Jump to content

Који фотоапарат?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Ћао,

Нисам стручан фотографији, па не бих ни да се образујем узалуд превише, јер не планирам да се бавим активно фотографијом колико бих волео да имам нешто мало боље за сликање на путовањима. Који фотоапарат купити, а да је добар за почетнике? Моје жеље су пре свега квалитетно снимање боја у различитим светлостима (то ми највише фали на телефонском фотоапарату), зумови и нису нешто екстра потребни. И да је компактан да могу да га носим на путовањима. По могућности гоња граница да буде 300-350 евреја.

Хвала унапред.

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Ненад. рече

Ћао,

Нисам стручан фотографији, па не бих ни да се образујем узалуд превише, јер не планирам да се бавим активно фотографијом колико бих волео да имам нешто мало боље за сликање на путовањима. Који фотоапарат купити, а да је добар за почетнике? Моје жеље су пре свега квалитетно снимање боја у различитим светлостима (то ми највише фали на телефонском фотоапарату), зумови и нису нешто екстра потребни. И да је компактан да могу да га носим на путовањима. По могућности гоња граница да буде 300-350 евреја.

Хвала унапред.

Ti bi bez po muke na hadziluke, a ? :)

Salim se, nema takvog aparata kojeg trazis u tom cjenovnom rangu i sa takvim zahtjevima. Digitalci koji su stvarno zgodni za nosenje ne prave nista bolje fotke nego iphone ili neki dobar samsungov model. 

DSLR kamere tek prave takve fotografije kakve ti ocekujes, ali da bi imao takav uzitak moras se malo pomuciti. Prvo kupiti fotoapart, ja sam recimo kupio Nikon D5200 za nekih 450 CHF, uz njega dodje objektiv 18-55mm onako nije los, ali je ogranicen naravno ako hoces da slikas makro fotografije, ili nocno nebo, ili udaljeni pejzaz....Kod DSLR kamere prva i najvaznija stvar je objektiv. Imas jefitnih objektiva oko 100 evra do super skupih po 1000 i 2000 evra. I upravo objektiv pravi slike. Ja sam uz taj nikon kupio i nekakv jeftini sigma 70-300mm za za 99 evra i pravi bolje fotografije u odredjenom rangu od onog koji je dosao u paketu koji sam kosta 250 evra. Ali to ne znaci da ne treba dati pare za dobar objektiv ako ti je bas stalo do odlicnih fotografija. Druga stvar napraviti dobru sliku je ipak malo se pomuciti da naucis. Svi aparati pa i oni skuplji sa skupljim objektivom ako slikas u automatskom modu, nece to biti to...tek kad savladas umjece manuelnog podesavanja, koliki ISO, kolika brzina skljocana, kolika otvorenost blende, pa onda pod kojim uglom u odnosu na svjetlost i na kraju kompozicije, pa cuda mozes praviti. 

Sve u svemu, bilo koji nikon ili canon u rasponu cijena od 300-500 evra ce ti omoguciti to sto zelis pod uslovom da savladas osnovne stvari oko podesavanja. Za jos bolje fotografije treba ti jos toliko para za drugi objektiv. Na kraju ako mislis da putujes tu je onda cimanje sa kamerom, koja je ipak malo robusna u odnosu na klasicne digitalce koji mogu u dzep pantalona. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Хвала ти пуно на одговору. Ако је тако, ви вил ду рисрч, јасно :) Погледаћу и за тај Никон, хвала.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Ненад. рече

Хвала ти пуно на одговору. Ако је тако, ви вил ду рисрч, јасно :) Погледаћу и за тај Никон, хвала.

Taj model D5200 je nesto niti lose niti pretjerano vau, ima jeftinijih ima i skupljih modela. Tako da se on racuna kao nekakav poluprofesionalni aparat vise ili sto bi se reklo pocetnicki - start up model. Sve u svemu kad i na ovakav model okacis neki dobar objektiv onda mozes napraviti izuzetno dobre fotografije. Skuplji modeli su vjerujem za neke teske profesionalce koji mozda se bave nekakvim snimanjem sportskih dogadja ili neke akcije i onda im treba nesto sofisticiranije, sta znam sta to moze biti sad nekakav bolji softver vise podesavanja za snimanje brzih akcija itd....ali za jasnocu, kvalitet slike, boje, ton, tekstura, sve to ide na teret jednog dobrog objektiva. 

Tako to ti je neki generalni pravac, jedno 300 - 500 evrica za osnovnih model i onda malo vise ipak za bolji objektiv ako vidis da te pravljenje fotografija inspirise i ispunjava. Nije to sigurno raketna nauka, i ja se penalim da to svladam vrlo je interesantno. Tako sam par puta napravio snimak nocnog neba, i snimak nocne panorame prema uputstivma sa interneta i super su ispale slike i znas kako sam bio srecan ko malo djete kad nesto postigne. Bavljenje fotografijom je vrlo interesanto kad se bavis i na amaterskom nivou. ;) 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

И најјефтинији dSLR ће правити фантастичне фотке са добрим објективом. А чак и са најјефтинијим, правиће боље фотке од било ког point and shot апарата. Једино што мора да се учи руковање апаратом и обрада, али у томе и јесте чар. :)

Оно што одваја скупље dSLR од јефтинијих је углавном следеће:

- већи број мегапиксела, што је важно професионалцима који сликају за билборде, велике плакате и слично

- боље фотографије у условима слабог светла (али не магично боље, физика ограничава и једне и друге)

- квалитет израде, величина и свеукупни осећај држања у руци (јефтинији су пластиканери, мањи и делују слабашно док су скупљи обично неке легуре магнезијума, већи, водоотпорни, прашоиноотпорни и делују као да би преживели експлозију бомбе).

- неки скупљи имају такозвани пуни сензор (исте величине као аналогни филм) што резултује бољим квалитетом фотки, али захтева скупље објетиве да би се извукао квалитет и добио већи зум

- скупљи имају квалитетнија оптичка тражила

- скупљи имају бржи и бољи аутофокус - важно код фоткања спортиста, животиње у покрету, живахне деце итд

Подели на овим сајтовима

пре 15 часа, Ненад. рече

Моје жеље су пре свега квалитетно снимање боја у различитим светлостима

За ово ће ти стварно требати DSLR. Point and shoot (јефтинији компактни апарати без променљиве оптике) ће тешко ту да ти помогну.

Знам по себи, ја имам point and shoot Canon (овај) који је у време кад се појавио - далеке 2005 - био хваљен као један од најбољих у својој класи (мој ћале га је платио преко 600 евра новог). И ја сам скоро увек презадовољан како снима у скоро свим условима, али осветљење му је огромна мана. Једноставно не може да изађе на крај са лошим светлом и ту нема лека (наравно, увек може да се побољша после обрадом у софтверима за то, али ти си рекао да те то много не привлачи). А ни зум му није много сјајан, али кад је јако светло или кад користим троножац, солидно извлачи фотке тако да може да прође (мислим на оптички зум, дигитални скоро никад не користим кад сликам из руке јер углавном ужасно испадну слике).

:) 

Подели на овим сајтовима

• 3 weeks later...

Ако неко зна - је л добар овај?

http://www.sony.com/electronics/interchangeable-lens-cameras/ilce-6300-body-kit

Ове моје девојке почеле да се занимају фотографијом мало озбиљније па тражим нешто солидно да их изненадим. Значи, не треба ми нешто супер-профи, ал да буде добра, "профиматерска".

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...