Jump to content

Јереј Угрин Поповић

Оцени ову тему

Guest Alefshin

DA LI SE NAKON LITURGIJE ZADRZITE U PAROHIJSKOM DOMU RAZGOVARAJUCI MEDJUSOBNO   

13 члановâ је гласало

1. 1. DA LI SE NAKON LITURGIJE ZADRZITE U PAROHIJSKOM DOMU RAZGOVARAJUCI MEDJUSOBNO

• DA, pet minuta
      0
    • DA, deset minuta
      2
    • DA, sat i vise
      5
    • Kako kada
      2
    • NE, nikada
      4

Препоручена порука

Pomaže Bog!

Setih se, pre nekoliko godina, jedna naša draga i voljena američka prijateljica je bila jako ljuta.

I svoju ljutnju je 'istresla' predamnom u vidu pitanja:

"Zašto vi Srbi ne dozvoljavate čoveku da bude samokritičan?"

Naime, ona je nešto bila zabrljala, ne sećam se o čemu se radi, i bila je jako ljuta na sebe

zbog toga, i onda je samu sebe kritikovala pred nekim prijateljicama (ne sećam se kojim) a

one su je 'tešile' rečima: "Pa nemoj da si toliko stroga prema sebi.... Nisi ti mnogo pogrešila...

... Šta bi tek rekla da si uradila ovo-ili-ono što drugi rade... ". A to je našu priajteljicu

iznerviralo još više! To, što joj ne dozvoljavaju da se 'izviče' na samu sebe.

I tada je (posle ~15 godina života u Beogradu) shvatila da naš narod nije sklon samokritici!

Običnoj, zdravoj, verbalnoj, realnoj - samokritici.

I ja sam posle toga obraćao pažnju i jedini oblik samokritike koji se povremeno pojavljivao

kod mojih bližnjih je u stvari bila ona 'druga strana ponosa': "Ma, ja ne vredim ništa... Nemam

ni jedan talenat ... Sve što počnem to uprskam..." a sve u cilju da bi dobili tapšanje

po ramenu i 'utešne' reči: "Ma dobar (dobra) si ti, sve je u redu, evo vidi ovo-i-ono si super

uradio (uradila) ma ... super si bre!"

Da, takvi smo mi....

Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији!
Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761

Подели на овим сајтовима

• Одговори 637
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Pomaže Bog!

Setih se, pre nekoliko godina, jedna naša draga i voljena ameri?ka prijateljica je bila jako ljuta.

"Zašto vi Srbi ne dozvoljavate ?oveku da bude samokriti?an?"

Naime, ona je nešto bila zabrljala, ne se?am se o ?emu se radi, i bila je jako ljuta na sebe

zbog toga, i onda je samu sebe kritikovala pred nekim prijateljicama (ne se?am se kojim) a

one su je 'tešile' re?ima: "Pa nemoj da si toliko stroga prema sebi.... Nisi ti mnogo pogrešila...

... Šta bi tek rekla da si uradila ovo-ili-ono što drugi rade... ". A to je našu priajteljicu

iznerviralo još više! To, što joj ne dozvoljavaju da se 'izvi?e' na samu sebe.

I tada je (posle ~15 godina života u Beogradu) shvatila da naš narod nije sklon samokritici!

Obi?noj, zdravoj, verbalnoj, realnoj - samokritici.

I ja sam posle toga obra?ao pažnju i jedini oblik samokritike koji se povremeno pojavljivao

kod mojih bližnjih je u stvari bila ona 'druga strana ponosa': "Ma, ja ne vredim ništa... Nemam

ni jedan talenat ... Sve što po?nem to uprskam..." a sve u cilju da bi dobili tapšanje

po ramenu i 'utešne' re?i: "Ma dobar (dobra) si ti, sve je u redu, evo vidi ovo-i-ono si super

Da, takvi smo mi....

zato mi ne treba prijatelj koji ?e me pratiti u stopu jer moja senka to ?ini bolje od njega

ve?ina ljudi kritikuje sebe upravo iz razloga kako bi im drugi govorili da su divni, dobri lepi i da nisu skrivilo ništa...strašno

na žalost vodimo Život u publici i pred publikom

https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,1764.0.html

Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći.

Подели на овим сајтовима

• Гости

Pre svega, introspektivni je dvig, razluciti pseudovelicinu od velicine kao naznacenja covekovog posto se on kao takav pokazuje jer je utroba devojke obuhvatila Neobuhvatljivog. E, sad... uz ovo i ovakvo razlucivanja ide i poimanje zivota kao Dara i odnosa kao kanala covekove afirmacije koji se na najbolji nacin ogleda u recima ap. Pavla - kada sam slab onda sam najjaci... - jer, predpostavlja zivot, kao svest o neophodnosti drugoga i nistavnosti sopstvenih resursa mimo drugoga, mimo ljubavi kojom se dajemo i ostvarujemo i, napokon, centar paznje premestamo sa sebe nadrugoga ostvarujuci se u Sinovskoj logici odnosenja sa sobom, svetom, drugim i, na kraju, sa izistinskim Drugim. Mimo kojeg... upotrebicu ponovo reci ap. Pavla - ako Hristos nije ustao onda uzalud vera vasa i propoved nasa... uzalud je sve. Svest o tome radja ili ocaj ili radost. Ocaj uzaludnosti ili Radost susreta kojim osvescujemo vlastitu nemoc ali i moc dara kojeg primismo i na koji smo pozvani i na ciji poziv odgovaramo - evo sluskinje/sluge Gospodnje/eg, neka mi bude po Tvojoj volji - ili danasnje Liturgijsko amin kao potvrda naseg ucestvovanja, nase sluzbe i nase svesti da - kada sam slab onda sam najjaci jer se milost Bozija u slabosti pokazuje. Mislite o tome.

Otvorenog uma-otvorenog srca, mir vam - Ugrin

Подели на овим сајтовима

Pomaže Bog oče Ugrine! Moje pitanje je praktičnomi tiče se Pokajnog 50. Psalma. U Svetom Pismu Pokajni salam je broj 51, a u molitveniku broj 50. meni lično je bitan sadržaj i smisao Psalma a ne broj pod kojim ga čitamo ipak me interesuje zašto u molitveniku se taj Psalam zove pedeseti i šta je pravilno da kažemo pedeseti ili pedesetprvi Psalam. Hvala. :smiley:

"Невоља је било и биваће, људи и нељуди је бивало и биваће. Околности не зависе увијек од нас, али да ли ћемо бити људи или нељуди то од нас зависи."

Подели на овим сајтовима

Pomaže Bog!

Setih se, pre nekoliko godina, jedna naša draga i voljena ameri?ka prijateljica je bila jako ljuta.

"Zašto vi Srbi ne dozvoljavate ?oveku da bude samokriti?an?"

Naime, ona je nešto bila zabrljala, ne se?am se o ?emu se radi, i bila je jako ljuta na sebe

zbog toga, i onda je samu sebe kritikovala pred nekim prijateljicama (ne se?am se kojim) a

one su je 'tešile' re?ima: "Pa nemoj da si toliko stroga prema sebi.... Nisi ti mnogo pogrešila...

iznerviralo još više! To, što joj ne dozvoljavaju da se 'izvi?e' na samu sebe.

Obi?noj, zdravoj, verbalnoj, realnoj - samokritici.

I ja sam posle toga obra?ao pažnju i jedini oblik samokritike koji se povremeno pojavljivao

ni jedan talenat ... Sve što po?nem to uprskam..." a sve u cilju da bi dobili tapšanje

po ramenu i 'utešne' re?i: "Ma dobar (dobra) si ti, sve je u redu, evo vidi ovo-i-ono si super

Da, takvi smo mi....

???? ?? ????? ???? ??? ???? "??????????" ? ?????? ?????????? ?????????? ?? ???????? ???? ?????? ?? ????? ????????? ????????, ???????, ? ????? ??? ????, ????? ????? ???????, "?????????", ????????, ??? ?????????? ??? ?? ??? ?? ????????? ???? ??????....

???? ???? ??????????? ? ???????????? ?? ????????? ????????, ?????? ????? ? ??????? ?? "????" ? ???????? ???? ??? ???????? ? ?????? ?????????, ????? ???? ?? ?????. ?????, ?? ?? ?? ????, ??? ???????? ?? ???????? ?? ?? ???? ?? ??? ???????....

?? ???? ?????? ????? ???????  ?????????, ???? ??? ???? ???? ?????, ?? ?????? ?????????? ???? ??? ???? ??????, ?????? ?????????? ????, ??? ???????????????, ?????? ???? ?????? ??????? ????????? ? "??????????". (??????? ?????-???????, ?????? ???? ? ?????? ?. ?????????? ??? ?. ???????)

????? ???????? ???? ?????? ?????, ????? ?? ??? ???? ??????, ??, ?? ???? ??????, ?????? ???? ?? ?? ?????? ????. ??????? ??? ??, ????????? ??? ??, ???? ????? ?? ???? ? ?????? ?????? ???????? ?? ???? ???? ????? ? ????, ???? ?? ???? ????????? ???? ???.....???????? ????, ???? ????? ?????, ?? ??????? ??????? ????? ???? ?????? ??? ?? ?????? ?????? ?? ?????????....?????, ???????? ? ???????, ?????????? ?????? ??????????.....

????????????? ????? ?????, ?? ?? ????? ???????.....??, ?? ?? "??????" ???? ??? ?? ??????, ??? ?? ?? ?????? ??????? ???????, ???? ?? ??????????, ???? ??? ??????, ????.....

?? ??? ???? ????????????? ????????, ????? ????????? ? ???? ?? ???????, ?? ???? ????, ??? ???? ????? ???? ?? ???????? ? ???? ?????.....?? ???? ????, ?????, ?? ???? ???? ??? ?? ?????, ? ??? ???? ?? ???? ????, ??? ????????, ???????? "?????????", ? ?????????? ?? ???!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

????? ?????? ? ???????????? ????? ? ?????, ???? ???????? ?? ??? ??, ????? ???? ?????????!!!!

????????? ?? ?? ? ?????? ???????????? ???????, ??? ??? ???? ??????, ????? ???????, ?? ???????, ?????????? ? ???????? ?????, ??? ??????????, ??? ?????......

????? ?? ???? ? ??????? ?????, ??? ???? ??? ?? ????? ?? ?????????, ?? ????? ??????????? "?????????" ????? ???? ?? ??????? ? ?????????? ????.....

? ????????? ?????, ?? ??? ????? "???????" ?????? ??????.....

????? ????? ?? ??????? ???? ?????, ? ????? ??????? ???? ??? "?????".......

"Прости верник"

Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе.

http://www.pravoslav...ta Filareta.htm

Подели на овим сајтовима

50

Hvala oce! :drugarstvo: 0203_cool

"Невоља је било и биваће, људи и нељуди је бивало и биваће. Околности не зависе увијек од нас, али да ли ћемо бити људи или нељуди то од нас зависи."

Подели на овим сајтовима

• Гости

Covek postaje usamljen kada odabere individualizam kao put ostvarivanja u zivotu i to ''ja, ja, ja'' kao motiv bilo kojeg delovanja. Zadovoljavanje sopstvenih potreba i baziranje svih nasih radnji samo na tom motivu cini coveka usamljenim jer nema nikog ravnog sebi, buduci da je, u takvom konceptu zivota, okruzen sredstvima dok je sam sebi jedini cilj to on biva samo na sebe upucen jer je jedini od te vrste. Tada se devalvira svaka vrednost u realnosti koja nas okruzuje i mi delimo svet na one koji nam mogu posluziti i one koji nas mogu unistiti, odnosno, one kojima mi sluzimo. To je ujedno i motiv zasto su se prvostvoreni ljudi pokrili liscem kada su okusili od ploda sa drveta Poznanja dobra i zla, jednostavno razdelili su se, degradirali su licnost u sebi i ono jedno, koje danas zadobijamo brakom, prepolovilo se na ja i ti, na cilj i sredstvo, na sredstvo i opasnost... tada je pogled drugog poceo da ugrozava jer je pretpostavljao odmeravanje plena a ne pogled ljubljenog koji se daje i kojem smo cilj... ne, to je bio pogled zveri u plen, individue u sredstvo kojim ce se ona okoristiti i koje ona zeli posedovati. Taj model odnosenja zadrzao se do danas i predstavlja nacin palog postojanja, nacin kojim covek pokusava ziveti iako zna da ne moze preziveti a to znanje ga cini jos svirepijim i gramzivljivim jer je oroceno i jer je nepoznato te se pehar naslade koji nam je sudbina namenila halapljivo guta do poslednje kapi dok je celokupna okruzujuca realnost zapravo ili prepreka ili precica do tih naslada i do tih zadovoljavanja potrebe ''bica bolesnog na smrt'' koji se tim nacinima zapravo trudi da zivi iako zna da nece preziveti. I, u tome je, sva tuga palog postojanja, olicena u usamljenosti i besmislu gramzivosti i efemernog dozivljaja sebe, sveta, drugih...

Pokajanje/metanoia/preumnjenje jeste bitno upravo zbog tog zaokreta bivstva i pogleda na zivot te je zato i naglasavano od Jovana Krstitelja i Samoga Hrista, kao preduslov zivota ka Bogu, ka Vecnosti. No, to je vec neka druga prica... Za sada, mislite o tome.

U sustini, tu i lezi odgovor na to, kako neko moze biti sam i ne biti usamnjen a neko drugi moze biti konstantno okruzen gomilom ljudi i biti usamnjen. To nas vraca i pitanju prijateljstva; zasto je ono toliko retko i zasto je zivot camac u koji staju dve osobe, ako li je vreme lepo, ali samo jedna ako se vreme pogorsa - po recima Kung Fu Ce-a iliti Konfucija, u evropskoj interpolaciji. Dakle, kao sto je napisao Djordje Balasevic, u svojoj posveti na novoizdatom albumu - ''Hvala svim mojim prijateljima... to ce reci - obojici!??! Tu, takodje, lezi sav cemer palog postojanja, sagledavanja ljudi kao sredstava, a ne kao cilja, degradacije licnosti na nivo individuuma. Mislite o tome.

Подели на овим сајтовима

нема ништа без двоје, без другог можемо само да размишљамо о себи, али да се не упознамо - ми се уствари само остварујемо и огледамо у другоме.

једино је потребан искрен однос и контакт уживо, тек је онда душа испуњена присуством љубави.

Подели на овим сајтовима

?????? ?? ???????? ?????? ????? ? ??????? ?????, ??? ?? ???? ???? ???????? ?????????? ??????.

kontakt uživo nije neophodan ako je ?ovek iskren, imam net prijateljstva koja traju godinama, skoro 5 godina, jer JA sam JA i ovde i u realu i bilo gde

na kraju krajeva ?ovek može lagati sebe, može ceo svet ali na kraju krajeva mora se suo?iti sa sobom i mora?e dati odgovore na mnoga pitanja

bolje za ?oveka da te odgovore po?ne da traži još sada jer...živi svaki dan kao da ti je poslednji

o Ugrine bila mi je ?ast ?itati Vaše tekstove i upoznati Vas

Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći.

Подели на овим сајтовима

?????? ?? ???????? ?????? ????? ? ??????? ?????, ??? ?? ???? ???? ???????? ?????????? ??????.

kontakt uživo nije neophodan ako je ?ovek iskren, imam net prijateljstva koja traju godinama, skoro 5 godina, jer JA sam JA i ovde i u realu i bilo gde
?? ?? ???????? ??????? ???????? ?? ?????, ??? ??????????, ?????? ?? ?? ???????? ????? ?????? ??????????, ????? ?? ? ?? ??? ???????? ?????? ?????????? - ?? ??? ?? ?? ??????? ???? ?? ????, ??? ?? ?????????? ??????? ????? ??????.

?????? ???? ?? ??????? ?????, ??? ?????????????? ????????-??????????-???????-???????-???? ??? ?????? ???? ???? ???????? ? ??????? ????????.

? ???? ?????? ???? ???? ??????? ??? ??????? ????.

?????? ?? ???? ???? ?? ???????????? ???????, ?????? ?? ?? ?? ????? ?? ?????? ??? ???? ?????????? ???? - ???? ? ???? ???????, ??? ?????? ???????? ?? ????? ???.

Подели на овим сајтовима

• Гости

Nije logicna ta podela coveka na dusu i telo u smislu separatnog zivljenja. Ona, podela, jeste prisutna no, u smislu imenovanja principa koji konstituisu coveka kao bice ali koji ne mogu ziveti odelito, posebno i nezavisno jedno od drugoga... posto je Bog stvorio celinu, skup ta dva principa, imenujuci je kao - coveka; dakle, bice, koje je nosilac pomenutih principa i koje, ti principi cine a ticu se, opet i samog naznacenja covekovog koji je, buduci Prvosvestenik tvari, ima privesti Vecnosti sobom, svojim odnosom sa Bogom i zivotom koji podrazumeva odnos i sa njom a tako je i bilo oduvek, jos u prvom svetu, kao sto ce biti i u Poslednjoj realnosti (Eshatonu) Carstva, cega je garant Tavorski dogadjaj. Mislite o tome.

Подели на овим сајтовима

да, ни мени није баш најстаменија, поготово што сам мало у последње време размишљао о томе кроз житије светог Ефросинија кувара који је походио Рај и донео оданде три јабуке као доказ да је виђење једног сабрата истинито.

касније су те јабуке подељене и поједене као светиња, предање каже да су изузетно дуго трајале.

па сад, ако је материја иста, мада и не мора бити - Богу је све могуће, енергија коју носи очигледно није, јер није од овог света, иако материјализована - нешто као свето причешће, колико сам ја схватио.

Подели на овим сајтовима

naravno da nije logična i da nije stamena, pisala sam o nečemu drugom

većina osoba koje sam upoznala na netu isti su i u realu

malo je onih koji su dijametralno različiti

ovde se dotičemo teme da mnogi ljudi na netu grade "lažni identitet" što znači da sami dele svoju dušu od srca i tela

to je činjenica i ne možemo je prenebeći..

Подели на овим сајтовима

VEČERAS NA FREKVENCIJI ( 107.3 FM ) - RADIO " SLOVO LJUBVE " , GLASILO BEOGRADSKO KARLOVAČKE MITROPOLIJE, U 20 ČASOVA, GOSTUJE NAŠ OTAC UGRIN V. POPOVIĆ. OBZIROM DA JE TEMA OTUĐENOST, NADAMO SE DA ĆE NAS VEČERAŠNJI INTERVJU  PODSTAĆI DA NASTAVIMO DA ZAJEDNO " MISLIMO O TOME, OTVORENOG SRCA-OTVORENOG UMA".

НЕ МОГУ И НЕЋУ КУЋИ ПОСЛЕ ЛИТУРГИЈЕ! ВИ? ОД НАС ЗАВИСИ!

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...