Jump to content

Posećuje li decu Deda Mraz?

Оцени ову тему

Dolazi li deci Deda Mraz?  

13 члановâ је гласало

1. 1. Koja vam se opcija vezana za Deda Mraza (Božić Batu, nekog trećeg) najviše dopada?

• Deci se od rođenja jasno stavlja do znanja da Deda Mraz i slične fantazije ne postoje
    • Deca se od rođenja aktivno uče da Deda Mraz donosi poklone, a roditelji to insceniraju
    • Deca se puste da veruju, ali im se to ničim ne natura i kritička pitanja se podstiču
    • Nešto četvrto ili kombinacija

Препоручена порука

Evo, jedan predivan Bozicni crtac, za celu porodicu, mi ga gledamo vec godinama, fala Bogu...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Mi Novu godinu slavimo svi zajedno sa goooomilom dece iz familije, i moj tata se prerusi u DM pa im deli poklone. Mnoga deca su ga naravno prepoznala, a medju njima i moja, pa da ih ne bismo skroz razocarali, rekli smo im da je njihov deda zapravo pravi Deda Mraz i da on svoj deci na svetu deli poklone i zasad jos veruju u to i jos su pocastvovane sto je bas njihov deda Deda Mraz. Neka to dve ide postepeno, kako i treba, pa za koju godinu ce same skontati...

Подели на овим сајтовима

пре 13 часа, Ayla рече

Dugo sam djecu držala u tom svijetu, predivnom i bezbrižnom. Deda Mraz je dolazio redovno, i još pamtim tu ciku, oduševljenje i radost dok nam je u domu. Prelijep prizor. Iskrena da budem, i ja sam veselo skakutala i radovala se...nekada su me morali ubjeđivati da je maska u pitanju.
Večeras sam saznala gdje pravi Deda Mraz živi...u Laponiji. Idem tamo uskoro, ne zvala se ja Matilda!

:dobro:

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Деци не треба одузети право на ту радост да верују у деда мраза и да ће им деда мраз донети поклоне ако буду добра.Пустити децу да уживају у поклонима.Додуше, мени је поклоне доносио отац, али сам се радовао тим поклонима до неба , а када неко дође , увек сам гледао у торбу надајући се некој чоколадици па макар било и Животинско царство.Ту радост не сме да се лиши ни једно дете.

Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. :mazenje:

Наше писмо   је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо .

Подели на овим сајтовима

На суду доказано да постоји, и усталом шта знају матори, питајте децу, она ће вам рећи истину.

Топла препорука ако случајно / није ваљда да нисте гледали  :(/ нисте гледали. Одличан римејк .

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

пре 59 минута, Ненад Р. рече

Деци не треба одузети право на ту радост да верују у деда мраза и да ће им деда мраз донети поклоне ако буду добра.Пустити децу да уживају у поклонима.Додуше, мени је поклоне доносио отац, али сам се радовао тим поклонима до неба , а када неко дође , увек сам гледао у торбу надајући се некој чоколадици па макар било и Животинско царство.Ту радост не сме да се лиши ни једно дете.

:bighug:

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Dijasporka рече

Mi Novu godinu slavimo svi zajedno sa goooomilom dece iz familije, i moj tata se prerusi u DM pa im deli poklone. Mnoga deca su ga naravno prepoznala, a medju njima i moja, pa da ih ne bismo skroz razocarali, rekli smo im da je njihov deda zapravo pravi Deda Mraz i da on svoj deci na svetu deli poklone i zasad jos veruju u to i jos su pocastvovane sto je bas njihov deda Deda Mraz. Neka to dve ide postepeno, kako i treba, pa za koju godinu ce same skontati...

:navijanje:
Plače mi se od sreće...

Подели на овим сајтовима

Mislim da deci ne treba oduzimati radost verovanja (a veru pravilno usmeriti) i dečiju čistu dušu opterećivati surovom realnošću, ubijati im maštu... za to će se vremenom sam život pobrinuti. A dotle nek uživaju u detinjstvu koliko je god moguće, i kome je moguće.

Nisam za to da se našoj deci servira priča o zapadnjačkom ''Deda Mrazu'', već im treba prenositi našu pravoslavnu tradiciju - priču o Božić Bati, koja se pak vezuje za Sv. Nikolu Miriklijskog Čudotvorca i njegova milosrđa i Bogougodna dela. Tajno poklanjanje i darivanje koje je Sv. Nikola za života činio su osnova mita o savremenom Deda Mrazu. 

Evo pričice za decu: Sv. Nikola je svojim tajnim dobročinstvom spasao tri devojčice čiji je bezdušni, naglo osiromašeni otac hteo da ih proda u roblje jer nije mogao da ih hrani i brine o njima. Da bi ih spasio, Sv. Nikola je noću, krijući se od ljudi, kroz prozor kuće (u kojoj su živele devojčice) ubacio svežanj dukata da bi ih spasio. Zlatne kovanice su upale u njihove čizmice - pa otuda običaj da se siromašnoj i bolesnoj deci ostavljaju novčići i slatkiši u čizmama (ili čarapama), koje deca ostavljaju pored prozora ili ognjišta. Po drugoj verziji priče, Sv. Nikola je isto to učinio, ali je dukate ubacio kroz dimnjak a oni upadoše u čarapice koje su devojčice tu ostavile da se noću osuše - pa otuda dolazi verovanje da Deda Mraz ulazi u kuću kroz dimnjak i kamin i običaj da se čarape kače na kamin. Ime - Božić Bata - verovatno je dobio jer je dolazio za Božić. 

Dakle, Božić Bata je izvorno Sv. Nikola (Saint Nicholas - Santa Claus) i simbolizuje našu dužnost i potrebu da pomognemo siromašnima, beskućnicima, siročićima, bolesnima, usamljenima... svima kojima je pomoć potrebna. Za razliku od njega, Deda Mraz je izvorno slovenski zli starac Mraz koji je otimao i odnosio nevaljalu decu - Deda Moroz, Deda Mraz...

Подели на овим сајтовима

Dosta vas ima bas lepe pristupe. Milina citati.

Posto ja bas imam trip da ne mogu da izgovorim neistinu deci, imamo kombinaciju crtaca i legendi koje se pricaju kao takve, a u kostim se obucem ja, pa onda i sva deca. I onda se svi igramo Deda, Baba i Beba Mrazeva.

Kad me pitaju postoji li pravi Deda Mraz, naucila sam da odgovorim pitanjem 'A sta ti mislis?' Odlicno za sva pitanja gde necemo da namecemo neko glediste deci.

• Волим 1

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

пре 19 часа, Vesna Milovic рече

Nisam za to da se našoj deci servira priča o zapadnjačkom ''Deda Mrazu'', već im treba prenositi našu pravoslavnu tradiciju - priču o Božić Bati, koja se pak vezuje za Sv. Nikolu Miriklijskog Čudotvorca i njegova milosrđa i Bogougodna dela. Tajno poklanjanje i darivanje koje je Sv. Nikola za života činio su osnova mita o savremenom Deda Mrazu. 

Nadam se da mi ne zameras sto cu malo da cepidlacim, ali za to sam dr. :)))

Dakle, ni ta prica o Bozic Bati, realno, nije nista manje mit nego li prica o Deda Mrazu, em je i bzvz kad znamo otkud je taj naziv uopste dosao. Ime Bozic Bata nastalo je kao pogresno interpretiranje cika-Jovine pesme o Bozicu, odnosno, konkretno stiha "...Bozic, Bozic, (i ovde je zarez/zapeta, sto na zalost polupismenim tumacima nije znacilo bas nista) bata (bata = koraca, ide krupnim koracima)...". Osim toga, i ta rec "bata" je u pesmi napisana malim slovom, sto valjda jasno i dodatno upucuje da to nije ime.

Dakle, to ime uopste nije deo pravoslavne tradicije, kako to mnogi Srbi danas neznaveno i lakonski prihvataju, nego je na brzaka nastalo ociglednom greskom. Ovo ime je podjednako pogresno kao i ime Deda Mraz, koje je nastalo u vremena komunizma kao namerni antipod Santa Klausu (= Svetom Nidzi, sto bi kaz`li Englezi), da bi se ljudima u komunskim sistemima toboz izbrisalo i zadnje parce secanja na veru i Boga. Ispada mnogo ispravnije Santa Klaus, jer je to - makar i tako krnje - ipak ime samog svetitelja, dok ova druga dva imena, koja su kod nas u opticaju, potpuno mase taj deo price.

Drugim recima, ako cemo da cedimo komarce (a ja sam uvek za to), onda da budemo 100% dosledni, i da odbacimo sve sto nije tacno, pa da onda lepo decu (i odrasle!!) odmah naucimo sve o svetom Nikoli, onako kako to svedoci i prenosi Crkva kroz njegovo zitije.

Naravno, ne treba da se objasnjava koliko bi to bio sizifovski posao, posle toliko godina i decenija navika, narocito uz takav stepen neznanja i indiferentnosti vecine ljudi prema pravoj i zivoj veri. Zato mnim da je ipak bolje ostaviti to sto jeste (konacno, ime Deda Mraz, ma kako nastalo, ipak ima poeticnost i nekakvo dostojanstvo, zvuci lepo na onaj bajkovit nacin), pa na tom i tak`om temelju polako zidati ono sto se moze, da bi deca kad odrastu sama lako prihvatila ono sto u stvari jeste.

Ovde cu da skratim pricu, resio sam danas da budem satro dobar i manje da gnjavim... :coolio:

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, obi-wan рече

Ime Bozic Bata nastalo je kao pogresno interpretiranje cika-Jovine pesme o Bozicu, odnosno, konkretno stiha "...Bozic, Bozic, (i ovde je zarez/zapeta, sto na zalost polupismenim tumacima nije znacilo bas nista) bata (bata = koraca, ide krupnim koracima)...".

Ovo nam je na casu srpskog rekao...   Vlade Dimitrijevic. :)

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Господин Дареалис рече

Ovo nam je na casu srpskog rekao...   Vlade Dimitrijevic. :)

On je kao profa izvrstan, to svedocanstov sam procitao od naseg Juana jer je i njemu predavao, ali kad krene da se bavi verom i politikom nekako ispliva iz njega taj bivsi adventista, i u stanju je neizrecivo da zastrani...

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...