Juanito Написано Јун 9, 2017 Пријави Подели Написано Јун 9, 2017 пре 27 минута, Desiderius Erasmus рече Slažem se. Zato je, po meni, o. Rouz odradio dobar posao kad je sakupio na jedno mesto citate Otaca (https://svetosavlje.org/postanje-stvaranje-i-rani-covek/), koji pokazuju da su oni prilično bukvalno čitali Postanje, bez da su se nešto posebno obazirali na tadašnje teorije o postanku. Ту постоји само једна мала квака. Кад читаш оце, видећеш да је гомила њихових тврдњи о природи заснована заправо на Аристотеловој философији која је дуго времена била важећа философија природе. И ту нема ничег лошег, напротив. Као кад би данас неко знао теоријску физику и биологију у ситне детаље. Али Аристотелов поглед на свет је замењен бољим (који више и боље објашњава), најпре у астрономији, па потом и у билогији. Е сад остаје питање - треба ли следити дух отаца, тј. заступати најбоље учење о природи у нашем времену (што не искључује рад на трагању за још бољим ако разумеш то што радиш) или следити реч отаца, тј. заступати најбоље учење о природи у њиховом времену. Жика, александар живаљев, Iulianus and 6 осталих је реаговао/ла на ово 9 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Јун 9, 2017 Пријави Подели Написано Јун 9, 2017 пре 12 минута, Desiderius Erasmus рече Ok, ali koja god da je naučna paradigma o postanku tada bila važeća, može se videti da su imali skeptičan odnos prema njoj, iz prostog razloga što su u Postanju čitali nešto drugo. У овом цитату што си поставио се говори против идеја да је свет бесмислен, вечан и слично. Ту свако хрићанин мора да се сложи иначе није хришћанин. А теорије су код старих Грка готово увек биле прожете и метафизиком јер научни метод није био развијен. Данас је другачије. Случајност у ТЕ није метафизички и философски, него технички термин који се пдноси на једначине којима описујемо раподелу гена у популацији. Слично је и са разним почецима. На пример, сингуларитет је математички појам. Ту онда нема никаквих проблема прихватити техничке појмове који се односе на створену природу и њене механизме, а метафизички не веровавати у случајност. Јер ако одбациш техничку случајност, не треба ти еволуција, одједном не можеш да објасниш скоро ништа што видимо око себе. Како се бира којин сперматозоид ће оплодити јајну ћелију? Да ли то значи да је и за Бога случајно ко ће се родити? Ђорђе Р, александар живаљев, Paradoksologija and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Јун 9, 2017 Пријави Подели Написано Јун 9, 2017 пре 4 часа, Милан Ракић рече Ко рек`о Жељко нпр.? Ali ja po pitanju vere nisam konservativac nego liberal. Ja sam po pitanju politike konservativac. александар живаљев је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Јун 9, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Јун 9, 2017 пре 22 минута, Жељко рече Ali ja po pitanju vere nisam konservativac nego liberal. Ja sam po pitanju politike konservativac. А да. У праву си. александар живаљев је реаговао/ла на ово 1 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Јун 9, 2017 Пријави Подели Написано Јун 9, 2017 пре 1 минут, Милан Ракић рече А да. У праву си. ? Ово неки цинизам, шала, шта ли? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Рапсоди Написано Јун 9, 2017 Пријави Подели Написано Јун 9, 2017 пре 16 часа, Милан Ракић рече pa su sastavljeni i od liberalia i od konzervativaca, iako su ovi prvi dominantni unutar moderacije. пре 16 часа, Милан Ракић рече njih stoje neke domaće i strane obaveštajne službe koji žele da oslabe i podele Crkvu. I jedna i druga grupacija na internetu ima podršku i finansiranje od nekih domaćih ali i stranih struktura i fondova. Ајде сад на видело, одакле вам капље.... jedan čovjek and александар живаљев је реаговао/ла на ово 2 Carpe Aeternitatem Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско. Јеванђеље по Матеју глава 18:1-10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Рапсоди Написано Јун 9, 2017 Пријави Подели Написано Јун 9, 2017 пре 6 часа, Goku рече Bring balance to the Force i momentalno uključite nekog od konzervativaca u moderaciju! Ево ја се самопредлажем као најконзервативнија међу конзервама.... ем нисам ни у једном табору, ем ми не капље, ем имам самомисију приближавања супростављених страна.... александар живаљев је реаговао/ла на ово 1 Carpe Aeternitatem Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско. Јеванђеље по Матеју глава 18:1-10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Рапсоди Написано Јун 9, 2017 Пријави Подели Написано Јун 9, 2017 пре 4 часа, Justin Waters рече Liberalan je kao svjeza tuna sa grilovanim krompirom i blitvom, a konzervativan je kao tuna iz konzerve u biljnom ulju proizvedena na Tajlandu. Свежа туна са грилованим кромпиром и блитвом врло кратко траје, трајање се продужава конзервацијом, без обзира на земљу порекла... александар живаљев је реаговао/ла на ово 1 Carpe Aeternitatem Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско. Јеванђеље по Матеју глава 18:1-10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Јун 10, 2017 Пријави Подели Написано Јун 10, 2017 пре 17 часа, Рапсоди рече Свежа туна са грилованим кромпиром и блитвом врло кратко траје, трајање се продужава конзервацијом, без обзира на земљу порекла... Zato se nova tuna sa novim prilozima sprema iznova i uvijek je konzumiras svjezu. A konzerve su samo za ratno stanje, ili ako je covjek lijen za kuhanje eventualno i ne zna sta bi jeo, ili nije spreman na nove ukuse nego se drzis jednog te istog. александар живаљев and Рапсоди је реаговао/ла на ово 2 Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Јун 10, 2017 Пријави Подели Написано Јун 10, 2017 пре 22 часа, jedan čovjek рече новотарског калуђења Рафаила Бољевића пре 22 часа, jedan čovjek рече међу нашим сарадницима има врсних познавалаца литургијских питања и богослужбених новотарија – а то је нарочито г. Владимир Димитријевић Justin Waters, Ведран*, александар живаљев and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Јун 10, 2017 Пријави Подели Написано Јун 10, 2017 пре 22 часа, Evgenik рече Ал супер је госпоја што јој је поента да треба бити на средини, а у свакој реченици мало је рећи да потенцира дуализам, па у СПЦ постоје искључиво: "зилоти-екуменисти", "десничари-умерени", "либерали-конзервативци", "креационисти-дарвинисти"... (а коментар да српски попови читају "Борбу за веру" демонстрира да је жена успут или врхунски хакер, или једноставно - прозорљива, трећег нема...) Ма врх... Taman tako, nalupa se zena k`o otvoren prozor... александар живаљев, Evgenik and АлександраВ је реаговао/ла на ово 3 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Јун 10, 2017 Пријави Подели Написано Јун 10, 2017 ДоклеМ бре више со ти Видовдан. Коме год се не свиђа удри по мени, па јбг Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Јун 10, 2017 Пријави Подели Написано Јун 10, 2017 пре 22 часа, Desiderius Erasmus рече Slažem se. Zato je, po meni, o. Rouz odradio dobar posao kad je sakupio na jedno mesto citate Otaca (https://svetosavlje.org/postanje-stvaranje-i-rani-covek/), koji pokazuju da su oni prilično bukvalno čitali Postanje, bez da su se nešto posebno obazirali na tadašnje teorije o postanku. Brate, vidim da si se vec ispricao sa ostalima podosta na ovu temu, ja cu samo da dodam nesto malo: ne zaboravi da je o. Serafim potekao iz protestantske sredine, i da je - sasvim izvesno - ne mali deo njihovog pogleda na veru i zivot uneo sa sobom i u Crkvu. Takodje je vazno da se primeti da je on kao jos vrlo mlad (dakle, sa jedne uglavnom neofitske i nedoucene pozicije) uzeo da se bavi vrlo teskim pitanjima, kao sto je Postanje, a to bas nije izraz pravog smirenja. Velike askete u Crkvi nikad nisu trcali da se odma` na pocetku zivota u Crkvi bave bilo cime drugim, osim sopstvenom dusom. Dalje, u knjizi koju si naveo, izmedju ostalog, ima mesta tipa - "sv. Grigorije Bogoslov to-i-to mesto u Postanju tumaci u prenesenom smislu... da li to znaci da je on smatrao da u tom mestu nema niceg bukvalnog? O tome je odgovorio taj-i-taj drugi Otac..." - kad ovako nesto vidis, jasno ti je odma` da u toj prici samo nanosi vodu na svoju vodenicu, da bi kako god podupr`o neku svoju unapred zamisljenu konstrukciju. A to je jedan izrazito protestantski manir. Inace, ako nisi, procitaj prepisku/raspravu izmedju o. Serafima i A. Kalomirosa, tamo mozes da nadjes jos jednu potvrdu ovog sto sam rekao iznad. Kad sam svojevremeno ja citao tu prepisku (poodavno vec, ima jedno 15-tak godina), prvo sam mislio (na pocetku citanja) "oduvace ga o. Serafim!", medjutim, kad sam zavrsio citanje, jedino sto sam mogao da kazem je da sam jos vise zbunjen, umesto da bude obrnuto. Dakle, `ocu da kazem da potezanje samo ove knjige nije nikako dovoljna osnova da o ovoj temi moze temeljno da se prica. Justin Waters, Жика and Juanito је реаговао/ла на ово 3 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Јун 10, 2017 Пријави Подели Написано Јун 10, 2017 Inace, da se podsetimo - jedan odgovor o. Save na ovo pitanje, iz 2013. godine... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука