Jump to content

Програмирање - лекција бр. 1

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 43 минута, obi-wan рече

1)

Na ovoj strani gore, u primeru koji je naveden, komanda/izjava "if" je napisana odma` uz samu zagradu pored nje (nema razmaka). Kad se primer prekopira u VS program sam napravi taj razmak. Probao sam konzolu na oba ta slucaja (sa i bez razmaka izmedju "if" i zagrade pored njega) i u oba sve radi kako treba. Zasto je VS sam dodao taj razmak, da li je on znacajan za nesto u samom kodu, ili to stvar preglednosti samog programa? Ima li taj i takav razmak neko posebno znacenje uopste za kasnije?

VS само мало "форматира" текст, то нема никаквог утицаја на функционалност. Размаци су у C# небитни, цео програм можеш да напишеш у једној линији без размака. :)

пре 44 минута, obi-wan рече

2)

Na istoj strani stoji i ovo: "As you may have noticed, we don't use the { and } characters to define the conditional blocks of code. The rule is that if a block only contains a single line of code, the block characters are not required" (ispod prvog primera, drugi pasus). Gde on to nije upotrebio velike zagrade, tj. gde bi stajale da ih ima? Da ovo nije navedeno kao napomena, ne bi ni primetio da je trebalo da ih ima.

На пример, ако имаш if који се односи само на једну линију, може овако:

if (x > 0)
     Console.WriteLine ("x je veci od nule");

ако имаш више линија онда мораш овако:

if (x > 0)
{
    Console.WriteLine("x je veci od nule, postavljamo ga na nulu");
    x = 0;
}

Хауевер, добра навика је да се увек стављају заграде, без обзира да ли има једна или више линија.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

@Grizzly Adams

Конвертовано у ASP.NET апликацију. :)

2im19if.jpg

Искоришћен потпуно исти C# модел, сервер обавља додавањe као одговор на POST request који се шаље кад год се притисне ”Додај” дугме, сесија чува тренутне производе...

Сад сам званично ASP.NET Web Developer, па ако некоме требају услуге... 12:smeha:

Подели на овим сајтовима

Grizli a te kukaste zagrade koliko sam skapirao čine logički blok,skup naredbi koje program izvršava?

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Кратос рече

Grizli a te kukaste zagrade koliko sam skapirao čine logički blok,skup naredbi koje program izvršava?

Да, блок наредби које чине неку целину. На пример, кад имаш if или while.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Ako moze ovde malo pomoc - konzola se pojavi, uneses tekst, ali kad se uradi "enter" konzola nestane.

Da li treba da se postavi "Console.ReadLine();" komanda, a ako treba gde onda? Ja sam i to probao, ali nije uspelo.

...

Capture.jpg

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Grizzly Adams рече

На крај стави Console.ReadLine(); или Console.ReadKey();

Hmmm, probao sam ali ni to ne ide. Verovatno nisam dobro postavio taj deo... :scratch_head:

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Nesto ocigledno nije kako treba...

...

Capture.jpg

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Grizzly Adams рече

Још један ред ниже, испод те заграде.

Aj, sad kapiram, ubacio sam je u pogresan blok. joooj

Подели на овим сајтовима

Sad radi kako treba. :)

Capture.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Grizzly Adams рече

Објашњење:

El pitas nas, ili je greska u poruki?

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, obi-wan рече

Aj, sad kapiram, ubacio sam je u pogresan blok. joooj

Видиш како је на скриншоту подвучено Console у том реду таласастом плавом линијом? Нисам сигуран, али ми нешто говори да ћеш, ако поставиш миша на то место, видети поруку у стилу: ”овај код се никада неће извршити”. 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...