефиција (18/12) радног стажа и нема бесплатног летачког оброка :))) ) И онда се иде на неке разговоре, контроле, те након 6 месеци, хтео не хтео, "признаш" да си видео метеоролошки балон, иако си уверен да балон то није био.... 

И `ајд ти сад објасни психијатру да то није халуцинација и да се не дрогираш и не лочеш :)))

У томе је успео само покојни Мидо-Милош Миликић, о чему сам писао на Форуму након Мидине смрти.

Није прошло много, Мидо и даље није одустајао од своје приче, те је убрзо "скинут" са летења и послат на ванредни психијатријски преглед у Ваздухопловно медицински институт (ВМИ), који се тада налазио у Земуну, преко пута Команде РВ.

Тамо га је дочекао чувени неуропсихијатар, пуковник Најфелд, париски ђак и човек од кога је у тадашњој војно-летачкој комисији зависило да ли ће како кандидат за пилота, тако и активан пилот, а што је тада Мидо био, икада више сести за команде летелице...

Три пута је Мидо поновио старом доктору причу. Износећи и најситније детаље и сва дешавања пре и после јављања "тајанственог гласа"... Након опсервације и анализе, без речи образложења, доктор Најфелд је прогласио Мида способним за обављање летачких дужности. Иако је комисија негодовала и хтела да скине Мида са летења, нарочито када је овај у причу "увео" Бога и Светог Василија, односно оно што му је рекао комшија свештеник, др Најфелд је уживао велики углед и његова се поштовала. 

Ипак, када је из штампе изашла монографија о 172. авијацијском пуку (овде) и када су "иза" те приче "стали" некадашњи командант те легендарне јединице, генерал Звонко Јурјевић, те још неки пилоти, прича је заинтересовала и неке мање опскурне медије од "Трећег ока"

Е то су нека сведочења... Најпре Трифка Радете...

Наравно, одмах да кажем, да бисмо избегли сензационалистичку неку ноту, у највећем броју случајева, ипак су у питању били метео балони, облаци-нарочито лентикулариси или пак неки друг метеоролошки и природни феномени. Али за неке и данас нема објашњења...

Па извол`те :)

Подели на овим сајтовима

the_truth_is_out_there_17854.jpg

„Бојим се Бога који је високо и гледа. Бојим се и човека који нема Бога!”

Византијска пословица

Подели на овим сајтовима

Па ја као инжењер неки и физичар бих можда могао да се умешам, кад сам тражио по аустрији папире за Хеиндергбег хидро-електрану у Немачкој за наше потребе у Српској енергетици, инжињерске радове тог феномена контроле водотока у пројектовању електрана бла,бла...

Наишао сам на доста неких повезаних радова између 1910 и 1940 године и покупио их на проучавање. Е сад, ја сам добио неке радове од господина Шаубергера у Аустрију чији је деда био главни инжењер турбина и хидро-електрана (које сам ја тражио) и поред тога, стваралац такозваног НЛО... Ту се види како изгледа пројекат НЛО. Такође пројекти најважнији заједно са научницима завршише после рата у руке Руса или Американаца у Ареа 50 и у Ареа 51. Чак су многи ти научници постали директори NASA, Војноиндустријских института... Исто ти научници су руководили пројекат аполо који је Американце повео на месец, то није никаква тајна. Руси су објавили разне ствари које превазилазе американце и наше популисте ванземаљаца, али ко ће са тим да се бави кад није званично а опет је снимано у базе неке по сибиру са воним униформама... 

Руски сајт неки http://www.lki.ru/text.php?id=6138

Не бавим се тиме приватно па нисам нешто упућен у новинске натписе ванземаљаца... У суштини овај класични немачки "НЛО" што сам ја гледао пројекат је могао да левитира пар метара изнад земље јер му треба пуно енергије за потисак, кад би се повезао на нуклеарни генератор онда би могле ове керефеке по новинама да се оправдају, али безпилотно јер би пилот због малог корисног техничког простора умро од радијације вероватно. Ниједна нација данас или институт на свету нису у стању да створе толику енергију и покрећу једну независну летелицу наведених спецификација, чиме би се објаснили феномени у новинама или пилотским извештајима. А опет гледајући Документарце на ТВ, америчка морнарица и руска војска званично има иста искуства на различитим странама света у сред сибира, мексичког залива, неваде... Мало јесте феномен, дали је оптичка варка дали дрога, дали је хитлер побегао са неким тајним тањиром па тањир и даље лети:)), ко ће га знати.

Глупо је да свим људима у прошлости ванземаљци или небеска бића (анђели) долазе као бића са птичијим крилима или у облику светлости или човека, а нама данас са свемирским бродом:))). Ево пар на интернет доступних радова овог Шаубергера на ту тему левитације из тог доба. То је иначе из Теслиног времена.

a761eb29e24920c820f0847a8a44e38f.jpg

bff509d5211078d5f996279e62c374d4--viktor-schauberger-black-star.jpg

hqdefault.jpg

Подели на овим сајтовима

Научници и даље траже објашњења за необичну појаву коју многи сматрају НЛО-ом...

Становници Хесдален долине у Норвешкој више од 80 година сведоци су магичних светла који се јављају на ноћном небу. Након што се појаве, та светла плешу и понекад бљескају у различитим јарким бојама.

Светла је видео велики број људи, па су више пута и снимљена. Њихова појава не може се оспорити, а научници након дугогодишњих студија нису успели да открију о чему је реч. Једно од нагађања је то како је подручје радиоактивно, а радијацију носе честице прашине које експлодирају у додиру са атмосфером, пише хрватски „Експрес“. 

Ванземаљци изнад Србије

Само нагађања

Друго објашњење је да се цела долина понаша као велика батерија, будући да је једна од долина изразито богата бакром, док друга има цинка у обиљу, а обе те компоненте се могу пронаћи у батерији, потребна им је само нека „кисела“ веза како би засветлило. Река на дну долине садржи сумпор, који може да делује као извор киселине. Теоретичари завере у тим светлима пак виде ванземаљски утицај.

Историјски извештаји и истраживања

Први извештаји о необичним светлима појављују се у раним четрдесетим годинама прошлог века. Посебно велика активност Хесдаленске ватре се дешавала од децембру 1981. до лета 1984. године, када су светла могла да се виде 15 до 20 пута недељно. Отада светло се на небу појављује много ређе и данас се може видети 10 до 20 пута годишње. Хесдаленска ватра је најчешће бљештаво, бело или жуто светло које плута изнад тла. Понекад су се светла могла видети и више од сат времена.

Постоје још неколико других врста светла која исто нису објашњена у долини Хесдален.

Извор: https://rs.sputniknews.com/videoclub/201710031112891476-vanzemaljci-NLO-Zemlja/

Подели на овим сајтовима

Eh kad se setim kako je ova tema bila u modi nekad. Ali kao i svaka moda......

Malo  mi nije jasna priča oko pilota (naših). Zašto bi pilot koji bi uočio nešto neobično i to rekao bio "kažnjen". Valjda se to prvo ispita........

пре 31 минута, HOA+ рече

(dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има.

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, VaSa110 рече

Eh kad se setim kako je ova tema bila u modi nekad. Ali kao i svaka moda......

Malo  mi nije jasna priča oko pilota (naših). Zašto bi pilot koji bi uočio nešto neobično i to rekao bio "kažnjen". Valjda se to prvo ispita........

У најкраћем, нико им није веровао. Као и покојном Миди да га спасао Свети Василије

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...