Jump to content

Свети Зосим Синаит и Јаков Нови Тумански

Оцени ову тему

Препоручена порука

М а н а с т и р   Т у м а н е

(налази се на 11. км од Голупца, 15 км од Кучева, 25. км од Великог Градишта, 50 км од Пожаревца и 120 км од Београда)

Адреса: Манастир Туман, село Кривача, 12257 Турија
Телефон: 012/767-51-95

Имејл: [email protected]

Подели на овим сајтовима

• Одговори 47
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Б   О   Г   О   С   Л   У   Ж   Е   Њ   А

С в е т а   Л и т у р г и ј а субота и недеља у 9 сати (као и празницима)

Ј у т р е њ е свакодневно у 6 недељно јутрење у 7ч

В е ч е р њ е у 17 лети и у 18 зими

Подели на овим сајтовима

До сад сам био два пута у манастиру и могу рећи да је прелеп. Мада који манастир па није... но осећа се благодат Божија поред моштију св.Зосима и св.Јакова и иконе Богородице, природа, речица поред манастира, мини зоо врт, гостопримница, заиста лепо место.

Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав

Подели на овим сајтовима

И ја сам била два пута, надам се 28.05. и трећи пут....

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

Jos jedno cudo Sv. Zosima od 28. Maja 2017.

Pomaze Bog! Bio sam u nedelju u vasoj svetinji i malo je reci da su utisci samo pozitivni. Cerka mi je prosle god tesko nastradala kao pesak u saobracaju, bila je i u komi i jedva je prezivela. Imala je nekoliko operacija na ruci i idemo na terapije vec pola godine. U ponedeljak sam joj pomazao ruku sa uljem Tumanski svetitelja. I danas je prvi put ispruzila do kraja. Plakala je od srece! Hvala Gospodu Bigorodici i Tumanskim svetiteljima!!!
Ona je imala otvoreni prelom podlaktice,veoma tezak prelom ramena tu su kostice ispadale i prelom kljucne kosti na tri mesta. Doktor koje je operisao kaze da tezu operaciju nije radio,a ovaj posle na terapijama u St Slankamenu da teze povrede i zivotu nije vidio. Danas joj je bila stota tacno terapija i islo je polako na bolje i nije nikako mogla saviti ruku u laktu na dole kako bo to objasnio. I danas je skroz ruka pala tj dodirnula je krevet. Zaplakala je od srece i ona i terapeutkinja

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

Свиђа вам се страница · 19 h ·

Св. Зосим избавио Архиепископа пред свој празник

Пред нама је најновије достојно дивљења чудо Св. Зосима Туманског Чудотворца.
У навечерије освећења испоснице Св. Зосима, Архиепископ михаловско-кошицки Георгије, упутио се у манастир Тумане. Двадесетак километара пре манастира, доживео је тежак удес. У таквим околностима обично путници не преживе. Благодарећи Св. Зосиму, Епископ и сапутници су прошли без икаквих повреда, иако су кола у потпуности хаварисана. Живи и здрави су стигли у манастир и заблагодарили великом светитељу. У прилогу цртеж о. Теофила о овоме догађају. Са благословом архиепископа Георгија, чудо записали и објавили братија манастира Тумана.

18765878_1294460404008499_83701879735266

Подели на овим сајтовима

Чудо Св. Јакова Туманског на дан канонизације

Брат М. Н. посведочио је необичан сан, у коме му је Св. Јаков најавио канонизацију.
Пошто сам био прехлађен пошао сам рано на спавање и негдје око свитања сам сањао да сам у некој цркви окружен масом народа. Али црква је толико била пространа да сам имао осјећај да смо сви на некој великој ливади. У једном моменту прилазим кивоту који је стајао десно од иконостаса и у њему лежи човјек, са дугом брадом, као да спава. Прилазим да целивам и у томе чујем глас : ,,Ово је преподобни Јаков Тумански".
Након тог сам се пробудио скоро одмах и пошао на службу. Обично никад ништа не сањам, јер знам да Сан је лажа а Бог истина а и Оци говоре да не треба придавати пуно пажње сновима. Али овако нилад ништа нисам сањао. Касније сам читав дан мислио о о. Јакову и пред вече сазнам да је на овом сабору канонизован.

18765672_1294437607344112_23654673620813

https://www.facebook.com/manastirtumane/

Подели на овим сајтовима

• 3 weeks later...

Сведочење о обретењу моштију Св. Јакова Туманског
1. део

Ових дана, када је у лику светих прослављен Преподобни отац наш Јаков Тумански, многи питају како је текло обретење његових светих моштију. О томе смо и говорили и писали, но ради користи верујућих, сада ћемо сам тај свештени чин детаљно описати.
Наше монашко братство прешло је у Манастир Тумане 16. октобра 2014. године. Догађаји пред прелазак некако су најављивали да се испунило време за прослављење Св. Јакова и ми сви у братству смо то снажно осећали. Прошло је свега неколико дана од нашег доласка и мошти су обретене. Све је почело на следећи начин.
Пошао сам са јеромонахом о. Петром до Пожаревца у потребну набавку за манстир. Био је 20. октобар. При прилазу граду мени се јавила ни од куда мисао да треба отићи до Епископа и узети благослов за обретење моштију. Како је било време вечерњег богослужења свратили смо до саборне цркве и Владику смо затекли на излску са службе. Узели смо благослов и обавестили га да смо прешли у манастир и да је све у најбољем реду протекло у вези тога. Питао сам за благослов да проверимо гроб оца Јакова који се упокојио на гласу светости. На наше не мало чуђење Владика је без речи одобрио нашу молбу. Купивши потребне намирнице журно смо се вратили у манастир. Са братојом смо се саборно договорили да гроб о. Јакова одах сутрадан отворимо и испитамо да ли су његови свети остаци заиста ту.

Подели на овим сајтовима

2. део
Освануо је 21. октобар 2016. године Господње. Окупили смо се у 4 и 30 крај гроба о. Јакова. Још увек није свануло. Одслужили смо помен. Иако је већ била друга половина октобра, дан је био готово пролећни. Ваздух је био топао и пријатан. Испоставиће се касније да је то био последњи леп дан те године. Све смо припремили и приступило се отварању гроба. За читаво време тога благословенога посла братија је на смену у цркви читала псалтир. Када се приступило копању, при првом закопаном ашову, догоди се да ашов пукне. Приписали смо то дотрајалој држаљи. Међутим, исти случај поновио се још два пута. Видно потресен и збуњен стао сам код крста Светитеља и гласно му се обратио- Преподобни о. Јакове, ми не желимо да пореметимо твој мир, већ желимо да твоје свете мошти извадимо и пренесемо у манастирску цркву, на радост и утеху братству и вернима. Још једном ћемо покушати, па ако имамо твој благослов наставићемо, а ако теби није угодно престаћемо са ископавањем. При наредном покушају, чинило се као да копамо по песку, а не по тврдој земљи. Сви смо одахнули и са радошћу смо наставили посао, али и са зебњом да ли ћемо пронаћи мошти светитеља, с обзиром да је било неких нагађања да је гроб раније био отваран. Как су радови текли, на основу земље, дало се закључити да је гроб у првобитном стању и да слава Богу није отваран.

Подели на овим сајтовима

3. део

Ваћ се увелико разданило и откопавање гроба лагано је напредовало. Трудили смо се да тај важан моменат са пажњом и усрђем пропратимо. Као што то у важним животним околностима бива, Господ нам на неки начин не открије сву пуноту догађаја, да би нас очувао и заштитио од могућих негативних крајности. Закључак свих, по завршетку био је, да смо се осећали као да ми нисмо учесници догађаја на потпун начин, већ као да све некако са стране посматрамо. На некој не превеликој дубини указало се неколико ситних кошчица, за које је било јасно да припадају некој животињици.
Када смо око поднева прешли увелико пола метра копања, моштију није било.
На нашу радост око 13. сати указале су се, негде на дубини око 1,7- 1,80 свете мошти. Лагано смо рукама и метлицама рашчишћавали земљу, од светитељевих ногу ка глави, како не бисмо мошти оштетили нити загубили и најмањи делић. Готово читав сат је прошао док смо све мошти очистили од земље. Пред нама су се указале мошти, са деловима коже на грудима и рукама. По глаткој површини испод моштију, било је закључено да је Преподобни био сахрањен у дрвеном сандуку, што је одговарало описима савременика. Мошти су се налазиле тачно испод бетонског крста и споменика који је иза њега подигао Вл. Лаврентије. Благо наслоњене главе на леву страну и прекрштених руку, Преподобни о. Јаков чекао је васкрсење мртвих и живот будућега века.

18519671_1285434854911054_80991115563845

преузето са фб странице манастира Тумане

Подели на овим сајтовима

Сведочење обретењу моштију Св. Јакова Туманског
4. део
Нашој радости није било краја. Након свега када су прошле године, једногласно сматрамо да је обретење моштију Св. Јакова, за све нас било најдрагоценије искуство у животу. Накод доласка до моштију, чекао нас је деликатан део. Било је потребно пажљиво извлачити мошти, како би и најмањи делић био сачуван. Велики проблем су представљале жиле бора, посађеног педесетих година 20. века. Оне су се у многим деловима обмотале око моштију, посебно око лобање светога. Пажљово су вађени сви делови моштију, почев од ногу па на даље. Карлица са бутним костима ивађена је ицела, као и рамена и руке Преподобног
. Сав грудни кош био је на свом месту. Када је дошао ред да се изнесе света лобања, кроз главу ми је прошла помисао, да то нису можда мошти о. Јакова и да услед деценија није дошло до померања гробова. Помисао нисам открио никоме. Који тренутак касније, моје неверије је поражено. У моменту подизања свете лобање из гроба се по читавој порти раширио изузетан миомирис, који је буквално испунио читаву туманску порту. Сви присутни су се сагласили са чињеницом, да је тога дана манастир Туман био издвојен из времена у вечност.
Мошти су по древном хришћанском обичају умивене у води и вину. Примећено је да су сачувани сви делови моштију и да су оне у изузетном стању. На нашу жалост само је недостајала чашица од левог колена. Док је братија затрпавала гробницу испричао сам им чињенично стање. На запрепашћење свих из зеље са лопате, крај мојих ногу нешто се докотрљало. Била је то чашица од колена која је недостајала. Мошти су уз певање тропара и других свечаних хини пренете у манастирску цркву, где и данас почивају, изливајући благослов вернима који им са вером приступају.
Под пуном свештеном одговорношћу пред Богом Тројичним, пуноћом св. Цркве и верним народом, ово сведочење потписом и печатом манстира оверава
Настојатељ свештене обитељи туманске
Игуман Димитрије са братијом
17. јуна 2017. л. Г.

18765813_1295135293941010_73125083581649

https://www.facebook.com/manastirtumane/?fref=ts

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...
  • 1 month later...

Торжествено прослављен празник преподобних Зосима и Јакова Туманских

23. Август 2017 - 11:12

dsc_7336.jpg

У попразничним данима Преображења Господњег, 21. августа 2017, прослављен је празник Св. Зосима Туманског Чудотворца, и  први пут Св. Јакова Новог Туманског.

Хиљаде људи из читавог региона и шире слило се по кишовитом дану у туманску клисуру да прими благослов од моштију светих чудотвораца. Током читаве ноћи реке народа су стизале испуњавајући и најмањи слободни простор у околини светиње.

Сету Литургију служили су  Митрополит Амфилохије и  Епископ домаћин Игнатије уз салужење преко педесет свештенослужитеља из готово свих епархија наше помесне Цркве.

Позивајући верне да приступе Светим Тајнама, као круни овога торжественог сабрања, у својој беседи  Високопреосвештени Митрополит  Амфилохије је нагласио да је велики благослов да један народ дарује светитеље, и да својим светим и нетљеним моштима Св. Зосим и Јаков сијају цркви Божјој, попут Св. Василија Острошког, Петра Цетињског и Мардарија Либертивилског. 

Сестре монахиње из многих манастира улепшале су сабрање својим појањем.

После Св. архијерејске Литургије хор из храма Светих Благовести из Младеновца појао је у славу Божју и туманских светих.

За све присутне уприличена је трпеза љубави и послужење.

Верни народ се до касно у ноћ поклањао моштима Св. Зосима и Јакова, Чудотворној икони "Курске" Матере Божје и моштима Св. Нектарија Егинског.

Извор: Братство манастира Тумана - Епархија браничевска

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...