Jump to content

Biserko: Pokušavaju da stvore savez pravoslavnih zemalja

Оцени ову тему

Guest

Препоручена порука

пре 4 минута, Ћириличар рече

Oni sami kao licnosti su nebitni, ali interesi kojima oni pogoduju ( americki, evropski, ruski ) njih koriste za svoju igru.

Kome je onda u interesu? Onima ciji su ovakvi pajaci ili pijuni ili korisne budale. Ali ima tu i domacih faktora takodje, no oni su vec meni manje jasni.

Pa jasno mi je ovo, ali kakvi interesi? Kako bilo kome moze biti u interesu da se zakuva? To mene zanima. :)

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Џуманџи рече

Pa jasno mi je ovo, ali kakvi interesi? Kako bilo kome moze biti u interesu da se zakuva? To mene zanima. :)

Имају надреалисти онај супер скеч који све објашњава кад дођу посматрачи из ЕУ, гледају данима, нема никаквог сукоба у Сарајеву, и сморе се јер ће да их врате кући ако у кризном жаришту нема кризе. И онда они виде два лика, Србина и муслимана, који играју билијар, купе им гајбу пива и крену да их ложе обојицу на национализам. На крају се ова два лика побију у кафани тако пијани и напржени, а посматрачи ЕУ пишу извештај о међунационалном инциденту и напетости.

Шта је поента? Кризни менаџмент. Ако не постоји кризе, непотребан је онај ко ће да управља кризом. Али зато ако стално тиња нека криза, или нека могућност кризе, потребан је неко ко ће ту кризу да контролише. А успут остварује свој утицај и, још важније, своје интересе.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Џуманџи рече

Jer im je potreban konflikt iz nekog razloga. Doduse, nekada sukob i sam bukne pa svi pokusavaju da izvuku sta mogu iz toga za sebe.

Mozda im treba kao jos jedno zariste "laznog rata" rati balansa snaga, mozda kao dodatni zeton za pregovarackim stolom, mozda imaju neki svoj interes direktno ugrozen ( recimo kao sto je Rusija intervenisala u Gruziji kada je htjela u NATO, ili u Ukrajini kada je procijenila da moze izgubiti poluge moci nad tom regijom ).

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, RYLAH рече

Имају надреалисти онај супер скеч који све објашњава кад дођу посматрачи из ЕУ, гледају данима, нема никаквог сукоба у Сарајеву, и сморе се јер ће да их врате кући ако у кризном жаришту нема кризе. И онда они виде два лика, Србина и муслимана, који играју билијар, купе им гајбу пива и крену да их ложе обојицу на национализам. На крају се ова два лика побију у кафани тако пијани и напржени, а посматрачи ЕУ пишу извештај о међунационалном инциденту и напетости.

Шта је поента? Кризни менаџмент. Ако не постоји кризе, непотребан је онај ко ће да управља кризом. Али зато ако стално тиња нека криза, или нека могућност кризе, потребан је неко ко ће ту кризу да контролише. А успут остварује свој утицај и, још важније, своје интересе.

Ako im bude prorocki i onaj skec kada sevprvo Evropa smije Jugoslovenima sto se biju, pa dizu zid ka nams, pa poslije se obrne pa mi njima snishodimo i dizemo zidove - mora im se dici spomenik.

Подели на овим сајтовима

Једина сврха ликова као што је ова је да до бесконачности трубе о прошлим временима, ратовима, одговорностима, суочавању са прошлошћу и слично.

Зашто? Зато што у друштву у коме се гледају напредак и будућност они немају шта да траже. А овако ем се медијски експонирају, ем остају и даље колико-толико на површини политичке сцене. А позиција моралних чистунаца, за коју ипак и добијају неку кинту, им се поприлично осладила. Па зашто да је изгубе без борбе...

Подели на овим сајтовима

пре 14 минута, RYLAH рече

Pa zato i pitam - racionalna korist, kako se bilo kome isplati, kako moze da "bude veca mera nego dara", to ne mogu da dokucim.

пре 10 минута, Ћириличар рече

Jer im je potreban konflikt iz nekog razloga. 

Pa to. Uvrnuto. Trudim se da "proracuna(va)m" and it doesn't fit.

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, -Владимир- рече

Мислиш, непосредно после НАТО бомбардовања, отимања Косова и ентничког чишћења које је уследило после уласка ЕУ војске на територију истог ? Да, заиста, пуцало се од одушевљења.

Ако се не варам, након петог октобра - значи кад је све ово што си навео била блиска прошлост - подршка уласку у ЕУ је била преко 70%. Па је падала како је пролазило време, данас је можда и испод пола, нисам скоро гледао неке анкете за то. 

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Џуманџи рече

Pa zato i pitam - racionalna korist, kako se bilo kome isplati, kako moze da "bude veca mera nego dara", to ne mogu da dokucim.

Наравно да се исплати. Ако неком кажеш "Ја сам једино што држи твоје друштво и твоју државу да не склизне у хаос", или ако тај неко и без да му ти кажеш зна какав хаос можеш да му изазовеш, онда можеш да добијеш шта год хоћеш од њега.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Џуманџи рече

Pa to. Uvrnuto. Trudim se da "proracuna(va)m" and it doesn't fit.

Globalna politika operise na logici onog Rusoovog ili Hobsovog prirodnog stanja gdje je svako protiv svakoga. U takvom okruzenju zrlis obezbijediti sigurnost - a najsigurniji si ako si najjaci - a postajes jaci tako sto stalno druge lupas po glavi i pokazujes kako je tvoj najveci. Onda niko ne smije da te poprijeko pogleda.

To je Europa Universalis lijepo predstavila mehanizmom Power projection koji ti daje vise resursa ako imas vise projekcije moci, a vise projekcije imas tako sto vise ratujes i unistavas svoje rivale. A sta ce ti onda ti resursi? Pa, da budes jaci od ostalih. I tako u krug, sve do uspostavljanja mekakve svjetske vlasti koja ce jedina prekinuti ovo "prirodno stanje". Al to je vec neka druga diskusija.

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, GeniusAtWork рече

Ако се не варам, након петог октобра - значи кад је све ово што си навео била блиска прошлост - подршка уласку у ЕУ је била преко 70%. Па је падала како је пролазило време, данас је можда и испод пола, нисам скоро гледао неке анкете за то. 

Pa i nema ih, bas zato :ani_biggrin:

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...