Jump to content

Јереј Угрин Поповић

Оцени ову тему

Guest Alefshin

DA LI SE NAKON LITURGIJE ZADRZITE U PAROHIJSKOM DOMU RAZGOVARAJUCI MEDJUSOBNO   

13 члановâ је гласало

1. 1. DA LI SE NAKON LITURGIJE ZADRZITE U PAROHIJSKOM DOMU RAZGOVARAJUCI MEDJUSOBNO

• DA, pet minuta
      0
    • DA, deset minuta
      2
    • DA, sat i vise
      5
    • Kako kada
      2
    • NE, nikada
      4

Препоручена порука

• Одговори 637
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Da, bas ste to lepo objasnili o. Ugrine. Ali-uvek to ali... Mene muci jedna druga stvar. Ja sam konkretno u crkvi dozivela doslovno traumu i zbog toga sam jos od 1995 u "porti" ako mogu tako reci. Virkam sta se desava u crkvi ali imam veliki strah da ponovo "udjem". Naime, pre nego sto sam "izasla" ili bolje reci "pobegla" moram Vam priznati da sam naisla na takvu iskljucivost i odbacivanje da nisam vise bila sigurna da li sam se to greskom obrela u CKSKJ ili zajednici pravoslavnih hriscana. Ali da zanemarimo moj slucaj... Ono sto Vam pokusavam reci je da postoji neki problem koji ja ne umem verbalizovati ali koji snazno osecam a to je ta filozofija komunisticke partije koja se nekako uvukla u crkvu. Zato su mnogi dobri ljudi i vrlo vredni kao licnosti ostali van crkve. Zbog svega toga MOZDA ne bi bilo lose dati malo veci znacaj cojstvu, cestitosti onoj izvornoj, urodjenoj koju prepoznaju ljudi na svim jezicima i kontinentima kao i muziku ili ljubav npr., da ne budemo kao slikar koji pocinje od apstrakcije a da pri tome nije "ispekao zanat" tj. dokazao se pre svega kao vredan i dobar crtac... Ovako je moj pokojni otac mene ucio kad sam ga u tim za mene mnogo bolnim i teskim trenucima pitala sta je pravoslavlje..."Kada o pravoslavlju ispricas sve sto znas i sto osecas...ono sto odcutis posle toga-e to je pravoslavlje" Svako dobro o. Ugrine, raduje me da postojite

Подели на овим сајтовима

• Гости

Vas otac je GENIJE!!! Tacno, Pravoslavlje nisu mrtva slova ili prezvakane reci... Ono je tisina kojom prepoznajemo sebe u drugome ako smo najpre osvestili Boga u sebi. Ovo sto sam danas naucio od vaseg oca dugo cu, na ovaj ili onaj nacin, ponavljati. Neka mu je vecan pomen...ako zelite da se i on pridruzi Darinki u mom pomjaniku napisite njegovo ime, ovde ili na p.p.-u Predivno zaista, nemam reci....

O.O. - U.

Подели на овим сајтовима

I na kraju izgleda da opet dolazimo do zaključka da naš način života govori o tome da li je Hristos zaživeo u nama ili ne, onda nemamo potrebu da mi budemo dobri jer On dela umesto nas

sa uživanjem sam pročitala sve komentare, naročito Florentinine

"Kada o pravoslavlju ispricas sve sto znas i sto osecas...ono sto odcutis posle toga-e to je pravoslavlje"

:)

Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći.

Подели на овим сајтовима

Dragi moji, bas mi je drago da vam se svidela misao... I ja sam se slicno osecala kad sam je cula prvi put pa i danas posle dosta vremena se zamislim nad njom... O. Ugrine, moj otac se zvao Branislav i jako mi znaci sto cete ga pomenuti u molitvama. Hvala Vam i svako dobro od Gospoda!

Подели на овим сајтовима

• Гости

Napokon je Crkva dobila glavu, licnost koja nacalstvuje i koja je prva, koja predvodi. Koliko je to bitno, uskoro cemo biti svi svedoci toga, Arhiepiskopija beogradskokarlovacka pre svih. Nadam se da cemo tada razumeti da je to tako u svim porama ljudskog delovanja od porodice do Crkve, od coveka do Drzave... uvek mora biti jedne licnosti koja nacalstvuje i koja je prva, koaj svojom licnoscu poziva i koja svojom odgovornoscu drugima daje primer iste. Zato je monarhija najbolji moguci oblik vladavine i zato Crkva mora imati tu, prvu medju jednakima, licnost. Takodje i parohija, takodje i dom, koji ako nema domacina nema ni reda a ako nema reda onda sebe ponistava sobom jer to vise nije porodica i, jer to vise, nije dom. Pitanje duhovnika, da se ovo pravilo prvog medju jednakima postuje, bilo bi suvisno posto bi covek bio upucen na svog, od mnogih, svestenika, razumejuci da slucaja nema i da, samim tim, nije bez razloga sto je bas taj svestenik njegov parohijski svestenik, odnosno duhovnik pa bi taj covek poceo da trazi razlog zasto je to tako a ne bi uzalud gubio vreme trazeci umesto razloga novog duhovnika, koji po pravilu odgovara dok god ono sto prica tom samom coveku odgovara. Na taj nacin se relativizuje i sam pojam duhovnika i umesto coveka koji vodi to se pretvara u coveka koji tetosi i dok god tetosi ispravan je...u suprotnom, zamenjuje se a kada se jednom predje ta granica svaki korak napred je u stvari dva u nazad i, kako covek, toga nije svestan, on sve vise i sve dublje biva ubedjen u sopstvenu ispravnost cini dela koja je Hristos i predvideo rekavsi - ubijace vas i progoniti, misleci da sluzbu Bogu cine... - ne obaziruci se na raskol, ili opasnost okretanja crkvenog ucenja vlastitom cefu umesto saborskom delovanju, ili relativiziranju sluzbi unutar Crkve stavljajuci sebe iznad crkvene jerarhije i crkvenog poretka... Sve te opasnosti bivaju uklonjene onog momenta kada Prvi medju jednakima zazivi, kako u sluzbi koju obavlja, tako i u svesti samog naroda. Mislite o tome.

Otvorenog uma-otvorenog srca, mir vam - Ugrin

Подели на овим сајтовима

• Гости

Sjajan i poucan text!Bravo oce Ugrine!

Nego,buni me to sa duhovnikom.Naime,moj parohijski svestenik je ujedno i moj kum.On i ja se veoma lepo slazemo i sjajan je covek.S tim sto se ispovedam kod drugog svestenika i s njim razgovaram.Slusam obojicu.

Je li to neispravno?

Подели на овим сајтовима

• Гости

Ne znam od kada ali, ustalilo se pravilo da se covek ne ispoveda kod svestenika koji mu je rod ili zena kod svog muza ili dete kod svog roditelja... sto ima svoju logiku sa svoje strane da bi se sam covek koji se ispoveda osecao opustenije i sigurnije da mu se ta njegova ispovest nece negativno odraziti na njegovu, ili njenu, zivotnu svakodnevicu. Kako je kum prvi stepen duhovnoga srodstva tako ovo pravilo moze vaziti i za vas slucaj mada, ponovicu, duhovnik ne bi trebao da bude mistificiran ili glorifikovan jer se onda odlazi u krajnost pravljenja kulta licnosti, sto je, opet, strano pravoslavnom nacinu zivota i razmisljanja i blize istocnjackim guruima ili lamama koji od svojih postovalaca zahtevaju slepu poslusnost sto nije nista drugo do svojevoljno odricanje od slobodne volje, dakle, neceg od Boga darovanog i neceg sto nas izdize nad celokupnim stvorenim svetom i necim cime i spasavamo taj isti stvoreni svet kao njegovi prvosvestenici. To je mehanicko, robotsko, shvatanje odnosa svestenik-pastva i kidanje parohijske zajednice sa obzirom da je vas duhovnik u manastiru a vi u svetu i jedno sa drugim nije spojivo niti Liturgijski izvodljivo buduci da je vasa parohijska jedinica pretpostavka vaseg Liturgijskog zajednicarenja, sto je opet, pretpostavka eklisioloskog ostvarenja i preduslov Evharistijskog utelovljenja. Naime, lezernost hriscanskog nacina zivota nije zamisliva niti ostvariva opisanim robotskim sistemom indoktrinacije od strane samozvanih ''spasitelja'' i mimo parohijske zajednice, kojom nacalstvuje jedan svestenik - vas, i ako sa njim niste u duhovnoj vezi kako vas on onda moze pricestiti? A Ako se tu ne pricescujete kako onda mozete sa tim ljudima zajednicariti i, napokon, ako sa njima ne zajednicarite kako mozete ciniti Crkvu na dogadjaju Liturgije i biti Telo i biti Jedan??? Nikako!!! A, kako je Liturgija ono egzistencijalno bitno, dakle - Onaj Koji daje Zivot posto je Sam Zivot, Put i Istina biti mimo Njega znaci biti mimo Zivota i Istine, promasiti Put spasenja. To je greh, jer greh jeste promasaj i greh jeste egzistencijalnoontoloske prirode ne toliko etickojuridicke pa se na ovaj nacin i moze videti sva pogubnost mesanja duhovnika sa guruom i hriscanske slobode i odluke indoktriniranim poslusnistvom koje vas odvode od Licnosti Hristove privlaceci vas sopstvenoj. To je opasnost. Nemojte zaboraviti da su kaludjeri otisli iz sveta ne da bi svet posao za njima nego da bi se oni molili za njega ali daleko od njega, izolovani od njega. To bi barem trebalo da bude jasno, barem njima i da to nije bez razloga tako ustrojeno jer iskusenja jesu velika a ljudska pleca slabasna i jos slabija kada se samoubedimo u svoju jacinu a zato je ap. Pavle i napisao - kada sam slab onda sam najjaci... Mislite o tome.

Подели на овим сајтовима

• Гости

Covek ne napreduje i iz tog razloga sto se plasi sopstvene velicine i istine da je gospodar sveta te da se okolnosti imaju i trebaju njemu povinovati a ne on njima. No, to implicira sobom apsolutnu odgovornost za svet i tvorevinu uopste, ciji progres tada od coveka zavisi dok sam covek vise ne bi imao zaledjinu u racionalizaciji da su okolnosti te koje odredjuju njegovo stanje i njegov zivotni tok. Sva tuga palog postojanja je olicena upravo u toj cinjenici da se covek samog sebe plasi, sopstvene velicine, sopstvenog naznacenja te izabira beg, potiskuje velicinu i bira ''siroku stazu'' jer njome ostaje neprimetan, oslobodjen odgovornosti i ususkan u prosecnosti. Tada (sada), od njega ne zavisi, nikako ne moze biti ni za sta kriv iz prostog razloga jer nije ni svoj te su drugi krivi, oklnosti su merilo a smrt istina; istina palog postojanja, rascep izmedju bica i zajednice... Kraljevstvo prosecnih i prolaznih. Zvuci poznato? Mislite o tome.

Otvorenog srca-otvorenog uma, mir vam - Ugrin

Подели на овим сајтовима

Pomaže Bog!

Danas je kod nas u crkvi propovedao moj paroh i propoved je bila u vezi bludnog sina.

E sad, ja ne volim da slušam njegove propovedi jer on čita isprekidano i ... 'mucavo'.

Prosto, čovek nema dar da lepo čita. Ali, ja radim na sebi i onda, kada vidim da će on propovedati,

ja kažem samom sebi - Tomo! Slušaj! I razmišljaj!

I u jednom trenutku on reče da je mladji sin sam sebi odredio eptimiju i to je ispoštovao sve

dok ga otac nije svojom ljubavlju 'izvukao' iz epitimije. A bio je spreman da ceo život proved pod epitimijom!

Elem, posle Liturgije, mi se skupismo da popijemo kaficu i ja sam hteo da ga pitam u vezi toga, ali

je došla jedna devojka i hoće da bude u našem horu (ona je sopran) i sada .. Ko velim nije fer

da sedi sama zapostavljena, mada bih ja radije sa sveštenikom pričao. Ali i razgovor sa njom

mi je bio sasvim OK i čim sam video da se opustila i počela da ćaska sa svojim vršnajcima,

ja zapodenem razgovor sa mojim sveštenikom o toj njegovoj izjavi.

Pa, prvo me je iznenadio što mi je rekao da je sam pripremio svoju propoved i da je on tako doživeo

odluku mladjeg sina. Budala kakva jesam, mislio sam da on pošto eto ima problem sa čitanjem, ima

problem i sa pisanjem propovedi (a sad se samom sebi čudim!).

Drugo što me je iznenadilo je to što je sveštenik rekao da se svima nama nudi svest da sami uz Božiju

pomoć možemo da primetimo da smo nešto uradili što jeste greh, i da sami sebi možemo odrediti epitimiju,

i da nam u toj odluci sveštenik može pomoći (ako baš i moramo da ga pitamo) tek da svoju odluku ne doživljavamo kao da je ... kazna. I to preterana.

E taj ... introspektivni individualizam me je prijatno iznenadio!

Ne mislim da ću odustati od svoje dosadašnje hrišćanske prakse ali ću je obogatiti sa ... ovako nečim.

brat Toma

Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији!
Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761

Подели на овим сајтовима

• Гости

Introspekcija u vidu licnog napora jeste dobra; no, da bi to bilo to, osvesceni ''greh'' se mora i verbalizovati te na taj nacin prezentovati relevantnoj osobi radi daljeg napredovanja. Individualizam, bilo koje vrste, nije u duhu Pravoslavlja kao sto je i sama individua surogat licnosti, nastala kao nus efekat pada, koja se mora prevazici punocom licnosti; za koju je potreban drugi, za koju je potreban drug. Ispovedajte se jedni drugima, nije badava receno, kao sto nije badava ni Liturgija zajednica a, opet, ona sama nije ''nedeljni spektakl'', vec nacin zivota - jer, ako je jedini cilj nasega zivota Hristos, onda sve sto radimo, postaje i jeste Liturgija. U tom kontekstu je i nastalo, sada vec cuveno, premeravanje mirjana oko sopstvene ''pravednosti'' sa stalno jednim i istim izvinjavanjem - Nisam jos spreman/na, mozda sledece nedelje... ili, po mom misljenju, ne bi trebalo bas svake nedelje... ili, ja mislim da bih trebao/la... - a, opisano izvinjavanje, nije drugo do racionalizacija vlastite nemoci da se suocimo sa sopstvenom sujetom, razumejuci da nismo centar i da nase misljenje nije relevantno po tim pitanjima i da poslusanje nije indoktrinacija vec dijalog na relaciji svestenik (i to ne bilo koji vec vas, parohijski), vernik koji uzvodi ka prevazilazenju datog problema koji je najpre osvescen pa verbalizovan, poslusnoscu nivelisan posto se sam subjekt okrenuo od sebe ka drugom u smislu vaznosti i od drugog ka sebi u smislu prosudjivanja jer jedino tako to jeste prosudjivanje a ne golo osudjivanje posto u recima - ne sudite da vam ne bude sudjeno... - samoosuda se takodje uracunava. Mislite o tome.

Подели на овим сајтовима

na nešto me sada podsetiste o Ugrine

Чиме се хвалиш, човече, чиме се толико поносиш? Ко год се хвали, хвали се оним што је његово, а не оним што је туђе. Шта имаш своје чиме би се похвалио? Шта имаш осим позајмице коју на крају мораш вратити зајмодавцу?

Хвалиш ли се лепотом телесном? Иди на гробље, и види где се избацује из града лепота телесна. Ил се хвалиш очима и устима? Ко зна колико си пута с досадом отирао блато са обуће и не мислећи да су то очи и уста оних, који су прошли путем којим ти сада ходиш?

Или се хвалиш богатством? Ај, помисли, чије л' није било, чије л' бити неће! Или драгим камењем: дијамантима и брилијантима, рубинима и топазима, или смарагдима или бисерима? Када те буду мртва положили на даске, сасвим ће ти свеједно бити да ли ће ти ставити око врата низове од бисера или од букова жира; и да ли ће ти џепове напунити дијамантима или пепелом; и да ли ће ти телесину покрити кадифом или рогозином. Све што си од земље позајмио, земљи се враћа, хтео ти или не хтео. Што се онда хвалиш позајмицом.

Или се хвалиш славом и влашћу и силом? Заиста, на твоју реч сада окрећу се на лево или на десно читаве војске, прокопавају се тунели, зидају се градови. Испод твога прозора пролазе хиљаде радозналих људи који би хтели само да те сагледају својим очима, те да могу причати својима како су видели великог човека. А сутра ће гамизати преко хладнога чела твога стоноге и гуштери, и ти нећеш моћи макнути руком да их одагнаш.

Ил' се хвалиш својим делима, својом културом? Чувај се, да ти се не узме памет као цару Навукодоносору. А ту причу треба да чујеш и знаш, и да казујеш деци својој и свакоме коме добра желиш. Та прича гласи: цар Навукодоносор сазида велики град Вавилон и многе ваздушне куле у њему високо до облака, - и уреди престоницу своју тако, да јој не бијаше равне у свету. Једнога дана шеташе цар Навукодоносор по кули својој, па баци поглед по граду Вавилону и испод својих ногу и у гордости својој узвикну: Није ли то Вавилон велики, што га ја сазида јаком силом својом да буде столица царска и слава величанству мојем (Дан. 4, 29). При томе цар се не сети Бога Створитеља, нити му се као влада захвали на помоћи, нити се понизи пред свевишњим, што је дужност свих владара - него напротив себе истаче као Бога над Боговима и цара над царевима. Али ај, браћо моја, шта се догоди? Не да се Бог понижавати од прашине испод ногу Његових. Још су се оне горде речи цареве пенушале у његовим устима а глас дође с неба: теби се говори, царе Навукодоносоре, царство се узе од тебе. И бићеш прогнан између људи и живећеш са звијерима пољским и хранићеш се травом као говече и седам ће времена проћи преко тебе да Свевишњи влада царством људским и даје га коме хоће.

Св. Владика Николај

БЕСЕДА О БЕЗБОЖНОЈ ЕВРОПИ

одломак

Koliko čovek zaista, ali ZAISTA želi i radi na sebi 0102_laugh

Koliko primećujem uglavnom radi na drugima, pokušava druge da promeni, da analizira, da proceni...

Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći.

Подели на овим сајтовима

...........

???? ?? ??????, ??????, ???? ?? ?????? ???????? ?? ??? ?? ?????, ????? ?? ???? ??? ?? ??????, ? ?? ???? ??? ?? ????. ??? ???? ????? ???? ?? ?? ????????? ??? ???? ???? ????????? ???? ?? ????? ????? ??????? ???????????

?????? ?? ?? ??????? ????????? ??? ?? ??????, ? ???? ??? ?? ???????? ?? ????? ?????? ???????. ?? ?? ?????? ????? ? ??????? ?? ??? ?????? ?? ???? ? ??????? ?????? ????? ?? ????? ? ?? ??????? ?? ?? ?? ??? ? ???? ????, ???? ?? ?????? ????? ????? ?? ???? ??????

??? ?? ?????? ??????????? ??, ???????, ???? ?' ???? ????, ???? ?' ???? ????! ??? ?????? ???????: ??????????? ? ????????????, ???????? ? ????????, ??? ?????????? ??? ????????? ???? ?? ???? ????? ???????? ?? ?????, ?????? ?? ?? ???????? ???? ?? ?? ?? ?? ??????? ??? ????? ?????? ?? ?????? ??? ?? ?????? ????; ? ?? ?? ?? ?? ?????? ???????? ??????????? ??? ???????; ? ?? ?? ?? ?? ???????? ??????? ??????? ??? ?????????. ??? ??? ?? ?? ????? ????????, ????? ?? ?????, ???? ?? ??? ?? ????. ??? ?? ???? ?????? ??????????.

??? ?? ?????? ?????? ? ?????? ? ?????? ??????, ?? ????? ??? ???? ?????? ?? ?? ???? ??? ?? ????? ?????? ??????, ??????????? ?? ??????, ?????? ?? ???????. ????? ????? ??????? ??????? ?????? ?????????? ???? ???? ?? ????? ???? ?? ?? ????????? ?????? ?????, ?? ?? ???? ??????? ??????? ???? ?? ?????? ??????? ??????. ? ????? ?? ???????? ????? ???????? ???? ????? ??????? ? ???????, ? ?? ????? ???? ??????? ????? ?? ?? ???????.

??' ?? ?????? ?????? ??????, ?????? ????????? ????? ??, ?? ?? ?? ?? ???? ????? ??? ???? ??????????????. ? ?? ????? ????? ?? ????? ? ????, ? ?? ??????? ???? ?????? ? ??????? ???? ????? ?????. ?? ????? ?????: ??? ????????????? ?????? ?????? ???? ??????? ? ????? ???????? ???? ? ???? ?????? ?? ??????, - ? ????? ?????????? ????? ????, ?? ??? ?? ?????? ????? ? ?????. ??????? ???? ?????? ??? ????????????? ?? ???? ??????, ?? ???? ?????? ?? ????? ???????? ? ????? ?????? ???? ? ? ???????? ?????? ???????: ???? ?? ?? ??????? ??????, ??? ?? ?? ?????? ????? ????? ?????? ?? ???? ??????? ?????? ? ????? ??????????? ????? (???. 4, 29). ??? ???? ??? ?? ?? ???? ???? ??????????, ???? ?? ?? ??? ????? ??????? ?? ??????, ???? ?? ?????? ???? ?????????, ??? ?? ??????? ???? ??????? - ???? ???????? ???? ?????? ??? ???? ??? ???????? ? ???? ??? ????????. ??? ??, ????? ????, ??? ?? ??????? ?? ?? ?? ??? ?????????? ?? ??????? ????? ???? ???????. ??? ?? ?? ??? ????? ???? ?????? ???????? ? ??????? ?????? ? ???? ???? ? ????: ???? ?? ??????, ???? ??????????????, ??????? ?? ??? ?? ????. ? ????? ??????? ?????? ???? ? ??????? ?? ????????? ??????? ? ???????? ?? ?????? ??? ?????? ? ????? ?? ??????? ????? ????? ???? ?? ???????? ????? ???????? ??????? ? ???? ?? ???? ????.

??. ??????? ???????

?????? ? ????????? ??????

???????

Koliko ?ovek zaista, ali ZAISTA želi i radi na sebi 0203_cool

Koliko prime?ujem uglavnom radi na drugima, pokušava druge da promeni, da analizira, da proceni...

????? ???? ?? ????????? ???? ?????? ? ??????? ?????????? ???????? ????? ?????? ??????.....

?????? ?? ???? ????? ???? ?? ??? ?????? ???????? ??? ???? ????? ???, ?????? ???????? ???, ????? ? ??????? ????????, ??? ?? ???? ?? ???? ? ???? ?????, ??? ?? ??? ?? ???? ?????, ??? ?? ??????? ????, ??? ???? ??????? ?? ???? ????, ? ?????? ???????? ?????????, ???????????-?????????? ??? ??????? ???? ????? ?? ????? ????.

?????? ?? ???? ??????????? ?? ???? ??? ????? ?? ?? ?????? ? ?????????, ? ??? ?? ???? ? ?? ???? ?????? ???? ?? ??????, ?????? ???? ? ???????? ?? ????? ?????...

??????, ?????? ????????, ?????? ????????... 

"Прости верник"

Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе.

http://www.pravoslav...ta Filareta.htm

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...