Jump to content

Da li svestenici u vasoj parohijskoj crkvi traze da im donosite brasno i ulje...?

Препоручена порука

Kada je vec pomenuta tema prihoda svestenika da pomenem ovde pitanje prihoda manastira. Postoje veliki istoriski manastiri ka npr Studenica, Ostrog, Manasija i td gde su prihodi veliki zbog stalnog dolaska turista a i vernog naroda. Situacija je puno drugcija u manastirima koji nisu poznati ili koji nemaju cuvene "duhovnike" ili su u nedodjiji. Znam Ti veliki manastiri nekada pomazu te manje ali i nekada ne. Imate neke gde je jako tesko ziveti. 

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Trifke рече

Znam Ti veliki manastiri nekada pomazu te manje ali i nekada ne.

Kažu mi upućeniji ljudi da praktično svi (manji) manastiri u Mitropoliji žive od Ostroga.

• Волим 1

Χριστός ανέστη εκ νεκρών, θανάτω θάνατον πατήσας, και τοις εν τοις μνήμασι ζωήν χαρισάμενο

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Goku рече

Kažu mi upućeniji ljudi da praktično svi (manji) manastiri u Mitropoliji žive od Ostroga.

Ne samo manastiri nego i svestenici. Ostrog im daje plate i imaju dezurstvo od po nedelju dana jednom u ti meseca mislim koje im se placa

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

Ма чекајте људи, па зар немају свештеници плате од пар хиљада еура које им Црква даје као званична плата?

Није ваљда да свештеници живе од милостиње народа:coolio:

• Хахаха 1
Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Mиљан Л. рече

Ма чекајте људи, па зар немају свештеници плате од пар хиљада еура које им Црква даје као званична плата?

Није ваљда да свештеници живе од милостиње народа:coolio:

Da najveci deo svestenika zavise od onoga sto dobiju. A sta ti mislis odakle crkvi pare da ih placa ako ne od naroda? 

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

Мислим, ја знам да Цркву гради народ, пошто се вјековни однос Цркве и Државе промијенио. Али никад нисам размишљао о томе дубље. Мислио сам да имају плату свештеници, да Црква има своју манастирску производњу свега што треба за цијелу Цркву, да држава финансира из буджета. А паре да се остављају за обнову наших старих манастира и Цркви. Немам ја појма видим већ:)))

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Mиљан Л. рече

Мислим, ја знам да Цркву гради народ, пошто се вјековни однос Цркве и Државе промијенио. Али никад нисам размишљао о томе дубље. Мислио сам да имају плату свештеници, да Црква има своју манастирску производњу свега што треба за цијелу Цркву, да држава финансира из буджета. А паре да се остављају за обнову наших старих манастира и Цркви. Немам ја појма видим већ:)))

Kakvo crno drzavno finansiranje. Ono bilo bi lepo kada bi neko mogao da rasporedjuje prihode a ne da se ostavi po sistemu svaka vaska obaska ali nije tako. 

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

Не траже попови због свог џепа хлеб и вино, значи због пара, него због приношења дарова. Данас се изгубио тај моменат да је верни народ тај који доноси природу у цркву, а епископ, односно поп,  онда то приноси Оцу као икона Христова. Значи снабдевамо се у самоуслугама типа макси, идеја и расправљамо да ли је поп поштен или лопов, све је поремећено.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Mиљан Л. рече

Dobrodosao Miljane! Hvala Ti na iskrenom komentaru. Na nasu zalost, vecina Srba bilo verujucih ili ne, ima slican pristup / misljenje kao I Ti. Naravno, to ne znaci da je automatski ispravno, vec govori o nasoj sveopstoj neupucenosti I ignoranciji. E sad kad si saznao od kojih finansijskih sredstava zivi Crkva, budi junak pa rasiri dalje! Vreme je da se resimo pogresnih predrasuda. Neka bi nam Gospod podario veru, ljubav I nadu, pa ce se lako odresiti I privatna kesa, mislim voljno-htednuto cemo davati Crkvi ako su nam prioriteti pravi. Srecno!

Подели на овим сајтовима

U mojoj bivsoj parohiji vladika je osnovao fond neki, odakle su svestenici primali nesto kao platu, znam da su odatle mogli uzeti i kredit i sl. Samo sad ne znam kako je sve pocelo, mislim od kojih para je osnovan fond. Pretpostavljam da je i to bilo od naroda, iki nekih donacija, al nisam sigurna.

Подели на овим сајтовима

Ne traže ništa. Daš koliko možeš i ako hoćeš. Ali,ja sam iz severne Srbije,kod nas tako. Hajde vi,Beograd pa južnije,vadite zmije iz džepova. Sramota je da nam sveštenici nemaju.

A što se tiče manastira,sve je na izvol`te,napisane cene na svećama i suvenirima i niko ne drži stražu. Jedino ikone,kandila,brojanice itd.,to se kupuje. Svakako je red da kad ideš negde,ne odlaziš praznih ruku,pa tako i u manastir. Ako i dođeš prazan,niko te ne gleda ispod oka. Nije sramota ako nemaš,daćeš kad budeš imao. Pa i ako nikad ne budeš doneo dar,i tada će te toplo dočekati. Zaista je tako.

Подели на овим сајтовима

Kod nas ne traze... A i da traze to valjda ne bi trebao da bude neki problem. Taj svestenicki posao (ili kako se vec to krsti), nije od covjeka nego od Boga, i koliko god da tom svesteniku damo ne mozemo mu dovoljno "platit" za te darove koje preko njega primamo od samog Boga. Koliko god da damo mislim da je bitno da gledamo na to kao da dajemo prilog Bogu, pa sad je li 5€ ili vise, manje je bitno, to svako po svojoj savjesti daje..

Подели на овим сајтовима

Svaka eparhija ima propisan eparhijski porez. Njega odredjuje vladika.

Sta mislite, kako ga svestenici obezbede?

"Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?"

sv. Ignjatije Brjančanjinov

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...