Jump to content

Pomoć u kupovini kompjutera

Оцени ову тему

Препоручена порука

Zanima me kompjuter za solidnu obradu zvuka i 3D modeling. Platio bih do 400 evra. Šta izabrati i kakve komponente odabrati? Hvala vam puno i puno se nadam pomoći od nekog sa foruma koji dobro zna kompjutere.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 41 минута, Milan Nikolic рече

solidnu obradu zvuka i 3D modeling

Ovo znaci da ti treba solidno jak CPU i srednji do veci RAM, grafika je u drugom planu.

Evo jedne moguce i sasvim dobre kombinacije, malo je nesto preko 400e...

https://gigatronshop.com/gigatron_racunari/gigatron_aurora_pro_i500-105915

GIGATRON AURORA PRO i500

image595661ff977f7.png

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, obi-wan рече

Ovo znaci da ti treba solidno jak CPU i srednji do veci RAM, grafika je u drugom planu.

Сад једно питање теби као далеко стручнијем од мене у овом пољу, да ми појасниш:

Ја сам мислио да за рендер и иначе 3Д или било какво друго моделовање треба и јак графички процесор и доста графичке меморије. Верујем ти јер знам да се много боље разумеш у то од мене, ал само ако би могао то мало да ми појасниш шта графички рендер и како троши. Интересује ме ради неке опште културе, а и познато је да су људи који знају све око компјутерског хардвера прото магнет за жене, што и ја оћу да будем.

Кад будеш имао времена, наравно.

• Волим 1

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, obi-wan рече

Kakvu ocenu bi dao ovoj mašini za moje potrebe?

http://www.kupujemprodajem.com/Akcija-i7-4770-4GB-320GB-SSD-GTX980-48294944-oglas.htm?filter_id=230874

• Волим 1

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 57 минута, RYLAH рече

Сад једно питање теби као далеко стручнијем од мене у овом пољу, да ми појасниш:

Ја сам мислио да за рендер и иначе 3Д или било какво друго моделовање треба и јак графички процесор и доста графичке меморије. Верујем ти јер знам да се много боље разумеш у то од мене, ал само ако би могао то мало да ми појасниш шта графички рендер и како троши. Интересује ме ради неке опште културе, а и познато је да су људи који знају све око компјутерског хардвера прото магнет за жене, што и ја оћу да будем.

Кад будеш имао времена, наравно.

Pazi, od onog sto znam (a ne znam ti ja to nesto puno bas, i sam ucim dosta), ima tu 2 stvari: 1) za video render, tj. za rad sa video postprodukcijom i slicnim stvarima, potrebna je jaka graficka karta, ali i tu ide valjda ona "work station" orijentisana - jedno je karta koja izvlaci frame rate u igrama, a drugo je ona koja je namenjena video produkciji; ili sam bar tako cuo; 2) za 3D modelovanje kao ono sto je u Blenderu i slicnim programima nije potrebna jaka karta, nego jak procesor, pozeljno sa sto vise jezgara.

E sad, Milan se nije izjasnio tacno kakav program ga zanima u tome, ali kad je rekao 3D, pretpostavljam da je nesto tipa Blender (besplatan, a odlican), Max ili Maya.

I kad resis da postanes kao JA, tj. da sve znas oko kojputera, spremi se da ides ulicom maskiran, jer od zena koje te jure neces moci da mrdnes! :coolio: :smeh1:

• Волим 1

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 41 минута, Milan Nikolic рече

U osnovi nije lose, procesor je odlican, ali: grafika je integrusa (mada vrlo dobra integrusa, za ovo vidi prethodni post - odgovor Rylah-u), RAM je 4 GB (mora da se doda jos 24e za jos 4, ali to je OK, nije skupo, a sa samo 4 GB nema sta da trazis sa programima za modeling i produkciju, to je malo za takve stvari), i hard je neobjasnjivo mali, svega 320 GB... - - - > Znaci, ovde je potreban veci RAM (bar 8 gb), i znatno veci hard (1 TB bi bio odlican, ima ih za oko 50e).

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, obi-wan рече

Pazi, od onog sto znam (a ne znam ti ja to nesto puno bas, i sam ucim dosta), ima tu 2 stvari: 1) za video render, tj. za rad sa video postprodukcijom i slicnim stvarima, potrebna je jaka graficka karta, ali i tu ide valjda ona "work station" orijentisana - jedno je karta koja izvlaci frame rate u igrama, a drugo je ona koja je namenjena video produkciji; ili sam bar tako cuo; 2) za 3D modelovanje kao ono sto je u Blenderu i slicnim programima nije potrebna jaka karta, nego jak procesor, pozeljno sa sto vise jezgara.

E sad, Milan se nije izjasnio tacno kakav program ga zanima u tome, ali kad je rekao 3D, pretpostavljam da je nesto tipa Blender (besplatan, a odlican), Max ili Maya.

I kad resis da postanes kao JA, tj. da sve znas oko kojputera, spremi se da ides ulicom maskiran, jer od zena koje te jure neces moci da mrdnes! :coolio: :smeh1:

Tacno, 'workstation' grafika ide za post-produkciju ('compositing'), bilo koja novija gejmerksa grafika sa najmanje 1gb rama (na grafickoj kartici) je sasvim dovoljna za 3D modelovanje. 

Vazno je da imas sto vise glavnog RAM-a, ja bih rekao minimum 16gb. Procesor je najbolje uzeti 'best buy', nesto sto je pre godinu dana bilo skupo, a sad je jeftino.

Подели на овим сајтовима

@Milan Nikolic

I da dodam: ova masina za koju pitas ima na sebi znak "game max", sto ce da kaze da je satro namenjena igrama. To je (blago receno) smesno, jer ima integrisanu graficku kartu. Sa takvim kartama moze da se odigra ponesto, narocito starije igre, ali da je to masina namenjena bas za igre (kao sto nalepnica sugerise) - nema ni govora.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, uros рече

Vazno je da imas sto vise glavnog RAM-a, ja bih rekao minimum 16gb.

Pa da, u pitanju je rad sa velikim i vrlo velikim fajlovima, a to je bez velikog RAM-a nemoguce.

Mislim da bi njemu i 8 GB sasvim dobro radilo, ali se slazem da vredi da se ulozi jos malo za jos 8 GB, i tako se trajno resi to pitanje.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Milan Nikolic рече

Kakva je priča oko AMD procesora? Šta je kod AMD specifično?

Nema nista specificno, AMD i Intel su samo dve konkurentske firme, koje rade i procesore i grafike. Intel u principu ima malo bolji kvalitet u nekim serijama, a AMD generalno nize cene. Medjutim, sve je to prilicno relativno, uglavnom se gleda od slucaja do slucaja.

Intelovi Core i3/5/7 su odlicni, prakticno u samom vrhu ponude, ali im je zato i cena odgovarajuca.

S druge strane, kad je rec o grafikama, glavni igraci su nVidia i (opet) AMD, dok je Intel tu orijentisan samo na integrisane karte.

Ja npr. u ovoj mojoj masini imam AMD procesor i nVidia grafiku, sve to moze da se kombinuje kako `oces...

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Milan Nikolic рече

I kakva je razlika između Intel Core i Pentijuma?

Ukratko, ono kol`ko ja znam - Core procesori su kao BMW, Mercedes, i slicno, a Pentiumi su kao VW, Ford i drugi nalik njima.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Milan Nikolic рече

Ja sada imam Intel Celeron. Gde on tu spada? :)

U Yugo

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...