obi-wan Написано Април 14, 2017 Пријави Подели Написано Април 14, 2017 пре 11 часа, Juanito рече Ма какав бре Нетфликс у Босни. Скидај с торента. Те филмаџије и музичке куће не заслужују ниједну пару с наших простора с обзиром на то да нас третирају као последње дивљаке и задлужили су да буду изпиратерисани. Paznja! Neko je hakovao Juanitov nalog! drvce је реаговао/ла на ово 1 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Април 14, 2017 Пријави Подели Написано Април 14, 2017 Управо сада, obi-wan рече Paznja! Neko je hakovao Juanitov nalog! Није. Него сам пре пар месеци покушао са српском картицом и српском адресом да купим преплату за фотошопа и лајтрума и добио поруку да ”у вашој земљи нису доступни”. Што значи да фотографи из Србије не могу да купе пратично једини алат за свој посао (нове верзије се искључиво могу купити као претплата). Од тада подржавам пиратерију до коске и сматрам је моралном. Те ствари више нису луксуз, него потреба и ускраћивање истих једном делу планете је нељудски. Paradoksologija, Justin Waters, obi-wan and 5 осталих је реаговао/ла на ово 8 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Април 14, 2017 Пријави Подели Написано Април 14, 2017 пре 2 минута, Juanito рече Није. Него сам пре пар месеци покушао са српском картицом и српском адресом да купим преплату за фотошопа и лајтрума и добио поруку да ”у вашој земљи нису доступни”. Што значи да фотографи из Србије не могу да купе пратично једини алат за свој посао (нове верзије се искључиво могу купити као претплата). Од тада подржавам пиратерију до коске и сматрам је моралном. Те ствари више нису луксуз, него потреба и ускраћивање истих једном делу планете је нељудски. Ma znam sve brate, nego morao sam da napravim "geg-`ocu-reci-stos-sinko", bas zato sto je cak i tebe sve to dovelo do ovakvog zakljucka. Juanito, drvce, Justin Waters and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Април 14, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Април 14, 2017 пре 5 часа, Juanito рече Морам да нацртам, изгледа си препио оне дуњеваче. Амери (који продају филмове и остале интернет сервисе) мисле да смо ми неки тамо дивљаци до којих још није дошла електрична струја отприлике, па смо ми онда увек последња рупа на свирали за све то. Људи из Србије (чак и један што је радио у надлежном министарству) су контактирали Apple барем 50 пута да питају за објашњење зашто Apple нема Store и шта је потребно урадити да би грађани за то могли да пристисну владу и донесу одговарајући закон. Никада нису добили ниједан одговор. Sljiva i to 10 godina stara Nema sanse makar ne krocio na tlo SAD da povjerujem da su ljudi glupi u takvom domenu. Mogu da zamislim da je prosjecan Amer glup, mogu da zamislim da je Josh glup jer misli da tamo neki neamerikanac nema struju uopste i sta mu vrijedi popravljati email adresu kad ja uopste ne znam sta je to itd...ali ne misim ni da je prosejcan Amer glup, naprotiv da su takvi uopste ne bi mogli biti najmocnija zemlja svijeta, prije bih i kako sam cuo do drugih ljudi koji su opisivali njihovo drustvo, bice da su u prosjeku ignoranti. Velika je razlika izmedju ignoranta i glupog. Glup nesto ne zna ili ne umije da nauci, ali nema protiv nista da proba, ali ignorant i ako ne zna nesto ne zeli da nauci ni ako ima tu mogucnost i sposobnost jer ga ne zanima nista izvan njegovog svijeta. Uopste ne vjerujem da su menadzeri Appla glupi ili menadzeri Netflixa. Firma koja vrijedi 600 milijardi dolara ne moze imati glupe menadzere koji su samo iz eto tog razloga, jer misle da u Srbiji nema ni struje odlucili da ne rade poslovanje. Prosto pre bih rekao da vrlo dobro znaju kakva je svaka zemlja na svijetu, a da u neku zemlju ne idu iskljucivo radi birokratskih komplikacija i drzavnih regulacija koje ometaju poslovanje plus sto procejenjuju da ulaganje na probijanje na neko regulisano trziste nema smisla, i ako su navike ljudi pod takvim podnevljem suprotno od poriva da se neki nihov proizvod kupi, i tako ako ce im profit na takvom trzistu biti malen pa nece da se smaraju. Juanito је реаговао/ла на ово 1 Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
GeniusAtWork Написано Април 14, 2017 Пријави Подели Написано Април 14, 2017 Једноставно смо мало и сиромашно тржиште, ван ЕУ и са застарелим законима. И зато заболе велике играче да се много оптерећују око нас. Кад и ако стигнемо на ред, стигли смо. И то је то. Justin Waters and drvce је реаговао/ла на ово 2 https://www.pouke.org/forum/topic/29554-zanimljivi-youtube-kanali-o-nauci-i-mnogo-%C4%8Demu-drugom/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Април 14, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Април 14, 2017 пре 5 часа, Avocado рече Nema veze sa birokratijom. Verovatnije je da za Ekv. Gvineju prosto nema distributera koji su otkupili ekskluzivna prava za tu zemlju. Što se Kine (i Hong Konga) tiče tu jeste do lokalne politike u smislu da samo kineski distributeri mogu da distribuiraju filmove i serije, čak postoje i neka ograničenja u broju stranih filmova koji se mogu godišnje prikazivati, zbog kojih se u poslednje vreme često prave koprodukcije sa kineskim kompanijama, kako bi se ti filmovi smatrali domaćim na kineskom tržištu. Generalno, tržište se još uvek privikava na Netflix i slične globalne servise... verovatno će u narednim godinama producenti težiti da drugačije "pakuju" svoje pakete - npr. da srpskom distributeru prodaju ekskluzivna prava za Srbiju koja traju samo 6 meseci ili godinu dana... ili ne obuhvataju Netflix... i slično... Za Kinu razumjem, oni su ekstremno regulisano trziste po nekim pitanjima, ali nije mi jasno sta je problem sa Australijom recimo koja ima isto nizak prosjek? Kad drzava zabrani stranim distributerima da distribuisu filmove, onda mi preostaje da mislim jedino da u Australiji postoji zakon "prvog" ko prvi do filma njegov, pa tako mnogi naslovi ne mogu da se prodaju preko Netflix-a jer pravo njihovog emitovanja su vec otkupili neki drugi, bilo domaci i strani i "zastitila ga". Zasto bi takvi imali pravo da drugima zabranjuju istu stvar koju ni sami nisu napravili vec samo kupili pravo emotvanja, ali ne i vlasnistvo. Valjda vlasnik ima pravo da zabrani nekome emitovanje bez njegove dozvole, a ne neko ko je kupio samo pravo emitovanja. Cini mi se da se radi o nekoj staroj pravnoj praksi koja jos uvijek nije nasla svoje mjesto pod novim informatickim i tehnoloskim inovacijama. Podsjeca me na ono kada se svi ekrani iz regije zacrne za vrijeme emitovanja nekog sportskog dogadjaja, jer je jedna od lokalnih drzavnih ili privatni stanica otkupila pravo emitovanja...mislim ko vas sisa, nema te nikakvo pravo na takav vid zastite, cisto gradjenje monopola na stetu samih gledaoca. Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Април 14, 2017 Пријави Подели Написано Април 14, 2017 пре 1 сат, GeniusAtWork рече Једноставно смо мало и сиромашно тржиште, ван ЕУ и са застарелим законима. И зато заболе велике играче да се много оптерећују око нас. Кад и ако стигнемо на ред, стигли смо. И то је то. Само што и те како послују у сто пута сиромашнијим државама... obi-wan је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Април 14, 2017 Пријави Подели Написано Април 14, 2017 пре 3 часа, Justin Waters рече Za Kinu razumjem, oni su ekstremno regulisano trziste po nekim pitanjima, ali nije mi jasno sta je problem sa Australijom recimo koja ima isto nizak prosjek? Kad drzava zabrani stranim distributerima da distribuisu filmove, onda mi preostaje da mislim jedino da u Australiji postoji zakon "prvog" ko prvi do filma njegov, pa tako mnogi naslovi ne mogu da se prodaju preko Netflix-a jer pravo njihovog emitovanja su vec otkupili neki drugi, bilo domaci i strani i "zastitila ga". Zasto bi takvi imali pravo da drugima zabranjuju istu stvar koju ni sami nisu napravili vec samo kupili pravo emotvanja, ali ne i vlasnistvo. Valjda vlasnik ima pravo da zabrani nekome emitovanje bez njegove dozvole, a ne neko ko je kupio samo pravo emitovanja. Cini mi se da se radi o nekoj staroj pravnoj praksi koja jos uvijek nije nasla svoje mjesto pod novim informatickim i tehnoloskim inovacijama. Ma ova stvar (osim Kine i sličnih zatvorenih tržišta) nema ama baš nikakve veze sa regulacijama, već sa načinom distribucije tj. ugovorima. Prosto američki producent ugovorom prenese na stranog (srpskog ili australijskog) distributera sva prava u toj zemlji i tačka. To mu je najlakše, najpovoljnije i najjednostavnije. Ne prenosi samo "pravo emitovanja" već sva prava ili skoro sva prava (ne znam da prenose prava za igračke i slično). I onda ne brine više ni za reklamu ni za distribuciju, ne brine ni za šta za taj proizvod na teritoriji Srbije... ne interesuje ga više... dobio je iz Srbije sve što je hteo. Sa druge strane, Netflix nema još uvek toliki interes da sa srpskim distributerom (koji je sada nosilac imovinskih prava na tom delu u Srbiji) ugovori da se taj i taj film omogući i srpskim gledaocima preko Netflixa. Tržište će to rešiti kada bude dovoljno finansijskog interesa za drugačija rešenja. A ta drugačija rešenja će verovatno biti jedno od ova dva: 1. producent će Netflixu da proda svoj film za srpsko tržište po ceni koja je veća od iznosa kojeg gubi jer srpskom distributeru prodaje ograničenu licencu (samo za bioskop i DVD), a ne neograničenu, 2. srpski distributer će kupiti širu licencu i on će direktno Netflixu prodati prava da pušta taj film i za srpske gledaoce. Ali, da opet ponovim, ovo samo zavisi od njihove slobodne volje izražene u ugovorima... ne od nekih specijalnih regulacija... Цитат Podsjeca me na ono kada se svi ekrani iz regije zacrne za vrijeme emitovanja nekog sportskog dogadjaja, jer je jedna od lokalnih drzavnih ili privatni stanica otkupila pravo emitovanja...mislim ko vas sisa, nema te nikakvo pravo na takav vid zastite, cisto gradjenje monopola na stetu samih gledaoca. Nije na štetu samih gledaoca jer lokalni gledaoci mogu da gledaju taj sportski događaj preko stanice koja je kupila pravo da ga na tom lokalu emituje. Možeš to da nazoveš monopolom ali to sa pravim monopolima nema baš mnogo veze. Ti zapravo predlažeš da nekom regulacijom ograničimo slobodu nosilaca prava da bi zaštitio "pravo" gledaoca da gleda nešto tamo gde se njemu ćefne... što bismo to radili? А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Април 14, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Април 14, 2017 пре 6 минута, Avocado рече Ma ova stvar (osim Kine i sličnih zatvorenih tržišta) nema ama baš nikakve veze sa regulacijama, već sa načinom distribucije tj. ugovorima. Prosto američki producent ugovorom prenese na stranog (srpskog ili australijskog) distributera sva prava u toj zemlji i tačka. To mu je najlakše, najpovoljnije i najjednostavnije. Ne prenosi samo "pravo emitovanja" već sva prava ili skoro sva prava (ne verujem da prenose prava za igračke i slično). Sa druge strane, Netflix nema još uvek toliki interes da sa srpskim distributerom (koji je sada nosilac imovinskih prava na tom delu u Srbiji) ugovori da se taj i taj film omogući i srpskim gledaocima preko Netflixa. Tržište će to rešiti kada bude dovoljno finansijskog interesa za drugačija rešenja. A ta drugačija rešenja će verovatno biti jedno od ova dva: 1. producent će Netflixu da proda svoj film za srpsko tržište po ceni koja je veća od iznosa kojeg gubi jer srpskom distributeru prodaje ograničenu licencu (samo za bioskop i DVD), a ne neograničenu, 2. srpski distributer će kupiti širu licencu i on će direktno Netflixu prodati prava da pušta taj film i za srpske gledaoce. Ali, da opet ponovim, ovo samo zavisi od njihove slobodne volje izražene u ugovorima... ne od nekih specijalnih regulacija... Iskren da budem mislio sam da je uvijek obratno, da producenti rade obratno, ustupaju prava svakome ko hoce da plati, kad ono oni osim placanja ustupe i pravo da samo taj distributer bude i jedini. Dobro ne poznajem pravne stvari i ekonomiju usko vezano za ima tu vjerovatn puno kompleksnih stvari koje na krau oblikuju takvu praksu. Dakle ako pravilno mislim 14% filmova koje Netflix isporucuje Singapuru je tih 14% kod ukupnih 100% koje nudi Netflix, a da nijedan distributer u Singapuru nije kupio nista od producenta za to...mislim sad mi je jasnije zasto sam vidjao sve same lose filmove zato sto su neki drugi distributeri u BiH otkupili prava za sve bolje naslove, nicega nije bilo, Avatar, Prometej, Matrix, Sanjfild, Terminator....od dokumentaraca je valjao samo BBC Earth 2. Ali ko su onda ti, kina, prodavci DVD...? пре 13 минута, Avocado рече Nije na štetu samih gledaoca jer lokalni gledaoci mogu da gledaju taj sportski događaj preko stanice koja je kupila pravo da ga na tom lokalu emituje. Možeš to da nazoveš monopolom ali to sa pravim monopolima nema baš mnogo veze. Ti zapravo predlažeš da nekom regulacijom ograničimo slobodu nosilaca prava da bi zaštitio "pravo" gledaoca da gleda nešto tamo gde se njemu ćefne... što bismo to radili? Pa jeste na stetu, recimo kada se igra neka dobra utakmica, Bayern - Real ja sam prisiljen gledati ocajni signal RTRS, ili OBN ili BiHT, umjesto da ga gledam na HRT-u ili ARENi HD. Dakle uvijek sam zamisljao kad neki TV kanal u BiH emituje ligu sampiona i svi ostali kanali HRT-2 i RTS-2 se zatamne, mislio sam da neko na drzavnom nivou stiti te TV kuce na njihov zahtjev zato sto su kupili pravo emitovanja, pa zele da sprijece da gledaoci odu na druge kanale i time imaju manju gledanost. No sada kako objasnjavas UEFA koja je vlasnik prava emitovanja je podijelila Evropu po zemljama na jednom nivou i onda prodaje prava emitovanja po zemljama. To je onda nesto slicno kao Netflix i vjerovatno svi drugi imaju kao sistem, da kad se registrujes, potpisao si zapravo ugovor da tvoj korisnicki nalog vazi samo u zemlji u kojoj si ga napravio, a ako putujes i hoces iz druge zemlje da gledas netflix ne mozes moras otvoriti novi nalog i placati na nacin prihvatljiv za tu zemlju. Samo ovo drugo mi je na prvu jasno da ima veze sa vecim profitom, a za ovo prvo bi morao jos malo razmislim kako funkcionise i zasto je veci profit prodati pravo samo jednom emiteru, a ne njima vise. Ne ne predlezem nikakve regulacije, samo mi se ne svidja ovakav nacin poslovanja mislio sam da to drugacije funkcionise. Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Април 14, 2017 Пријави Подели Написано Април 14, 2017 @Justin Waters Zamisli da si ti ovde snimio film. Verovatno lako možeš da dođeš do vlasnika bioskopa i da im prodaš pravo da puštaju tvoj film i isto tako lako možeš da ga reklamiraš, takođe znaš lokalne zakone, znaš (otprilike) šta raja voli da gleda, i sve ostalo što ti je potrebno da zaradiš što više. E sad, hoćeš da od tog filma zaradiš nešto ne samo ovde nego i u Paragvaju. Nemaš tamo ljude, ne znaš nikog, ne znaš zakone i ne isplati ti se da sve to organizuješ samo zbog tog jednog filma. Naćićeš nekog u Paragvaju kome ćeš da prodaš sva prava, prosto uzmeš lovu i nek se on dalje bakće sa svim ostalim. Taj neko će svakako želeti da kupi sva prava za Paragvaj jer on mora tamo da uloži u marketing i sve organizuje. E sad, vi biste mogli Netflix da izuzmete iz tog vašeg dogovora, ali pošto ni ti ni on od Netflixa nećete dobiti nikakve ozbiljne pare za paragvajsko tržište, onda vas boli uvo za to. Tako funkcioniše distribucija. Svaki film koji je u Singapuru davan u nekom bioskopu je neki distributer kupio za to tržište. Zato producent ne može da taj film proda Netflixu za to tržište. Цитат No sada kako objasnjavas UEFA koja je vlasnik prava emitovanja je podijelila Evropu po zemljama na jednom nivou i onda prodaje prava emitovanja po zemljama. Tako je. Zato što lokalni distributer (ili tv stanica) koji kupi prava emitovanja može mnogo više da zaradi (i shodno tome može više da plati UEFI) jer zna tačno kome da ponudi reklamiranje na lokalu i za koliko (max) para... ima bolje informacije za Srbiju od nekog ko bi kupio prava emitovanja za celu Evropu... čisto ekonomski razlozi... A ekskluziva im se isplati jer niko ne bi hteo da kupi za velike pare ako nema ekskluzivu... neće niko da da velike pare da se reklamira za vreme utakmice ako postoji mogućnost da većina raje tu utakmicu gleda na drugom kanalu... Цитат To je onda nesto slicno kao Netflix i vjerovatno svi drugi imaju kao sistem, da kad se registrujes, potpisao si zapravo ugovor da tvoj korisnicki nalog vazi samo u zemlji u kojoj si ga napravio, a ako putujes i hoces iz druge zemlje da gledas netflix ne mozes moras otvoriti novi nalog i placati na nacin prihvatljiv za tu zemlju Mislim da nalog nije vezan za zemlju, nego softver prepoznaje po IP odakle se kačiš na net... ako pređeš u drugu zemlju sa istim nalogom, imaćeš dostupan drugačiji repertoar... (mislim ovo, nisam siguran) (mislim i da sa nekim proxijem možeš da prevariš softver da si u Americi, ali ako te provale blokiraju ti nalog) drvce and Justin Waters је реаговао/ла на ово 2 А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Април 14, 2017 Пријави Подели Написано Април 14, 2017 Што волим та сасвим логична решења која 1) онемогућавају већину људи у једној земљи да легално гледају филм или слушају песму; 2) могу да разумеју само људи са завршеним правним факултетом и то под условом да се баш тиме баве; 3) можеш да имплементираш само ако имаш милионе да платиш најбоље адвокате да то заправо спроведу. Justin Waters, obi-wan, Avocado and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Април 14, 2017 Пријави Подели Написано Април 14, 2017 пре 9 минута, Avocado рече Mislim da nalog nije vezan za zemlju, nego softver prepoznaje po IP odakle se kačiš na net... ako pređeš u drugu zemlju sa istim nalogom, imaćeš dostupan drugačiji repertoar... (mislim ovo, nisam siguran) Зависи. Неки везују за IP, а неки за картицу. Apple везује за картицу. Док сам имао америчку картицу (и пар иљада на њој), куповао сам серије из Србије. Мада је то вероватно било вишеструко илегално. Најпре нисам имао право да задржим картицу (Patriot Act), али су ми у банци рекли отворено да је њих баш брига за то и да могу да задржим картицу све док је не користим за нешто што ће привући пажњу "виших инстанци". Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Април 14, 2017 Пријави Подели Написано Април 14, 2017 У данашњем свету је заиста смешно везивати те ствари за локацију... Људи све више имају могућност да живе где желе, да мењају локације сваки дан ако оће. И тога ће бити све више. Иван ♪♫, Justin Waters, obi-wan and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Април 14, 2017 Пријави Подели Написано Април 14, 2017 пре 16 минута, Juanito рече Што волим та сасвим логична решења која 1) онемогућавају већину људи у једној земљи да легално гледају филм или слушају песму; 2) могу да разумеју само људи са завршеним правним факултетом и то под условом да се баш тиме баве; 3) можеш да имплементираш само ако имаш милионе да платиш најбоље адвокате да то заправо спроведу. Pa moramo i mi od nečeg da živimo.... Elem, za ovo što tebe muči te podržavam skroz. Mogao bih da branim zakonsko rešenje po kojem ako nosilac prava ne omogućava korisnicima da legalno kupe pravo korišćenja dela na određenoj teritoriji, korisnici imaju prava da to delo koriste bez naknade... može da se povuče paralela sa pravom na žigu (koji se gubi ako se ne koristi), pa i sa institutom zastarelosti potraživanja... samo to bi bilo ograničavanje slobode i "regulacija"... Ne treba zaboraviti da je autorsko pravo smišljeno za knjige i slike i za vreme kada svet nije bio globalan... pa su onda sva ta pravila kalemljena na nove vrste autorskih dela i na srodna prava (prava interpretatora i prava producenta)... a za globalizaciju i internet autorsko pravo još nije stiglo da se prilagodi... drvce, Juanito, Paradoksologija and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Април 14, 2017 Пријави Подели Написано Април 14, 2017 пре 3 минута, Avocado рече Ne treba zaboraviti da je autorsko pravo smišljeno za knjige i slike i za vreme kada svet nije bio globalan... pa su onda sva ta pravila kalemljena na nove vrste autorskih dela i na srodna prava (prava interpretatora i prava producenta)... a za globalizaciju i internet autorsko pravo još nije stiglo da se prilagodi... Ауторско право је само мало прилагођена државина на ствари и тотално је застарео институт за коришћење на Интернету и у модерном простору где границе више не значе пуно. Али и то ће вероватно временом да се превазиђе и смисли неко боље решење. Као што су дискографске куће кукале како ће Интернет да их уништи док се нису прилагодиле, па сад млате ко никад раније. Justin Waters, Grizzly Adams, drvce and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука